Onko vaikea tajuta, ettei lastenvaunujen/rattaiden kanssa saa mennä liukuportaisiin?

Vierailija

Tänään Turussa Clas Ohlsonin liukuportaissa: Mies työnsi lastenvaunuja, olivat menossa alaspäin, nainen tuli perässä. Yhtäkkiä vaunut vain lipsahtivat miehen kädestä ja vaunut menivät koko matkan alas.

Vaunut jäivät jotenkin jumiin niihin portaisiin tai jotain... En jäänyt paikalle töllöttämään mitä tapahtui, mutta vauva ainakin huusi ihan hulluna. Toivottavasti ei sattunut mitään vakavaa.

Sivut

Kommentit (257)

Vierailija:

Lainaus:


Ainakin Helsingin metrossa liukuporrasonnettomuudet ovat erittäin yleisiä. Vähintään pari kertaa viikossa joku, pääasiassa humalainen henkilö tai vanhus, kaatuu portaissa. Usein portaissa kaatunut ehtii kieriä jonkin matkaa ennen kuin pysähtyy. Muutaman kerran olen nähnyt millaista jälkeä tulee kun aikuinen mies kierii portaita 15 metriä. Se ei TODELLAKAAN näytä hyvältä. Kuvitelkaa mitä tapahtuu, kun vastaavassa tapauksessa lastenvaunut tai rattaat osuvat linjalle. Työssäni en pelkää mitään muuta niin pahasti kuin sitä, että joku kerta portaissa onkin verinen ja repaloitunut pikkulapsi tai vauva.

Eikä sitä juoppoa tai heikkojalkaista vanhusta välttämättä tajua vaikka se olisi ihan silmien edessä, saati sitten kauempana portaissa.

Myös polkupyörät ja vetokärryt (ja rullatuolit!) aiheuttavat onnettomuuksia silloin tällöin kun rengas hipaisee portaiden reunaa aiheuttaen kaatumisen. Aika usein muidon kulkijoiden päälle. Sama voi aivan hyvin tapahtua rattaille tai vaunuille. Tai rattaat tai vaunut voivat jäädä alle vastaavassa kaatumistapauksessa. Nimenomaan Itäkeskuksen asemalla satuin paikalle kun keski-ikäinen mies kaatui pyörineen rullaportaissa vanhemman naishenkilön päälle. Siellähän muuten on hissit kaikkien portaiden luona. Kauppakeskuksessa tilanne on huonompi, mutta kyllä sieltäkin hissit joka paikkaan löytyy.

Lisäksi portaiden hätäpysäytykset ja tekniset viat aiheuttavat äkillisiä pysähdyksiä melko usein. Yllättävä nytkähdys saattaa aiheuttaa vaunujen lipeämisen tai jälleen, jonkun heikko tasapainoisen kaatumisen ja kierimisen päin vaunuja tai niiden kuljettajaa.

Ja pikku vinkkinä: Varsinkin pitkät liukuportaat ovat tulipalossa aivan yhtä vaaralliset elleivät vaarallisemmatkin kuin vastaavat hissit. Perusteluja saatte etsiä joltakulta joka ei ole allekirjoittanut vaitiolovelvollisuutta koskevaa kohtaa työsopimuksessaan.HKLn Metron tiloissa vaunujen ja rattaiden vienti liukuportaisiin on kielletty. Sitä en tiedä miksi asiasta ei ole vaivauduttu kylttejä laittamaan, mutta turvallisuusmääräykset sen silti kieltävät.

Kukaan meistä ei varmasti ole niin täydellinen, että pystyisi välttämään kaikki itsestään riippuvaiset onnettomuudet. Ja vaikka oliskin - suurimmassa osassa liukuporrasonnettomuuksista tilanteeseen joutuvalla ei ole juurikaan mahdollisuuksia vaikuttaa sen syntyyn.Varsinkin pitkissä portaissa on oltava jalankulku tila avoinna. Ensinnäkin kiireisille kulkijoille, toiseksi ensihoitajille, palomiehille, poliiseille ja vartijoille, joiden toiminnan nopeus voi merkitä eroa elämän tai kuoleman, tai vakavan vahingoittumisen, välillä. Vaunut tai rattaat usein tukkivat tämän kulkulinjan leveytensä takia, tai siksi että niitä kuljetetaan keskellä portaita - joka taas on välttmätöntä reunakosketuksen välttämiseksi.Vaunujen ja rattaiden kuljettaminen likuportaissa on vakava turvallisuusriski sekä vaunuissa kuljetettaville, että kaikille muille portaissa. On aivan käsittämätöntä vastuuttomuutta olla käyttämättä hissiä silloinkun siihen vain on mahdollisuus. Oman mukavuuden ei ikinä pitäisi mennä lapsen (tai edes muiden ihmisten) turvallisuuden edelle.

Vierailija:

Lainaus:

Provo, alatyyli, fantasiointi, moukka ??Mielenkiintoisia sanavalintoja, mutta pelkkää helinää. Valitettavasti. Kertoo aika paljon kirjoittajan omasta elinpiiristä. Eikä mitään hyvää.
Aika paljon mielenkiintoisempia sanavalintoja (ei kyllä sanan mielenkiintoinen varsinaisessa merkityksessä) oli siinä sairaassa ja typeryyttä tihkuvassa 94 fantasiassa. Ja ennenkaikkea ne kertoivat ERITTÄIN paljon kirjoittajansa elinpiiristä. Ja TODELLAKIN pahaa. Siis provohan se oli, sen paljasti tyhmimillekin viimeinen ääliömäinen kommentti hissistä, mutta yhtä kaikki typerä provo. Jota muuten kuvastavat hyvin juuri nuo poimimasi sanat.

Jotka voisivat käyttää rulliksia mennen tullen. Siksi menen AINA rattailla ja vaunuilla rulliksia, koska se on ainut tapa päästä jouhevasti liikkumaan

Vierailija:

Lainaus:


ollaanko meillä täällä Suomessakin menossa siihen amerikanmalliin, että jos liukuporrasvalmistaja tai kiinteistön haltija ei suoraan kiellä portaiden käyttöä vaunujen kanssa, niin sitten se on automaattisesti turvallista ja sallittua. Järjenkäytto on tässäkin asiassa sallittua.Itselläni ei ole lapsia, mutta sitten jos joskus on, niin pyrkisin kyllä siihen että kauppakeskukseen lapsen kanssa lähtiessäni minulla olisi aikaa odotella sitä hissiä. Tai jos on kiirus, niin sitten jätän lapsen suosiolla isukin kanssa kotiin ja lähden yksikseni. Sääliksi usein käy kun katselee vaikka tuolla Itiksessä perheitä, joissa äiti on " pakottunut" perheen mukaan ostoksille. Ja isiä ja lapsia ei voisi asia vähempää kiinnostaa ... Ja sitten tiuskitaan siinä koko perheen voimin.Mutta kaiken kaikkiaan on kyllä hyvä että tästä alkuperäisestä aiheesta keskustellaan, koska väitän että tässä maassa on todella monia perheenisiä ja -äitejä, jotka eivät ole koskaan ajatelleet että liukuportaissa voisi olla mitään vaarallista. Ei sitä kannata paisutella, mutta asiaa kannattaa kuitenkin miettiä. Ja myös opettaa vähän isommillekin lapsille että hissit ja liukuportaat eivät todellakaan ole mitään leikkipaikkoja.

Mikä siinä on niin vaikea sinun käsittää?Vierailija:

Lainaus:


Kenelle puhut? Täällä kun kaikki ovat vierailijoita, niin et voi tietää kuka on kuka.

En ole kyseinen salaisen tiedon haltija, jos se sua niin kovasti kerta kiinnostaa...
Eilen olin lapseni kanssa kaupungilla ja mietin näinköhän matkarattaiden kanssa uskaltaisi mennä liukuportaisiin, kun hissinkin kanssa kulkeminen oli tosi hankalaa siinä ostoskeskuksessa missä käytiin. Sitten tulin siihen tulokseen etten yksinkertaisesti uskalla mennä, jos vaikka jotain kävisi (ote lipsahtaisi tms). Onneksi mietin ennen kuin toimin.

Vierailija:

Lainaus:


En tajunnut, ettei vaunujen kanssa tosiaankaan kannata mennä liukuportaita (tai eivät olleet varsinaisesti portaat vaan paremminkin sellainen liukutaso kauppakeskuksessa). Vauva oli pieni, enkä ymmärtänyt, että pitäisi käyttää hissiä. Olin menossa kauppakeskusken toiseen kerrokseen vaunujen kanssa, kun edelläni oleva nainen jäi vaunujensa kanssa liukutason yläpäässä jotenkin jumiin. Vaunut olivat täynnä tavaraa (ilmeisesti ei vauvaa vielä), eikä nainen jotenkin osannut ohjata painavia vaunuja. Minä sitten kävelin paikoillani ja yritin saada omat vaununi pysymään paikoillaan, jotta ne eivät törmäisi edelle jumittuneisiin vaunuihin.Tämän jälkeen olen AINA käyttänyt hissiä vaunujen tai rattaiden kanssa liikkeellä ollessani.Ostoskärryjen kanssa kuljettaessa on se ero, että ne liukutasot on tehty sellaisiksi etteivät ostoskärryjen pyörät niissä pyöri, toisin kuin lastenvaunujen ja rattaiden. Ja lasten kanssa liikkuville tarkoitettujen autonnäköisten ostoskärryjen kuljettaminen liukutasolla on muuten myöskin kielletty.

ja ainakin Helsingin keskustan tavaratalossa tuo rattaiden likuporraskielto koskee vain Akateemisen kirjakaupan vanhoja, kapeita portaita, missä on vaara että vaunut jumittuvat kiinni leveyssuunnassa. Niissä portaissa on myös kieltotarra, muualla ei ole. Tosin oli ainakin silloin suotavaa että vaunut tai rattaat kysyttäessä opastetaan hissiin, mutta se ei ollut edellytys uudemman mallisissa, leveissä portaissa.

Itseäni varmasti syyttelisin jos vaunujen kanssa menisin rullaportaisiin, ja syystä tai toisesta tapahtuisi onnettomuus, ja vauvani loukkaantuisi. Olisi tosi kurjaa kantaa syyllisyydentunnetta lapsesta huolehtimisen lisäksi.En myöskään ole noita kiellettymerkkejä nänyt rullaportaissa, mutta niissä kulkminen on mielestäni ollut vaarallisen tuntuinen vaihtoehto, siksi olen aina kysellyt hissien perään.176

henkilövahingot olisivat olleet melkoiset. Nyt onneksi selvittiin ilman vammoja. Vaunujen kanssa pitää mennä hissillä ihan ulkopuolistenkin turvallisuuden takia.

Nämä AINA muualta kuin liukuportaista menijät varmaan karttavat autoilua, tien ylittämistä (varsinkin jos ei suojatietä!) ja kaikkea muutakin elämää johon saattaa sisältyä jonkinmoinen vaara?

Onnea vaan lasten kanssa elämiseen!!

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat