Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kuinka paljon teillä noin2vee puhuu?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Meillä siis tuon ikäinen tyttö ja puhuu yksittäisiä sanoja, toisia tosi epäselvästi, että oikeastaan vain mä ymmärrän tytön puhetta...Sanoja on kylä viime aikoina tullut paljon lisää, mutta jättää lähes kaikista sanoista ekan kirjaimen pois... Kauppa=auppa jalka= alka tyyliin...Muutamat saman ikäiset puhuu jo tosi sujuvasti ja olen jo alkanut ihmetellä, että onkohan meillä jotain viivästystä asiassa....

Sivut

Kommentit (19)

Vierailija

Ja pojalla ikää on jo 1v 10kk! Sanat on " apua" ja " äiti" ja ehkä " isi" mutta kaikki omalla erikoisella tavalla sanottuna... Olen kieltämättä jo vähän huolissani ja etenkin haluaisin että puhe kehittyisi niin arkikin helpottuisi (uhmat ym, pikkuvelikin on vasta 6kk).Kaipa se sieltä aikanaan tulee...

Vierailija

höpöttää kyllä kuin " ruuneperi" :o) Monisanaisia lauseita ja voi jo ihan puhella tytön kanssa, mikä on mukavaa :o)Mutta en kantaisi vähäsanaisuudesta huolta minäkään, tässä iässä voi tulla sitten yhtäkkiä hurjia harppauksia taidoissa, jotkut vaan " panttaavatkin" puhetta vähän kauemmin ja sitten kun alkavat puhumaan, niin edistyvät nopeasti!Vierailija

Ei huolestuta. Esikoinen alkoi puhua kunnolla vasta 3vjälkeen ja nyt 4,5v sanasto on 6v tasolla. Tärkeintä on, että lapsi ymmärtää mitä hänelle puhutaan. Se on puheen opettelemisen perusta. Ja meidän keskimmäinen ymmärtää kyllä lähes kaiken, mitä hänelle sanotaan.Meidän lapset ovat liikunnallisesti todella lahjakkaita ja niinhän sitä sanotaan, että kieli jää jalkoihin. Valitettavasti yhteiskuntamme on niin puheorientoitunutta, että lastenkin pitäisi pystyä tekemään itsensä verbaalisesti ymmärretyiksi jo pari vuotiaina. Muuten me vanhemmat huolestumme,

Vierailija

tyttö on 1v 9kk ja on puhua pälättänyt jo pari kuukautta ihan kunnon lauseita ja jututkin on sitä rataa että välillä mietin kuinkas vanha hän taas olikaan.. eilen tyttö sanoi että äiti minä haluan muroja ja kun sanoin että ei meillä ole niin hän sanoi, että onhan meillä tuolla kaapissa ja käveli kaapille. Sitten kun olin häntä yksi päivä kieltänyt jostain ja lähdin sitten kauppaan niin hän oli sanonut iskälle, että kyllä äiti vielä joku päivä minua tulee katsomaan.. ja kun kielsin häntä että ei saa vauvaa satuttaa, että vauva ei sinusta taida tykätä jos satutat ,niin siihen tyttö sanoi, että kyllä vauva rakastaa minua aina. On se uskomatonta mitenkä noin pienestä ihmisestä tulee jos jonkinlaisia juttuja. No joo mutta on se niin yksilöllistä tuo puhe noilla pikkuisilla ja kaikki muukin kehitys. Siskon esikoinen oppi myös puhumaan tosi aikaisin ja pikku sisko ei taas sanonut kaksi vuotiaana kun äiti ja titi.

Vierailija

aika paljon sanoja käytössä, osa ihan selviä ja osa taas ei. Puhuu yksittäisiä sanoja tai parin sanan lauseita. Ihan hiljattain on tullut taas monta sanaa lisää, eli niitä tulee pyrähdyksittäin. Osa tytön samanikäisistä kavereista laskettelee jo pitkiäkin lauseita, osalla taas käytössä ehkä kaksi sanaa yhteensä. Ymmärryspuoli se taitaa tässä iässä olla tärkeämpi kriteeri sille, pitääkö olla huolissaan vai ei.Tiedän kyllä hyvin tunteen, kun on huolissaan. Oma tyttömme oli liikkeellelähdön suhteen matti myöhänen, ja silloin tuntui, että kaikki ikätoverit meni jo kovaa kyytiä eteenpäin. Nyt sitten puheen suhteen taas on niiden vähemmän sanoja osaavien äidit huolissaan...Vierailija

1 v 11 kk puhuu aika sujuvasti monen sanan lauseita. Lauleskelee Etana Elli, kannolla kelli - laulua ym.Käsittääkseni tämän ikäisen ei tarvi vielä juurikaan puhua, riittää kun muutama ymmärrettävä sana. Eli teillä lienee kehitys aivan normaalia, ei huolta.

Vierailija

Siis ihan tosi se alkaa ihan ykskaks vaikkei olis uskonut muiden vakuutteluja. En edes tiedä paljonko poika osaa, koska tuntuu, että päivittäin tulee aivan hirveän monta uutta sanaa ja toistaa kaiken perässä kuin papukaija (yleensä sen viimeisen sanan mitä olen sanonut).Sanat ovat aika selkeitä, moni vieraskin ymmärtää ja saa asiansa selvitettyä vaikka meillä myös katoaa sanoista eka kirjain tai esim. S-kirjain on usein K, herättää hilpeyttä kun poika yrittää sanoa esim. kastaa niin sanoo kakkaa tai takka on kakka myös jne. Kuitenkin S tulee hienosta esim. poiS-sanassa. R tulee hieman jo esiin joissain sanoissa kuten rikki, karkki, tarra ja grilli.Muutamia 2 sanan lauseita tulee toisinaan kuten " mee pois" , " ei oo" , " auto rikki" ja uusin " ei ykkää" (=ei tykkää), mutta eniten vain yksittäisiä sanoja.Ja kuten ap:llä - kaveripiirissä on samanikäisiä jotka puhuvat jo kuin ruuneperit =) Ja toisia jotka eivät sano vielä oikeastaan mitään.

Vierailija

Tyttö oppi jo ennen 1v ikää puhumaan yksittäisiä sanoja ja muutamia 2 lauseen sanoja ja kokonaan oppi tyttö sitten puhumaan ja laulamaan 1.6kk ja sen jälkeen onkin ollut äänessä koko ajan =) Sehän on jokaisella niin yksilöllistä, ja ei monikaan meidän ystäväpiirin lapsista vielä puhu juurikaan mitään, vaikka ovat jotkut jo vanhempia ja saman ikäiset sanoo tyyliin äiti ja isä vain.

Vierailija

Käytiin puheterapeutillakin joka sanoi että ei vielä hätää kun kuitenkin ymmärtää kaiken. Kyllä tässä silti jo itseä aika kovasti huolestuttaa.Toisaalta tyttömme 6v alkoi puhumaan vasta 3 vuotiaana. Mutta hän sentään yritti sanoa joitain sanoja enne sitä. Poikamme ei edes yritä, kunhan mölisee vaan.

Vierailija

Puhuu tosi paljon ja koko ajan. en oo laskennu kui monta sanaa putkeen mut tooosi monta. ymmärrän myös kaikki mitä se sanoo ja muutkin ymmärtää. usein tulee semmosia parin minuutin tarinoita. tyttö on ihan semmonen juorukello.. alkoi puhua paljon ja semmosta mitä ymmärtää reilusti ennen kuin täytti 2v. käveleminen taas onnistui vasta 1v 8kk.

Vierailija

Tälle kuopukselle. Siihen kahteen vuoteen asti puhui yksittäisiä, epäselviä sanoja muutaman. Nyt on parissa kuukaudessa tullut sanoja luvuttomasti lisää, puhuu kahden ja kolmen sanan lauseita. Edelleen puhe on vähän epäselvää.Esikoinen puhui pitkiä lauseita ja lauloi monimutkaisia lauluja tuossa iässä. Lienevät normaalin vaihteluvälin sisällä molemmat.Vierailija

Nytkin leikkii nukeilla ja selittää, että " ' Toukka' laittaa Onni-vauvalle rasvaa... Nyt täytyy syödä, ' Toukka' hakee Onni-vauvalle ruokaa..."Toisaalta tunnen ihan normaalisti kehittyneitä, vähäsanaisempia 2-vuotiaita. Ei siitä huolestua tarvitse :)

Vierailija

(siten, että ne olivat ulkopuoliselle tunnistettavia) vasta noin paria kuukautta ennen 2-vuotissyntymäpäiväänsä. Puheenkehityksessä tapahtui huima harppaus eteenpäin kuukausi 2v-synttäreiden jälkeen ja tuolloin poika puhuikin heti useamman sanan lauseita. Suvussamme on etenkin pojilla ollut hidasta puheenkehitystä ja poikamme oppi suomen lisäksi samanaikaisesti puhumaan toistakin kieltä. Kuten jotkut ovat kirjoittaneetkin, tärkeintä on se, että lapsi ymmärtää puhetta hyvin.Toivottavasti teilläkin sanainen arkku pian aukeaa. Älä kuitenkaan luota liikaa siihen, että puhumaan oppiminen helpottaa kiukkukohtauksissa: meidän poika on aina ollut tulta ja tappuraa eikä puhumaan oppiminen ole tilannetta juurikaan muuttanut :)

Vierailija

Meillä on nyt 1v9kk poika, jolla on arviolta 150 sanan sanavarasto. Syyskuun loppuun asti pidettiin kirjaa sanoista ja silloin oli pitkälti yli sadan. Päivittäin tulee uusia sanoja, tosin vähän pyrähdyksittäin. Perässä toistaa kuin apina ja lauseesta poimii yleensä sen olennaisen sanan.Lauseita ei silti vielä puhu. Joitakin 2-sanaisia on tullut. Sen sijaan osaa taivuttaa sanoja tyyliin tule - tulee (verbeistä käsky ja preesens) auto - autoja (yksikkö/monikko). Pari yhdyssanaa osaa (rekka-auto) myös. Puhe on kyllä vielä epäselvää ja kun seassa on omaakin puhetta on vieraamman vaikea ymmärtää. Jotkut kirjaimet korvautuvat toisilla, tosin R taitaa olla ainoa enää jota ei oikeastaan tule missään sanassa.Puheen logiikka on kyllä mielenkiintoinen ja sanat ovat yleensä monimerkityksellisempiä. Kaikki kulkuneuvot olivat pitkään auto, mutta nykyään on käytössä mopo myös, joita ovat mopot, moottori- ja polkupyörät. Kaikki vaipanvaihtoon liittyvät asiat on kakka mukaanlukien äidin kuukautissiteet. Eläimille oli pitkään 4 kategoriaa: hauva, heppa, ankka ja kala.Jarkon_mami: Me taidetaan olla kirjoiteltu tietyssä yhteydessä ennenkin samaan paikkaan. Puhejutuissa ovat pojat aika samoissa nyt.

Vierailija

Kehitys menee harppauksittain ja yhtäkkiä lapsi saattaa puhua pälistä taukoamatta. Meidän poika 2v2kk ja puhuu paljon. On juuri oppinut käyttämään " minä" : ja puhuu mulle välillä opettavaiseen sävyyn. Pyysin hakemaan postin luukusta niin totesi " odota nyt, saat kohta. minä viivoon (siivoon) ensin" . Vielä pari kuukautta sitten olisin todella ollut yllättynyt tuollaisesta toteamuksesta... Olemme kaksikielinen perhe ja ruotsiksi poika puhuu vähän vähemmän, nyt ruvennut sanomaan kuitenkin lauseita, tyyliin " pappa hämta mej blöja" .Välillä hänen sanat on tosi hyvin artikuloituja, välillä saa aika lailla arvailla. Mutta tosiaan älä huoli, lapsesi kehityksessä ei varmasti ole mitään vikaa!!

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat