Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Alkuraskauden ultrassa todettiin kaksosilla yhteinen istukka ja omat kalvopussit. Yhteisessä istukassa saattaa piillä kuulemma se riski, että toinen vauva " syö toisen eväät" , eli toisen sydän käy ylikierroiksilla ja toisen kasvu hiipuu. Kuulostaa aika hurjalta :-0Ajattelinkin kysyä, miten teillä muilla vastaavanlainen tilanne on hoitunut. Onko tullut tuollaista em. ongelmaa vai ovatko vauvat kasvaneet kiltisti samassa tahdissa yhteisestä istukasta huolimatta? Kuulin myös, että Oulussa voidaan tarvittaessa tehdä kohdunsisäisiä laserleikkauksia, jossa yhteisiä verisuonistoja voidaan sulkea???Nyhvis ja kääryleet rv14

Kommentit (12)

eli kyse on fetofetaalitranfuusiosta,jossa toinen syö toisen eväät.meillä oli pojilla yhteinen istukka ja olin pelko persiissä kyseisestä asiasta koko raskauden.raskaus sitten päättyikin rv 26+5 niin että pienempi pojista menehtyi(700g)anemiaan.isompi pojista painoi 1100g.

varsinaista hoitoahan ei ole tuolle fetofetaalitranfuusiolle,muistaakseni täällä oli joku jolle oli tehty se laserleikkaus,samasta asiasta kun kyselin silloin keväällä.itselläni siis vain tosi huonoja kokemuksia tästä,vaikka sen sanotaan olevan niin harvinaista,niin olen törmännyt aika moneen jolla ollut sama.toinen pojista on edelleen lastenklinikalla aika huono vointisena tällä hetkellä,vaikka painoa onkin jo hurjat 4 kiloa ja ikää 3,5 kk.

omalla kohdallani en saanut ultrissa tarkkoja tietoja joten toivon että teillä seurataan tarkasti sikiöiden painoeroa,lääkäri sanoi että yleensä fetofetaalitransfuusio alkaa kehittymään raskauden puolen välin tienoin ja viimeistään rv 24...mitään varmaa ei oikeastaan kukaan lääkäri ole koskaan sanonut,jokaisella aina vähän omat mielipiteet asiasta.toivottavasti jotaa selvyyttä sait tästä ja tarkoitus ei ole millään lailla peloitella!

(Monokoriaalis -diamniaalinen)

Rv 31+2 havaittiin kokoeroa 300g, A 1,8 ja B 1,5kg

Rv 33+2 (eilen) kokoeroa on jo 500g, A 2,2 ja B 1,7kg

A-vauvan paino kulkee keskikäyrää, B-vauvan koko on tippunut alle alimman käyrän. Mutta lääkärin mukaan B-vauva kuitenkin näyttää voivan hyvin: tekee hengitysharjoituksia, liikkuu vilkkaasti ja napavirtaus on hyvä. Siksi nyt seurataan sydänkäyrää muutaman kerran viikossa ja ultra 10 päivän päästä. Kätilö sanoi, että kyllä tässä tilanteessa voidaan päästä ihan täysiaikaiseksikin, jos B-vauvan olo vain on hyvä ja hän jatkaa kasvuaan. Kyse ilmeisesti näissä kokoeroissa aina juuri istukan toiminnasta, vaikka ilmeisesti ei nk. feto-fetaalitransfuusiosta. Ja yksikköraskauksissakin monet painivat istukkaongelmien ja kasvun hidastumisen kanssa.

Monilla (suurimmlalla osalla?) kuitenkin tämän tyyppinen raskaus menee ongelmitta ja pienokaiset syntyvät suht samankokoisina ajallaan!

Meidän tilanteessa on se lohdullinen puoli, että ollaan onneksi jo melko hyvillä viikoilla! Vaikka totta kai äidin huoli on silti suuri.

Olen hirvittävän pahoillani, amnda, sun tilanteesta! Voimia ja uskoa tulevaan! Elämä ei kyllä mene reilusti!

Simppu

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ihan tarkalleen enää muista, millä käyrillä A-vauva meni, mutta muistaakseni aika lailla keskikäyrillä. Meillä myöskin vauvojen liikkuminen ja napavirtaukset olivat koko ajan hyviä eli sen suhteen ei ongelmia ollut. Tosin mulle jäi sellainen fiilis, että painoarvioihin ei aina oikein voinut luottaa, kun joka kerran sen teki eri lääkäri ja välillä vauvat olivat niin pahassa asennossa, ettei millään meinattu saada kaikkia tarpeellisia mittoja. N. viikko ennen osastolle joutumistani olin ollut painoarviossa edellisen kerran. Silloinen lääkäri ei oikein saanut kunnon mittoja, mutta ei välittänyt tilanteesta vaan sanoi, että katsotaan sitten seuraavalla kerralla paremmin. Seuraava kerta olikin sitten se, kun pätevämpi lääkäri totesi B-vauvan kasvun pysähtyneen ja ilmoitti, että kotiin ei ole enää asiaa.

A-vauvan (eli varastajan) mahdollisesta sydänongelmasta ei mun muistaakseni pahemmin puhuttu eli kyllä se vähän yllätys kuitenkin oli. Sydänlääkäri kertoi sitten myöhemmin, että joillakin ihmisillä on hieman paksumpi sydänlihaksen seinämä ihan normaaliakin eli ei voida varmasti sanoa, että A-tytöllämme se johtuu fetofetaalitransfuusiosta.

Meidän pojilla oli myös yhteinen istukka ja missään vaiheessa ei ilmennyt mitään ongelmia. Toki varsinkin loppuvaiheessa kovasti haluttiin seurata mahdollisia painoeroja, mutta meillä sitä ei juuri ollut. Pojat synty rv38+3 ja painot oli 2720g ja 2925g. Nyt ovat jo 1v5kk ja lähes tismalleen samankokosia. Kaikki voi siis mennä hyvin yhteisestä istukasta huolimatta. Onnea odotukseen!

Taas jotkut saa raivarin (oli aiemmin keskustelua, kun joku oli sen nostanut), mutta täällä on vanha ketju, Ensiot-nickin aloittama A-vauva pienempi kuin B, mutta se on aika surullinen, minun tarinani taitaa olla ainut iloinen siinä, kun sain pitää kummatkin poikani, taistelun jälkeen, en nyt ala tässä uudestaan tarinoimaan. Käy lukemassa se, siinä paljon tietoa.

Oulun leikkauksesta HENK.KOHT mielipide, en menisi, minulle sitä " tarjottiin" , mutta luin palstalata, että melkein kaikille kenelle se oli tehty, niin ei ollut toivottua lopputulosta oli muutaman viikon sisällä alkanut synnytys.

Se TTTS on siis oikeasti harvinainen, kai sitten tänne eksyy tiedustelijoita, jos jotain hätänä, muut vaan taustalla.Älä nyt kuitenkaan murehdi, stressata ei saa!!!! Kaikki menee hyvin!

Olin NKL:lla seurannassa ja alussa molemmat vauvat kasvoivat aika lailla samaan tahtiin. Sitten B-vauva alkoi olla aina vähän pienempi ja hitaammin kasvava. Rv 34 sitten huomattiin, että B-vauvan kasvu oli pysähtynyt. Muutama päivä vielä seurattiin tilannetta ja sitten päätettiin leikata. Syntyessään 34+4 A-vauva painoi 2530 g ja B-vauva 1870 g. Pituuseroa vauvoilla oli 5,5 cm. Keskoskaappiin ei kumpikaan joutunut, mutta sairaalassa oltiin useampi viikko opettelemassa syömistä. Aluksi maito meni nenä-mahaletkun avulla suurimmaksi osaksi, myös pullosta annettiin vähän. A-vauvan kanssa käytiin myös sydänkontrolleissa muutamia kertoa sydänlihaksen seinämän paksuuntumisen vuoksi, joka johtui juuri siitä, että A-vauva oli ollut tämä " varastava" osapuoli ja sydän siis joutunut koville. Nyt " vauvat" ovat ensi jouluna 2-vuotiaita villejä neitejä, tosin pienikokoisia.

eli meillä kanssa ultrassa todettiin yhteinen istukka, omat kalvot. Loppujenlopuksi istukat olivat SULAUTUNEET YHTEEN,ja tuloksena tyttö ja poika. Istukan paino 1200g, pojan puoli huomattavan paljon pienempi (poika pienikokoinen) mutta tyttö EI ole voinut viedä pojalta ravinnon.

Meillä kaksoset " löydettiin" vasta rakenneultrassa (ensimmäinen ultra täällä päin...) ja lääkärit totesivat toukilla olevan yhteinen istukka ja omat pussit. Raskaus sitten meni eteenpäin ja pikku hiljaa alettiin epäillä, että istukat ovatkin omat. Tuossa rv28 kohdalla taisi olla jo aivan varmaa, että kyseessä on omat istukat, sillä raja oli ajan myötä tullut näkyviin.Painoarvioita teki eri lääkärit ja kaikki sanoivat muksujen kasvavan hyvin ja tasaisesti. Rv 39+2 sitten syntyivät pikkuiset 800 g painoerolla ja todettiin, että ne istukat eivät sitten tainneetkaan olla aivan erilliset... No mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Pikku neidillä oli pienestä painostaan huolimatta kaikki erittäin hyvin!-) Paino lähti käyrältä -20 ja nyt ollaan jo 0 käyrällä eli hyvin on ottanut kiinni.Dummy + kaksikko (5,5 kk)

Fetofetaalitransfuusiosyndrooma on todella harvinainen. Suomessa se todetaan vuosittain vain n. 20 kaksosraskaudessa. Meillä vaiva paljastui rakenneultrassa, kun vauvoilla todettiin selvä kokoero ja A-vauvalla oli runsaasti lapsivettä, kun taas B-vauva oli lähes kuivassa pussissa. Polyhydramnionia hoidettiin punkteeraamalla lapsivettä pois. Pojat syntyivät jo rv 26+4, mutta onneksi " terveinä" . Suureksi suruksemme A-poika kuitenkin menehtyi kuukauden iässä.Pääset varmasti tarkkaan seurantaan tai jos et pääse, vaadi sellaista. Todennäköisempää kuitenkin on, että raskautesi etenee ongelmitta. Onnea ja paljon viikkoja!

että missä kohtaa sairaalan käyriä A-vauva meni? Ja osattiinko jo ennen syntymää epäillä, että A-vauvallakin voisi olla joku asia huonosti (se sydän)? Kun meille ollaan vaan puhuttu B-vauvan tilasta ja mulla on sellainan oletus, että A:lla kaikki olisi hyvin.. Tosin meillä kokoero on kyllä, toistaiseksi, vähän pinenempi kuin teillä, mikä voinee vaikuttaa siihen, että vielä ei niin suurta huolta ole lääkäriellä ollut..?

-S

Kuukausi sitten kaksostyttömme syntyivät rv 35+6. Heillä oli yhteinen istukka ja syntymäpainoissa oli ainoastaan vähän eroa. A-vauva oli 2030g ja B-vauva 3310g. A-vauva oli pari ekaa viikkoa hieman B:tä väsyneempi eikä oikein jaksanut innostua syömisestä. Nyt tytöt ovat touhukkaita ja yhtä teräväkatseisia hurmureita.

Toi oireyhtymä oli mielessä, vähintäänkin takaraivossa painamassa koko raskauden ajan. Meillä kävi kuitenkin tosi hyvin.

Toivottavasti teillä on tiivis seuranta niin saat olla ajan tasalla jatkuvasti. Ainakin Turussa hoidettiin seuranta hyvin.

Antoisaa odotusta ja muista että erittäin suurella todennäköisyydellä sullakin kaikki sujuu mallikkaasti=)

Jännä.

Yhteinen istukka ei tarkoita automaattisesti, että on kaksoselta kaksoselle syndrooma. isompi osa vastauksista aiheuttaa turhaa paniikkia . yhteinen istukka on sama usein,kuin molemilla oma, jos kaikki muutkin vehkeet ja pelit ovat yhteisiä, niin silloin olisi syytä olla huolissaan!!!

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat