kummikysymys

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Osaako kukaan sanoa että voiko sylikummi olla eri uskontoa? Haluisimme ystävämme sylikummiksi joka on ortodoksi ja me ev.lut. Onnistuuko?Kiitos vastauksista jo etukäteen! =)Annu

Kommentit (10)

Vierailija

Kummeista ei virallisesti eroteta sylikummeja ja muita kummeja. Kummit ovat samanarvoisia toistensa kanssa. Lasta voi pitää sylissä kastetoimituksen ajan myös henkilö, joka ei ole kummi laisinkaan.Ortodoksikummi voi siis pitää vauvaa sylissä kastetoimituksen ajan. Kuitenkin lapsella tulee olla nämä kaksi ev-lut kirkon konfirmoitua jäsentä kummeina tämän ortodoksikummin lisäksi.

Vapaakirkkolaiset ja helluntalaiset eivät voi toimia kummeina, koska eivät hyväksy kirkon lapsikastetta.

Vierailija

-kunhan edustavat kristillistä kirkkoa!

Mm. helluntalaiset, vapaakirkkolaiset ym. uskonsuunnat eivät kuulu rekisteröityyn kirkkoon, joten eivät käy kummeiksi. Ja esim. helluntalaisten käsitys kasteesta on niin toisenlaisnen kuin ev. lut. , etteivät tod. näköisesti " kiihkeimmät" suostuisikaan!Mutta kuka kieltää, että lapsella voisi olla kummi, joka ts. täyttää kummin tehtävän, vaikkei olekaan kirjoissa ja kansissa?Mielestäni kummin tehtävä on äärimmäisen tärkeä!

Kummi on lapselle vanhempien jälkeen seuraava aikuinen ihminen, joka parhaimmillaan on lapsen tukena ja häneltä voi esim. kysyä semmoista, jota ei vanhemmiltaan ehkä uskaltaisi.

Näen kummiuden vastuullisena tehtävänä.

Lapsen kristillinen kasvatus on kummiuden alkuperäinen ajatus, ja sitähän voi toteuttaa ilman " kirkossa ravaamistakin" . Opettaa rehellisyyttä, tasapuolisuutta, ym. arvoja.Lapseni kummiksi en valitse ihan ketä tahansa! Karsee " harava" meillä...

Vierailija

... kunhan lapsella on myös kaksi evlut kirkkoon kuuluvaa kummia.

Kummeiksi käyvät niiden kirkkojen jäsenet, jotka hyväksyvät lapsikasteen.Myös useampi ihminen voi pitää lasta sylissä toimituksen ajan, syliä voi vaihtaa ja etenkin painavamman vauvan kohdalla se voi olla hyvä ratkaisu. Myös vaikka äiti tai isä voi pitää lasta. Jos lapsi itkee, hän saattaa rauhoittua äidin tai isän tutussa sylissä parhaiten.Vaikka perinteessä kulkee sylikummeus erityistehtävänä, jotenkin " ykköskummina" , kaikkien kummien tehtävä on sama ja yhtä tärkeä. Olla lapsen aikuinen ystävä ja sitoutua hänen tukemiseensa, olla vanhempien tukena kristillisessä kasvatuksessa. Kummi voi vaikka jutella lapsen kanssa elämän suurista kysymyksistä, kun ne tulevat lapselle ajankohtaiseksi, miettiä ihmisenä elämistä, oikeaa ja väärää ym lapsen kanssa. Mielestäni tärkeää!

Vierailija

AnnuM75:

Lainaus:


Osaako kukaan sanoa että voiko sylikummi olla eri uskontoa? Haluisimme ystävämme sylikummiksi joka on ortodoksi ja me ev.lut.


Luulen, että tuo sylikummeus saattaa riippua vähän kasteen toimittajastakin. Äitiäni ei kerran kelpuutettu sylikummiksi ev.lut. kasteessa (olemme siis ortodokseja), mutta " rivikummiksi" tietysti kelpasi.Ja oodille, jos lapsen kastaa on hänellä ihan PAKKO olla kummit. Ortodokseilla vähintään yksi ort. kirkon jäsen. Sen lisäksi voi olla myös muiden kristittyjen kirkkojen jäseniä (ev.lut.+katolinen).

Vierailija

Siis mua jotenkin ahistaa tää koko kummihomma. Onks pakko olla kummit? Sinänsä tosi söpöä, mutta mikä tänä päivänä on Oikeesti kummin tehtävä? Mekin ollaan sisaruksien kanssa ristiin rastiin kummeja lapsille ja ei se mitenkään käytännön elämässä näy.Nyt oma esikoinen tulossa ja mietityttää, että kenetköhän siihen kummitouhuun nyt sitten pyytäis. Jonkun kaverin... oikeesti, mitä jos ne ei enää 10 vuoden päästä olekaan kavereita? Sisaruksia... eli jatkoa samalla " tyhjän toimitukselle" ? Blaah, surkeeta.Yksi kaveripariskunta olis mielessä -jos laittais sekä miehen että vaimon kummeiksi niin siinähän olisi 2 kummia? Mutku se vaimo on ortodoksi... eli ei siis taida onnistua kun aiempien kirjoittajien viestejä lukee? On tää omituista.

Vierailija

Katso netistä tietoa evankelis-luterilaisen kirkon kotisivuilta,www.evl.fiSanotaan selkeästi, että lapsella pitää olla kaksi evl-kirkkoon kuuluvaa, konfirmoitua kummia. Sen lisäksi voi olla muita kummeja, joiksi kelpaavat mm. ortodoksit.Kitty

Vierailija

Siis oodi ;), mitä jos pyytäisitte tuon kaveripariskunnan lisäksi jonkun sisaruksen ihan vaan " täytekummiksi" niin saisitte ne vaadittavat kaksi ev.lut.-kummia plus sen yhden ortodoksin :)?

Vierailija

lapsella pitää olla vähintään kaksi ev.lut.seurakuntaan kuuluvaa kummia! Eli jos en ihan väärässä ole, niin ystäväsi ei voi olla lapselle sylikummi...

Mutta korjatkaa muut, jos muistan väärin :)

Vierailija

mä taas olen kuullut semmoista että tarvittee kuulua samaan kirkkoon.. Soitin ja kysyin kun oli sama tilanne niin meinasivat että voi sitten nimelliseksi kummiksi pyytää eri kirkkoon kuuluvia mutta ei varsinaisessa kirkollisessa toimituksesssa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat