Seuraa 

Itse en tunne ketään moniavioisia muslimeja enkä myöskään yksiavioisia muslimeja. Mieleeni tuli monia konkreettisia asioita Suomessa, joista haluaisin kysyä moniavioisilta muslimeilta tai heitä tuntevilta.1. Aiheuttaako moniavioisuus teille taloudellisia ongelmia? Suomalaisille uusparheille on monille vaikeaa esim. se, että mies joutuu maksamaan elatusapua edellisen liiton lapsille. Tai kun mies viettää aikaa edellisen liiton lasten kanssa. Onko teillä näitä samoja ongelmia?2. Miten asuminen on järjestetty? Ilmeisesti vaimot asuvat lapsineen eri asunnoissa. Missä mies asuu? Onko hänellä oma asunto, jossa voi levähtää ilman lasten kirkumista ja vaimon jäkätystä?3. Voiko olla niin, että yksi vaimo asuu esim. omakotitalossa hyvällä alueella ja toinen ahtaassa kerrostalossa levottomalla alueella? Jos voi olla näin, eikö se aiheuta eripuraa?4. Osallistuuko mies lasten kasvatukseen ja hoitoon? Ihan konkreettisissa asioissa esim. koliikkivauvan kantamiseen yöllä, korvatulehduskierteisen lapsen lääkärissä käyttämiseen, vanhempainiltoihin tai lasten harrastuksissa käyttämiseen.5. Käytättekö ehkäisyä vai paisuuko perheet valtaviksi, esim. neljä vaimoa ja 40 lasta?6. Haaveiletteko miehenne kanssa keskinäisistä konkreettisista asioista? Esim. sitten kun meille syntyy toinen lapsi niin olisi ihana ostaa rivitaloasunto, jossa on pieni piha.7. Voiko ensimmäinen vaimo kieltää miestään ottamasta toista vaimoa?8. Saako vaimo ottaa avioeron?9. Joissakin ketjuissa on tullut esille, että miehellä on velvollisuuksia jokaista vaimoaan kohtaan. Mitä nämä velvollisuudet ovat? Mitä tapahtuu, jos mies ei kykene täyttämään velvollisuuksiaan?10. Käykö miniavioisten perheiden vaimot usein töissä vai ovatko he usein kotiäitejä?

Kommentit (12)

Kiitos mamadza! Haluaisin pohtia tätä enemmänkin ja kysellä muutenkin Islamista. Olisi todella mielenkiintoista tavata vaikka sinut tai Asmaa ja jutella kaikessa rauhassa. Täällä palstalla on jotenkin niin negatiivinen ilmapiiri, että täällä en voi sitä tehdä. Tulee heti sellainen olo, että tämä nyt varmasti käsitetään väärin ja ainoastaan riidan kylvämiseksi. Vaikka tämä onkin elämänkatsomuspalsta, niin täällä ei voi kyllä vapaasti elämänkatsomuksista keskustella, kun joku on heti niskassa, että mitä sinä tuollaisia kyselet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

mamadza:

Lainaus:


niin. Kyllä eriuskoisten välillä voi olla rikkaita ja hedelmällisiäkin keskusteluja. Itse ainakin opin paljon uutta ja saan kerrata oman uskontoni perusteita hyvissä keskusteluissa.

Enää ei taida olla kristittyjen ja musliminaisten keskustelupiirejä? Joskus 5-7v sitten oli muutama ihan aktiivinen.

Eihän sellaisen tapaamisen järjestäminen varmaan mahdottomuus ole.


Niitä oli tosiaan ainakin pk-seudulla aiemmin.. mutta nyt en ole niistä kuullut. Mikä estäisi tosiaan järjestämästä sellaisia?

Mielestani kay jarejestelyksi valiaikaisesti... Ikaankuin laillistetaan rakastaja Jumalan silmisa ja samalla annetaan mahdollisesti tuleville lehtolapsille oikeusturva.Nykykasitys rakkaudesta ei salli kolmansia osapuolia, mutta jos siihen avioliittossa paadytaan on kyse aina jarkiavioliitosta, joita meilla Suomessakin on yli puolet olemassaolevista liitoista huuman laannuttua.

Joten en lähde kohtakohdalta vastaamaan. Mutta sen lisään, että Suomessakin löytyy moniavioisia perheitä erityisesti Somalialaisten keskuudessa. Ja kaikki he (joita tiedän) asuvat jokainen vaimo omissa asunnoissaan. Mutta usein siis niin, että yksi vaimo suomessa ja toinen jossain toisessa maassa jne.

Suomalaisia moniavioisia muslimeita on myös ja he (jotka tiedän) asuvat samassa taloudessa koko perhe lapsineen.

Myös mieheni kotimaassa kaikki moniavioiset perheet asuvat saman katon alla. (Vaikka suositeltavaa olisi olla omat kodit joka vaimolle). Käytännössä siellä kuitenkin asutaan samassa isossa talossa niin, että joka vaimolla on oma alue talosta itselleen.

Jaimini:

Lainaus:


Minä kysyisin myös, jos sopii. Eivätkö kaikki muslimit ole samaa mieltä moniavioisuudesta? Kuinka yleistä tämä moniavioisuuden vastustaminen on palstalla kävijöiden mielestä? Niikuin mutu tuntumalla. Tietenkään kristitytkään eivät ole kaikesta samaa mieltä, enkä siinä mielessä kysy.Kepa:n lehdessä oli tällainen artikkeli.http://www.kepa.fi/uutiset/tasa-arvo/4220
samalla tavalla kuin muissa uskonnoissa jotkut ihmiset tekevät kuitenkin itselleen kielletyiksi tai sallituiksi asioita jotka eivät sitä todellisuudessa uskonnossa ole.

Ei moniavioisuutta kuitenkaan kaikki kestä tai halua omalle kohdalleen. Siinäkin on taas sitten ero että onko kyse siitä ettei vaan halua sitä omalle kohdalleen vai väittääkö että se olisi islamissa kiellettyä.niin. Kyllä eriuskoisten välillä voi olla rikkaita ja hedelmällisiäkin keskusteluja. Itse ainakin opin paljon uutta ja saan kerrata oman uskontoni perusteita hyvissä keskusteluissa.

Enää ei taida olla kristittyjen ja musliminaisten keskustelupiirejä? Joskus 5-7v sitten oli muutama ihan aktiivinen.

Eihän sellaisen tapaamisen järjestäminen varmaan mahdottomuus ole.Eli, kuinka yleisiä moniavioiset perheet ovat muslimien keskuudessa täällä Suomessa ja muualla maailmassa?Toivottavasti joku vastaa kysymyksiin!

Olisi mielenkiintoista olla sellaisessa mukana. Valitettavasti kaikki mielenkiintoinen tapahtuu siellä pääkaupunkiseudulla :( . Mutta ehkä täälläkin voisi järjestää...

Minä kysyisin myös, jos sopii. Eivätkö kaikki muslimit ole samaa mieltä moniavioisuudesta? Kuinka yleistä tämä moniavioisuuden vastustaminen on palstalla kävijöiden mielestä? Niikuin mutu tuntumalla. Tietenkään kristitytkään eivät ole kaikesta samaa mieltä, enkä siinä mielessä kysy.Kepa:n lehdessä oli tällainen artikkeli.http://www.kepa.fi/uutiset/tasa-arvo/4220

En itse ole moniavioisessa liitossa, mutta tunnen henkilöitä, jotka ovat.. suurin osa heistä asuu USAssa kuitenkin, Suomestakin tiedän.rock:

Lainaus:
1. Aiheuttaako moniavioisuus teille taloudellisia ongelmia? Suomalaisille uusparheille on monille vaikeaa esim. se, että mies joutuu maksamaan elatusapua edellisen liiton lapsille. Tai kun mies viettää aikaa edellisen liiton lasten kanssa. Onko teillä näitä samoja ongelmia?
Kyllähän moniavioisuus aiheuttaa lisäkuluja, mutta taloudellisen vastuun perheessä kantaa mies - hänen velvollisuus on myös ottaa tämä huomioon harkitessaan useampia vaimoja, hänen on kyettävä elättämään heidät ja perheet. Kaikki tuntemani moniavioiset liitot tulevat kyllä ihan ok toimeen taloudellisesti, samaan tapaan kuin yksiavioisetkin pariskunnat.Joissain tapauksissa, siis jos välit ovat lämpimät näiden kahden (tai useamman) perheyksikön välillä, lapset leikkivät yhdessä eikä aika sinänsä ole toisilta lapsilta pois. Muissa tapauksissa mies pyrkii jakamaan aikansa niin tasaisesti kuin vain kykenee.Lainaus:

2. Miten asuminen on järjestetty? Ilmeisesti vaimot asuvat lapsineen eri asunnoissa. Missä mies asuu? Onko hänellä oma asunto, jossa voi levähtää ilman lasten kirkumista ja vaimon jäkätystä?
Kaikissa tapauksissa joita tiedän, jokaisella vaimolla on oma asunto ja mies sitten asuu kulloinkin sen vaimon luona kenen luona on.. siis kenelläkään en tiedä olevan erillistä asuntoa. Samalla tapaa se yksiavioinenkin mies joutuu kuuntelemaan lasten kirkumista ja vaimon mahdollista jäkätystä.Lainaus:

3. Voiko olla niin, että yksi vaimo asuu esim. omakotitalossa hyvällä alueella ja toinen ahtaassa kerrostalossa levottomalla alueella? Jos voi olla näin, eikö se aiheuta eripuraa?
Periaatteessa näin ei pitäisi olla, koska miehen tulisi olla tasapuolinen jokaiselle vaimolleen. Mutta, joskus tilanteen pakosta näin voi olla jos muuta asuntoa ei ole saatu.Lainaus:

4. Osallistuuko mies lasten kasvatukseen ja hoitoon? Ihan konkreettisissa asioissa esim. koliikkivauvan kantamiseen yöllä, korvatulehduskierteisen lapsen lääkärissä käyttämiseen, vanhempainiltoihin tai lasten harrastuksissa käyttämiseen.
Yleisesti ottaen muslimimiehet tuntuvat osallistuvan todella paljon lastenhoitoon ja kasvatukseen (ainakin omassa tuttavapiirissä näin, kaikkien puolesta en toki voi puhua), miksei siis myös moniavioisissa liitoissa?Lainaus:

5. Käytättekö ehkäisyä vai paisuuko perheet valtaviksi, esim. neljä vaimoa ja 40 lasta?
Ehkäisy on jokaisen henkilökohtainen asia. Ehkäisyä ei suosita islamissa, koska on suotavaa saada lapsia. Mutta se on tietyin ehdoin sallittua kuitenkin.Lainaus:

6. Haaveiletteko miehenne kanssa keskinäisistä konkreettisista asioista? Esim. sitten kun meille syntyy toinen lapsi niin olisi ihana ostaa rivitaloasunto, jossa on pieni piha.
Tähän en voi vastata moniavioisten puolesta ;) Vain omasta puolestani, toki haaveilemme.Lainaus:

7. Voiko ensimmäinen vaimo kieltää miestään ottamasta toista vaimoa?
Jos tämän ehdon laittaa avioliittosopimukseen. Mutta täysin ei sitä voi kieltää, koska tämä on jotain minkä Jumala on sallinut miehelle - ihmisellä ei ole sitä oikeutta muuttaa. Siinä tapauksessa jos tämä ehto on avioliittosopimuksessa, nainen saa eron jos mies ottaa toisen vaimon.Lainaus:

8. Saako vaimo ottaa avioeron?
Islamissa naisen on mahdollista saada ero, tämän erotyypin nimi on khula' ja silloin nainen antaa takaisin mahrinsa (huomenlahjansa). Jos mies ei suostu pyyntöön, voidaan eroa pyytää tuomarilta.Lainaus:

9. Joissakin ketjuissa on tullut esille, että miehellä on velvollisuuksia jokaista vaimoaan kohtaan. Mitä nämä velvollisuudet ovat? Mitä tapahtuu, jos mies ei kykene täyttämään velvollisuuksiaan?
Ensinnäkin, velvollisuus vaatettaa ja ruokkia - siis pitää huoli taloudellisesti. Miehellä on myös velvollisuus opettaa vaimoilleen uskontoa tai antaa heille mahdollisuus hankkia tietoa siitä muuten jos eivät itse kykene opettamaan. Miehen tulisi myös kohdella vaimojaan hyvin... tässä lisää englanniksi:A Husband' s Responsibilities Towards His Family

http://www.muslimtents.com/aminahsworld/A_husbands.htmlJos ei velvollisuuksiaan pysty täyttämään, se varmasti alkaa näkymään avioliiton " laadussa" ennen pitkää. Toisaalta, jos mies suosii toista vaimoa, niin Jumala rankaisee tällaista miestä.. tästä löytyy hadith, jota en tähän hätään ehtinyt etsimään.Lainaus:

10. Käykö miniavioisten perheiden vaimot usein töissä vai ovatko he usein kotiäitejä?
Sekä että. Usein on sellainen tilanne, että joku vaimoista on töissä jolloin toinen vaimoista huolehtii myös tämän toisen vaimon lapsista. USAssa taas on paljon musliminaisia, jotka tekevät töitä kotona.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat