Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Miksi antibioottikuuri(amorion) aiheuttaa ripulia?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Meidän puolitoista vuotias pojalla on ensimmäsitä kertaa korvatulehdus, johon lääkäri määräsi lääkkettä. Lääke on amorion niminen ja hyvin menee alas kurkusta mutta huonona juttuna on se, että pian se lääke tulee

ulos oksennuksena tai ripulina eli ehtiikö lääke imeytyä edes? Kannattaako lääkettä jatkaa vai pitäiskö mennä lääkärille uudestaan? Kokemuksia?

Kommentit (8)

Itselleni amoksisilliini aiheuttaa ripulia enkä siksi sitä voikaan käyttää. Syytä en tiedä, mutta kaikki lääkeaineet ei sovi kaikille. Kannattaa siis pyytää uutta reseptiä toisenlaisesta lääkkeestä.

Edellisten keskusteluun en ota kantaa kun ei tietoakaan ole...

eli se tappaa suhteellisen monia erilaisia bakteereita. Se on hyvä sikäli, että todennäköisyys, että se tappaa myös sen korvatulehdusbakteerin, on suurempi, mutta huono sikäli, että se tappaa myös ihmiselle tärkeitä ja tarpeellisia bakteereita.Ihmisen suolistossa elää lukuisa määrä tarpeellisia ja " hyviä" bakteereita, jokaisella henkilöllä niitä on vähän erilainen lajitelma (bakteerifloora). Nyt on sitten käynyt niin, että lapsesi hyvistä suolistobakteereista monet ovat kuolleet amoksisilliinin vaikutuksesta ja vallan ovat saaneet harvinaisemmat bakteerit, jotka aiheuttavat ripulin.Yleensä tilanne palautuu antibiootin lopettamisen jälkeen, mutta ei aina. Tilannetta voi myös tasapainottaa syömällä maitohappobakteereita, jotka ovat yksi niistä hyvistä bakteerilajeista, mutta välttämättä se ei auta riittävästi. Joskus tarvitaan jopa uusi antibioottikuuri tappamaan nämä ripulibakteerit.Paras keino antibioottiripulin välttämiseksi olisi valita mahdollisimman kapeakirjoinen antibiootti, joka tepsisi vain siihen korvatulehduspöpöön, mutta ei niihin hyviin bakteereihin. Joskus on kuitenkin vaikea tietää, mikä bakteeri siellä korvassa on (vai onko bakteeria lainkaan, valtaosa korvatulehduksista on virusten aiheuttamia ja niihin eivät antibiootit tehoa) ja sokkona valitessa voi tulla huteja.Lisäksi vanhemmat valitettavan usein vaativat " mahdollisimman tehokkaita" antibiootteja tarkoittaen niillä laajakirjoisia lääkkeitä - lääkärille on paljon helpompaa määrätä kerralla sellainen antibiootti, joka aika varmasti tehoaa ja joka vanhempien mielestä on tehokas (vaikkakin sivutuotteena on ripuli ja antibioottiresistenssitilanteen paheneminen), kuin sellainen antibiootti, joka tehoaa vain todennäköisesti , mutta ei aiheuta ripulia ja josta tulee vähemmän muita ongelmia. Sitäpaitsi potilaan saa paljon nopeammin ulos vastaanottohuoneesta kun lykkää reseptin käteen kuin jos ryhtyy selittämään, miksi antibioottia ei kannata aloittaa....

ja mulla on kolme lasta joista jokainen on joskus syönyt amorion-kuurin.Sit taas kaverin lapsella oli samainen kuuri ja oli koko sen ajan ihan ripulikakalla..Mä kyllä soittaisin lääkärille, varsinkin jos oksentaa lääkkeen ulos. Tai jos teillä on sit mahatauti tulossa..

tyttö sai talvella samaisen kuurin korvatulehdukseen, ikää oli silloin 1v 3kk. Kuuri meni ihan ok, mutta 10 pv viimeisestä lääkkeen otosta tytölle tuli punaista ihottumaa kasvoihin ja ylävartaloon. Tyttö oli siis yliherkkä amoksisilliinille (vai mikä se nyt olikaan), ja kaiken lisäksi kuuri ei edes auttanut, vaan jouduimme parin viikon päästä hakemaan uuden kuurin. Amorionin määräsi yleislääkäri, seuraavan kuurin korvalääkäri.

MIelenkiintoisena lisänä sen verran, että mun veli, tytön kummisetä sai myös allergisen reaktion amurionista.

Tämmösiä oireita siis meillä.

Jos lapsi oksentaa puolen tunnin sisällä lääkkeen annosta, saattaa siitä suurin osa tulla ulos, riippuen tietysti siitä, onka lapsen vatsa ollut tyhjä vai täynnä (jos on ollut tyhjä, lääke voi olla jo 15 min. kuluttua suolistossa, eikä tule enää takaisin oksennettaessa).Lääkettä voi tulla oksennuksen mukana vielä tunninkin kuluttua sen annosta, jos vatsa on ollut täynnä (esim. syötetty ensin aamupuuro ja annettu vasta sitten antibiootti). Mutta jos oksentaminen tapahtuu parin tunnin kuluttua, niin se on aika varmasti ehtinyt jo kokonaan imeytyä.Ripulin mukana lääkettä tuskin enää tulee, kyllä se on matkan varrella ehtinyt imeytyä.Jos lapsesi tosiaan oksentaa aika pian sen annosta, kannattaa varmaan ottaa yhteyttä neuvolaan, koska hoito ei taida onnistua tuolla lääkkeellä.Haluan korjata pari kohtaa hyvin ammattimaiselta kuulostavasta vastauksestasi.Ensinnäkin, korvatulehduksista n. 70% on bakteerin aiheuttamia ja n. 20% tapauksista on eristettävissä virus, joista vain kolmasosassa virus esiintyy yksin ilman bakteerilöydöstä. Näin ollen virus EI aiheuta valtaosaa korvatulehduksista.Toisekseen, amoksisilliini (tai v-penisilliini) on Suomessa olevassa hoitokäytännössä ensisijainen antibioottihoito äkillisessä välikorvatulehduksessa (http://www.kaypahoito.fi/). Näin ollen viimeinen kommenttisi siitä, että vanhemmat vaativat mahdollisimman tehokasta antibioottia ja lääkärit sitä vaatimuksesta kirjoittavat, menee hieman metsään ainakin amoksisilliinin osalta.Toki niinkin voi käydä, että lääkärit jäävät noudattamatta yleistä ohjeistusta, ja kirjoittavat joitain vielä laajakirjoisempaa kuin amoksisilliini, mutta en usko sen olevan kovinkaan yleistä (ellei sinulla sitten ole tarjota ko. asiasta tutkimusta luettavaksi).Maitohappobakteerilla pystyy aika hyvin suojelemaan suoliston hyvää bakteerikantaa. Mutta maitohappobakteeria täytyy ottaa riittävästi, riittävän pitkään ja oikeaan aikaan. Eli annostuksen täytyy olla kaksinkertainen purkin ohjeeseen verrattuna ja se täytyy annostella antibiootista erillään, esim. tunti ennen antibiootin ottoa tai kaksi tuntia sen jälkeen. Näin antibiootti ei pääse tappamaan maitohappobakteereja. Lisäksi maítohappobakteereja kannattaa antaa vielä viikon ajan antibioottikuurin loppumisesta.Tulipahan paasattua, mutta joskus on ihan kiva palata proviisorin rooliin lastenhoidon lomassa :)


Muutama kommentti:Jos korvatulehduksista 70% eritteestä pystytään eristämään bakteeri, niin se ei tarkoita, että 70% tulehduksista olisi bakteerin aiheuttamia.Toisekseen antibiootin käyttö välikorvantulehduksen hoidossa ylipäänsä on kovin kiistanalaista ja sen hyötyä ei ole kovinkaan hyvin pystytty todistamaan. Antibioottihoidon NNT-luvut (Number needed to treat, eli kuinka monta potilasta pitää hoitaa, jotta yksi hyötyisi hoidosta) pyörivät reippaasti yli kymmenen, jopa viidentoista pinnassa lähteestä riippuen - ei kovin hyvä hyötysuhde! (Sanoisin jopa, että kovin kyseenalaista hoitoa)Käypä Hoito -suosituksessa tosiaankin näytetään suositeltavan antibioottia, mikäli diagnoosi on riittävän varma - ihan varmuuden vuoksi (tai jos ei pystytä seuraamaan). Perusteluja ei sen kummemmin esitetä, mikä minusta on kovin kummallista kun yleensä nämä suositukset sentään perustuvat aika hyvin tosiasioihin. Itse epäilen syyksi " ylimääräisten" lääkärikäyntien välttämistä, seurantakäyntejä epäilemättä tulisi enemmän, jos tulehduksia tyydyttäisiin alkuvaiheessa vain seuraamaan ja on halvempaa ja yksinkertaisempaa kirjoittaa vain kaikille se resepti.Amoksisilliiniä vastaan minulla sinänsä ei ole mitään eikä se tietysti mikään kaikkein laajakirjoisin antibiootti ole. Infektiolääkärit tietänevät parhaiten, mitä kannattaa suosia, joten se on tottakai ensisijainen vaihtoehto jos antibioottilinjalle lähdetään - itse kritisoinkin lähinnä sitä, että niin helposti lähdetään. Oma kokemus vain on, että potilailla on aika usein tapana pyytää " mahdollisimman vahvaa lääkettä, joka taatusti tepsii" tai " sitä samaa, mikä minuun viimeksikin tehosi" ymmärtämättä tuon taivaallista lääkkeiden " vahvuuksista" tai " kirjoista" tai tietämättä juuri kyseisen tulehduksen tavanomaisista aiheuttajabakteereista yhtään mitään - puhumattakaan siitä, että potilas ymmärtäisi että antibioottia ei todellakaan ole tarkoitus suunnata potilasta, vaan taudinaiheuttajabakteeria vastaan.Näin korvatulehduksia hoitamattoman kirurgin näkövinkkelistä kummalliselta kuulostaa paiseen (sehän suljetussa tilassa oleva märkätulehdus periaatteessa on) hoitaminen antibiootilla... Kolmella omalla lapsellani ei onneksi koskaan ole ollut yhtään korvatulehdusta, mutta jos olisi, niin taatusti katselisin aika pitkään ennen kuin antibioottia syöttäisin ja parasenteesin tekisin taatusti ennen sitä.Toisaalta ymmärrän kyllä, että kun oven takana on kolmekymmentä vihaista potilasta, ruokatunti pitämättä, flunssa pukkaa päälle, takana on 20 tunnin työrupeama, potilaat uhkailevat valituksilla ja vuodeosasto soittaa jatkuvasti, niin kiusaus on suuri kirjoittaa se vanhempien toivoma antibioottiresepti sen sijaan, että viitsisi ruveta huuhtelemaan kirkuvan 1-vuotiaan vaikun täyttämiä korvakäytäviä että edes näkisi koko tärykalvon... ah, muistan kyllä, miksi en ruvennut terveyskeskuslääkäriksi ;)

just amorion kuuri loppunu,samoin mulla itellä ja kummallekaa ei tullu ripulia.Otettiin kyllä maitohappobakteeria 2kertaa päivässä et oisko auttanu?

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat