Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Minkälaisia ovat puolitoistavuotiaat? Mitä sen ikäisen kanssa voi puuhata?

Vierailija

Tapaan tänään uuden mieheni lapsen, mutta jännittää, koska en ole juuri ollut lasten kanssa tekemisissä. Miten lasta pitäisi huomioida ja miten ottaa kontaktia? Minkälaisia tuon ikäiset ovat?Tyhmä kysymys ehkä, mutta haluaisin että tapaamisesta jäisi hyvä mieli kaikille. Itselläni ei ole vaan hajuakaan minkälainen puoltoistavuotias lapsi on kun omiakaan lapsia ei ole =)

Kommentit (15)

Vierailija

Meidän lapsi on kyllä vasta 1v4kk, mutta ymmärtää jo ihan kaiken! Tietysti on sanoja, joita ei ymmärrä kun ei ole ikinä kuullut, mutta kaksiosaiset kehotuksetkin ymmärtää ja toimii niiden mukaan. Mutta tosiaan vierastaa vähän outoja ihmisiä, ei siis heti kannata mennä ottamaan syliin. Meillä myös asuu Duracell-pupu, eli juoksee ympäri taloa, välillä vähän aikaa tekee jotain (esim. levittää kirjat kirjahyllystä lattialle ja ehkä yhtä kirjaa vähän aikaa katselee) ja sitten taas juoksentelee ja alkaa tekemään toista juttua.Lastenlauluista ym. musiikista ainakin meidän lapsi tykkää ihan hirveästi, että jos sellaista löytyy niin sitä voi tehdä ja tanssia mukana, se on aina hauskaa :). Ikkunasta on kiva katsella ulos, ja muutenkin kaikkien paikkojen osoittelu on mukavaa kun kerrotaan mikä minkäkin esineen nimi nyt taas olikaan.Ton ikäiset saattaa osata puhua jo melko paljonkin, mutta ainakin meillä ollaan sen verran ujoja vieraiden seurassa ettei sanoja paljon silloin tule. Kannattaa silti jutella paljon, se rikkoo jäätä.

Vierailija

Tarkoituksenani ei tietenkään ole olla tungetteleva, mutta mietin vaan sellaisia hassuja asioita, kuin että mitä lapselle voisi puhua ja joko hän ymmärtää kaiken mitä puhun, kun itse lapsettomana on vähän pihalla noista lasten kehitysaskeleista =) Ja tietty, että mitä voitaisiin sitten täällä puuhata, mutta taidan varata häntä varten sitten vaikka kirjan tai pari, jos häntä sattuu kiinnostamaan.Mutta toivotaan, että vierailu menee hyvin =)-AP

Vierailija

Millainen on... No durasell-pupu, virtaa on kamalasti. kaikki tavarat lähtee, kaikkea pitää kokeilla, ja katsoa ja maistaa.Kuvakirjoja luetaan paljon, tehdään palikoista torneja ja kaadetaan niitä.Juttele nätisti lapselle, mutta jos vierastaa älä tuputa syliä jne. Anna lapsen tutustua omassa rauhassa. Kaikki lapset kuitenkin erilaisia,Jos tekee jotakin kiellettyä, kiellä napakasti silmiin katsoen..Tässä nyt jotakin pientä

Vierailija

kun kaikki lapset on kuitenkin erilaisia.=)

Yleensä tuon ikäiset on aika touhukkaita ja vikkeliä jaloistaan. Kannattaa nostella helposti rikkimenevät esineet ylemmäs ja piilottaa leipäveitset, sakset yms., niin ei tarvii koko ajan haukkana kytätä, mitä lapsi tekee ja olla kieltämässä, että " Ei, älä, varo" .

Vierailija

Olisi hyvä jos olisi jotain leluja joista lähetä rikkomaan jäätä. Kirjoja, nalleja, kaikkea mikä kilisee välkkyy tai pyörii. Ei varmaan haittaa jos ostatte jotain teille vain häntä varten, jotain uutta ja mielenkiintoista.Sitten vain annat hänen touhuta ja rentoutua vaikka olohuoneen lattialla, istu ja ole läsnä kun hän tutustuu tavaroihin, ole rauhallinen, älä kilju tai yritä vaan anna hänen lähestyä ja juttele mukavia. " katso tässä kirjassa onkin pupu" , siitä se lähtee. Käsinuket kova sana, tuonikäinen ottaa sen ihan todesta.

Vierailija

Nukella leikimme yhdessakin seka katselemme kuvakirjoja jne. Tytto menee mielellaan vieraiden syliin ja halailee mutta poikani oli tuon ikaisena erittain varautunut vieraita kohtaan eli kannattaa vahan aikaa tarkkailla, millaisesta lapsesta on kyse - kuten jo edella sanottiin, lapset ovat yksiloita. Tytto on myos tosi vilkas, liikkuu ja kiipeilee eli varovainen saa olla, erityisesti vieraassa ymparistossa.Ala yhtaan jannita, ole vain oma itsesi!

Vierailija

Kyllä meidän puolitoistavuotias vastaa helppoihin kysymyksiin jo. Esim. haluatko omenaa vai marjoja? Vastaa " maijjaa" . Mihin isä vei pumpun? " Vastoo" = varastoon.Eli tuon ikäinen ymmärtää yllättävän paljon. Hänelle kannattaa puhua ihan kuin kenelle tahansa ihmiselle. Älä siis lässytä.Ole kiinnostunut hänen esittelemistään tavaroista. Hän saattaa hyvinkin tuoda sinulle lelujaan esiteltäväksi.Anna hänen tehdä aloite sinuun tutustumisessa. Hän tulee luoksesi, kun on valmis. Voit hymyillä hänelle ja olla vastaanottavainen, mutta älä ole tyrkky tai yli-innokas.Ole oma itsesi. Lapsi vaistoaa, jos teeskentelet.Lykkyä tykö.

Vierailija

Älä oleta että voitte puuhata yhdessä jotain. Saattaa jopa pelätä sinua eikä se tarkoita mitään sen kummempaa. Ymmärtää puhetta jo aika hyvin, mutta ei kaikkea eikä osaa vastata kysymyksiin. Äläkä ole liian tungetteleva. Älä yritä ottaa syliin. Saattaa osata sanoa sanoja, mutta voi olla vieraassa seurassa ihan hiljaa. Tai sitten ei ;-)

Näin meidän 1,5 vuotias, mutta lapset ovat yksilöitä.

Vierailija

ajattele niin että hän on kuin ulkomaalainen joka ymmärtää kieltä mutta ei voi vielä puhua sitä. Mitään monimutkaisia sivistyssanoja ei siis kannata käyttää, eikä odottaa muuta vastausta kuin kyllä, ei tai hymy. Mutta ymmärtää paljonkin ja voi kaikenlaista yhdessä tehdä. Vaikka tiskata, piirtää, lueskella, ulkoilla, katsella lehtiä ja keskustella että mitäs niissä kuvissa tapahtuu ja onko siellä jossain auto/koira.Hän tietysti yrittää katsoa ja koskea kaikkea mitä asunnossasi on, ja päätä jo etukäteen mitä annat koskea. Esim. meidän lapsi tuossa iässä käsitteli kirjoja jo tosi kauniisti, ei tarvinnut pelätä että repii tms. mutta se on ihan lapsesta kiinni. Ei myöskään ottanut mitään esineitä jos sanottiin että ei saa ottaa.Pidä kuitenkin huoli että asunnossa on kaikenlaista mitä saa tutkia ja ottaa, ettei mene ihan kieltämiseksi. Keittiönkaapit ja muovikupit ovat tietysti mielenkiintoiset. Mitään kovin pientä älä anna ettei tukehdu,äläkä missään nimessä jätä hetkeksikään vartioimatta. Voi kiivetä, pudota, löytää veitsen, syödä napin, avata oven tai ikkunan, syödä viherkasvia, pudota parvekkeelta. Ei hetkeksikään poissa silmistä, edes kun olet vessassa. Sen aikaa kun hän on sinulla hänen henkensä on sinun vastuullasi, niin dramaattiselta kuin se kuulostaakin.

Vierailija

Siis kyykkyyn tai lattialle istumaan kun puhut hänelle. Meidän neiti 1v.2 kk ihmettelee kovasti kun vieraat puhuvat hänelle ylhäältä päin mutta jos menee hänen tasolleen niin saattaa mennä suoraan vieraan syliin.Meidän neiti ainakin ymmärtää mielettömästi puhetta, missä auto, anna hali, tuletko syliin, luetaanko kirjaa, mennään syömään, miten auto sanoo ym. Sanoja ei kyllä tule yhtään.

Vierailija

Vauhtia ja tilanteita riittää. On erittäin utelias, menee jokapaikkaan, tutkii kaikki tuntemattomatkin ihmiset tarkkaan. Huutaa, kiukkuaa, hajottaa kaiken, ei usko vielä mitään. Tämmöistä ehkä luvassa.

Vierailija


Lapselle puhuttaessa kannattaa kyykistyä hänen tasolleen ja antaa lapsen katsella sinua ja kasvojasi. Varsinkin kun ensimmäisen kerran tapaatte.Kuopukseni jo 1v9kk vierastaa äitiänikin joka kerta, kun hänet näkee (n. 5 krt vuodessa) vaikka näkee kuvia ja kuulee ääntä puhelimessa. Hän kiertää äitini seiniä pitkin muutaman tunnin ja sitten itse alkaa tulla vaivihkaa lähemmäs tai tuo jonkun lelun näytille. Liikaa ei kannata tyrkyttää itseään. Jos istahdat lattialle ja vaikka hypistelet jotain kirjaa tai lelua ja alat juttelemaan " katsoppas, täällähän on lentokone taivalla...brummm...ja mitäs tuolla on? Katsoppas!"Jos on poika, osta pikkuauto, jos on tyttö, hanki pehmopupu tai pikkunukke (2-4 euroa kustantaa) ja vaikka yksi kirja, pääset hyvään alkuun.Älä pelästy, jos lapsi vierastaa sinua koko ajan, se on normaalia. Yritä antaa itsestäsi lempeä ja itsevarma vaikutelma vaikka hän vierastaisikin, lapsi muistaa sen jo ensi kerralla.Tuletko kertomaan tähän ketjuun, kuinka teillä sujui?

Vierailija

joka miehiltä usein unohtuu, vaikka isiä kuinka olisivat. Se säännöllinen ruokailu! Eli kysypä isältä kun lapsi tulee että koska on viimeksi syönyt, ja tarkista vaippa ettei siellä ole mitään. Jos isä ei tiedä koska on syönyt, ei haittaa vaikka kokeeksi tarjoat ruokaa. Lapsella on ehkä omat eväät mukana, tai voit ostaa valmiiksi jonkun ikään sopivan Piltti-purkin.Useissa perheissä se ruokarytmi menee: 7 aamupuuro, 11 päiväruoka, 14 välipala, 17 ruoka, 19 iltapuuro. Joka ruuan jälkeen kannattaa vähän ajan päästä kurkistaa että onko vaipassa kakka. Pissaa ei tarvitse pestä joka kerta, kakka täytyy ettei peppu tulehdu.Toinen tärkeä on tietysti päiväuniajat. Onko päiväuniaika kun hän on teillä? Silloin voi mennä ulos vaikka käveleen rattaissa, se rauhoittaa vaikka olisi vähän vieraampikin nukuttaja.Nämä nyt vain siksi että jopa minun mieheltäni nämä asiat tuppaavat unohtumaan vaikka asutaan kaikki yhdessä. Siis vapaapäivänäni voin vain panna kädet ristiin ja toivoa että muistaa antaa ruokaa lapselle. Samoin yleensä päiväunet on unohdettu ja lapsi nukahtaa viiden maissa leipä suussa pöytään.No ei se ketään tapa, mutta vähän kärttyinen päivä siitä vain tulee.

Uusimmat

Suosituimmat