Miten puuttua lasten pihaleikkeihin?

Vierailija

Pihallamme on keinut, liukumäet sun muut. Vauvakeinussa "keinuu" usein kolme tai jopa neljäkin koululaista yhtä aikaa. Liukumäessä maataan ottamassa aurinkoa. Pojat ja tytötkin kiroilee lähes tauotta. V***u kuulostaa olevan heidän tervehdyksensäkin. Mennä nyt sitten pihalle 1, 2 ja 3 vuotiaan lapsen kanssa. Tuntuu ettei itselläni ole oikeutta ruveta näitä koululaisia läksyttämään elleivät omat vanhempansakaan sitä tee. Mikä neuvoksi?

Sivut

Kommentit (63)

Vierailija

mutta kyllä mun mielestä piha on kaiken ikäisille, ja vauva keinu kestää kyllä koululaisporukkaakin. Se että itseä ottaa päähän, ettei oma taapero pääse keinumaan, kertoo vain siitä, ettei äidin hiekkalaatikkosäännöt ole vielä selvät; kukin jonottaa vuoroaan kohtuullisen ajan, jonka jälkeen on toisten vuoro.Kyllä koululaiset myöskin saavat ottaa aurinkoa liukumäessä.

Vierailija

meillä on pieni piha, johon vaihdoin rikkonaisen vauvakeinun tilalle ehjän keinumme. rikkoivat terroristit senkin. ostettiin taas uusi ja sitä vahdin kuin haukka ja IHAN VARMASTI menen sanomaan jos isot (yli 3-vuotiaat) siinä keinuvat. se on VAUVAkeinu. VAUVAkeinussa saa keinua vauvat ja haluan että saavat tehdä sen turvallisesti.sinutkin satakiloinen täti ohjaisin muihin keinuihin rikkomaan paikkoja. jos kerta olet niin rajoittunut ettet ihan itse ymmärrä mikset saisi VAUVAkeinussa keinua.vittuja en myöskään halua pihallamme kuunnella - onneksi ei ole tarvinnutkaan. mutta ihan varmasti puuttuisin asiaan, jos noin pienien lapsien äiti olisin.

Vierailija

yhtiö oli vanha ja sen alkuperäiset lapset jo aikuisia, uusia lapsia ei ollut ilmaantunut ja me muutimme ensimmäisenä lapsiperheenä taloon useiden vuosien jälkeen.Lapset leikkivät hiekkalaatikolla ja yksi seinämä kellahti nurin, oli mädäntynyt. Samalla nousi pystyyn rivi paksuja ruosteisia nauloja, johon kuin huonoa unta, toinen lapsemme kaatui, niin että naulat tekivät reijät pohkeeseen.Taloyhtiö joutui korvaamaan yhteensä 1800 euroa hoitokuluja, matkakuluja ja korvausta kivusta ja särystä. Lisäksi se sai sakkoa laiminlyönnistä ja korjausvelvoitteen. Koko potti maksoi 5000 tienoolla.

Vierailija

Joku kysyi, että kuka niitä valvoo? Kaupungin leikkipaikkoja kaupunki, taloyhtiöiden taloyhtiöt jne. Jos valvonta on laiminlyöty se on taloyhtiössä hallituksen ja sitä kautta osakkaiden vastuulla.Julkisia leikkipaikkoja koskevia turvallisuusstandardeja ovat EN 1176-1, -2 jne. ja EN 1177. Toisinaan standardin näkee kirjoitettavan muodossa SFS-EN mikä viittaa siihen, että eurooppalaisen standardin teksti on otettu sellaisenaan suomalaiseen standardiin. Vakiintunut puhekielen ilmaus "turvanormit" tarkoittaa samaa asiaa kuin virallinen ilmaus "turvallisuusstandardit". Tässä dokumentissa ilmaus EN 1176-x viittaa standardin EN 1176 kaikkiin julkaistuihin osiin.

Turvanormit sisältävät noin 500 ohjetta leikkivälineiden rakenteesta, paikalla tehdyistä rakenteista ja leikkipaikkojen kunnossapidosta. Nämä ovat vahvistettu Suomessa ja sisältävät yleisesti hyväksytyn tavan hoitaa leikkipaikkoja. Jos niitä noudatetaan, ei leikkivälineiden valmistajaa, leikkipaikan suunnittelijaa tai leikkipaikan omistajaa voida onnettomuustapauksessa syyttää turvallisuuden laiminlyönnistä.

Yksityispihoille tarkoitetuille leikkivälineille on vahvistettu erillinen turvanormi lelustandardissa EN 71-8. Normin yksinkertaisia asennusohjeita voidaan käyttää myös silloin kun julkisille paikoille suunniteltuja leikkivälineitä asennetaan yksityispihoille.

Julkisten paikkojen normia saa kahtena versiona; joko erillisinä asiakirjoina, tai käsikirjana. Erillisissä asiakirjoissa on sekä suomenkieliset, että englanninkieliset tekstit, joista englanninkieliset ovat ristiriitatilanteessa määrääviä. Käsikirjaan on koottu samoihin kansiin kaikki asiakirjat suomenkielisenä. Yksityispihojen turvanormit ovat pelkästään englanninkielisiä.

Asiakirjoja saa Viherympäristöliitosta ja Suomen Standardisoimisliitosta. Viherympäristöliitto järjestää turvanormikoulusta.

Viherympäristöliitto: www.vyl.fi, puh. 020 792 0840

Suomen Standardisoimisliitto: www.sfs.fi, puh. 09-149 9331

Mitä leikkipaikkoja turvanormit EN 1176-x ja 1177 koskevat?

Turvanormit EN 1176-x ja 1177 koskevat julkisia leikkipaikkoja, joita ovat mm. julkiset puistot, päiväkodit, koulujen pihat, seurakuntien leikkipaikat ja asuntoyhtiöiden pihat.

Turvanormit eivät koske huvipuistoja, vesipuistoja, skeittiratoja, liikuntapaikkoja, eikä yksityispihoja. Huomautus: Niiden sisällä voi kuitenkin olla tavallinenkin leikkipaikka esimerkiksi maauimalassa.Turvanormit koskevat asunto-osakeyhtiöiden ja kiinteistöyhtiöiden pihalla yhteisellä alueella sijaitsevia leikkipaikkoja. Turvanormit eivät koske tiettyyn asuntoon kuuluvaa omaa pihaa (omaa hallinta-aluetta).

Turvanormit eivät koske omakotitalojen pihoja, eikä sellaisia leikkipaikkoja, joihin yleisön pääsy on estetty. Pelkkä kieltotaulu ei riitä....ja edelleen...

Turvanormiasiakirjat

SFS-EN 1176-1 Leikkikenttävälineet ja alustat. Osa 1: Yleiset Turvallisuusvaatimukset ja testausmenetelmät .

SFS-EN 1176-2 Leikkikenttävälineet ja alustat. Osa 2: Keinut. Lisäturvallisuusvaatimukset ja testausmenetelmät.

SFS-EN 1176-3 Leikkikenttävälineet ja alustat. Osa 3: Liukumäkien lisäturvallisuusvaatimukset ja testausmenetelmät.

SFS-EN 1176-4 Leikkikenttävälineet ja alustat. Osa 4: Köysiradat. Lisäturvallisuusvaatimukset ja testausmenetelmät.

SFS-EN 1176-5 Leikkikenttävälineet ja alustat. Osa 5: Karusellien lisäturvallisuusvaatimukset ja testausmenetelmät.

SFS-EN 1176-6 Leikkikenttävälineet ja alustat. Osa 6: Keinumisvälineet (jousikeinut, keinulaudat, ym.). Lisäturvallisuusvaatimukset ja testausmenetelmät.

SFS-EN 1176-7 Leikkikenttävälineet. Osa 7: Ohjeita asennuksesta, tarkastuksesta, huollosta ja ylläpidosta.

SFS-EN 1176-10 Leikkikenttävälineet ja alustat. Osa 10: Suljetut leikkivälineet. Lisäturvallisuusvaatimukset ja testausmenetelmät

SFS-EN 1176-11 Leikkikenttävälineet ja alustat. Osa 11: Kolmiulotteiset kiipeilyverkot. Lisäturvallisuusvaatimukset ja testausmenetelmät

SFS-EN 1177 Leikkikenttien iskua vaimentavat alustat. Testausmenetelmä.

SFS-EN 71-8 Lelujen turvallisuus. Osa 8: Sisällä ja ulkona kotikäyttöön tarkoitetut keinut, liukumäet ja vastaavat lelut.

Matti MannonenTaloyhtiön tulee huolehtia yhtiön yhteisen leikkialueen leikkivälineiden vuosittaisesta tarkastuksesta ja korjauksesta.Yhtiöllä on hullu hallitus, jos se sallii yhteiselle alueelle ripustettavan muovikeinuja, toivottavasti hallitus on ottanut itselleen edes vastuuvakuutuksen....

Vierailija

päähän se, jos lapseni ei pääse keinumaan. Aina emme edes mene keinuun vaikka olisi tyhjä. Se hirvittää, että keinu menee rikki. Tiedän että piha on kaiken ikäisille, en omista kerrostalon pihaa. Anteeksi koko tämä ketju. ap

Vierailija

leikkialueiden kunnossapidosta ja turvallisuusmääräyksistä on tiukat ohjeet, joku plaston muovinen vauvakeinu ei missään nimessä saa olla asennettuna taloyhtiön pihalle, sillä taloyhtiö on tuolloin vastuussa, mikäli jollekin ylipainoisellekaan siinä mitään käy.Haggsin ja Lappsetin tuotteet täyttävät standardit.Lainaus:

varsinkaan jos siinä seistään.lisäksi pihamme on yksityinen. olen maksanut jokaisesta leikkivälineestä, joten haluan että ne ovat kunnossa jotta niillä voi pihan lapset leikkiä.eli eri asia on kuin leikkipuisto, myönnetään.pihassa leikkii myös alakoululaisia ystävineen. ovat aivan ihania ihmisiä! ymmärtävät kyllä miksei vauvakeinussa saa riekkua.t. se vauvakeinukyylä

Vierailija

Miten voi kukaan arvostella lasten, siis lasten käytöstä, jotka ovat lapsellisia lapsia, niin kuin heidän kuuluu, mutta aikuinen ei saa sanotuksi, että tuollaiset puheet loppui tähän ja piste?

Vierailija

Ota ystävällinen asenne koululaisiin ja juttele mukavia. Eli voita heidän luottamuksensa ja ystävysty heidän kanssaan. Heistä on jatkossa paljon iloa. Koeta ymmärtää miksi he käyttäytyvät noin. He eivät varmaan koe tekevänsä mitään ikävää. Kun olette hyvissä puheväleissä, voit ystävällisesti sanoa, että tuo keinu ei varmaan kestä teitä kaikkia ja jos se menee rikki, pienemmillä ei ole enää keinua. Kyllä koululaiset yleensä ymmärtävät ystävällistä puhetta. Sen sijaan, jos otat sotaisan asenteen, ei tule olemaan hauskaa kellään. Lapsia ne ovat kiroilevat koululaisetkin ja todennäköisesti he alkavat kertoilla sinulle asioitaan, kun vähän kuuntelet heitä ja olet ystävällinen. Sitten kun olette parempia tuttuja, voit ottaa puheeksi kielenkäytön jne... YSTÄVÄLLISESTI ja ohjaavasti.t. ope + pienten äiti

Vierailija

mutta järjetöntä on kuvitella, ettei 12-vuotiaalle aikuinen mitään voi. Juuri tuon vuoksi he kuvittelevat voivansa hallita koko maailmaa.Lainaus:

Hoh, ette todellakaan taida tietää, millaisia jotkut 10-12-vuotiaat nykyisin ovat. Joitakin sen ikäisiä poliisit keräävät kaduilta kännisinä iltaisin. Eivät varmaan paljon aikuisten puheista välitä päivisinkään.

Vierailija

se multa ole pois jos keinuvat vauvakeinussa. Kohta se vaan saattaa olla kaikilta pois koko keinu, kun neljä lasta siinä seisoo ja ryskyttää. Ei kai se mitä tahansa kestä. Ja tässä talossa on tapana että rikkoutuneita juttuja ei korjata, vaan viedään kokonaan pois. En minä osaa tätä minään nipottamisena pitää. Höh. ap

Vierailija

Hoh, ette todellakaan taida tietää, millaisia jotkut 10-12-vuotiaat nykyisin ovat. Joitakin sen ikäisiä poliisit keräävät kaduilta kännisinä iltaisin. Eivät varmaan paljon aikuisten puheista välitä päivisinkään.Ap, mieti, kuka asiaa voisi auttaa taloyhtiössäsi. Ymmärrän, ettet halua mennä noin pienten kanssa neuvottelemaan tuon porukan kanssa.Juuri ilkivallan takia Lappsetin keinut on tehty kestämään, tietenkään pienet muoviset keinut eivät kestä kuin pieniä lapsia.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat