Vastatkaa tyhmälle - raparperin keräämisestä!

Vierailija

Muutettiin juuri uuteen kotiin, jonka pihalla kasvaa paljon raparperia.. En ole koskaan niitä poiminut; eli siitäkö vain pätkäisen varren ja otan talteen? Vai onko siinä joku juttu, mistä kohtaa varsi pitäisi katkaista tms.?

Kommentit (9)

Vierailija

Ennen olen aina leikannut varret eikä ole mikään mädäntynyt. Mutta kun kiskoin vartta irti, sain kerran mukaan koko muhkun. Monta kertaa kyllä onnistuinkin saamaan vain sen yhden varren. Mutta taidan pidättäytyä leikkaamisessa.Ja raparperien keräämiseen kannattaa suhtautua kunnioittavasti, varovasti kurkata lehtien alle lymyileekö lehden alla tai varressa inhottavia ötököitä ;-) Hyvä keino on leikata varret irti pitkävartisillä oksasaksilla, ei hyökkää metsäluteet, hyppyjalkaiset, hämähäkit tai sammakot kimppuun :-D

Vierailija

Kävin pihalla nykimässä kasveja ja suurin osa lähti hyvin irti. Pari ei kuitenkaan irronnut kuin leikkaamalla. Onko teillä muita hyviä vinkkejä kasvatukseen? Onko miten pitkäikäinen kasvi ja pitääkö jotenkin lannoittaa tms.? -ap-

Vierailija

RaparperiRaparperia on kasvatettu suomalaisilla pihoilla ja puutarhoissa jo pitkään. Se on helppohoitoinen ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen. Sadoksi korjattavat kirpeät ja happoiset lehtiruodit ovat maukkaimmillaan ja mureimmillaan alkukesästä. Raparperin lehtiruodit nykäistään irti kokonaisina käsin kiertämällä. Leikatut ruotien tyngät saattavat pilaantua ja houkutella paikalle tauteja ja tuholaisia.

Istutus

Raparperi viihtyy syvään muokatussa, hieman savipitoisessa maassa, jossa ei seiso vesi. Raparperin tainta varten muokataan noin neliömetri maata ja samalla poistetaan rikkakasvit. Istutuskuopasta kaivetaan 30-50 cm syvä; kuoppaan sijoitetaan kasaksi 2 litraa Luonnonlannoitetta. Lannoitekeon päälle levitetään muutaman sentin kerros multaa, ja vasta tämän päälle istutetaan taimi.

Raparperia lisätään yleensä jakotaimista. Ne istutetaan kunnostettuun maahan aikaisin keväällä tai syksyllä. Jokaisessa jakotaimessa tulee olla yksi vahva kasvusilmu ja riittävästi juurta. Istutettaessa raparperin kasvusilmu jätetään mullan yläpuolelle. Maanpinnan voi kattaa Kuorikatteella tai Lannoittavalla Puutarhan Multakatteella, jolloin vähennetään kitkemistarvetta jatkossa. Hyvään alkuun päässyt raparperi kyllä varjostaa kasvualustansa, niin ettei kitkemistä juuri tarvita. Sadonkorjuusta jäävät raparperin lehtilavat ovat myös oiva kate tyvialueen peitoksi. Istutuksen jälkeen raparperin taimi kastellaan hyvin ja huolehditaan, ettei se kärsi kuivuudesta juurtumisaikanaan.

Lannoitus

Raparperi pitää voimakkaasta lannoituksesta. Keväisin raparperille annetaan vuosittainen hoitolannoitus. Juuristoalueelle tehdään taimen koosta riippuen 1-5 kuoppaa, joihin haudataan kuhunkin noin ½ litraa Biolan Yleislannoite- tai Luonnonlannoiterakeita. Kasvi löytää lisäravinteet siinä tahdissa kun tarvitsee, kunhan vedensaanti on turvattu. Lannoitustarve vähenee, jos juuristoalueen katteena käytetään Lannoittavaa Puutarhan Multakatetta, joka sisältää paljon pitkävaikutteisia ravinteita.

Hoitotoimet

Kasvukauden hoitotoimiin kuuluu kukkavarsien poistaminen. Sinänsä kauniit kukat kuluttavat kasvin vararavintoa ja vähentävät seuraavan vuoden satoa. Kukkavarret poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Joskus raparperin ruoteihin ilmestyy hyytelömäisiä pisaroita. Niitä aiheuttavat varsiyökkösen toukat, jotka kaivautuvat lehtiruoteihin keväällä. Toukat siirtyvät raparpereihin viereisistä heinäkasvustoista. Vioittuneet ruodit on syytä kerätä pois ja pitää kasvuston ympäristö mulloksella sekä välttää istuttamasta raparperia heinikon läheisyyteen.

Vierailija

jos haluat kasvin panostavan enemmän varsien tuotantoon. itse olen lannoittanut satunnaisesti kompostimullalla, tänä vuonna en ollenkaan mutta ihan entiseen malliin näyttävät nuo puskat rehottavan.raparperistä teen nyt kiisseliä ja piirakkaa, myöhemmin kesällä mansikoiden kanssa hilloa.

Vierailija

Turha sitä vartta on kaneillekaan jättää :) Ainakin mun muistiini koko varsi on syötävää, mitä nyt mullat ja juuret putsaat pois.

Vierailija

aina olen leikannut veitsellä (yli 20 v.), eikä omat tai äidin raparperipuskat ole siitä kärsineet

vartta voi hieman kuoria, jos kokee sen tarpeelliseksi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat