Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

miten tehdään HYVIÄ sämpylöitä? sillä kaikkihan kyllä osaa leipoa mutta...

Vierailija

miten niistä sais sellasia tosi hyvän makusia, ja peeehmeitä!

käytättekö nesteenä vettä vai maitoa, ja mitkä jauhot rulettaa?haluaisin tehä jotain erilaisia ku tavallisesti. ja mielummin jostain ruis-sekoituksesta kuin kaurasta...kiitollisena otan vinkit vastaan!

Kommentit (9)

Vierailija


5 dl vettä

ripaus suolaa

n. 1 rkl siirappia

perunasosejauhetta tai porkkanaraastetta

sämpyläjauhosekoitusta

vehnäjauhoja

1 pss kuivahiivaa

n. 50 g margariinia

Kuumenna vesi hieman kuumemmaksi kuin kädenlämpöinen. Lisää suola ja siirappi. Sekoita joukkoon perunasosejauhetta tai porkkanaraastetta sen verran, että tulee löysä vellimäinen seos. Sitten lisää hieman sämpyläjauhosekoitusta, ja lopuksi vehnäjauhoja joihin sekoitettu kuivahiiva. Viimeiseksi sitten vaivaa joukkoon margariini.

AINA myös vehnäjauhoja joukkoon, muuten ei tule pehmeitä sämpylöitä! Siirappi antaa hyvän maun. Porkkanaraaste pitää sämpylät pitkään tuoreen oloisina. Onnea leivontaan!

Vierailija

parhaita tulee kun laitat joka pussista vähäsen jauhoja, ja hiutaleitakin!

jos puuroa jää niin tulee hyviä myös.

porkkanaraate on hyvää taikinassa.

teen aina veteen taikinan.

taikinaan voi laittaa valkosipulia ja/tai yrttejä.

kohota hyvin!

voitele vaikka piimällä tai vedellä ja koristele siemenillä..

Vierailija

mies sano et olispa kiva tulla kotiin jos porraskäytävässä tuoksuis sämpylät ja tuoksu tulis meiltä. eipä täs jää vaihtoehtoja ;)

Vierailija

meillä samasta taikinasta voi tulla kahdenlaisia sämpylöitä:

minun ei niin pehmeitä(olen hätäinen, tuhat rataa tulessa en jaksa enää kovin pyöritellä)

mies ja lapset tekee parhaita kun vaivaavat niitä vielä leipoessa(ilman jauhoja) niinovat paljon pehmeämpiä. :)

Vierailija

mutta itselläni oli huonon kohoamisen syy joskus liian huonossa vaivaamisessa. Sämpylä- tai pullataikinassa ei riitä, että aineet sekoittaa keskenään, vaan jauhojen lisäämisen jälkeen vaivataan taikinaa niin että muodostuu hyvä sitko.Kun taikinassa on hyvä sitko, eivät kohoamisessa syntyvät ilmakuplat pääse taikinasta karkuun vaan rakenne on paistamisen jälkeen kuohkea.Oleellista on myös hyvä kohotus. Kannattaa ensin nostattaa taikinaa kulhossa esim. kaksinkertaiseksi, sitten leipoa sämpylät ja kohottaa uudestaan ennen paistamista. Hiiva taitaa lisääntyä kohotusvaiheessa, minkä takia pidempi kohoamisaika parissakin osassa on parempi.En tiedä, onko näissä selityksissä perää, mutta vaivausta ja kohotusaikaa lisättyäni sain paremmat pullat ja sämpylät. Kohotus onnistuu muuten myös jääkaapissa. Tee sämpylät illalla kohoamaan jääkaappiin ja paista aamulla. Taikinan on ehkä syytä olla kylmää, jotteivat kohoa liikaa!

Uusimmat

Suosituimmat