Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miksi Ruotsissa suositellaan alle 2v:lle täysmaitoa ja Suomessa rasvatonta?

Vierailija

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Pitää muistaa, että aina on parempi antaa pehmeää rasvaa, esim lisätä puuroon ja perunaan rypsiöljyä kuin juottaa vatsa täyteen täysmaitoa, jossa rasva on kovaa rasvaa.

Vierailija

Suomalaisten ja ruotsalaisten geeniperimä ei sydäntautien osalta eroa juuri ollenkaan. Mutta, suomalaiset eivät historiansa perusteella noteeraa uusimpia tutkimuksia, joiden perusteella tyydyttyneen tai kokonaisrasvan määrä ei korreloi sydäntautiriskiin millään tavalla. mm Ruotsissa vasta julkaistu suuri tutkimus ei löytänyt yhteyttä.Sitä paitsi maidon kalsium imeytyy parhaiten vain D-vitamiinin kanssa. D-vitamiini vaatii RASVAA imeytyäkseen, joten rasvainen maito on parempi luiden kehityksen kannalta.Lukekaa tuoreinta tietoa PubMedista itse, niin ei tarvitse olla luulojen ja politiikan juoksupoikana.

Vierailija

Rasvaton maito on paljon parempaa taaperoikäiselle kuin täys- tai kevytmaito. Maidon kovasta eläinrasvasta ei ole muuta kuin haittaa, jos lisäenergiaa tarvitaan, se kannattaa ennemmin antaa ihan muussa muodossa (harvoin kyllä länsimaissa tarvitaan). On todettu, että vaikka lasten ruokavalio ihan alusta asti olisi vähärasvainen ja kasvisrasvoihin painottuva, kehitys sujuu vähintään yhtä hyvin kuin verrokeilla ja kasvu ei häiriinny. Sen sijaan sydän ja verenkiertoelimistö voivat jo teini-iässä paremmin kuin eläinrasvoja runsaasti käyttävillä.

Vierailija

Englannissakin suositellaan taysmaitoa varsinkin pienille lapsille. Maidon rasvan sanotaan olevan hyvalaatuista hermoston kehitykselle tms.

Vierailija

Ei sillä että kysymys olisi tyhmä vaan siksi että tästäkin sai sitten melkein tappelun aikaiseksi.

Mä en kyllä usko että kenenkään lapsi saa mitään sydän/verisuonitauteja vaikka juokin kevytmaitoa. Eiköhän olisi syytä keskittyä siihen kaikeen muuhun mitä lapsi suuhunsa laittaa/saa...

Vierailija

7:llä oli tosi hyvä kommentti. Kannattaa oikeasti suhtautua kriittisesti tuohon suomalaiseen rasvafobiaan. Kasvavien lasten hermoston kehitys tarvitsee rasvaa ja erityisesti maitorasva on hyväksi. Sitäpaitsi voita käyttäneillä lapsilla on vähemmän allergiaa, kuin margariinia käyttäneillä.

Vierailija

pikkulapsillehan ei saisi antaa mitään light tuotteita, koska heillä kokoon nähden todella suuri energiantarve ja riittävä energiansaanti voi vaarantua salaattia syömällä - masuun ei kertakaikkiiaan sovi niin paljon kevyt-tuotetta että ravinnontarve täyttyisi.Mutta sitten taas just suomalaisilla on niin onneton geeniperimä ateroskleroosiriskin suhteen, että energiansaantia voi vähän ' riskeerata' , ettei verisuonet ole vielä kouluikään mennessä pahasti tukossa.Mutta musta pikkulapsilla ei saisi olla kauhean hysteeristä rasvan välttöä. Esim. jotkut todella juottavat alle 1 v:llekin rasvatonta, kun luulevat sen olevan terveellistä. Siis ei tod. ole terveellistä alle 1 vuotiaalle. Johan se joisi sitä maitoa niin paljon, että munuaiset rasittuisivat liiasta proteiinin käsittelystä. Ja rasvaisella maidolla selviää vähemmällä maidolla, eikä tartte energian takia litkiä ylisuuria maitoprot. määriä. Riippuu tietenkin kuinka paljon syö kiinteitä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat