Zyrteciä suuhun, jos vahingossa väärää ruokaa allergiselle?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Vajaa 3-vuotias moniallergikkomme aloitti päivähoidon. Maidosta ja munasta (ainakin) tulee yleensä jo iholle siveltäessä reaktio (näppylöitä, rakkuloita). Ollaan kokeiltu ihan pientä määrää juustoa syötynä, ja tuloksena oli ihottumaa suun ympärille. Kananmunaa ei ole koskaan joutunut suuhun. Lääkäri kirjoitti vahinkojen varalle Zyrtec-tippoja, 5 tippaa annetaan tarvittaessa.Onko kenelläkään muulla Zyrteciä tähän tarkoitukseen? Onko siitä tosiaan apua, jos alkaa vaikka henkeä ahdistaa...? Tuon kananmunan osalta emme siis tiedä, mitä tapahtuu, jos sitä joutuu suuhun...Kommentit (3)

Vierailija

Oireilee juuri kuvaamallasi tavalla, eli iholle kun joutuu allergeeni (maito, muna soija ovat pahimmat) niin heti nousee rakkuloita (nokkosrokko, urticaria) jotka kutiavat. Meillä ne onneksi laskevat myös nopeasti, noin puolessa tunnissa. Kutinaan auttaa Zyrtec-tipat tai Atarax (molemmat antihistamiineja, reseptilääkkeitä) tosin Atarax väsyttää paljon.Me olemme vieneet päiväkotiin Atarax-pullon, kotona on toinen mokoma ja omassa käsilaukussani kulkee aina mukana Zyrtec. Zyrtec tipat ovat käteviä pullon pienen koon takia, Atarax on 200ml lasinen pullo joten se ei helpolla kulje mukana... Jotenkin omasta mielestäni tuo Atarax olisi toiminut paremmin, mutta en voi sanoa varmuudella kun on kuitenkin ollut suht harvoin tarvetta antaa (ehkä kerran kuussa jos sitäkään). Ja se mihin kohtaan ihoa sitä maitoa tms sattuu joutumaan niin vaikuttaa paljon kutinan määrään. Pahin on kasvot, varmaankin ohuen ihon takia. Olemme antaneet Ataraxia/Zyrteciä vain silloin kun kutina selvästi haittaa poikaa. Kasvoihin tulevat rakkulat kyllä sen joka kerta tekee :-(Edellinen vastaaja mainitsi adrenaliinipiikin, Epipen:in. Se on ensiapu anafylaktiseen reaktioon (joka siis todella voi olla hengenvaarallinen) jolloin hengitystiet turpoavat. Juttelimme itse lääkärin kanssa siitä vuosi sitten kun nokkosrokko ensimmäisen kerran ilmeni (kasvoissa, tosi pahana) ja lähdimme sairaalaan epävarmoina siitä aiheuttiko reaktio myös hengenahdistusta vai ei. Jälkikäteen ajateltuna poika oli vain niin hädissään kutinasta (ikää silloin 10kk) että itki ja huusi sitä niin paljon että emme pystyneet arvioimaan hengitystä. Sairaalaan päästyämme (n. vartissa) rokko oli jo laskemassa ja hengitys ok. Lääkäri konsultoi allergologia joka kertoi että pienin annoskoko Epipenissä on 15 kiloiselle lapselle, mutta että 12 kiloa on ehdoton jotta sellaisen voi ottaa käyttöön. Meillä ei tänäpäivänäkään ole tuo 12 rikki, joten se ei ole meille ajankohtainen, mutta onneksi näyttää siltä että meidän pojan reaktiot eivät mene hengitysteihin *koputtaa puuta*.Zyrteciä ja/tai Ataraxia voi antaa huoletta, väsymys on kummallakin sivuoireena. Suosittelen että hankitte päiväkotiin oman pullon, niin ei tarvitse päivittäin muistaa viedä/tuoda pullo päiväkotiin ja pois.

Vierailija

Tyttäreni 1 v 8 kk päiväkodissa ja repussa on aina mukana zyrtec-tipat ja epipen piikki pahimman varalle sekä kortisonrasva. Hänellä on myös maito- ja muna-allergia. Kerran sai vahingossa väärän lapsen ruoka-annoksen eteensä, mutta ei ollut suostunut syömään maistamisen jälkeen. Hoitajat ihmettelivät, miksi normaalisti hyväruokainen lapsi ei syö ja sitten huomasivat, että lautanen oli väärä. He sitten hädissään soittivat minulle töihin ja sanoivat, että lapsi on saanut maitoa, mutta ei varmaan paljoa. Pyysin antamaan 5 tippaa zyrteciä ja tarkkailemaan päiväunien ajan, ettei vaan mene hengitys tukkoon. Mitään ripulia ja ihottumaa kummempaa ei onneksi tullut.

Vierailija

me saatiin sellaset ohjeet että jos henkeä alkaa ahdistaa ja ei ala zyrtekillä avautua niin ambulanssia soittamaan- siis jos pahasti menee tukkoon.toistaiseksi ei ole mitään tollasta tullut ja vain pari kertaa on zyrtekiä annettu. ei ole oirehtinut pahasti, mutta varuilta on zyrtekit kun sai kerran hengenahdistuskohtauksen kerran kissojen takia. zyrtekin teho on muuten maksimissaan 20min kuluttua antamisesta, joten jos sillon vielä menee pahempaan niin parempi joutua lääkäriin.jos lapsella on taipumusta voimakkaisiin reaktioihin niin lääkäri voi antaa reseptin adrenaliinipiikkiin. aika harvinaisia kai ne todella voimakkaat reaktiot on. kannattaa pelotella hoitohenkilökunta niin totaalisesti ja vaatia että saa puhuttaa kaikki ja kertoa mitä väärä ruoka-aine saa pahimmillaan aikaan ettei varmasti unohdu!Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat