Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

kuten Nutri-Junioria ja Neocatea, kun kerran ne ovat selvästi kalliimpia kuin esim. soijapohjaiset valmisteet?Kysyn vain siksi, että lääkäreiden mielestä näyttää olevan niin, että aminohappovalmisteita käytetään vähän " turhaan" , kun monet pärjäisivät soijallakin._Mira_

Kommentit (19)

Meillä tilanne oli niin vaikea, että lääkäri itse sanoi, ettei ole mitään järkeä kokeilla muita kuin aminohappopohjaisia korvikkeita. (imetysdieettini sisälsi neljä ruokaa ja lapsi oireili silti).Lääkäri ne reseptit kirjoittaa. Vaikka allergisen lapsen hoitaminen onkin vanhempien ja terveydenhuoltoalan ammattilaisten yhteistyötä, harvemmin korvikemerkkejä tuosta noin vaan toivotaan kuin joulupukilta. Monet lääkärit tekevät juuri niin, että reseptit kirjoitetaan ensin halvemmille vaihtoehdoille -jos lapsen tilanne niin sallii.Muutos koskee joulukuusta eteenepäin tehtäviä päätöksiä. Nykyiset päätökset ovat voimassa siihen asti kun ne on merkitty.Muutos tarkoittanee että a) vanhemmat maksavat kaikki kokeilut itse (monta niitä sitten tarvitaankin), b) vaikeasti moniallergisilla lapsilla tilannetta joudutaan huonontamaan turhilla kokeiluilla? ja c) vaikka sopiva korvike olisi löytynyt, joudutaan pitkään korviketta juovilla kokeilemaan muita korvikkeita kun edellinen päätös umpeutuu?Toivottavasti Kela ei lähde sille linjalle, että vaikeissa tilanteissa lapsen terveydentilaa pitää heikentää vain korvauspäätöksen takia. Useamman korvikkeen kokeilu esim. tilanteessa, jossa lapsella on suppea ruokavalio, saattaa johtaa pahimmillaan siihen, ettei kokeilujen jälkeen ole yhtään sopivaa ruoka-ainetta.Lievemmin oireileville ja/tai laajemmalla ruokavaliolla oleville kokeileminen on hyvin ymmärrettävää, sillä kustannukset aminohappopohjaisista korvikkeista ovat huikeita. Kelan arvion mukaan vain 2% allergisista tarvitsisi aminohappopohjaisen korvikkeen. Arvio kyllä tuntuu olevan reilusti alakanttiin.Kumma kun allergiamenot niin huolettavat, mutta esim. neuvolahenkilökuntaa ei ohjata tunnistamaan allergioita varhaisessa vaiheessa (jolloin ennuste on parempi) tai ohjaamaan niiden ehkäisyssä (äidin ruokavalio, maitohappobakteerit jne). Puhumattakaan imetysohjauksesta, joka ontuu pahasti monissa neuvoloissa ja synnytyssairaaloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

vaan eipä näyttänyt ap:kaan ymmärtävän saamiaan vastauksia. Miksi täytyy rueta vakavasta asiasta vääntämään ihan ihmeellistä juttua...

Tosiaan tuo uusi Kelan käytäntö astuu voimaan lehtitietojen mukaan jo 1.12. ja Kelassa asiasta tiedetään vielä todella vähän. Saimme itse B-lausunnon koskien maitoallergiaa loka-marraskuun vaihteessa ja meitä kohdellaan vielä vanhan käytännön mukaan. Joulukuussa B-lausunnon Kelaan vieneitä kohdellaan siis jo uuden käytännön mukaan, mikä tarkoittaa sitä, ettei aminohappopohjaisia korvikkeita korvata, ellei halvempia (esim. heraproteiinipohjaisia hydrolysoituja) korvikkeita ole todettu lääkärin valvomassa altistuksessa sopimattomiksi.Nämä tiedot perustuvat Hesarin juttuun ja puheluun Kelalle (jossa muuten vasta neljäs henkilö osasi sanoa asiaan yhtään mitään, uudet ohjeet eivät ole vielä kuulemma tulleet!).


Ehkäpä ainakin siksi, että myös soijalle voi olla allerginen. Useasta lähteestä olen myös lukenut (liekä propagandaa, en tiedä), että useat maitoallergikot kyllä herkistyvät soijalle ajan kuluessa.Nimim. maito- JA soija-allergikon äiti

Ainakin meidän lapselle on allergologi määrännyt Nutri Junioria ja Neocatea, eipä ole tullut mieleenkään omin päin siirtyä johonkin halvempaan. Meillä ei raha ratkaise lapsen ravinnonsaantia.Tosiaan, ainakin moniallergiset allergisoituvat soijalle todella helposti. Meidän kohta 3-vuotias allergikko juo kauramaitoa, soijamaidon lääkäri on kieltänyt juuri allergisoitumisriskin vuoksi.

_

soijalle voi myös olla allerginen.mm neocate on näistä erikoismaidoista kaikkein puhtain ja meidän erittäin pahalle maitoallergikolle on aino mahdollinen korvike.

kokeiltu on peptidi jne mutta ainoa mikä sopii on neocate.tuskin kukaan huvikseen lapselleen juottaa näitä erityiskorvikkeita!!!

Meillä myös käytössä Neocate maitoallergisella pojalla. Almiron Pepti ja Nutri Junior kokeiltiin ensiksi, mutta eivät käyneet.

Siispä Neocatea ostetaan, vaikka kallista onkin...

Frankie:

Lainaus:


Mielelläni käyttäisin pojalla jotain halvempaa, mutta samapa toisaalta tuo, kun omavastuu täyttyi aika nopeasti ja nyt saadaan maitoa 100%:n korvauksella..
Kertoisiko joku tietämättömälle, mistä omavastuusta on kyse? Meillä siis myös Neocate käytössä, ja saadaan kyllä Kelasta korvausta se 75 %, mutta tämä 100 % on mulle ihan uusi juttu.

Eli kun lähete maitoaltistukseen sairaalasta tuli, tuli samalla kehotus Soija-tuttelin kokeilusta. Poitsu allergisoitui sille kahden viikon juonnin jälkeen. Maitoaltistuksen oltua positiivinen saimme reseptin Almiron-Peptille, jossa maidon ainesosat on pilkottu. Siitä tuli heti oireita. Vasta sitten saimme reseptin Nutri-Junioriin, joka osoittautui hyväksi.En ole harmitellut tätä kokeilemista tai pompottelua, vaan olen tyytyväinen, että luonnonmukaisemmat (?) vaihtoehdot kokeiltiin ensin.

Hän varmaan viittaa äskettäin voimaan tulleeseen korvausmuutokseen joka astuu voimaan vuoden vaihteessa.Tämän asian uutisoinnissa nostettiin esille että osa lapsista käyttää näitä kalliita korvikkeita.

_Mira_:

Lainaus:


aminohappokorvikkeiden korvattavuutta ollaan rajoittamassa niihin jotka todella niitä tarvitsevat. Tällaista ainakin muistan kuulleeni.
Tuskin kukaan (ainakaan kovin moni) omin päin vaihda halvempaa sopivaa korvikeeta kalliimpaan? Kyllä minäkin uskon kalliimpien korvikkeiden runsaan käytön olevan kiinni siitä että halvemmat eivät ole sopineet. Meidän moniallergikolle määrättiin myös ensiksi halvempaa Peptidi-Tuttelia joka ei sopinut, sen jälkeen Neocatea ja NutriJunioria jotka loppujen lopuksi eivät käyneet nekään.Jos mainitsemasi muutos on tulossa, sehän tarkoittaa vain sitä että ensiksi pitää kokeilla _kaikkia_ ei-aminohappopohjaisia ja todeta ne sopimattomaksi ennen kuin lääkärin kannattaa määrätä aminohappopohjaisia. Sääli lapsia jotka kärsivät koska esim. meidän iho-oireinen poika reagoi n. 2vkon viiveellä kaikkeen, joten markkinoilla olevaa 11 " halpaa" korviketta testattaessa olisi vierähtänyt helposti puoli vuotta. Ja se tuskin on tarkoituksenmukaista? Siksi lääkäri määräsi heti seuraavaksi Neocatea ja NJ:tä. Se että loppujen lopuksi eivät myöskään aminohappopohjaiset kelvanneet tarkoittivatkin sitten sitä että luovuimme korvikkeista kokonaan ja käytössä on RiceDream riisimaito, joten emme enää rasita Kelaa tämän asian suhteen.

anni_x:

Lainaus:


Kertoisiko joku tietämättömälle, mistä omavastuusta on kyse? Meillä siis myös Neocate käytössä, ja saadaan kyllä Kelasta korvausta se 75 %, mutta tämä 100 % on mulle ihan uusi juttu.
Kela ilmoittaa millon on lääkekorvausten seurantatietojen perusteella kertynyt kustannuksia yli vuotuisen omavastuurajan lääkekorvausjärjestelmään kuuluvista reseptilääkkeistä. Vuotuinen omavastuuraja v. 2005 on 606,95 ¿ täsmälleen!Lisäkorvaus haetaan Kelasta kuitteja vastaan. Omassa apteekissa asoidessamme saamme heti tuon 100 %:n korvauksen eikä näin ollen maidoista ja rasvoista tarvitse maksaa loppuvuonna mitään.

Eli kyllä lääkärit ensin kansantaloudellisesti halvinta vaihtoehtoa tyrkyttävät. Soija on menneen aikakauden korvike juuri tuon allergisoitumisriskin vuoksi. Se on hyvänmakuista (parempaa kuin NJ esimerkiksi), joten vaikea siinä sitten on enää pahvinmakuisiin aminohappokorvikkeisiin siirtyä.Korvaukset maksaa Kela, joten kyllä minä mielelläni maksan veroni.Mielelläni juottaisin lapselleni jotain ruokakaupasta saatavaa...

Lapsellani on käytössä aminohappopohjainen Neocate erikoiskorvike, koska iho-oireet eivät parantuneet Almiron-Peptillä (digeroituja lehmänmaitoproteiineja sisältävätä korvike).Mielelläni käyttäisin pojalla jotain halvempaa, mutta samapa toisaalta tuo, kun omavastuu täyttyi aika nopeasti ja nyt saadaan maitoa 100%:n korvauksella..Eiköhän pääasia ole kuitenkin se, että lapsemme voivat hyvin! Turhaa tuollainen ihmettely mielestäni!

Meillä ainakin siksi, että soija oli todettu jo epäsopivaksi, eikä moni muukaan korvike sopinut, vaikka kokeiltiin kyllä ennen Neocatea..jopa NutriJunior oli sopimaton

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat