Seuraa 

Kävimme keväällä neuvolan 1 v.-tarkistuksessa ja siellä huomattiin poikani päänkasvun hidastuneen 8 kk:n iästä lähtien. Yksivuotiaana päänympärys oli 48 cm ja nyt kontrollikäynnillä lokakuussa (ikää melkein 1v 4 kk) 48.8 cm. Aiemmin kasvu on kulkenut tasaisesti toiseksi ylemmällä käyrällä (oliko käyriä kolme vai neljä?), mutta 8 kk:n iästä lähtien pudonnut vähintäänkin seuraavalle alemmalle käyrälle (sori, th näytti käyrän niin pikaisesti ja vauhti-ville sähelsi vieressä). Nyt lääkäri laittoi lähetteen neurologille, joten nyt sitten odottelemme aikaa sinne.Muuten lapsi kehittynyt normaalisti (neljäs lapsi). Vertasin hänen neljä vuotta vanhemman veljensä päänympärysmittoja näihin nuorimmaisen mittoihin ja ne kulkevat kutakuinkin samaan tahtiin, mutta hänen kohdallaan kukaan ei kuitenkaan puhunut hidastuneesta kasvusta halaistua sanaa. Miksi?Onko kenelläkään kokemusta vastaavasta? Mitä tutkimuksia neurologi tekee? Mitä jatkossa tapahtuu? Oma pää täynnä kysymyksiä ja tietysti huolesta puoliksi sekaisin.

Kommentit (4)

Tytöllä (1v.) todettiin päänkasvun hidastuneen. Tyttö kehittyi oikein hyvin, mutta oli epäily kallon saumojen liian aikaisesta luutumisesta. Tytön pää kuvattiin röntgenillä ja mitään poikkeavaa ei onneksi löytynyt, lääkäri vaan totesi tytön kallon olevan siroa mallia. Nyt neiti on jo melkein 6v. ja on edelleen nuorempia sisaruksiaan siropäisempi, 5v. neuvolassa py oli vain 50,5cm.

Meillä 1-vuotis neuvolassa (ympärys 46,5cm) puututtiin samaan. Päänympärys oli 8kk neuvolasta kasvanut vain 1cm. Jouduimme käydä mittauttamassa päätä myös 13 kk iässä, 14kk iässä ja lapsen olessa 15kk ikäinen jouduimme neuvolalääkärille, joka kirjoitti lähetteen kalloröntgeniin.Mieheni oli aika huolissaan.Itse en ollut niin huolissani, koska lapsi leikki normaalisti, oli terve, eikä ollut itkuinen. Röntgenkuvissa kaikki oli ok.Neuvolassa tuijottavat vaan niin kovasti käyriä ja jos niissä on jotain vähänkin poikkeavaa, niin siihen tartutaan. Toisaalta hyvä, että ajoissa huomataan.Onko lapsenne pituus- ja painokäyrät myös tippuneet sieltä yläkäyriltä? Meillä ainakin kaikki käyrät siirtyivät alemmille tasoille ja sekin oli yksi syy, miksen ollut asiasta täysin tolaltani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole muutamaan päivään päässyt koneella ja nyt näitä vastauksianne lukiessani vierähti kivi sydämeltä. Helpottavaa kuulla, että kyseessä ei välttämättä ole mitään vakavaa. Lapsen kehitys kulkee muuten ihan ikäisellään tasolla, enkä etsimälläkään löydä hänestä mitään poikkeavuuteen viittaavaa. Samoin pituus ja paino menee kutakuinkin entisten käyrien mukaan. Ihmetyttää vaan, että neuvolasta ei herunut minkäänlaista tietoa asiasta, ei terveydenhoitajalta eikä lääkäriltäkään. " Tämä nyt on vaan tällaista varmistelua vaan." No, ehkä eivät halua pelotella turhaan vanhempia, mutta toki ainakin itselläni heräsi paljon kysymyksiä ja vähän pelkoakin asiasta, johon olisin mieluusti saanut vähän lievitystä.

Mutta siitä kiitos teille!!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat