Eikö tassuttelu toimi meillä?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Mietin täällä, mitä ihmettä tuon vauvan kanssa pitäisi tehdä, kun päiväunet on välillä niin pieniä pätkiä ja yölläkin herää yhä yleensä muutaman kerran. Lähinnä kuitenkin tuo yö ongelmana, tai sanottaisko että siitä vois sen unikoulun alkaa. Vauva on 8 kk ja oli puolivuotiaaksi täysimetyksessä. Nyt syö jo viisi kiinteää ateriaa päivässä, mutta ruokamäärät on yhä hieman hakusessa. En oikein tiedä, annanko tarpeeksi kiinteää ruokaa, mutta rintamaitoa riittää, eikä vauva mielestäni nälkään heräile.Tällä hetkellä tilanne on se, että hän nukahtaa illalla klo 20. Ei nukahda rinnalle, vaan nostan hänet pinnikseen mönkimään ja saa mönkiä siellä, välillä käyn hieman rauhoittelemassa. Nukahtaa välillä niin, että pidetään kättä kyljellä, mutta useimmiten niin, että on tassuteltu mutta olen jo toisessa huoneessa kun nukahtaa. Aika pitkään meni niin, että nukku tästä alkaen aika rauhallisesti ja heräilyt alko vasta aamuyöllä, mutta nyt kun on oppinut seisomaan, nousee yleensä kerran seisomaan jo aika pian nukahtamisen jälkeen. Rauhottuu nopeasti - kaadan hänet alas ja pidän hetken kättä kyljellä.Sitten herää yleensä seuraavan kerran aamuyöllä, jolloin joko seisoo tai ryömii/konttaa sängyssään, rauhottuu kun laitan tutin ja käännän kyljelleen. Seuraavaksi herää siinä viiden maissa, jolloin annan rintaa ja yleensä jätän hänet viereen nukkumaan, koska on siinä yleensä rauhallisempi ja pääsääntöisesti nukkuu seitsemään asti.Välillä on öitä, jolloin herää esim. viisi kertaa. Yleensä rauhottuu kyllä tosi nopeesti tuolla tutilla ja tassuttelulla, mutta varsinkin mummolassa on nyt ollut niin, että on herännyt huutamaan ja on ollut pakko rauhoittaa sylissä. Vieras paikka häiritsee? Mutta tätä siis harvoin!Tämä sama kaava on jatkunut jo monta kuukautta. Ainoana erona, että ennen kiinteitä imetin yleensä kaksi kertaa yössä, nykyään vain kerran. Mutta kun tassuttelun pitäisi auttaa muutamassa yössä?? Vai pitäiskö tuo imetys jättää pois? Tai tuo viereen siirtäminen yösyötön jälkeen (välillä nukkuikin muutaman viikon pinniksessä koko yön, mutta sitten alkoi taas olla viiden ja kuuden maissa niin levoton, että oli pakko ottaa taas viereen). Tai pitäiskö opetella nukuttaan sänkyyn päivisin? Nukahtaa päiväunille yhä vain liikkeeseen eli rattaisiin, kantoliinaan tai autoon.Kommentit (7)

Vierailija

Meillä nukahtaa yksin ja syö kunnolla illalla, mutta silti heräilee muutaman tunnin välein öisin. Ei ole noi vielä ainakaan auttaneet, valitettavasti.

Vierailija

myös iltaruuan lisääminen auttoi. neuvolasta sain hyvän ohjeen, että vauvaa pitää syöttää enemmän illalla. Koska vatsalaukku on pieni, kerralla ei pysty syömään niin paljon. Annamme nyt 2 iltapalaa, klo 19 ja klo 20. Ensin puuroateria ja sitten ennen nukkumaan menoa tölkki hedelmäsosetta. Tämä auttoi vähentämään aamuyöheräilyä.

Vierailija

tassuttelun tarkoitus on käsittääkseni saada lapsi nukkumaan ilman tissiä tms. ja nukahtamaan herätyään uudestaan. Toiset lapset heräilee vaan usein. Meillä ei ole koskaan nukkunut kuin muutaman tunnin kerrallaan (9kk nyt) ja sitten herää, mutta jatkaa untaan tutilla ja käden päällä pitämisellä. Herää siis useita kertoja yössä joka yö ja kestänyt koko elämänsä ajan.Koen tassuttelun onnistuneen, kun uni tulee/jatkuu ilman itkua/tissiä. Sitten heräileminen on toinen juttu, johon en tiedä tepsiikö mikään. Jos on jotain vinkkiä, niin mielelläni ottaisin vastaan!

Vierailija

Meillä tytär 9kk on nyt heräillyt jo 3kk useita kertoja illan ja yön aikana( n.4-10krt). Illalla voi vielä pelkkä rauhoittelu auttaa, mutta puolen yön aikaan jos/kun herää, vaatii jo rintaa, eli ei rauhoitu millään. Loppuyöksi otan tytön viereeni, kun en jaksa koko yötä pomppia pinnasängyn luo. Meillä ei syödä tuttia, eli ainoa keino yöllä rauhoittaa vieressä itkevää lasta on rinta. Saadaan kuitenkin unta koko porukka ihan tarpeeksi, eli annan mennä näillä eväillä. Ajattelin vain kirjoittaa, että sinulla on " kohtalotovereita" . Taputtelut/tassuttelut ym. on ihan haistapaskahommia meidän tyttären kohdalla -ei auta.

Vierailija

Käyn välistä täällä vauvapuolellakin kurkkimassa, vaikka neitimme onkin 1,5v taapero...Niin ja heräilee edelleenkin öisin. Olen itse sitä mieltä että tämä heräily vaan kuuluu lapsen temperamenttiin(luin tästä sen suomalaisen temperamenttitutkijan kirjasta, jonka nimeä en kyllä nyt muista). Vauvana heräili öisin runsaasti, tunninkin välein, nyt vähintäänkin 3krt yöllä. Kova tyttö on menemään, liikkumiset vaikutti uniin niin että pahin vaihe oli tossa 8kk iässä(heräili tunnin välein) ja siitä sitten asteittain alkoi helpottamaan. Jos öisin hampaiden tulo vaivaa tai on nuhaa tms. häiriötä niin heräilee taas vähän väliä. Toiset ovat vain mielestäni herkempiä ja huonompia nukkumaan, itse olen samanlainen. Meillä on aina minunkin jäljeltäni lakanat rullalla kun nukun niin levottomasti. Parissa yössä saatan kuoria pussilakanankin pois peiton päältä, lieneekö tämä öinen levottomuus sitten minulta lapselle periytynyt;-)Kiinteiden aloitus 6kk iässä ei vaikuttanut uniin meillä mitenkään.Meillä pidettiin eka lempeä unikoulu tosissaan tossa pari kuukautta sitten. Sanoin vaan tytölle että nyt nukutaan, aamulla saat tissiä yms., ja se menikin tosi hyvin. Vaikutus kesti muutaman viikon. Sitten tuli flunssa ja hampaita ja taas ollaan lähtöpisteessä. Nytkin on taas kuumetta joten toinen yritys on sitten hamassa tulevaisuudessa, kunhan tyttö on terve ja äiti saa aikaiseksi.

Vierailija

mainostan kyseistä metodia koska myös meillä on 9 kk vauva joka heräily 5-7 krt yössä, ja tuntui mahdottomalta saada vieroitettua rinnasta ja nukkumaan yöt kunnolla. Vei toista kuukautta että saimme uudet tavat opetettua, mutta sitkeys kannatti.Ensin vauva opetettiin nukahtamaan silittelemällä, hyräilemällä ja tassuttelemalla ilman rintaa, sen jälkeen pidettiin " unikoulun jatkokurssi" , sillä tassuttelussa rinnan tilalle vaihtuu siis tassu - meillä se ei vähentänyt yöheräämisiä.Yöheräämiset vähentyivät vasta sitten kun vauva oppi itse nukahtamaan. Se onnistui siten, että emme enää hyräilleet ja silitelleet, vaan vauva laitetaan sänkyyn, sanotaan nyt nukutaan ja sitten mennään huoneesta ulos. Jos vauva huutaa, odotetaan pari minuuttia ja toistetaan edellä mainittu. Joskus joutuu toistamaan useamman kerran, joskus nukahtaa heti suosiolla. Joka tapauksessa näin vauva oppii nukahtamaan itsekseen. Joten nyt meillä on jo öitä, ettei vauva herää kertaakaan (tai kun herää nukahtaa itse uudestaan).

Joka tapauksessa minusta oli helpointa tehdä unikoulu vaiheittain, ensin rinasta luopuminen, sitten tassuttelusta luopuminen. Näin vauvaa ei missään vaiheessa huudatettu tuntikausia. Aikaa toki kuluu paljon enemmän tällaiseen lempeään unikouluun.

Vierailija

vauvaa ja taputtelun nimittäminen tassutteluksi vauvan halveksuntaa.

Vauvojen yövalvomisten taustalla on usein sairausoireita, kuten vatsakipuja tai astmaoireita, joten lääkärissä on syytä käydä. Unikoulutukseen ilman lääkärin ohjausta ei ole syytä ryhtyä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat