Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

2v7kk lapsi ei omaa sosiaalisia taitoja suuremmin. Pitäisikö jo?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Meillä on kaksi lasta joita hoidan kotona. Esikoinen on tämä 2vuotias. Hän ei kaipaa kavereita. Olemme käyneet puistoissa ja pitkin, mutta häntä kiinnostaa enemmän esim. toisten lelut kuin toiset lapset.Muuten on ihan iloinen ja puheliaskin, mutta lapsiseura ei nappaa. Pitäisikö tuon ikäisen jo olla kiinnostunut yhteisistä leikeistä. Tahtoo olla niin, että poikamme vetäytyy leikkimään leluilla hieman sivummalle, tai sitten vaan juttelee jonkun kanssa mutta mitään leikkiä ei ala syntymään. Kotioloissa leikkii kyllä.Tuntuu välistä jopa turhauttavalta raahata häntä puistoihin, kun on itse sitä mieltä että omassa pihassa olisi kivempaa. Omassa pihassa touhuaa kovasti, puistossa enimmäkseen seisoskelee tai alkaa leikkimään omissa oloissaan jollain eteen osuvilla leluilla.Mielipiteitä.

Kommentit (6)

Vierailija

tapaan ei ole syytä huoleen paitsi siinä tapauksessa, että toisten lasten käytös on normaalista poikkeavaa. Lapsi huomaa helposti poikkeavuudet muiden lasten käytöksessä ja saattaa aristella toisten seuraa tämän vuoksi. Myös lasten kovin toisistaan poikkeavat iät voivat vaikeuttaa yhteisleikkejä.Jos lapsellasi on ongelmia näössä tai kuulossa tai hän on väsynyt sairastelun vuoksi, vaikeuttaa tämä toisten seuraan hakeutumista.

Vierailija

Poikani on 2 v 8 kk ja on päivähoidossa. Hän on perusluonteeltaan rauhallinen pohdiskelija, ehkä hieman ujokin. Olen huomannut, ettei häntä juurikaan kiinnosta samanikäiset tai pari vuotta vanhemmat lapset lainkaan. Hän touhuaa mieluummin yksin omien juttujensa parissa. Pojalla on perhepäivähoidosa vuoden ja pari vuotta vanhemmat hoitokaverit, mutta näiden kanssa oma poikani ei ole koskaan kiinnostunut leikkimään. En pidä poikaani kuitenkaan sosiaalisesti taitamattomana, sillä naapurin kouluikäiset lapset kiinnostavat poikaa kovasti. Varsinkin tytöt, jotka jaksavat touhuta tuollaisen pikkuisen kaverin kanssa.

Vierailija

ja kovin samanlaiselta kuulostaa tuo sun poikasi kuin omani. Toisaalta tuntuu, että meidän poika kaipaa kavereita, puhuu esim. yhdestä puistossa käyvästä pojasta usein, mutta sitten kun siellä ollaan ja tää toinen poika on kanssa siellä, niin eivät he oikein osaa leikkiä keskenään. Pari kertaa ovat vähän touhunneet yhdessä. Muutoin meidän poika sitten leikkii vähän itsekseen siinä muiden lähettyvillä tai touhuaa ihan omiaan.Riippuu paljon myös leikkikaverin iästä, miten leikit lähtee sujumaan. Ainakin meidän pojalle tuntuu olevan helpompaa leikkiä itseään vanhempien lasten kanssa, varsinkin sellaisten 4-5v kanssa. Olen välillä miettinyt, että onkohan syynä se, että tuollaiset isommat lapset ensinnäkin puhuvat jo hyvin ja myös hallitsevat leikit paremmin ja tavallaan sitten ohjaavat tätä pienempäänsä ja tavallaan vetävät siihen leikkiin mukaan. Kun taas samanikäisten kanssa on tuo kommunikointikin välillä vähän mitä sattuu eikä vielä hallita leikkimisen pelisääntöjä.Ei minusta ainakaan poikani ole epäsosiaalinen. Hieman arempi toki on kuin moni muu, mutta se ei varmasti tee hänestä epäsosiaalista kuitenkaan. Tuskin sinunkaan poikasi epäsosiaalinen on. Hän vasta opettelee näitä leikkimistouhuja ja hänestä ehkä on kivempi vain seurailla muiden leikkejä.Eivätköhän nää meidän poitsut ole ihan normaaleja :)

Vierailija

Todellakin tuo alle 3-vuotiaiden puhuminen voi olla yksi rajoittava tekijä. Meillä poika puhuu jo hyvin, mutta sitten leikkikentällä käy eräs samanikäinen (jonka kanssa luulisi sikäli leikin sujuvan) mutta hän ei puhu paljon mitään vielä. Niin vaikeaahan se leikki on jos toisella ei ole vielä puhekieltä kunnolla käytössä.Meillä kanssa tykkäisi kovasti leikkiä isompien seuroissa, mutta kun tuon ikäistä ei voi vielä ilman aikuista päästää isompien matkaan minnekään. Meilläpäin isommat (4-5v) pojat liikkuvat jo aika laajalla alueella.

Lisäksi olen huomannut että tuollainen alle 3-vuotias ei ymmärrä isojen leikeistä oikein vielä mitään. Meilläpäin ainakin isommat pojat joko fillaroivat tai leikkivät jotain sotaleikkejä, joista tuollainen alle 3-vuotias ei vielä käsitä mitään. 4-5-vuotiaita ei kauaa jaksa kiinnostaa joku joka ei yhtään käsitä mitä heidän leikeissään pitäisi tehdä. Lähinnä se on sitä että pyytävät mukaan ja sitten tajuavat ettei tuo vielä osaakaan heidän leikkejään ja häipyvät paikalta.

En tietenkään yksin päästäkään lastani näköpiiristä vielä, vähään aikaan.

Eltsun_mami:

Lainaus:


Toisaalta tuntuu, että meidän poika kaipaa kavereita, puhuu esim. yhdestä puistossa käyvästä pojasta usein, mutta sitten kun siellä ollaan ja tää toinen poika on kanssa siellä, niin eivät he oikein osaa leikkiä keskenään. Pari kertaa ovat vähän touhunneet yhdessä. Muutoin meidän poika sitten leikkii vähän itsekseen siinä muiden lähettyvillä tai touhuaa ihan omiaan.Riippuu paljon myös leikkikaverin iästä, miten leikit lähtee sujumaan. Ainakin meidän pojalle tuntuu olevan helpompaa leikkiä itseään vanhempien lasten kanssa, varsinkin sellaisten 4-5v kanssa.
Vierailija

poikamme (3v 4kk) kerhon lastentarhanopettajan kanssa. Poika osaa puhua mielestäni aika hyvin, on erittäin kiinnostunut leikkimisestä ja leluista, hoitaa pikkuveljeään, on iloinen ja reipas. Mutta kerhossa ei juurikaan hakeudu muiden kanssa leikkimään, katselee vierestä tai aloittaa itsekseen esim. junaradan kokoamisen jne. Menee kuitenkin mielellään kerhoon ja kotona kertoo muiden lasten tekemisestä minulle mielellään. Lastentarhanopettajan mielestä tilanne on ihan tyypillinen lapselle, joka ollut kotihoidossa eli tavallaan ei ole " oppinut" vielä yhteisleikkimistä. Lisäksi hän oli sitä mieltä, että iänkin puolesta poikamme vielä suosii " yksin" leikkimistä. Hänen mukaansa vasta 4-5 vuotiaat kaipaavat leikkikaveria, mene ja tiedä. Joten älä huoli, ihan normaalia.

Uusimmat

Suosituimmat