Jos makkaroiden säilöntäaineen on todettu aiheuttavan

Vierailija

syöpää, niin miksiköhän ei ole keksitty korvaavaa säilöntäainetta tai useampi valmistaja tee noita säilöntäaineettomia makkaroita? Samaa E250 myrkkyä on laitettu muuallekin kuin vaan noihin makkaroihin. HÖH

Sivut

Kommentit (16)

Vierailija

Esim. e621 on kiva kaveri. Se vekkuli saa kengänpohjankin maistumaan sisäfileeltä. Arvaappas miksi sitä on melkein joka paikassa; eineksissä, makkaroissa, leikkeleissä, marinoidussa lihassa, lihaliemikuutioissa...voi tunkea vaikka makkaraan kaiken sen roskan, mitä kukaan ei muuten söisi, 621 tekee siitä ah niin maukkaan. Rahahan se on kaiken takana. Ja kuluttajat uskoo, kun sanotaan, että ehei lisäaineista ole kerrassaan mitään haittaa, päinvastoin!

Vierailija

Mä olen ymmärtänyt että luonnossakin esiintyvä nitriitti on ihan turvallinen säilöntä aine yli 3-vuotiaille lapsille. Alle 3-vuotiaiden elimistössä se saattaa vaurioittaa solujen hapen kuljettamista. Suositeltu annos esim. nakkeja on yksi nakki/viikko. Itse lapsemme saattavat viikottainkin syödä nitriittittömiä nakkeja.

Mutta nitriittiä saa siis ihan lantusta, kiinankaalista, yms. kasveista. Eli ei kai se sinänsä ole aikuisille vaarallinen, luonnon oma säilöntäaina.E621=natriumglukamaatti (vai miten se nyt kirjoitetaan) eli aromivahvenne. En tiedä mitä tuo on mutta vältän sen antamista kaksivuotiaalleni. Todennäköisesti se aiheuttaa hänelle poskien punoitusta.

Vierailija

enemmän politiikkaa kuin aitoa huolta terveydestä. Sitä myydään millä on korkein kate ja mikä tuottaa eniten teollisuudelle rahaa. Siitä syystä jalostettuja elintarvikkeita markkinoidaan terveellisempinä kuin vastaavat luonnolliset elintarvikkeet ovat - siitä syystä ei kannusteta tekemään itse ja valitsemaan vain raaka-aineita.Ei transrasvoistakaan hiiskuta, miksi vaivauduttaisiin korvaamaan jotain Ekoodillista lisäainetta.

Vierailija

olevan haitallista. Saamari, on se tyhmää, pitääkö kaikki leikkeleistä lähtien alkaa tekemään itse?! Ja kauhea tarkistaminen tuoteselosteesta e viidakkoon kun eksyy helposti joukossa kun on ihan " harmittomia" aineita.

Vierailija

Sallittuja lisäaineita 350 - osa tarpeettomia tai haitallisiaRuuan lisäaineiden tehtävänä on muun muassa antaa ruuille makua, näköä ja kokoa, tappaa myrkylliset bakteerit ja parantaa ruuan säilyvyyttä. Suomessa sallittuja lisäaineita on kaikkiaan noin 350. Nimestään huolimatta kaikki lisäaineet eivät ole haitallisia, vaikka useimmat niistä ovat täysin tarpeettomia. Lisäksi on joukko lisäaineita, joiden käyttöä kannattaa tarkkailla, sillä niiden epäillään aiheuttavan terveyshaittoja.Terveydelle haitallisia lisäaineita ovat atsovärit, bentsoehappo, nitriitit ja nitraatit, sulfiitit ja glutamaatti. Atsovärien tehtävä on antaa elintarvikkeelle väriä. Atsovärien käyttö on sallittua mm. makeisissa, jäätelöissä, virvoitusjuomissa ja hedelmäsäilykkeissä. Bentsoehappo on säilöntäaine, jota käytetään mm. salaatinkastikkeissa, marmeladeissa, hilloissa ja virvoitusjuomissa.Makkarat, nakit ja yleensäkin lihavalmisteet sisältävät nitriittiä. Myös sulfiittia käytetään säilöntäaineena mm. hedelmäsäilykkeissä, hilloissa, mehuvalmisteissa sekä viineissä ja oluissa. Glutamaatti on aromivahvenne, jonka avulla parannetaan ruuan hajua ja makua. Glutamaattia käytetään mm. majoneesissa, maustesekoituksissa, perunalastuissa ja suolakekseissä.Lisäaineiden epäillään aiheuttavan iho-oireita, kuten nokkosihottumaa sekä astmaa ja allergista nuhaa. Glutamiinin epäillään aiheuttavan myös ylivilkkautta lapsissa. Lisäksi liiallisen nitriitin käytön on todettu lisäävän syöpäriskiä eläimillä. Ihmisillä vastaavia kokeita ei ole tehty. Siitä huolimatta nitriittipitoisia ruokia ei suositella nautittavaksi liian usein. Esimerkiksi 20 kg painavan lapsen päivittäinen suositeltava nitriittimäärä tulee täyteen yhdestä nakista. Elintarvikeviraston erikoistutkija Pirjo-Liisa Penttilä kuitenkin muistuttaa, että paniikkiin ei ole syytä. Lapsikin voi nauttia lihavalmisteita, kuten nakkeja, kerta-annoksena enemmän kuin yhden, kunhan vaan nakkeja ei popsita liian usein.Täysin lisäaineettomia tuotteita ovat peruselintarvikkeet kuten maito, liha, kala, juurekset, vihannekset, hedelmät ja vilja. Useista tuotteista löytyy myös vähemmän lisäaineita sisältävä vaihtoehto. Esimerkiksi täysmehut sisältävät huomattavasti vähemmän lisäaineita kuin mehuvalmisteet. Kotimaisissa suklaissa ja kermajäätelöissä on vähemmän lisäaineita kuin irtokarkeissa ja mehujäissä. Kotimaisuus on muutenkin valttia, sillä suomalaisissa tuotteissa lisäaineita ei varmasti ole yli sallitun rajan.Lisäaineet merkitään elintarvikkeisiin e-kirjaimella ja sen perässä olevalla numerotunnuksella. Esimerkiksi natriumnitriitin tunnus on E250. E-koodien ymmärtämistä varten Elintarvikevirasto on tehnyt E-koodiavaimen, josta selviää kaikkien Suomessa käytettävien lisäaineiden tunnus ja nimi. E-koodiavain on maksuton ja sitä saa Elintarvikevirastosta tai kuntien terveystarkastajilta.Jutun toimittaja: Pauliina PulkkinenLisäaineet, joiden epäillään aiheuttavan yliherkkyysoireitaVärit:E102 Tartratsiini

E104 Kinoliinikeltainen

E110 Paraoranssi, Sunset Yellow

E122 Atsorubiini, karmosiini

E123 Amarantti

E124 Uuskokkiini, kokenillepunainen, Ponceau 4R

E127 Erytrosiini

E128 Punainen 2G

E129 Alluranpunainen AC

E151 Briljanttimusta PN

E154 Ruskea FK

E155 Ruskea HT

E160b Annatto, biksiini, norbiksiini

E180 LitolirubiiniSäilöntäaineet:E200 Sorbiinihappo

E201 Natriumsorbaatti

E202 Kaliumsorbaatti

E203 Kalsiumsorbaatti

E210 Bentsoehappo

E211 Natriumbentsoaatti

E212 Kaliumbentsoaatti

E213 Kalsiumbentsoaatti

E214 Etyyli-p-hydroksibentsoaatti

E215 Etyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E216 Propyyli-p-hydroksibentsoaatti

E217 Propyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E218 Metyyli-p-hydroksibentsoaatti

E219 Metyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E220 Rikkihapoke (rikkidioksidi)

E221 Natriumsulfiitti

E222 Natriumvetysulfiitti

E223 Natriumdisulfiitti

E224 Kaliumdisulfiitti

E226 Kalsiumsulfiitti

E227 Kalsiumvetysulfiitti

E228 Kaliumvetysulfiitti

E230 Difenyyli

E231 Ortofenyylifenoli

E232 Natriumortofenyylifenoli

E233 Tiabendatsoli

E250 Natriumnitriitti

E251 Natriumnitraatti

E252 KaliumnitraattiHapettumisenestoaineet:E320 Butyylihydroksianisoli (BHA)

E321 Butyylihydrositolueeni (BHT)Makeutusaineet:E420 Sorbitoli, sorbitolisiirappi

E421 MannitoliAromivahventeet:E620 Glutamiinihappo

E621 Natriumglutamaatti

E622 Kaliumglutamaatti

E623 Kalsiumglutamaatti

E624 Ammoniumglutamaatti

E625 MagnesiumdiglutamaattiLähde: ElintarvikevirastoVierailija

yhteiskuntakin tarjoaa myrkkyjä ihan jokaiselle jonka pitää syödä, ei ihme kun syöpään sairastuvat paheita välttelevätkin. Diesel autojen pakokaasun perässä ajaessa huomaa mitä myrkkyä syydetään ilmaan. Kehitys on valitettavan hidasta näillä alueella.

Vierailija

Tuon kun tulostaa ja laittaa lompakkoon, niin ei tarvitse muistella mikä oli mitäkin.http://www.elintarvikevirasto.fi/yrittajalle/p6120.pdfTuossa lisätietoa lisäaineista:http://www.elintarvikevirasto.fi/yrittajalle/p6119.pdfNyt vasta itsekin sain aikaiseksi tulostaa tuon e-koodiavaimen :( Ennenhän sen sai sellaisena pienenä painettuna lipareena Elintarvikevirastosta tilaamalla, nyt vain painos on loppu.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat