Työhöntulotarkastuslomake

Vierailija

Olen hakemassa erästä työpaikkaa ja pitäisi mennä työhöntulotarkastukseen. Sain terveyskortin kotiin, jotta voin sen täyttää ja ottaa tarkastukseen mukaan. Saako siinä kysyä: oletko raskaana (kyllä/ei)? Entä jos raskaus on niin alussa että juuri ja juuri siitä on tietoinen, saako valehdella? Entä saako terveydenhoitaja ilmoittaa terveyskortin tiedoista esimiehelle? Ymmärrettävää on mielestäni jos esim. sokeritauti ja jokin sairaus, mikä muiden tulisi hätätapauksissa tietää, on mielestäni kohtuullista jos työnantaja tietää. Miten raskaustapaus? Terveydenhoitaja on työnantajan oma työterveyshoitaja. En aio kertoa raskaudesta vielä, koska se on niin alussa.

Kommentit (8)

Vierailija

Ite olen törmännyt kaikenlaisiin epäasiallisiin kysymyksiin pitkin "työuraani". Niistä oppineena sanoisin, että ei kannata mahd. raskaudesta sanoa yhtään mitään.

Vierailija

Eipä sillä niin suurta merkitystä ole, tehdäänkö työhöntulotarkastus ennen vai jälkeen työsopimuksen allekirjoitusta. Joka tapaukessa nykyisin on lakisääteinen koeaika, jonka aikana molemmat osapuolet voivat irtisanoa työsuhteen.

Vierailija

Tottakai terveyskortissa saa kysyä raskaudesta eikä siihen ole mitään järkeä valehdella. Sitä kysytään mm. siksi, että tietyillä aloilla annetaan työntekijöille esim. hepatiitti rokotus, jota ei anneta raskaana oleville.

Vierailija

Tavallaan työnantaja saa tietää vain että soveltuu/ei sovellu, mutta saattaahan se raskaus tai muu erikoinen juttu varmaan tulla lipsautettua.

Mutta mikä on sitten "Ei sovellu" -asia? Esim. juuri raskaus joillain harvoilla erityisaloilla voi olla este työnteolle pidemmälle edetessä. Ja periaatteessa on mahdollisuus, että jos työnantaja siitä saa tietää, niin hän voi kyllä helposti keksiä jonkin muun laillisen syyn olla jatkamatta koeajan jälkeen työsopimusta.

Ja se, että saatat jäädä sairaslomalle yhtäkkiä ei saa olla este työtehtäviä jakaessa.

Yhtähyvin kuka tahansa muu saattaa katkaista jalkansa ja kätensä ja estyä työnteolta.

Vierailija

Kuulostaa järkevältä. Eihän terveydenhoitajalla ole kuitenkaan oikeutta kertoa esimiehelle raskaudesta jos on muuten soveltuva eikä raskaus haittaa työtehtävien suorituksessa? Eikös työhöntulotarkastus kuitenkin useimmiten tehdä vasta työsopimuksen teon jälkeen?? En muista enää miten menee. Olen viikolla 6+2 ja kovasti etsin työtä ja toivottavasti nyt lähiaikoina onnistaisi. En aio kuitenkaan haastattelussa kertoa raskaudesta!

Vierailija

Työhöntulotarkastus lomakkeessa ei kannata valehdella. Siinä vahvistetaan allekirjoituksella antamansa tiedot oikeiksi ja näin ollen se on myös juridinen asiakirja tietyissä tapauksissa. Ja kuten edellä jo mainittiinkin, ei tth voi antaa tietoja ta:lle.

Vierailija

Työhöntulotarkastuksella selvitetään työntekijän soveltuvuus työhön. Jotkut sairaudet saattavat olla esteenä joidenkin töiden tekemiseen. Tarkastuksesta saa antaa työnantajalle vain yhden tiedon: soveltuu työhön / ei sovellu työhön. Mitään muita tietoja työnantajalle ei saa antaa. Toisaalta työhöntulotarkastuksella selvitetään työntekijän terveydentila myös siksi, että sen pohjalta voidaan mahdollisesti selvittää myöhemmin ns. ammattitaudit. Eli jos työntekijä on jo ennen työsuhdetta sairastunut, näitä sairauksia ei voi jälkikäteen katsoa työstä aiheutuneiksi.

Vierailija

Terveydentilaa koskevia tietoja EI saa antaa työnantajlle terveystarkastuksesta. Raskaudesta kysytään siksi, koska joissakin työtehtävissä saattaa olla altisteita, (esim kemikaaleja, anestesiakaasuja, säteilyä tms.,) jotka ovat haitallisia sikiölle. Oman ja vauvan turvallisuuden vuoksi kannattaa ilmoittaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat