Tiesitkö, että kun heität maatuvat jätteet tavalliseen sekajätteeseen,

Vierailija

niin se aiheuttaa otsonikerroksen ohenemista, ja siten maapallon lämpenemisestä jne. Itse en ole tiennyt! Olen vaan luullut, että olen tähän asti laittanut biojätteet kompostiin vain vähentääkseni jätevuoria, en ole tajunnut että asialla on myös tällainen vielä tärkeämpi seikka!

Sivut

Kommentit (32)

Vierailija

Taitaa olla tuo kaatopaikka täällä Suomen kehittyneimpiä.Omakotitaloissa täytyy olla komposti tai erillinen biojätekeräysastia.Kerrostaloissa on biojäteastia, jota valitettavan harvat käyttävät.

Mutta onneksi on sentään tuo kaatopaikkakaasun keräysjärjestelmä.Vielä kun energiajätteen keräyksen saisimme. Paperi-, pahvi- ja metallinkeräys sentään on.Mutta tärkeintähän olisi estää jätteiden tuottaminen!

Vierailija

Koska siellä sekäjätteen joukossa tuo biojäte lähinnä mätänee eikä kompostoidu, niin siksi ilmaan vapautuu metaania. Joillakin kaatopaikoilla tuo metaani kerätään ja esim. poltetaan, mutta vanhemmilla ei ole keräyssysteemejä.Kun naapurit heittää sekäjäteroskikseen lasijätteet ja hesarinsakin, niin tuntuu aika turhauttavalta lajitella omiaan, mutta teen sen kuitenkin. Meillä kertyy samanlaisella perheellä (mutta olemme ehkä muutenkin harkitsevampia kuluttajia) vain puoli pöntöllistä sekajätettä, pöntön tyhjennysväli 4 viikkoa, naapureilla ei usein riitä koko pöntöllinenkään ja heillä tyhjennysväli on 1 viikko, joten kaatopaikalle menevän jätteen määrä on 8-kertainen.Meillä lajitellaan erikseen energiajäte, lasit, metallit, maitopurkit, paperit, pahvit jne. Kauppareissuilla nuo sitten kulkeutuu keräyspisteisiinsä. Kotona meillä on oma jätesäiliö tuota energijätettä varten, koska sitä tulee aika paljon.Kaatopaikalle menisi tuskin tuotakaan määrää, koska lajittelu on vaikea saada täysin 100%ksi.

Vierailija

Joku mainitsi ettei halua ruokkia rottia eikä siksi laita ruoanjätteitä vessanpönttöön..Suuri ongelma ne rotat ovat myös kaatopaikoilla, jossa maatuvaa jätettä on sekajätteen seassa ->rotat lisääntyvät. Kun rotat lisääntyvät sitten runsaasti eikä niille enää riitä kaikille ravintoa kaatopaikalla niin ne lähtevät etsimään lisää ravintoa ihmisasutusten läheltä -> rottaongelma kaupunkeihin.

Vierailija

Emme omista mitään biojäteastiaa emmekä hanki. Pihalta tulevat lehdet ja risut kompostoimme/poltamme. Biojätteet menevät sekajäteen sekaan.

Vierailija

Kyllä näitä asioita pitää ottaa aina välillä esiin, että ihmiset " herää" .Ihmettelen, jos joku okt-asuja ei vielä kierrätä biojätettä. Tosin eilen tapasin yhden. Seuraavan kerran mainitsen tästä uudesta tiedosta.

Vierailija

ei pidä paikkaansa tuo märehtelijöiden piereskely -juttu. Se on suunnilleen yhtä uskottava kuin tupakkayhtiöiden tutkimukset, joiden mukaan tupakka on vaaratonta.Älkää uskoko kaikkea, mitä rikkaiden yhtiöiden rahoittamat " tutkimukset" sanovat.

Vierailija

Tiesin, sen takia kierrätän biojätteen huolellisesti! Tärkeä juttu todellakin, musta tuntuu, että tämä v-palsta on täys välinpitämättomiä mammoja, jotka vaan tehtailee vauvoja, eivätkä pätkääkään välitä millaisessa ympäristössä lapsensa kasvavat. Hienoa, että edes joku ajattelee!!

Vierailija

Eikäs siitäkin vapaudu palatessaan jotain kaasuja, kun muovia polttaa ?

En mä ainakaan jaksaisi takassa polttaa roskia, puita me siellä poltetaan. Roskat ihan roskikseen vaan.

Vierailija

Vierailija:

Lainaus:

Valitettavasti asun kerrostalossa, jossa ei ole erillistä keräilyastiaa biojätteille.

Mahdettaisiinko katsoa hyvällä, jos kävisin hautaamassa biojätteeni vaikka tuohon läheiseen puistoon?

Vierailija

Asun Itävallassa ja täällä kerätään kaikki muovipakkauksetkin kierrätykseen. Sekajäteroskapussin olen vienyt kerran sen kahden kuukauden aikana, jonka olemme täällä asuneet!!Kerrostalojen pihoista löytyy bio-, paperi-, seka- sekä energiajaeroskikset. Lasin ja metallinkeräyspisteitä on jokaisen kaupan edustalla.Omakotitalossa asujat joutuvat maksamaan sekajäteroskapussista (60l) 5¿. Energiajätepussukat sen sijaan saa kunnalta ilmaiseksi. Roska-autot ei tyhjennä roskista, jos siinä ei ole oikeanlaista pussia.Tässä olisi Suomella opittavaa. Pitäs tehdä vastaavat maksusysteemit, kun ihmisiä ei muuten saada kiinnostumaan.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat