Mitä tehdä LAKOISTA?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Help,anoppi iski mein pakkasen täyteen itse poimimiaan lakkoja,

mikä on tosi hienoa,PAITSI etten oikein osa niistä mitään tehdä..mikä ois sellasta herkkua mitä hilloista voi tehä..muuta kuin hilloa???

kiitti vinkeist jos joku tietää..

Kommentit (6)

Vierailija


Lakkarahka



4 annosta

2 dl Valio kuohukermaa

1 prk (250 g) Valio maitorahkaa

2 dl lakkoja, karpaloita tai muita sokeroimattomia marjoja

n. 1 dl sokeria



Koristeeksi

kokonaisia marjoja



Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kaikki aineet. Anna maustua hetken aikaa jääkaapissa. Koristele.



VINKKI Korvaa lakat lakkahillolla. Käytä tällöin kermaa 2 dl. Jätä sokeri pois kokonaan.









Lakkakiisseli



6 annosta

200 g (3 dl) pakastettuja lakkoja

7 dl Valio omenatäysmehua tai Valio päärynätäysmehua

3/4 dl sokeria

1/2 dl perunajauhoja



Tarjoiluun

2 dl Valio kuohukermaa

2 tl sokeria

1 tl vaniljasokeria



Keitä lakkoja mehussa 5 min. Painele marjoja lusikalla siivilässä. Poista siemenet. Lisää kattilaan mehu-lakkaseoksen joukkoon sokeri ja mehutilkkaan sekoitetut perunajauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kuplahtaa. Nosta kattila liedeltä. Kaada kiisseli jälkiruokamaljaan tai annoskulhoihin. Ripota pinnalle hiukan sokeria. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Mausta sokereilla. Tarjoa haalean kiisselin kanssa kylmää kermavaahtoa.



VINKKI Korvaa kermavaahto Valiojäätelö, vaniljalla.



Vierailija


lakat on tosi namia!



lakat on vitskupommeja ja ilta/ välipalana muiden marjojen kanssa kivoja.



meillä syödään hilloa/ tuoreita lakkoja jäätelön, leipäjuuston, riisipuuron ja lettujen/ vohveleiden kanssa, sekä esim. aamiaispöydässä paahtoleipien päällä. myös esim. lakkakeitto maidon tai kermavaahdon kanssa, tilanteesta riippuen on hyvää!



muuten lakasta ja lakkahillosta saa hyvää rahkaa (joko " juhlarahkaa" eli kermavaahtoa, rahkaa ja lakkoja + sokeria, tai sitten meidän arkirahkaa jossa rahkaa, raejuustoa, lakkoja ja jogurttia).



jäädykkeet ja mousset on hyviä juhlaan ja jälkkäreiksi. lisäksi lakoista saa hyviä täytteitä kääretorttuihin ja täytekakkuihin.



nämä ainakin tuli mieleen,



C

Vierailija

Juhlatäytekakku

(8-10 hengelle)



Pohja:

2 dl kananmunia

1,5 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria



1. Vatkaa sokeri ja kananmunat kovaksi vaahdoksi.

2. Yhdistä kuiva-aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon varovaisesti nostellen, ettei vaahto laske.

3. Laita voideltuun, vehnäjauhoilla jauhotettuun tasapohjaiseen pyöreään kakkuvuokaan (halk. n. 25 cm).

4. Paista 170 asteessa noin 45 minuuttia.

5. Kokeile kypsyyttä loppuvaiheessa tikulla.

6. Anna kakun hetki hengähtää vuoassaan ja kumoa jäähtymään.

7. Kakkupohja kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä.



Varaa täytteeksi

noin 5 dl makeutettua lakkaa tai lakkahilloa sekä 1 l vispikermaa, joka maustetaan puolikkaalla paketilla tomusokeria, 1 rkl kaakaojauhetta, 2 rkl pikakahvijauhetta, 1 tl vanilliinisokeria sekä 4 rkl konjakkia (jätä halutessasi pois) ja vaahdotetaan. Jätä maustetusta kermavaahdosta vajaa puolet koristeluun ja käytä loppu täytteeksi.



8. Leikkaa kakkupohja neljään tai viiteen osaan.

9. Laita leivospahvi pohjakappaleen alle helpottamaan käsittelyä.

10. Kostuta kerrokset sitruunalla tai lakkaliköörillä terästetyllä sokerivedellä.

11. Kokoa kakku; joka väliin tasaisesti lakkaa sekä maustettua kermaa.

12. Kuorruta kakku lopulla kermavaahdolla ja pursota osa koristeeksi.

13. Koristele kokonaisilla lakoilla ja/tai suklaamakeisilla tai suklaakoristeilla.



Hilla-kermahyytelökakku

(15 annosta)



Kakkupohja:

4 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta



Täytehyytelö:

4 dl vispikermaa

1 prk (200 g) Bulgarian jogurttia

1 rkl vanilliinisokeria

1/2 dl sokeria

1 dl lakkahilloa

1/2 dl sitruslikööriä (esim. Cointreau)

1/2 dl omenamehua

6 liivatelehteä



Lisäksi täytteeksi:

2 dl lakkahilloa

1 dl omenamehua



Kinuskikuorrutus:

2 dl vispikermaa

1 1/2 dl fariinisokeria



Reunoille:

4 dl vispikermaa

1 rkl vanilliinisokeria

1/2 dl sokeria



Koristeeksi:

koristerakeita

sitruunamelissaa



1. Pane uuni kuumenemaan.

2. Voitele ja korppujauhota 3 litran tasapohjainen kakkuvuoka.

3. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi.

4. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään.

5. Lisää jauhoseos sihdin läpi muna-sokerivaahtoon nopeasti sekoittaen.

6. Kaada kakkutaikina vuokaan.

7. Paista 175 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

8. Tarkista kakun kypsyys.

9. Kumoa kakku leivinpaperille.

10. Anna jäähtyä.

11. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.

12. Pane liivatteet kylmään veteen pehmenemään.

13. Vaahdota täytteeseen tuleva kerma.

14. Sekoita joukkoon jogurtti, vanilliinisokeri, sokeri, lakkahillo ja likööri.

15. Kuumenna omenamehu ja sulata siihen vedestä puristetut liivatteet.

16. Jäähdytä seosta hieman.

17. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon.

18. Pane täyte jääkaappiin noin 15 minuutiksi jähmettymään.

19. Leikkaa pestyn kakkuvuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperi.

20. Kakku rakennetaan vuokaan ylösalaisin.

21. Pane päällimmäinen kakkulevy ylösalaisin vuoan pohjalle.

22. Levitä pinnalle lakkahilloa ja puolet täytehyytelöstä.

23. Pane päälle seuraava kerros ja täytä samoin.

24. Paina päälle kolmas kakkulevy ja kostuta 1/2 dl:lla omenamehua.

25. Peitä vuoka kelmulla ja pane päälle kevyt paino.

26. Kakku saa hyytyä yön yli jääkaapissa.



Kinuskia varten

25. Keitä kattilassa kolme minuuttia kermaa ja fariinisokeria.

26. Siirrä kattila jäähtymään.

27. Laske tiskialtaaseen kuumaa vettä.

28. Upota kakkuvuoka reunoja myöten veteen muutamaksi sekunniksi.

29. Irrota kakkua vielä vuoan reunoista veitsellä.

30. Kumoa kakku ja irrota leivinpaperi.

31. Kostuta kakun pinta 1/2 dl:lla omenamehua.

32. Kaada kakun pinnalle jäähtynyt kinuski.

33. Vaahdota reunoille tuleva kerma.

34. Mausta vanilliinisokerilla ja sokerilla.

35. Pursota kermavaahto reunoille.

36. Ripottele kinuskin pinnalle koristerakeita ja viimeistele kakku sitruunamelissalla.



Karpalo-lakkakiisseli



11/2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

1 l vettä

1dl jauhettua karpaloa

2 dl lakkoja



1. Mittaa sokeri ja perunajauhot kattilaan.

2. Sekoita vispilällä vesi sokerin ja jauhojen kanssa.

3. Yhdistä jauhettu karpalo keitokseen.

4. Aloita keittäminen koko ajan vispaten.

5. Kiehauta keitos.

6. Lisää kokonaisia lakkoja koristeeksi kuumaan kiisseliin.

7. Kiehauta kiisseli hillojen lisäämisen jälkeen.

8. Näin valmistettu kiisseli säilyy huoneenlämmössä vain pari päivää.



Syyskuun lakka-puolukkakiisseli



1 l vettä

1/2 l puolukoita tai 3 dl puolukkasurvosta

ripaus suolaa

1-1 1/2 dl sokeria



Suurukseen:

1 dl kylmää vettä

5 tasaista ruokalusikallista perunajauhoja



Lisäksi:

2-3 dl lakkoja

(sokeria)



1. Keitä puolukat vaaleiksi ripauksella suolaa maustetussa vedessä.

2. Siivilöi mehu toiseen kattilaan ja lisää sokeri.

3. Kiehauta kunnes sokeri sulaa.

4. Sekoita perunajauhot veteen.

5. Nosta kattila levyltä.

6. Kaada suurus puolukkamehuun tasaisesti pohjaa myöten sekoittaen.

7. Nosta kattila levylle.

8. Kiehauta sekoittamatta kunnes kiisseli kuplii pari kertaa, kirkastuu ja sakenee.

9. Lisää lakat.

10. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele hiukan sokeria pintaan.



Marjahyydyke



2-3 rkl marjoja (lakka, mansikka, mustikka, vadelma, viinimarjat ym)

1 rkl sokeria (tai makeutusainetta)

0,5 rkl vaniljasokeria

1,5 dl siideriä (omena tai päärynä)

1-1,5 liivatelehteä

tilkka vettä

kermavaahtoa



1. Liota liivate kylmässä vedessä.

2. Sekoita marjoihin sokeri ja vaniljasokeri.

3. Laita marjat jälkiruokakulhoon.

4. Sulata liivatelehti kiehuvaan veteen.

5. Jäähdytä seosta hieman.

6. Kaada liivate siiderin sekaan ja lisää seos marjojen päälle kulhoon.

7. Nostele marjoja varovasti, että seoksesta tulee tasainen.

8. Laita hyytymään jääkaappiin n. 2 tunniksi.

9. Koristele juuri ennen tarjoilua kermavaahdolla tai vaniljakastikkeella (ja sitruunamelissan lehdillä).



Lakkapirtelö

(8-10 annosta)



1 l vaniljajäätelöä

6 dl maitoa

3 dl lakkoja

3 dl maustamatonta jogurttia

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria



1. Ota jäätelö pehmenemään.

2. Soseuta ja paseeraa eli painele lakat siivilän läpi.

3. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauva- tai tehosekoittimella.

4. Tarjoa kylmänä korkeista laseista.



Lakkakeitto



4+1 dl vettä

1 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

1 dl jäisiä lakkoja

4 cl lakkalikööriä



1. Kiehauta vesi ja sokeri; sekoita perunajauhot 1 dl vettä.

2. Kaada se koko ajan sekoittaen kiehuvaan nesteeseen.

3. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää keittoon marjat ja likööri.

4. Tarjoa keitto kuumana pannukakun kanssa.



Lakkaunelma



1. Pursota jälkiruokamaljaan pehmeäksi sekoitettua vaniljakermajäätelöä.

2. Ripottele päälle muutama lakkaa ja runsaasti Nescafé Ice Coffee -jauhetta.

3. Viimeistele koko komeus lorauksella Amaretto-likööriä.



Mausteinen suklaakakku



pohja:

200 g voita

2 dl sokeria

3 munaa

150 g tummaa suklaata rouheena

3 dl vehnäjauhoja

4 rkl kaakaojauhetta

1 tl neilikkaa

1 tl kanelia

2 tl leivinjauhetta



1. Vaahdota voi ja sokeri.

2. Lisää munat yksitellen.

3. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja lisää joukkoon rouhittu suklaa.

4. Sekoita jauho-suklaaseos vähitellen muna-voivaahtoon.

5. Paista voidellussa irtopohjavuoassa 175 asteessa noin 40 minuuttia.



nougat kakun koristukseen:

1 dl sokeria

100 g kuorittuja manteleita



1. Sulata sokeri puhtaalla kuivalla paistinpannulla ja anna sulaa kauniin keltaiseksi.

2. Lisää rouhitut mantelit joukkoon.

3. Varo ettei sokeri pääse roiskumaan päällesi.

4. Kaada nougat-voidellulle leivinpaperille ja annan jäähtyä.

5. Rouhi nougat kylmällä veitsellä.

6. Säilytä kuivassa paikassa.



Täytteeseen ja pinnalle:

valkosuklaamousse:

1 muna

0,5 dl sokeria

100g valkosuklaata

2 liotettu liivatetta

2 dl kuohukermaa vaahdotettuna

2 dl siivilöityä lakkasosetta



1. Vaahdota munat ja sokeri vesihauteessa kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.

2. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää munavaahtoon.

3. Sulata liivatteet miedolla lämmöllä ja sekoita joukkoon.

4. Nostele kermavaahto varoen joukkoon.



kostutukseen:

1 dl vahvaa kahvia

1 dl portviiniä



1. Leikkaa kakku puoliksi.

2. Vuoraa irtopohjavuoka kelmulla ja pane kakkulevy vuokaan.

3. Kostuta pinta ja sivele lakkasoseella.

4. Valuta kerros valkosuklaamoussea päälle.

5. Pane toinen kakkulevy vuokaan ja tee samoin.

6. Peitä kakku kelmulla ja anna jäähtyä kylmässä seuraavaan päivään.

7. Ripottele hyytyneelle pinnalle juuri ennen tarjoilua runsaasti nougat-rouhetta.



Lakkajäädyke



4 dl kermaa

2 munaa

1 ½ dl pölysokeria

3 - 4 dl lakkoja

n. 1 dl sokeria



1. Poista lakoista siemenet survomalla marjat siivilän läpi.

2. Lisää lakkasurvokseen sokeria ja tarkista makeus.

3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

4. Vatkaa keltuaiset pölysokerin kanssa vaahdoksi.

5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, samoin kerma.

6. Lisää marjasurvos keltuaisvaahtoon ja sekoita se kermavaahtoon.

7. Lisää lopuksi valkuaisvaahto.

8. Kaada seos jäädyke- tai kakkuvuokaan tai pieniin annosvuokiin ja pane pakastimeen.

9. Anna jäätyä ainakin 5 tuntia.

10. Kumoa tarjoiluvadille.

11. Jäädyke irtoaa vuoasta, kun kastat sen hetkeksi kuumaan veteen.

12. Koristele tuoreilla marjoilla.



Lakkaparfait



3 keltuaista

1 dl sokeria

5 dl kuohukermaa

2 dl paseerattua lakkasurvosta tai lakkahilloa

½ dl lakkalikööriä



1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa lämpimässä vesihauteessa.

2. Anna seoksen jäähtyä hitaasti vatkaten.

3. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja lisää se munasokeriseokseen.

4. Lisää joukkoon myös paseerattu lakkasose.

5. Anna seoksen jäätyä yön yli parfaitvuoassa tai -muoteissa.

6. Ota parfait pakastimesta noin 15 minuuttia ennen tarjoilua ja kumoa tarjoiluvadille.

7. Kasta vuoka hetkeksi veteen, jos se ei irtoa muuten vuoasta.

8. Koristele vadin reunat vielä lakkasosenauhoilla.

9. Voit asettaa lakkasosetta myös pöytään parfait´n kanssa tarjottavaksi.



Maria pikkuserkun hillajäädyke



n. 1 l tuoreita hilloja (lakkaa)

1/2 dl lakkalikööriä

1 dl sokeria

1 1/2 dl tomusokeria

3 keltuaista

2 1/2 dl kuohukermaa

1/2 tl vaniljasokeria

1 dl maitorahkaa



1. Varaa hilloista ehjiä marjoja jäädykkeen koristeeksi.

2. Ota marjoista kolmannes kulhoon, kostuta liköörillä ja jätä maustumaan.

3. Kaada loput marjat kattilaan, lisää sokeri (1 dl) ja keitä noin 1/2 tuntia.

4. Siivilöi keitoksesta mehu ja jätä jäähtymään.

5. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vesihauteessa kovaksi vaahdoksi.

6. Vaahdota kerma ja mausta vaahto vaniljasokerilla.

7. Sekoita kermavaahto ja maitorahka keltuaisvaahtoon.

8. Lisää hillamehu liköörillä maustettuihin marjoihin.

9. Sekoita puolet maustetuista hilloista keltuaiskermavaahtoon.

10. Täytä jäädykevuoka puolilleen ja laita pakastimeen jäähtymään n 1/2 tunniksi.

11. Sekoita loput marjoista kermaseokseen, kaada vuokaan ja pane pakasteeseen.

12. Kun lisäät marjat kahdessa erässä, eivät ne laskeudu jäädytettäessä vuoan pohjalle.

13. Ota jäädyke kastamalla vuoka kiehuvaan veteen.

14. Koristele lakoilla ja kaada kastikkeeksi lakkalikööriä.



Vierailija

Lakkoja syödään sellaisenaan. Siis sulatat ja hieman sokeria tai fruktoosia pinnalle, koska pakastus voi tuoda mihin tahansa marjoihin hieman kirpeyttä. Lakat ovat hyviä esim. puuron kanssa, jolloin viljan rautakin imeytyy paremmin. Yleensä lakkoja syödään ihan sellaisenaan väli- tai jälkiruoaksi. Jos haluaa herkutella, niin uunivuokaan leipäjuustoa ja vähän maitoa, ja juusto sulatetaan pehmeäksi, ja sitten syödään lakkojen kera ja kahvia (tai konjakkikahvia) lisukkeeksi. Lakkakiisseli/keitto kannattaa tehdä niin että teet mehusta keiton, annat jäähtyä hieman, ja sitten marjat sekaan. Lakat sisältävät erittäin paljon c-vitamiinia, jota ei kannata tuhota turhalla kuumentamisella. Vauvalle lakoista voi tehdä mehua painelemalla marjoja pienen siivilän läpi, niin että siemenet ja kuidut jäävät pois nektarimaisesta mehusta.

Vierailija

esim. sauvasekoittimella ensin ja sitten tiheän siivilän läpi. sokeria maun mukaan. vettä löysennykseksi tarvittaessa. ihanaa vaikkapa jonkun suklaakakun tai miksei liharuoankin seuralaisena. eikä rousku siemenet hampaissa. :)

Vierailija

Edellisiin hyviin vinkkeihin lisäten...Ihan perunajauhopurkin kyljestä ohjetta seuraillen syntyy lakoista todella hyvää kiisseliä. Sitähän voi sitten syödä ihan sellaisenaan vaikka jälkkäriksi ( vielä herkumpaa tietty kermavaahdon kera ) tai vaikka puuron kaverina aamulla/illalla. Myös marjapiirakkaan voit rohkeasti laittaa lakkoja. Hyvää tulee taatusti! :)



äippä ja masu rv 21+3

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat