Vierailija

Ja samalla miehen siskon ja hänen miehen...

No ihan mukava viettää " perinne" joulua.

Minä vaan saan kokata ja puunata ja tehdä kaiken.

Vieraat tulevat valmiiseen pöytään.No ovat siis vain aaton, asuvat lähellä, joten ei nyt koko joulu mene hukkaan.Onko kokemuksia 6 aikuisen ja 2lapsen ruokkimisesta jouluna? Mitä kannattaa ottaa huomioon, entä koska aloittaa alkuvalmistelut.

Mitä tehdä ennakkoon jne?

Sivut

Kommentit (33)

On sulla murheet.On paljon järkevämpää valmistaa jouluruoat kuudelle kuin kahdelle ja tulevat ihan samalla vaivalla!Itse paljon mieluummin kokkaan ja otan vieraita valmiiseen pöytään kuin lähden muualle joulunviettoon - vähemmän vaivaa ruoanlaitosta on!Ja olen samaa mieltä kuin pari muutakin tässä ketjussa: kyllä joskus voi pyytää vieraat ihan valmiiseen pöytään. Jos he eivät sitä tee, niin ole sinä esimerkkinä ja toivota lämpimästi tervetulleiksi. Turhaan lietsot epäsopua ja ärsyynnyt, keskity sen sijaan luomaan erityisen lämminhenkinen ja mukava joulu :)Mitä ruokiin tulee, niin voit helpottaa urakkaa ostamalla valmiiksi soseutetut juurekset laatikoihin, ostamalla rosollinkin valmiina ja kinkkuhan paistuu uunissa itsekseen. Lisäksi 1-2 silliä ja esim. valmiina saatavaa graavilohta tai kylmäsavulohta tilliperunoiden kera.Helppo jälkkäri on vaikkapa piparilumi: kermaa, rahkaa, vaahdotettua vaniljakastiketta ja piparinmuruja sekaisin.

vapaehtoisesti niin pääsen koko joulusta (siis ihmisistä) helpoimmalla. JOulupöytään pistän kaiken suoraan kaupasta, sitten vain lämmittelen niitä ja lappaan tarjoiluastioille, pukki onkin jo ovella ja sitten heippahei kaikille ja joulu voi alkaa oikeasti..mitään ihmeellisempää en aio suvulle väsätä, miehen suku on myös näitä " perfektionisteja" mitään ei itse tehdä, mutta kaikesta voi valittaa.. Nyt ne ovat jo vähän itsekin tajunneet ja sitten ovat mielinkielin, joten saarioista vaan suuhun, ei tehoa minuun enää

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä on ollut perinteenä jo kauan että meille tulee kaikki, minun vanhempani ja siskoni lapsineen ja mieheni vanhemmat ja sisko. Äitini monesti tuo jo etukäteen laatikoita (kun tietää että muuten ostan kaupasta) mutta tarjottavaksi iso kinkku, keitetyt potut, kastike, suolakala, laatikot (porkkana,lanttu), joululimppua (vaaleaa ja tummaa) rosolli. Ruuan päälle sitten joko sekametelisoppaa ja torttukahvit. Juotavana meillä on tarjottu kotikaljaa, maitoa ja vettä....kukin taaplaa tyylillään. Olen ottanut vastaan apuja, esim. siskoni yleensä tuo sitten kahvipöytään jotakin ja äitini on myös saattanut leipoa jotakin kuivakakkuja, anoppi tuo yleensä kotikaljaa ja pipareita....ison perheen äitinä (5 lasta) yleensä tuota ruokaa tekee siinä määrin että sitä riittää ja ei turhista hermostu.Joulumieltä vain mukaan! Minusta on ihana kun saa olla kotona aattoona (ollaan nimittäin jossain vaiheessa oltu " tienpäälläki" joulut ja käyty anoppilassa ja meillä jouluruuilla).

Vierailija:

Lainaus:


kun en edes jaksa ajatella.ap
Meillä oli toissa jouluna miehen sukulaisia aattona (anoppi, perheetön veli ja sisko sekä toinen sisko miehineen). Olin kokannut ja laittanut sen seitsemää sorttia, olin viimeisilläni raskaana. Ja kun mies on vielä perfektionisti, jolle kaikki täytyy olla vimpan päälle olihan siinä pieni stressinpoikanen valmistelujen kanssa. Mutta kaikki onnistui loistavasti ja oli tosi mukavaa (mitä etukäteen hieman epäilin). Joten sen ajan ja energian mitä nyt käytät tuskailuun laitatkin valmisteluihin, niin kaikki onnistuu hyvin ja on ajallaan valmista. Miksi ei joskus vois sukulaisia kutsua valmiiseen pöytään?Yksi osa anopille hankittavaksi ja esivalmisteltavaksi ja toinen osa kälylle.Ainoa, minkä sanoisin, että kannattaa ehdottomasti tehdä teillä on kinkku ja tuollaiselle porukalle se varmaankin kannattaa tilata kauppaan valmiiksi, niin saat varmasti sopivan kokoisen.Ai niin: samalla kun soitat sitä hankintalistaa, kerro, että " tarkoitus, on syödä klo xx, tulettehan paikalle vähintään 2-3 tuntita ennen niin saadaan kaikki valmiiksi ajoissa" .Miksi ihmeessä SUN pitäisi kaikki miettiä, maksaa, kantaa ulos kaupasta ja valmistaa?

Mä en ainakaan tuollaiseen suostuis, että joku tekee yksin kaikki ruuat. Jos olisin vieras, niin tarjoutuisin kyllä ihan itsekin auttamaan ja tekemään osani!

Jokainen perhe voisi tulla osan ruuista valmiina tullessaan.

Esim.Anoppi toisi laatikot (lanttu/porkkana/peruna/maksa/mitä teillä nyt jouluna syödäänkään) ja rosollin (kaikkinen tykötarpeineen, kermoineen ja koristeluineen, valmiissa tarjouluastiassa) + joulukakun jälkkärikahveille (hedelmä, taateli, suklaa tms.).Sisko toisi kalat (graavilohi, lipeäkala -jos sellainen teillä perinne on-, sinappisilakat yms., mätiä ja smetanaa yms., edelleen jo valmiiksi tarjolle asetettuna) ja pipareita.Sinulla jäisi kinkku ja perunat ja joulutortut ja kahvin keitto ja kattaus.Jokainen toisi pullon juotavia. Voisi olla miesten vastuulla, esim. punaviinit, kuohuviini ja konjakit kahvin kera.

juu, mieheni siskoa en keittoööni pästä. ja anoppi vain jakelee ohjeita, ei auta.

mieheni auttaa kyllä.

anopin uusi mies varmaan keksii aina jotakin ettei vaan tarvitse osallistua.

miehen siskon mies varmaan auttaa jos osaa.mutta tulevat vasta aattona, jolloin kaikki oitäisi olla jo valmiina. lähdemme haudoille, sitten tultais syömään.

kyllähän mä nyt saan ne sapuskat pöytään ja lämmitettyä, mutta ne alkuvalmistelut ahistaa, 2 pientä lastakin on.ap

lapset menee jouluna siinä jaloissa hyöriessä, se kuuluu joulun henkeen, ainakin minun mielestä. muistan miten oli jännää kun aikuiset hösäsi ja itse sai leikkiä ja joku toi aina jotain hyvää syötävää tai paijasi ohimennessään.meillä on massiivijouluja, kokoonnutaan varmaan tänä vuonna meidän perheen luo. sovittu on että jokaisella on oma " vastuualue" , kalat, leikkeleet, viinit tms...äiti on höösännyt laatikot ja kinkun. pöytä katetaan yhdessä ja siivotaan myös. jollain on vastuulla lasten hoito ja leikitys, yleensä pikkusiskollani joka ei oikein innostu tiskaamisesta :)ja joka joulu ostetaan joku seurapeli jota sitten veivataan myöhään yöhön asti, ipanat seassa. herkkuja on pöydällä myös yöllä jos tekee mieli suklaata tai pikkusuolaista.ainakin kerran vuodessa pitää ottaa rennosti ja syödä epäterveellisesti sekä valvoa niin pitkään kuin haluaa!mutta, harmi jos on vähänkin kitkaa ihmissuhteissa, jokaisen pitää löytää se sisäinen lapsi itsestään että jaksaa pitkät vapaat toisten kanssa, varsinkin jos on surkeat kelit ettei pääse pulkkamäkeen.eli kannattaa jakaa näitä ruokajuttuja, tuo sinä viinejä ja mehuja, sinä tiedät niin hyvin nuo kalajutut, sulla on ihania salaatteja tms ja näin se homma etenee :)

voit ihan hyvin pyytää että anoppi ja miehen sisko tekee osan laatikoista ja vaikka tuovat ne jo ennemmin, jotka sinä voit sitten lämmittää..

jokainen tekisi jotain omassakodissaan ja toisi tullessaan?

ei tarvitsisi sitä kälyäkään päästää omaan keittiöön.Ja meillä ainakin anopin saa tekemään melkein vaikka mitä, kun kehuu, että tekee niinpaljn paremman lanttulaatikon kun ite ... ( mikä ainakin meillä on vale..)Mun mielestäni yleensä isompi annos syntyy lähes samalla vaivalla kuin pienempikin, joten älä stressaa turhaan. Eikä sun tarvitse tehdä toisille perinteistä joulua vaan sellaisen kuin teillä on tapana. Kerrot vaan anopille etukäteen, mitä aiot pöytään laittaa ja toteat esim. ettet tee lanttulaatikko ' kun et saa sitä koskaan onnistumaan' ja jos joku sellaista kaipaa, voisi anoppi ehkä itse sellaisen tehdä...Kyselit jossakin viestissä, mitä perinteiseen joulupöytään kuuluu. Tässä jotakin listaa omista mieltymyksistä:- kinkku (aivan ehdoton)

- porkkanalaatikko

- lanttulaatikko

- imelletty perunalaatikko (tätä ei ole läheskään aina)

- maksalaatikko (nykyään Saarioisten ansiosta niin halpisarkiruuan maineessa, ettei tule tehtyä)

- keitettyjä perunoita tai muusia

- rosolli (työlästä pilkkoa aineksia, älä tee jollette itse tykkää, korvaa vaikka pelkällä punajuurella)

- silliä

- tuoresalaatti

- suolakurkkua

- graavikalaa (kaupasta valmiina, tosin hintavaa isolle joukolle)

- juustoja ( - " - )

- ...

- jälkiruuaksi sekametelisoppa+uuniriisipuuro on helppo ja nopea, mutta oma suosikkini (ehkei niin perinteinen) on karpalokiisseli+kermavaahto: ihana joulunpunainen väri ja sopivasti raikas maku raskaan ruuan päälle

- kahvin kanssa ei juuri mitään jaksa, mutta pipareita ja joulutorttuja on yleensä tarjolla, usein joku kakkukin jota kukaan ei enää jaksa syödä :)Aina tulee kokeiltua jotakin uuttakin, esim. pirkassa oli joskus aika hyvä ja helppo jouluisen juuresruukun ohje, jolla voi korvata jonkun laatikon. Ainakin laatikot voi tehdä jo hyvissä ajoin ja pakastaa joulua odottamaan, niin ei ihan joulun alla ole niin kovasti kiirettä.Vinkki helppoon makaronisalaattiin isommalle joukolle, kun joillain sekin kuuluu jouluun ehdottomasti: keitä noin kolme desiä makaronia (en ole mitannut kovin tarkasti, mutta ihan koko 400g pussillista ei kannata käyttää) suolalla maustetussa vedessä. Huutele kypsät makaronit kylmässä vedessä ja lisää 500g purkillinen italiansalaattia (esim. Atria). Sekoita hyvin ja anna vetäytyä ainakin pari tuntia tai seuraavaan päivään kylmässä. Noissa kaupan valmissalaateissa on niin paljon majoneesia, että lisämakaroni vain parantaa makua ja rakennetta! Halpaa, helppoa, nopeaa ja hyvää, sopii esim. talkootarjottavaksikin.Isoäidilläni oli muuten tapana tehdä jouluksi aina makaronilaatikkoa - siis ilman jauhelihaa. Ihan jännä lisuke sekin oli, itse en ole kyllä koskaan tehnyt.-kinkku

-sinappi

-lanttulaatikko (kaupasta, myyjäisistä, anopilta)

-porkkanalaatikko (kaupasta, myyjäisistä, anopilta)

-kinkun kastike (kaupasta valmiina esim. Poutun on tosi hyvä+kermaa)

-perunat

(mahd. imelletty perunanalaatikko)

- rosolli + kastike

(mahd. sienisalaatti tai vihreä salaatti)

- joululimppu (tai karjalanpiirakat)

- silli

(mahd. graavi kala kaupasta valmiina)

-vesi ja kalja (perhe- tai juhlakalja kaupasta)+ ehkä viiniä-joulukahvit

-piparit (myyjäisistä tai anopin salainen resepti)

-joulutortut (valmiista levyistä)

-suklaataTuossa oli meidän kysely, kun kerran kysyttiin, mitä jokainen ehdottomasti haluaa. Pyydä anopilta iiiihaaanat piparisi ja maan kuulut laatikot. Ja jos sisaren perhe voisi huolehtia sillit ja graavin kalan, niin sinulle jää kinkun paisto, rosollin teko (tai osto, osta valmiiksi pikotut punajuuret ja suolakurkut) ja joulutortut. Voit myös ujuttaa rosollin jommalle kummalle, niin voit sitten tehdä jotain extraa jos haluat.Meillä on todettu, että jouluksi tulee aina ostettua ja tehtyä niin paljon, että kukaan ei kuitenkaan jaksa syödä kaikkea. Joten voit myös varmistaa etukäteen kaikilta, että mitä ehdottomasti haluavat ja tehdä pöytä sen mukaan. Meillä ainakin pöytätyhjeni aika lailla sen jälkeen, ja yletön ylensyönti myös! Toisille tietysti joulu miele tulee siitä, että on sen 20 sorttia pöydässä, mutta se saattaa viedä emännän joulumielen.Yhdessä ystäväperheessä, jossa kokoonnutaan yhteen jouluksi, on jaettu hommat. Yksi perhe huolehtii alkupaloista, toinen kinkusta+laatikoista, kolmas muista tykötarpeista ja viimeinen jälkiruuista. Ja näin myös paikan päällä.

Kinkku paistuu ihan itsekseen ja rosollit ja laatikot saa valmiina kaupasta. Jos meillä joku haluaa syödä kotitekoisia laatikoita, tuokoon niitä omin käsin väännettyjä tullessaan ;-) Lohi on tosi helppo graavata itse ja sitä meillä on syytä olla reilusti, kun sattuu olemaan minun herkkuani. Äitini tuo yleensä tullessaan itse tekemiään sillejä yms. mutta kaupastakin sillipurkkeja löytyy.Viime jouluna tarjosin jälkiruuaksi suklaamoussea, valmispussista tehtyä tietenkin. Kahvin kanssa kukaan ei jaksanut syödä mitään leivonnaisia, vaikka niitä olisi kyllä ollut.Jouluna on niin monenlaista tarjottavaa, että kutakin sorttia uppoaa aika vähän suureenkin joukkoon. Eli loppujen lopuksi et joudu oikeastaan ostamaan tai tekemään mitään sen enempää kuin tekisit omalle perheellesi.

koko oman sukunsa toisen ihmisen ruokittavaksi...

Meillä anoppi muutama vuosi sitten teki tuon saman,

eli kutsui itse itsensä +tyttärensä perheineen

meille jouluksi...Olin juuri saanut kolmannen lapsen...

ja anopin tuntien olisin joutunut tekemään kaiken itse.Kieltäydyin kunniasta ja anoppi on sen jälkeen

aina ennen joulua vain kysynyt mitä teemme jouluna....

Olemme oman perheen kesken viettäneet aaton kotona.

Delegoi vaan niitä hommia. Kyllä aikuiset ihmiset sen käsittää. Voivat sitten esitellä erinomaisia kokkitaitojaan ; )Meilläkin aina mun äiti tekee laatikot (kehuu niitä myös itse), anoppi tuo kalaa tms., miehen sisko salaatin/viiniä/rosollin. Me paistetaan kinkku ja laitetaan loput.Syödään vasta pukin jälkeen, että pahin kiire on ohi ja voidaan nautiskella.Mukavaa Joulun odotusta sinulle!

Ja kuten jotkut jo ehdottivatkin niin ainahan sitä voi pyytää sukulaisia tuomaan osan tarjottavista mukana. Mutta jos haluat tehdä kaiken itse niin...Itse tekisin nuo joulujutut mahdollisimman helposti varmaan näin (tuolle 6 hengelle) eli näitä meillä tarjotaan joulupöydässä:- kinkku 6-8kg (pikkupotkalla), menee ihan itsekseen uunissa

- keitetyt perunat, ei liene se ihmeellisempi 2:lle kuin 6:llekaan

- laatikot (lanttu, porkkana, imelletty peruna ---> ihan yhtä hyvää kuin itsetehty saa Saarioisilta, laitat laatikot vaan kauniisiin omiin vuokiin, lisäät kermaa, sekoitat ja korppujauhotat uudelleen, sitten uuniin)

- punakaalilaatikko (on ainoa isompi juttu meillä kun " oikeanlaista" ei saa Suomesta - saksalainen ohje)

- herneet (purkista, ei vaadi kuin lämmittämisen mikrossa/kattilassa)

- graavilohi (suoraan kaupasta ostettuna)

- mäti, smetana, sipuli

- paria eri lajia silliä

- rosolli (suoraan kaupasta)

- sienisalaatti (suoraan kaupasta)

- joululimppu & paahtoleipäJälkiruoaksi teen yleensä konjakkiluumurahkaa eli sitä joulutorttu luumuhilloa purkki 5dl:n rahkapurkin kanssa sekaisin. Lisätään 2dl kermavaahtoa ja tilkkanen (0,5dl?) konjakkia. Pikkuisen sokeria maun mukaan.Kahvin kanssa tortut (hirveän helppo tehdä itse niistä valmiiksi kaulituista taikinoista) ja konvehteja.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat