Seuraa 

Luin täältä jostain joku aika sitten, että jos vauva ei ole kiinittynyt, niin pitäisi mennä ambulanssilla, koska pitää olla vaakatasossa, pitääkö paikkansa. Napanuoran kiertyminen tms. Entä kun on vaarana kohdun repeäminen ja sen takia suuniteltu sektio? Tietysti voin näitä kysellä ens kerralla lääkäriltä, mutta jos tässä välissä nyt tapahtuu jotain, olisi kiva tietää.36+4

Sivut

Kommentit (21)

Kainuun Keskussairaalassa on sellainen käytäntö, että jos vedet menee, heti makuuasentoon ja ambulanssilla sairaalaan. Muuten kaikki omalla vastuulla (niin...kenen vastuullahan se sitten muussa tapauksessa on). Mutta meillä sairaalaan matkaa ehkä 300m ja ambulanssilla mentiin.

=)


Esikoisesta vedet meni aamyöstä. Odottelin kotona " virka-aikaan" asti ja sitten mentiin omalla autolla sairaalaan. Kukaan ei sanonut mitään.Tokasta vedet meni viiden maissa illalla. Soitin Kättärille, josta sanoivat että ei mitään hoppua, katsele aamuun (!!!) jollei supistuksia tule. Menin sitten seuraavana aamuna omalla autolla ja sain hirveät haukut. Vauva ei ollut kiinnittynyt, joten pistivät mut saman tien sänkyyn. Ensin en saanut edes vessaan nousta, mutta päivän mittaan sitä lievennettiin sen verran että sain käydä pikaisesti vessassa, jonka jälkeen vauvalta otettiin heti sydänkäyrää. Illalla vasta alkoivat käynnistämään kun vesien menosta oli noin 27 tuntia, kyllä oli siinä vaiheessa paikat puuduksissa kun koko päivän oli joutunut makaamaan sängyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Multa meni vedet ja vauva raivotarjonnassa, mutta ei laskeutunut saati kiinnittynyt. NKL:llä vähän miettivät ja sanoivat, että tule nyt näytille... ajoin sinne autolla itse ;-))

Ensimmäistä odottaessa mulla meni vedet kotona yöllä raskausviikolla 36+2 ja kyllä me ihan omalla autolla sairaalaan mentiin. Neiti syntyi vasta seuraavana yönä, päivä piti ootella :)

Itselläni meni vedet rv36+3, eikä kätilö puhelimessa edes kysynyt, onko vauva laskeutunut vai ei. Sanoi vain, että voimme rauhassa vielä pakkailla sairaalakassia ja syödä aamupalaa, kun suppareitakaan ei ollut.Nyt kun luin tuosta napanuoran esiinluiskahdusvaarasta, tuli oikein kylmät väreet; mitä jos jotakin olisi tapahtunut?No, mitään ei tapahtunut ja tuloksena ihana pikkupoika!Nalle ja poika 7,5kk

Toisessa taas sanottiin, että tulee soittaa ambulanssi kun vedet menevät. Eroa näillä on se, että toisesta kaupungista on melkein 100 km matka synnytyssairaalaan.Jos pää ei ole kiinnittynyt, niin en tiedä neuvoisivatko myös toisessa neuvolassa ottamaan ambulanssin.

Kätilöopistolta ohjeistettiin minua tasan vuosi sitten, että jos lapsivesi menee ja tiedetään ettei vauvan pää ole kiinni synnytyskanavassa (vaan siis ylempänä irrallaan), niin tuolloin on välittömästi mentävä vaaka-asentoon ja soitettava heti ambulanssi. Näin siksi, että ellei vauvan pää ole kanavassa " tukkona" ja kohdunsuu on jo aukeamassa, voi napanuora luiskahtaa esiin ennen päätä. Tällöin on vaarana, että napanuora puristuu synnytyskanavan ja vauvan alas painuvan pään väliin ja vauvan hapensaanti vaikeutuu.Itselläni oli vuosi sitten tiedossa, että vauvan pää on edelleen kiinnittymättä. Terkkari sai esim. liikuteltua vauvan päätä vatsan päältä tunnustellessaan. No, tiedossani oli tämä napanuoran esiinluiskahdusvaara ja kun yllättäen lapsivesi kotona meni soitin Kätilöopistolle. Sieltä todellakin neuvottiin makuulle ja soittamaan ambulanssi. Edes vessassa ei saanut käydä. Soitin 112:sta kyydin, joka tuli muutamassa minuutissa. Ei ollut kiireetön. Minut nostettiin makuulla paareille ja siitä autoon. Ambulanssi ajoi niin kovaa, että miehellä oli vaikeuksia pysyä omalla autolla perässä. Meiltä oli matkaa Kättärille n. 10 minuuttia autolla. Sairaalassa minut jälleen siirrettiin makuulla sängylle. Kätilö totesi, että vauva on edelleen ihan " irti" . Minut laitettiin täydelliseen vuodelepoon osastoseurantaan. Kohdunsuu oli auki sentin. Vessaankaan en päässyt, alusastialle piti pissiä. Siinä meni supistellessa useampi tunti kunnes pyysin kätilöä katsomaan uudelleen tilanteen, jos siis pääsisin nousemaan pystyasentoon. Onneksi oli vauva tullut niin paljon alas, että sain nousta ylös. Samantien mentiinkin sitten jo synnytyssaliin. Synnytyksessä ei ollut mitään erikoista. Ainoastaan ponnistusvaheessa tunsin selvästi ettei vauva ollut alhaalla kanavassa vieläkään. Ponnistaessa vauva " sahasi" ylös ja alas ja kätilökin sanoi siinä, että on edelleen ylhäällä. No, ponnistamalla tämäkin vauva lopulta ulos tuli :)Eli pitkä stoorin tarkoitus oli sanoa, soita ainakin sairaalaan ja kysy miten mentellä :)

ottaa välillä päähän, kun aina yleistetään tilastojen mukaan, että ensisynnyttäjällä menee näin ja näin ja keskiverron mukaan annetaan ojeita.

Mulla tuli esikoisesta vedet sairaalan tutkimuksessa ja siirryin suoraan siitä synnytyshuoneeseen. Jos olis tullut kotona, olis vauva sitten syntynyt kotiin tai viimeistään autoon.

Nyt toisesta asutaan vielä vähän kauempana sairaalasta (alle 20km), mutta siis tämän ennustetun vauhdin takia soitan ambulanssin HETI, jos vedet tulevat. Eri asia on, jos alkaakin suppareilla, niin missä kohdin soittelen sitten. Ambulanssilla menisin mielellään joka tapauksessa, koska jos on sitten tosi kyseessä, niin synnytän sinne mielummin kuin auton takapenkille YKSINÄNI.

Onneksi on aikaa vielä pähkäillä ja kysyä neuvoa lääkäreiltä.

Mulle sanottiin, että jos vaavi ei kiinnittynyt tai perätilassa ja vedet menee, ei sais enää juuri kävellä ja tulla ambulanssilla sairaalaan juuri ton napanuoran kiertymisen takia. Mutta laita kännykkääs ä-poli numero valmiiksi ja jos vedet menee, soita ja kysy toimintaohjeet siihen tilanteeseen. Eipähän tuu tehtyä tietämättömyyttään mitään väärää ja helpottaa omaakin pelkoa sitten.

kolmatta odotan mutta en ole aikasemmin kuullu että siinä tapauksessa pitäs ampparilla mennä sairaalaan.eka synty suunnitellulla sektiolla,tokan synnytys alkoi juuri lapsiveden menolla.vauva ei tietaakseni ollu kiinnittyny(kun ei laskeutunukkaan).Jorvissa käskivät hoidella kotihommat loppuun ja muksu hoitoon ja sen jälkeen ihan rauhassa tulla synnärille.suppareita ei kuulunu eikä mulle missään vaiheessa oltu sanottu tai käyny mieles että nyt olis kiirus ambulanssilla.että näköjään sairaalakohtaista sekin...

Luit ehkä sen eilisen marraspinon ja säikähdit ehkä kommentistani, ei todellakaan ollut tarkoitus pelästyttää! Minusta on vaan hyvä tietää, miten toimia, ettei aiheuta pikkuiselle siellä mahassa mitään vaaraa(ja tietenkään ei myös itsellesi, jos sinulla on vaarana tuo kohdun repeäminen). Saisinko kysellä, onko sinulla yksi vai enemmän sektioita takana? Oletko käynyt esim. tarkistuttamassa sektioarven kunto nyt raskauden loppuvaiheessa, tai onko sinulle kerrottu mitään siitä aikaisemman sektion yhteydessä? Minulla siis yksi kiireellinen sektio takana, rankan alatiesynnytyksen päätteeksi. Synnytys alkoi silloin vesien menolla, ja myös siraalasta sanottiin silloin, että voi rauhassa odottaa kotona ja seurata tilannetta(silloin ei kuitenkaan vauva ollut perä-tai poikkitilassa niinkuin tällä hetkellä, mutta ei silloinkaan ihan optimaalisessa tarjonnassa). Kuitenkin melkein saman tien vesien menosta alkoivat tiheät ja voimakkaat supistukset, n. 5 minuutin välein(eli joskus tosiaan asiat voi tapahtua aika nopeasti jos vedet menee... )- olen ja olin jälkeenpäin iloinen, että emme jääneet kovin kauan seuraamaan tilannetta rauhassa kotona.Ehkä olen tällä kertaa turhan varovainen kun mietin tällaisia asioita tässä vaiheessa, en esimerkiksi lähde enää mökille tai kovin kauas minnekään, mutta kun minullekin on uutta tuo perä- tai poikkitila, ja sitten tietysti myös tuo sektioarven kunto mietityttää...Ja mieluummin menen sitten ambulanssilla ja myöskin kotona heti makuuasentoon, jos nyt vedet sattuisi menemään taas ja tilanne on sama kuin nyt!Terveisin, kasperina

(rv 34+3)

ohjeeksi saatiin kaupunkialueella asuttaessa, että jos vesi on kirkasta niin parikin tuntia voipi kotona vointiaan seurailla ennen laitokselle lähtöä. Mitään ehdotonta makuupakkoa ei käsketty, omalla autolla myös täysi lupa kulkea. Jos vesi vihreää, sitten voisi lähteä nopeammassa tahdissa.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat