Neuvolasta kotikäynti?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Jokin aika sitten luin täällä jonkun kertovan, että neuvolasta käydään kotona juttelemassa esikoisen synnyttyä? Oli puhe myös jostain neuvolapsykologista tms. jonka juttusille pääsee kaikki ensiodottajat.Onko tällainen todella tapana? Vaiko vain harvoissa ja valituissa kunnissa?

Kommentit (15)

Vierailija

Vastaanpa minäkin =)Asun Helsingissä ja jokaisen kolmen lapsen kohdalla terkkari on tullut käymään kotona vajaan 2 viikon kuluessa synnytyksestä. Yksi syy kotikäyntiin on se ettei niin pientä saa vielä viedä ulos ja painoa täytyy kuitenkin jo alkaa seuraamaan että varmasti nousee. Mun mielestä noi kotikäynnit on ihan tajuttoman hyvä juttu! Voi rauhassa kysellä terkkarilta mieltä askarruttavista asioista eikä tartte lähteä terveysaseman hälinään niin pienen kanssa. Ja aika sovitaan tietenkin etukäteen -en mä tosin ole jaksanut alkaa siivoamaan terkkaria varten ;)Me ollaan käyty myös synnytys läpi tuon kotikäynnin yhteydessä. Psykologista en tiedä, ei ole tullut kertaakaan puheeksi neuvolassa.Tansku, muksut & vaavi rv 30+6

Vierailija

Ja ilmeisesti se yleensä on vielä äitiysneuvolan terkkari, joka sen kotikäynnin tekee ja sen jälkeen sitten vasta siirrytään lastenneuvolan kirjoille. Nykyisessä kotikunnassamme ilmeisesti ainakin toimitaan näin.Esikoisen syntyessä asuimme Turussa ja siellä äitiysneuvolan terkalla ei ollut mahdollisuutta tehdä kotikäyntiä (paitsi varmaan jos äidillä olisi ollut kovin hankalaa päästä vastasyntyneen kanssa neuvolaan).Sen sijaan silloin oli meneillään jonkun sortin kokeilu, jossa lastenneuvolan terveydenhoitaja teki kotikäynnin jo ennen synnytystä (eräänlainen tutustumishaastattelu) ja tuli sitten vielä vauvan ollessa 2-3-viikkoinen eka kerran kotiin katsomaan (äitiysneuvolassa olimme siis jo vauvan kanssa käyneet). Tämä ei ollut mielestäni kovin kivaa, jäi sellainen kyttäysolo, sillä siitä lähtien joka neuvolakäynnillä täti kysyi ensimmäiseksi että asummeko vielä siinä samassa asunnossa! Asuntomme ei edes ollut mitenkään huono, vaan hyväkuntoinen, toimiva ja viiihtyisä kerrostalokaksio. Terveydenhoitaja tuntui vain olevan kovasti sitä mieltä, että meillä oli liian ahdasta (52 neliötä!) kahdelle aikuiselle ja vauvalle ja että parvekkeen puuttuminen oli katastrofi! Oli todella ikävää kaksi vuotta vakuutella hänelle, että mahdumme ihan hyvin asuntoomme.. Onneksi ei tarvitse siellä käydä enää!

Vierailija

eli ei ainakaan Nokialla sen juttusilla tarvi käydä. Tuo neuvolatädin kotikäynti on myös vapaaehtoinen käsitykseni mukaan kaikkialla. Eli jos itse haluaa viedä neuvolaan vauvan niin se onnistuu myös. Minusta ainakin oli mukava kun tuo täti tuli kotiin esikoisen synnyttyä, hänellä ei tosiaankaan ollut mitään kyttäysfiiliksiä. Hänellä olis silloin mukana joku harjoittelijakin, kysyi toki etukäteen saako tuoda hänetkin.Pääkaupunkiseudulla tiedän, että ainakin Espossa neuvolatäti tulee kotiin käymään jos niin haluaaMarcel

Vierailija

Katsovat toki vauvaa. Eli meillä ainakin punnittiin vauva ja katsottiin napaa yms. Terkka kyseli kuinka imetys sujuu kuinka jaksan jne. Mutta kyllä mulla näin maallikon järjellä on semmoinen ajatus, että toki sillä käynnillä on varmaan sekin ajatus, että katsotaan vähän niitä kotiolojakin. Ei siellä nyt tuoreet pullat tarvitse pöydässä olla;-), mutta kyllähän sitä aika pian näkee millaiset kotiolot noin ylipäätään ovat.Musta ihan hyvä juttu vaikka äkkiä voi tuntua " kyttäämiseltä" . Vauvan parasta kuitenkin ajattelevat:)

Vierailija

ainakaan kaikki automaattisesti käy neuvolapsykologin juttusilla. Minä/me kävin/kävimme kyllä viime keväänä km:n jälkeen 5 kertaa hänen juttusillaan. Ja nyt kun puhuin raskauden alussa peloista neuvolassa, niin heti sanoi th, että voisin varata ajan jos haluan.

Vierailija

Me mentiin sitten sinne, kun oltiin niin innoissamme kärryttelystä... ;)Tällä kertaa saa tulla meille, ettei tarvii koko lössin pakkautua neuvolaan.

Vierailija


...mitä varten ne käy kotikäynnillä? Katsooko ne lähinnä vauvaa vai niitä kotioloja vai mitä?*nolo kun ei ole yhtään asiasta tietoinen...*

Vierailija


Tai siis minkä ikäistä vauvaa katsomaan?Ei sillä etteikö meille saisi tulla! Tottakai saa, ei mitään sellaista. Enkä koe kyttäämiseksi minä ainakaan, hyvä vaan että tulevat, en tiedä miten sitä jaksaa heti neuvolaan pienen kanssa lähteäkään.Ilmeisesti mitään yllätysvierailuja ei kuitenkaan tehdä, että älyää vähän hiuksia sutia paremmin ja koiran tökätä vaikka pihalle höseltämästä... ;)

Vierailija

paikkakunnasta kiinni, en oo ees kuullut että semmosta on jossain tarjolla ja sentään neuvolassa itekin tullu töissä oltua! Mutta hyvä niin, varmaan monet siitä hyötyy jos on jääny jotain mielen päälle.Sen sijaan neuvolasta tehdään kotikäynti käsittääkseni aina ja paikkakunnasta riippumatta. Se on ollut käytäntö iät ja ajat, aiemmin kotikäyntejä oli enemmänkin mutta niistä on luovuttu. Kotikäynnin päätarkoitus on kattoa vauvan jaksamista. Ajatellaan ettei tuoreen äidin tarvi lähteä neuvolaan jos on vielä kipuja ja vuotoa ja kulkeminen hankalaa jne. Tietysti samalla luodaan yleissilmäys vauvan elinympäristöön, että asiat on kunnossa. Mutta tästä ei tarvi repiä pulttia, eli se ei haittaa että villakoiria on nurkat täynnä, tiskit vyöryy yli äyräiden ja pyykit on pesemättä. Se ei ole tupatarkastus, ja terkkari ymmärtää että tuoreella äidillä on parempaakin tekemistä kuin puunata kotia ja leipoa terkkaria varten tuoretta pullaa. Lähinnä nyt katsotaan että on asuttavassa kunnossa oleva asunto (lämmitys toimii, on sähköt ja puhdasta vettä jossakin muodossa tarjolla) jne.

Vierailija

Näin meillä oli ainakin kuopuksen kohdalla ja nyt kun olin esikoisen kanssa neuvolassa niin täti kyseli pojalta, että saakos hän tulla sitten meille kylään kun vauvan on syntynyt:)

Vierailija

Melko pian sen jälkeen kun sairaalasta on kotiuduttu. Tietenkin on poikkeuksena kesät, jolloin ei kapasiteetti riitä kaikkeen ja onhan meilläkin koko terveysasema kiinni vähintään kuukauden kesä aikaan. Esikoisen kanssa terkka tuli noin 6 vuorokauden kuluttua synnytyksestä, tokan kanssa ei tullut ollenkaan, toka kun syntyi kesällä.

Vierailija

...sillä käytännöt vaihtelevat kunnittain siinä tulevatko kotiin vai eivät. Ainakaan meillä (pääkaupunkiseutu) eivät tulleet kotiin käymään. Ei ole kuulemma varoja sellaiseen. Mulle ainakin ihan ok käytäntö.j+beibi 1vko

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat