Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Korvakierrekö ja miten toimia jatkossa?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Kuopukseni on nyt 1v. Meillä on meneillään 3 lääkekuuri peräjälkeen korvatulehdukseen, edellisestä kuurista ehti mennä vain muutama päivä, viimeisimmästä 1,5 vko kun uudelleen yöhuuto alkoi. Tänään viimeinen päivä lääkettä ja pahoin pelkään kun kynsii korviaan jo nyt. Mitä teen jatkossa? Lisää lääkekuureja?? Miten itse olette toimineet kierteen alettua? Päivällä lapsi on ihan ok, yöllä kun korvista johtuva huuto alkaa, se on aivan mahdotonta eikä kipulääkekään tahdo auttaa (pronaxen, panadol). Lääkekuurin alettua, se tehoaa yleensä heti mutta ei näköjään kestä kauaa kun tulehdus uusii.

Kommentit (11)

Meille sanoi että ei korvakipuun riitä se Pandolin normaali annostus, vaan määräsi meille reilummalla annoksella sitä otettavaksi..ei tosin auttanut mielestäni sekään yöksi..Eikä niitä puuduttavia tippojakaan saa käyttää niin kuin jatkuvana hoitona! Vain ensiapuna, että aamuun pärjää jos lääkärille on menossa.No mutta Pronaxen taitaa olla kipuun parempi lääke kuin esim. Panadol..

jos ette ole jo käyneet.Meillä kävi sietn, että terveyskeskuksessa sekä tavalliselta lastenlääkäriltä saimme kuurin toisen perään. Kun itse aloimme pojan puheen kehityksen viivastymistä noin 2- vuotiaana ihmetellä, neuvoi neuvolan th menemään kunnon korvalääkärille, joka heti havaitsikin, että pojalla on liimakorva. Korvat putkitettiin ja samantien alkoi pojan puhe kehittyä hurjaa vauhtia. Pojalla oli tulehduksia lähes joka toinen kuukausi ennen putkitusta alkaen 8kk iästä.Kannattaa siis antaa korvalääkärin arvoida lapsen korvien kunto. Putkien kanssa oppii elämään nopeasti ja itse toimenpiden on lapselle aika helppo eikä traumoja ole tullut. Nyky suosituksen mukaan putkitettuja korvia ei esim tarvitse suojata saunassa tai suihkussa. Jotkut lääkärit ja vanhemmat suosivat korvien puhkomista, mutta mitä on kuunnellut tuttujen kokemuksia niin siitä on pienen hetken hyöty ja lapselle puhkominen on aika ikävä kokemus.

Tutulta kuullostaa, valitettavasti!Korvalääkäri näkee, miten tulehtunut korva on. (Yleislääkäri ei valitettavasti näe - siksihän korvalääkäri on erikoistunut korviin.) Jos vain vähän punoittaa, antibiootti tarpeeton, ja voidaan hoitaa kipulääkkeellä ja puuduttavilla tipoilla. (Niitä voi käyttää lääkärin hoidossa myös pitempään, kuin vain sen 1 yön, jonka jälkeen lääkäriin, niinkuin joku maninitsi ylempänä).Jos selkeä tulehdus jatkuvasti, niin varmasti putkitus järkevä vaihtoehto. Meillä auttoi siinä mielessä, että vaikka tulehduksia on vielä ollut, niiden määrä radikaalisti vähentynyt.Tänä flunssa-aikana ihan mahdollista myös virusperäinen tulehdus, vaikka pitkittynyt onkin. siihen ei auta antibiootit.Korva voi olla kipeä myös siitä syystä, että siellä on paljon vahaa. Korvalääkäri on oikea henkilö puhdistamaan korvat.Korva voi olla myös ihan täynnä mätää. Silloin ei lääkekuuri yksin auta, vaan on perusteltua puhkaista tärykalvo. Paine helpottaa välittömästi ja korva tyhjentyy. Kuulostaa rajulta, mutta meillä hyvä kokemus tästäkin.Hampaiden puhkeaminen voi myös olla kivualiasta ja säteillä korviin. Tähän monet lääkärit eivät usko, mutta niin se vain on. Meillä on sängynpääty jatkuvasti 15 cm koholla, helpottaa korvia, ja nuhaista lasta.Meillä tuo pronaxen aiheutti enemmän huutoa, painajaisia, kompastelua jne. kuin mikä tilanne oli ilman lääkettä. Emme käytä sitä enää, panadolilla pärjäillään jotenkin, vaikka se on kyllä riittämätön kipulääke juuri korvatulehduksen alussa, kun ei ole vielä lääkäriin päästy.Myös ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa korvatulehduksia. Meillä oli tämä tilanne. Tulehduksia toki ollut myös " muuten" , mutta jälkikäteen ruokapäiväkirjasta todennettuna, korvatulehdukset ovat aina seuranneet joitain tiettyjä ruoka-ainekokeiluja tai jos lapsi on vahingossa saanut epäsopivaa ruoka-ainetta. Esim. maito usein syyllinen, oireet helpottavat, kun maito jätetään pois.Toivottavasti tämä auttoi.Lapsi on 11kk ja viimeinen 2kk ollut tätä kierrettä.. Siis eka korvatulehdus mikä on ollut ja se nyt näyttää jääneen kierteeksi heti!On ollut kolme antibioottikuuria, lastenlääkäri sanoi meille että ei enää yhtään kuuria lisää, on ollut jo sen verran monta että lapsen elimistö kestää pitkään toipua ennalleen noista kuureista. Toki jos märkää tulee ja tulehdus rajuna niin pakkohan se on hoitaa mutta nyt on tilanne se että katsotaan parin päivän välein mihinkä kehittyy tästä..Viime yö valvottiin,aamulla oli kuumeinen taas..just eilen käytiin lääkärillä..tilanne siellä korvassa kait jotenkin epämääräinen tai sitten nuo lastenlääkärit eivät todella osaa katsoa muuta kuin tärykalvon väristä sitä tilannetta..mahdollisesti liimakorva.. Esikoisellamme laitettiin putket, oli liimakorva epäily, sitä ei kuitenkaan sitten ollut mutta putket kun laitettiin niin loppui tulehdukset siihen!!!Nyt siis ei auta kuin odotella huomiseen ja miettiä tilannetta uudelleen, putket siis laitetaan jos on " pahentunut" eikä lähde paranemaan!

meillä oli pojalla ensimmäisen ikävuoden aikana jatkuva korvatulehdus ja infektio kierre.Taisi saada 15-16 antibioottikuuria eli jatkuvasti.Enää ei mitkään antibiootit tehonneet.Pojan korvat putkitettiin ja sen jälkeen tuli vielä tulehdus ja toinen putki lähti samantien irti.Sitten kun putki laitettiin takaisin häneltä leikattiin myös kitarisa ja siihen loppui korvatulehdukset.Tosin muut infektiot jatkuivat ja yskä hänellä todettiinkin 1.5vuotiaana infektioastma ja lääkkeillä pysyy hyvin kurissa.

kun jostain luin että joitakin oli tämä auttanut. Meilläkin oli siis ollut kerran kuukaudessa tulehdus ja 4 kertaa. Ja tiiättekö mitä (koputtaa puuta, tosin ollut oireeton jo parisen kuukautta) autto ainaskin meillä:)

voi olla pysyvä apu, jos korvasta otetaan myös näyte ja tehdään bakteeriviljely. Korvatulehduksen aiheuttajaahan ei näe vain korvaan katsomalla: siellä voi olla virus tai mikä tahansa monista mahdollisiista bakteereista. Meidän pojalla oli 1-vuotiaana 4 antibioottikuuria peräkanaa: tulehdus helpotti aina vähäksi aikaa ja tuli sitten uudelleen. Taidettiin päästä yhdestä jäkitarkastuksestakin läpi, ja sitten taas parin päivän päästä tuli " uusi" tulehdus. Korvalääkäri sitten puhakisi korvan, tutkitutti näytteen ja sieltäpä löytyikin bakteeri, joka oli vastustuskykyinen useimmlle antibiooteille. Aiemmat kuurit oli vaan vähän tainnuttaneet tulehdusta, joka jäi kuitenkin korvaan muhimaan ja roihahti nopeasti uudestaan. Kun saatiin täsmälläke juuri tuohon bakteeriin, tulehdukset loppuivat saman tien.Eli erikoislääkärin minäkin suosittelen ja kehotan myös myöntymään puhkaisuun jos lääkäri katsoo sen aiheelliseksi (ja jos tehdään myös bakteerivilejly).

Korvatulehduskierre alkoi viime helmikuussa (poika vähän yli vuoden). Useita korvatulehduksia perä perään, juuri niin, että antibiootti auttoi aina pari-kolme päivää ja sen jälkeen korvat olivat taas huonossa kunnossa. Kävimme sekä terveyskeskuksessa että Pikkujätin korvalääkäreillä. Lopuksi pääsimme Lastenklinikan korvapolille, jossa todettiin, että putkitus on ainoa apu. Putkituksen yhteydessä lääkäri poisti myös kitarisan, joka oli ollut suurentunut ja aiheuttanut osaltaan myös tulehduksia. Hän oli myös sitä mieltä, että hyvin todennäköisesti pojalle tehdään myös nielurisojen poisto, jos putkitus ei auta kunnolla korvakierteeseen. Elokuussa tapahtuneen putkituksen jälkeen ensimmäinen korvatulehdus tuli kaksi viikkoa sitten, joten olihan siinä nyt jo monta kuukautta väliä. Lääkärin mukaan on kuulemma hyvin todennäköistä, että pari tulehdusta voi tulla putkienkin jälkeen, mutta sitten pitäisi helpottaa. Kannattaa olla siis vain tiukkana ja vaatia kunnon tutkimuksia. Meillä esim. antibiootin vaihto ei vaikuttanut mitenkään..

Niin se ikävä kyllä on että lastenlääkäri tai yleislääkäri ei nää kunnolla korvaan ja määräävät kuureja toisen jälkeen. Me vietiin heti ekasta tulehduksesta korvalääkärille,satuttiin osumaan kokeneelle lääkärille (Kauko Muroke Kielotien Mehiläisessä). Hän sanoi että jos kaksi kuuria ei auta,laitetaan sitten putket. SEn enempää hänen mielestään ei kuureja kannata syödä, siitä jo näkee että ne ei tehoa. No, mentiin ekan tulehduksen jälkitarkastukseen ja hän sanoi että kumpikin korva liimakorva,johon ei antibiootit tehoa. Eli heti vaan putkitukseen. Voi vaan arvata,kuinka monta kuuria tk lääkärit olisivat lapsellemme syöttäneet ennen kuin putket olisi tulleet... Mehiläisessä myös putkitettiin,ja Kauko laittoi suoraan titaaniputket,jotka pysyvät paremmin kuin muoviputket.Lasten korvien ollessa kyseessä (eikä toki muutenkaan) en lähtisi leikkimään terkkarilääkärien kanssa,en ole keneltäkään kuullut että olisi heti saanut hyvää ja asiantuntevaa palvelua...

Ei muut kuin korvalääkärit näe kunnolla sinne korvaan, kun ei niillä ole tarvittavia laitteita. Eli jää aina arvailun varaan, onko välikorva tulehtunut vai ei, kun muut lääkärit katsovat. He joutuvat arvaamaan tilanteen tärykalvon ulkonäön perusteella. Tämä voi johtaa turhiin antibioottikuureihin ja toisaalta taas kaikki sairaat eivät saa apua, jos tärykalvo ei satu punottamaan. Meidän pojalla ei tärykalvot punottaneet, vaikka kumpikin korva oli liimakorva. Vasta korvalääkärin luona saatiin apua. Putkituksen jälkeen meni 10 kk ilman korvatulehduksia, se on jo aiko paljon se!

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat