Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei,

Onko kellään neuvoja mitä tehdä tokaluokkalaisen kanssa, koska hänen lukutaito tuntuu kehittyvän tosi hitaasti?

Tämän hetkinen tilanne on se, että hän kyllä pystyy lukemaan ja kirjoittamaan, mutta lukeminen on tosi hidasta ja takkuilevaa. Kirjoittamisessa tuplavokaalit ja tuplakonsonantit saattaa jäädä pois. Olen puhunut asiasta opettajan kanssa, ja nyt lapsi käykin tukiopetuksessa kerran viikossa. Olenko huolissani turhaan.

Lapsen näkö tarkistettiin, ja nyt hän sai lukemista varten lasit, ei kovin vahvat kuitenkaan.

Lapsi myös haaveilee paljon oppitunnilla, ja kotonakin hän läksyjä tehtäessä jää välillä miettimään muita juttuja. Sosiaaliset taidot tuntuisi olevan kunnossa eikä hänellä ole todettu mitään sairautta tms.

Onko minulla äitinä syytä huolestua 8,5-vuotiaan lapseni luku- ja kirjoitustaidosta?

Mikä siis neuvoksi? Onko muita samassa tilanteessa olevien lasten äitejä?

Kommentit (1)

Harjoitus tekee mestarin, mutta jos lukeminen on vielä hidasta, on pitempien juttujen lukeminen lapselle helposti turhauttavaa, kun juoni etenee niin hitaasti. Asia voi muuttua innostavammaksi, jos luette vuorotellen. Esim. niin, että sinä luet muun sivun, kun lapsi lukee ensin sivun ensimmäisen virkkeen/kappaleen (valitse pituus lapsen lukutaidon mukaan). Näin juoni etenee nopeammin ja homma on lapsesta hauskempaa. Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat sopivat tuohon hyvin, kun niissä on aika isokokoinen teksti, samoin Ella-kirjat. Kun tekstin pienempi koko ei hankaloita hommaa liikaa, voi valita jännittäviä kirjoja (lisäävät yleensä lapsen innostusta), esim. Viisikot, Neiti etsivät ja Harry Potterit. Neiti etsivät ovat siitä hyviä, että niissä melkein jokainen luku loppuu johonkin jännittävään juttuun. Näin lapselle tulee kova halu lukea vielä vähän eteenpäin (vaikka kirjat eivät nyt muuten mitään kirjallisuuden mestariteoksia olekaan, mutta tähän tarkoitukseen ne sopivat mainiosti).

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat