elastusmaksuista

Vierailija

Millaisilla tuloilla millaisia elatusmaksuja?

Voiko paperit huoltajuudesta ja maksuista tehdä itse vai onko aina mentävä valvojan luo ne tekemään?

Meillä omat tuloni ovat 1600 ja miehen 2000 e..millainen elatusmaksu miehelleni lapsista tulee?

Kommentit (1)

Vierailija
Paperit voi toki tehdä itse, eikä niitä ole pakko mennä lastenvalvojan luo tekemään. Ne ovat silloin teidän keskinäinen sopimuksenne, joka ei ole kuitenkaan virallisesti vahvistettu. Jos niistä haluaa viralliset paperit, on ne joko käytävä siellä lastenvalvojan luona tekemässä ja hän vahvistaa ne tai sitten ne voi vahvistuttaa Käräjäoikeudessa (jolloin menee pieni maksu). Lapsen kannalta se vahvistuttaminen on järkevää.

Yleensä elatusapua ei vahvisteta elatustukea pienemmäksi, ellei siihen ole erityisiä perusteita (esim. elatusvelvollinen on 0-tuloinen opiskelija tai pienituloinen eläkeläinen, jolla monta alaikäistä elätettävää). Elatustuen suuruus tällä hetkellä on 118,15e. Jos miehelläsi ei ole muita elätettäviä, varmasti hän pystyy maksamaan suurempaa elatusapua - tarkoituksena on kuitenkin turvata lapselle riittävä elatus, elatukseen lasketaan molempien vanhempien osuus + lapsilisä. Mitään tarkkaa summaa ei ole olemassa, ei mitään taulukkoa, mistä näkisi mikä elatusavun suuruus on. Sopimukseen pohjautuvassa vanhemmat sopivat asiasta keskenään, oikeusteitse asiaa ratkaistaessa asiasta päättää oikeus. Elatusavun suuruutta mietittäessä on hyvä miettiä lapsen ikää ja esim. sitä, millaisia harrastuksia hänellä on - on kohtuullista lapsen kannalta, ettei hän vanhempien eron ja taloudellisen tilanteen muuttumisen takia joudu lisäksi luopumaan harrastuksestaan, jos sen jatkaminen vain suinkin on mahdollista. Se mikä kannattaa myös muistaa, ettei maksukykyä heikentävänä tekijänä elatusvelvollinen voi perusteluksi ilmoittaa sitä, että hänellä on lainoja lyhennettävänä - vaikkapa autolainaa tai talolainaa. Lainan lyhennyksethän käytännössä kartuttavat varallisuutta, ja lain ideologian mukaan ensin tulee huolehtia omasta elatuksesta, heti sen jälkeen lapsista ja sitten jos rahaa liikenee, voi vaikka sitä varallisuuttansa kartuttaa - mutta ei lasten kustannuksella.

Sopimukset kannattaa vahvistuttaa siitä syystä, että jos joko sinulle tai miehelle sattuu jotain, esim. mies ei pystykään maksamaan elatusapua ja sinä et ilman elatusapumaksuja pärjää, ei mikään taho tule hätiin auttamaan. Jos taas teillä on vahvistettu sopimus tai oikeuden päätös asiasta, kunta maksaa tuon elatustuen suuruisen summan ja perii sitten tarvittaessa mieheltä sen.

Eli tuo keskinäinen, epävirallinen sopimus perustuu täysin teidän keskinäiseen luottamukseenne ja toimii, jos te molemmat noudatatte sitä eikä mitään yllättävää satu.

Miehen kannalta taas hän voi saada pienen verovähennyksen, jos on virallinen sopimus ja tositteet maksetuista elatusapumaksuista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat