Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kuinka paljon teidän reilu 1-vuotiaat puhuu?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Meillä on varsinainen höpöttäjä. Tällä hetkellä tulee noin 15 sanaa. Pitkiä ja vaikeita yhdyssanojakin muutama.

Hauskaa on se, että lapsi oli aika hissukseen 10kk ikään asti. Silloin tuli ensimmäiset sanat ja sen jälkeen niitä tulee pari uutta viikossa.Muita papupatoja?

Sivut

Kommentit (20)

Olipa mukava lukea että joku on ihan samalla " tasolla" ku oma poitsu. Meilläkään ei vielä kävellä muuta ku tukea pitkin ja sanoja on äiti ja iti. Omaa höpötystä yllin kyllin. Kukin ajallaan ja tavallaan.Mukavaa lauantai-iltaa!!

...meillä 1v2kk poika ei vielä päästele mitään " oikeita" sanoja suustaan. äiti -tai paremminkin" äitä" - tulee joskus matkimisen kautta, mutta ei hän sitä vielä itse oma-aloitteisesti huutele...

omaa höpöttelyä tulee sitten jonkin verran enemmän...

kävelemään lähtökään ei sanojen tuloa ole hidastanut, sillä meillä ei vielä kävelläkään... :)

sanojen alkutavuilla sanoo jotakin, mutta aika vähän. mutta mihinkäpä tässä kiire. ajan kanssa vaan. lapset on erilaisia. meidän esikoinen puhui samassa iässä jo lauseenalkuja.taisi olla 8 sanaa ja nyt 1 v 4 kk iässä taitaa sanoja olla tuplasti, jos ei melkein triplasti enemmän. Lisäksi on sitten sanojen alkuja ja loppuja. Höpötystä tulee ja joitakin omia sanoja, kuten kenkä on googigoogi...ihana pikkuhöpöttäjäTainu

Ensimmäiset sanat, äiti, vaippa ja api(na) sanoi 9kk iässä. Siitä sitten oppi lisää niin, että 1v-neuvolan aikoihin sanoja oli ehkä viitisentoista. Pian tämän jälkeen alkoikin yrittää toistaa sanoja matkimalla.Nyt sanoja on niin paljon, että ei voi laskea, toistelee yleensä kuulemiaan sanoja, mutta ei välttämättä niitä kuitenkaan osaa käyttää. Sanoo myös 3-tavuisia sanoja ja nyt on ihan vastikään alkanut yhdistää kahta sanaa, esim: haluaa leipää, sukka jalkaan, äiti sylkkyyn.Aikaisemmin on ruvennut puhumaan kuin isosiskonsa, joka tässä iässä sanoi pari hassua sanaa. Äitiinsä ei kuitenkaan ole ihan tullut, itse sanoin tämän ikäisenä 3:n sanan lauseita, esim äiti anna tutti:)

Omaa kieltään hölöttää kyllä koko ajan. Poika on nyt 1v3kk. Isosisko puhui kyllä tuon ikäisenä jo tosi paljon, kehittyi muutenkin nopeammin. Näin hauskaa jokellusta en ole kyllä muilla kuullut :)

Tai oikeastaa niitä sanoja on tullut paljonkin, mutta suurin osa vain muutaman kerran.

Pari viikkoa sitten tuli jo selvästi sanoja, äiti, kirja, koira, kisu, kello, mutta nyt tuntuu unohtaneen ne ja höpötttelee sitä omaa siansaksaa vaan. Onko muilla tapahtunut näin?

Hinku komunikointiin on kyllä kova. Alkaa jo itse olla selvästi turhautunut, kun haluaa jotain eikä äiti ymmärrä. =(

ja muutaman sanan lauseita. Nyt tyttö 1v 3kk ja uusia sanoja tulee koko ajan, mutta lauseet jäivät pois siinä vaiheessa, kun oppi kävelemään (vasta 1v 2kk:n iässä). Ensimmäiset sanat tulivat 7kk:n iässä (äiti ja heppa). Vauvanakin oli kova höpötteleen omiaan :-)

Poika alkoi puhumaan vuoden vanhana oikein kunnolla. Nykyään on käytössä jo n.50 sanaa, lisäksi sanoo joitakin kaksi- ja kolmisanaisia lauseita, esim. " äitin poika" , " lintu lentää" ja " pappa ei saa" . Osaa vastata kysymyksiin hienosti, esim. " oletko mummon rakas?" - " olen" ja jos joku tavara on jonkun muun, hän sanoo esim. " papan" ja omat tavarat " minun" . Väreistä on kiinnostunut ja tietää jos jotain on useita, sanoo silloin " paljon" tai " monta" .Äitiinsä tullut, kova puhumaan..! =)Leijona76 & poika 1v4kk

Olemme kaksikielinen perhe, suomi-englanti, joten en odotakaan hanen viela puhuvan. Joskus joku yksittainen sana tulee, mutta muuten kylla hopotysta ja pulinaa on, mutta ei siita saa selvaa erkkikaan. Kaikki aikanaan.

Nyt on alkanut tulla sanoja ihan matkimalla, mutta kaikista en vielä usko, että ovat oikeita sanoja, vaan kuvittelen vain kuulevani ne oikeina. Mutta miksikäs ei voisi jo sanoa " keetaan" kun menee alakertaan rappusia (sisareni kyllä oli kuulevinaan aiemmin jo saman sanan vastaavassa tilanteessa). Toistelee perässäni sinne päin jo kaikenlaista. Poika on kuopus, esikoistypy nyt 2v 10kk ja puhuu koko ajan, samoin äitinsä, joten kai pojankin on pakko alkaa!Sanamäärää en osaa tarkkaan sanoa, mutta kyllä joka päivä jokin sana tulee, toki ei vielä käytä moniakaan kuin sen yhden kerran, mutta vähitellen yleistyvät. 1-vuotiaana tuli muistaakseni kolm3 sanaa, nyt useita kymmeniä kertaalleen, vakiintuneita vasta kai kymmenkunta.Kata

Tuo kelpaa kaikkeen. Ja aina tulee ymmärretyksi (ehkä liiankin hyvin, niin ei tarvi sanoja sanoa lainkaan...) Jossain vaiheessa puhui jo ymmärrettäviäkin sanoja (leipä, äiti, isi, heihei) mutta nyt viimeisen kuukauden aikana on kaikki jääneet. Nyt vaan kävellään. Ja hiljaa ei ole lainkaan! Itsekseen höpöttää ja kun muille selittää, se on tuo öh öh... Kun joskus murrosikään mennessä alkaa kunnolla ouhua, ei taida hiljaa olla lainkaan. Papupadalta vaikuttaa, vaikka resepti onkin nyt siansaksaa...

Meidän typy höpöttää kovasti, vaikkei siitä paljon ymmärrä. " Googil, gogil, gogil" on ollut yleissanastoa jo 3-4kk ajan, nyt myös " piikka, pakka, pekka, piipii, pea, pea, babi, babi, baa, buu..." " mamimamimami..." ." Isi" (kuiskaamalla) ja " ääti" tulivat joskus 9kk iässä, ainoat ymmärrettävät sanat.Asumme ulkomailla, mutta puhumme kotona suomea. Kyllä se sieltä sitten aikanaan tulee...

Ihan masentuu ku huomaa et muiden samanikäset lapset puhuu jo paljon enemmän kun mun muksu. Mut sit pitää muistaa että meidän pieni on kolmikielinen ja silloinhan puhumaan oppiminen hidastuu.Suomi taitaa olla se heikoin. Harvoin sanoo " äiti" ja " kato" ja sitten se sanoo jotain tää tyylistä mikä tarkoittaa kiitos. Ruotsiks sanoo mamma, pappa ja titta ainakin. Pashton kieleks (yksi Pakistanin kielistä) hän taitaa osaa sanoa vaan " taa taa" eli hei hei, mutta se ymmärtää enemmän. Hän on siis 1v 4kk.Täytyy käydä vaikka hänen ollessa 1.5 vuotta neuvolassa ja kysellä tuosta puhumisesta. Sitä ennen keskitytää opettelemaan syömään.

Tyttö on 1v 1kk, ja juttelee tosi paljon, vaikkakin enimmäkseen omalla hassulla kielellään. Oikeita sanoja tulee siinä sivussa lisää vähitellen.Eka sana " äiti" tuli vasta vuoden iässä. Äidin lisäksi osaa sanoa " bapa" (napa), " vauva" , " kakka" , " pallo" , " harja" , " titti" (tutti), " valo" (tarkoittaa valokatkaisijaa), " haloo" (onko tämä sana :)), eli n. 9 vakiintunutta sanaa. Lisäksi on joitakin vähän epämääräisempiä, esim taulua ja kirjaa yrittää sanoa vaihtelevalla menestyksellä. Osaa sanoa myös monia eläinten ym ääniä, ja matkii muiden sanomisia.Joka tapauksessa tosi mielenkiintoinen vaihe tämä on, kun koska tahansa voi tulla uusi sana pikkuisen suusta :)

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat