Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Kun meidän poika oli neuvolassa vajaa kuukausi sitten ja selvisi, että painoa oli vuodessa kertynyt vain 1 kg (11kg => 12kg), vaikka pituutta oli tullut entiseen tahtiin (nyt 90 cm; painokäyrä alas, pituuskäyrä tasaista), niin neuvolan täti (opiskelija) ehdotti, että tulisimme 3 kk:n päästä punnituttamaan uudelleen.Meillä ilmeisesti hitaan painonlisäyksen syynä on se, ettei poika syö tarpeeksi. Aamupalaksi menee vain puolikas viiliä ja pari haukkausta banaania (aina ei mitään), lounaaksi ja päivälliseksi ruuasta riippuen desi-2 dl, iltapalana joskus harvoin muroja tai tuttelipuuroa(mistä on viime aikoina totaalikieltäytynyt - itse tehdyistä 5kk:n iästä asti). Siinä kaikki. On erittäin vaikea lisätä mitään, sillä lapsi ei suostu maistamaan mitään uutta. Ei syö leipää, ei mitään makeita herkkuja (paitsi tummaa suklaata), ei kiisseleitä - ei mitään. Pitää vihanneksista ja hedelmistä, mutta niistä ei tule painoa lisää.Lapsella on myös ilmeisen pieni mahalaukku, kun on niin pieniruokainen - miten tässä lisätä annoskokoa, kun lapsen pitäisi itse saada päättää määrästä (kaikkien hienojen oppaiden mukaan) ja tulee niin äkkiä täyteen, kun on aina syönyt vähän.Terve on ollut, allergioita ei ole.Mikä tässä olisi neuvoksi? Jos ei ruoka kelpaa, syököön seuraavalla kerralla, ei meillä oikein tällä hetkellä päde, kun painoa pitäisi kipeästi saada hilattua ylöspäin.

Kommentit (15)

Meillä nyt pian 6v poika tippui iloisesti painokäyriltä 1v pintaan aina tuonne yli 2v asti. Tiputusta oli vajaa 3käyrää... No siitä yli 2v lähtien on kulkenut samalla painokäyrällä. Eli tippui aikanaan omalle painokäyrälleen ja ruokaa ei todellakaan olisi uponnut paljon enempää, tosin hyvä oli katsoa että söi ruokansa loppuun asti (kun ensimmäinen näläntunne meni ohi, niin syöminen olisi loppunut siihen). Meillä ei poika edellenkään syö pahemmin makeita ja on siten aika kummajainen muiden lasten joukossa.

hyvältä. Neuvolassa varmanakin kyseltiin lapsen viime aikoina sairastamista sairauksista, jos ei kyselty niin siitä on syytä mainita terveyskeskuskäynnillä.Neuvoloiden terveydenhoitajia on korvattu myös lääketieteen opiskelijoilla, joilla on ilman muuta terveydenhoitajia enemmän mahdollisuuksia havaita myös lasten sairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä syntyessään 3,3 kg. 1 vuotiaana 8,5 kg. 1,5 vuotiaana 9,2 kg. Kaksivuotisnevola kahden viikon päästä, painaa kai noin 10 kg. Eikä kukaan ole tähän mennessä yhtään huolestunut vaikka alaspäin ne käyrät menee hitaasti, mutta kuitenkin.

Meidän 2v8kk ikäinen poika on ollut syntymästään lähtien painoseurannassa. Vuoden ikään asti seuranta oli joka kuukausi, joskus 2 vkonkin välein. Sittemmin ollaan käyty 2-3 kk välein. 2-vuotiaana poika joutui lastenpolille tutkimuksiin, allergioita epäillään. Verikokeissa ei mitään, suolistolla reagoi. Paino menee -25 käyrällä, mennyt jo pitkään. Pituus normaalikäyrällä. Viimeisimmät mitat olivat 93cm ja 10,6 kg. Ensi viikolla taas punnitus...Syömiset meillä sujuu vähän mitä sattuu, johtuen pitkälti siitä että maito- ja viljatuotteet, sekä soija (ja mansikka) ovat poissa ruokavaliosta. Eipä siinä sitten voi oikein leipiä tai jogurtteja tarjoilla ja ruoaksikin tuntuu että teen aina vaan samoja ja samoja. Usein poika kyllä syö yhden lämpimän aterian kunnolla päivässä, mutta esim. aamu-ja iltapalaksi ei oikein mikään maistu ja toinen lämmin ateria menee vähän niin ja näin. Välipalaa ei ole kelpuuttanut vähään aikaan ollenkaan.Ruokaan kannattaa lisätä ainakin rasvaa. Meillä käytössä sellainen Keijun juokseva rypsiöljyvalmiste. Sitten jos ei kerta mitään allergioita ole, niin käytä ruoanlaitossa reilusti kermaa, juustoja jne! Toki pidä kasvikset ym terveelliset myös ruokavaliossa :)Kun ei tuohon ruoan määrään (mitä siis lapsi kerralla syö) pysty kamalan paljoa vaikuttamaan, niin olisko poissuljettu ajatus sitten tarjota sitä ruokaa useammin..? Rav.terapeutit kyllä hokee sitä 5 ateriaa/pv tiukasti, mutta josko se auttaisi teillä..?

Toivottavasti teidän pojalla syömiset paranee ja painokäyrä lähtee nousuun :)

Meillä poika nyt 2v4kk. 1v:na painoi 9,2kg, 1v5kk 10,2kg ja 1v10kk 11,2kg. Sitten kesällä 2v neuvolassa paino oli laskenut 10,5kg:aan!!! Pituutta oli 85cm tuolloin. Oli kyllä infektioita paljon keväällä, mutta tuo säikäytti kyllä paljon, eikä terkkarin sijainenkaan kovin " rauhoittava" ollut kun käski käymään kuukausittain kontrolleissa! (poika parka huutaa jo nähdessään terveyskeskuksen). No nyt viime konrollissa poika painoi jo 11,6kg " lihotuskuurin" jälkeen eli oon lisänny rypsiöljyä ruokiin ja vaihdettiin maito astetta rasvaisempaan. Piti sit mennä vielä oikein lastenlääkärin pakeille (poika on muuten terve atooppista ihoa lukuunottamatta) ja hänen mielestään ei ole syytä huoleen, huh! Kontrolliin mennään kuiteskin taas marraskuussa. Kyllä nämä asiat paljon pyörii mielessä, kun on poika vielä lyhyt varreltaan ja kaikki sitä aina muistaa päivitellä...

1vuotiaana mitat 74,5cm ja 8100g,

2-vuotiaana 86cm ja 10,120 kg (huvittavan tarkasti, mutta näin se oli nla-kortissa :)Muistaakseni 10-kuisena käytiin painokontrollissa, sillonkin kysyttiin haluanko tulla vai tulenko vasta 12kk-nlaan (väliä kun tulisi 8kk:n jälkeen muuten 4 kk).

Sen jälkeen ei ole käyty kontrolleissa vaikka mitat ovatkin noin rimpulat. Mutta tyttö on iloinen ja terve, vaikka syökin vähän. Nykyään jo paremmin tosin. Joulukuussa tulee 3 vuotta, silloin uudet mitat. Pituutta on ainakin tullut. Ai niin, syntymämitat 48cm ja 2475g, ei mikään iso vauva...Kata

1vuotis neuvolas oli painoa pikkuisen päälle 9,2kg ja pituutta 76,5cm

2vuotis neuvolas oli 12,5kg ja pituutta 90,8cm ja täs välillä on saanut hypätä kontrolleis parin kolmen kuukauden välein ja taas joulukuus pitäis mennä. ei kyllä yhtään kiinnostais. Koska joka kerta kasvua on tullut jonkun verran. Sit selviskin et tää terkkari haluskin vain kytätä miten pärjään kun olen yksinhuoltaja. Että ketuttaa. Puhui itsensä viimeks pussiin, ja minä kun olin luullut sen puheiden mukaan laps kasvaa huonosti. Nytkin sanoi et tulkaa taas joulukuus . hän haluaa katsoa miten laps kasvaa ja kysellä kuulumiset ja antoi ajan. Saapa nähdä tuleeko mentyä. Meillä kyllä syödään hyvin viidesti päivässä, mut eihän tuollaiseen elohopeaan mikään tartu.

Mut tässä pari vinkkiä:

lisää vähän öljyä ruokaan

Meillä tehoaa se et keksitään kenelle se ruokalusikka menee esim. nallelle: nallella kova nälkä se haluu ainakin kaks lusikkaa ym. Eli äiti kysyy et kenelle menee laps saa ite keksiä.

Sit kuvalliset lautaset on kivoja, eli se ja se kaivetaan esiin kun syödään.aika sekavaa sepustusta mut eihän sille oikein voi mitään jos lapsi ei syö. meilläkin niitä kausia on ollut ja silloin sitä tuli tressattu ton painon kans. Varsinkin kun vielä piti hypätä kaiken maailman tarkistuksis. Olis vain pitäny tajuta ajois mitä se akka ajoi takaa...... anteeksi tää katkeran sävyinen kirjoitus

painokontrolleissa juostu niin paljon etta neuvolakorttikin loppui jo alle 2 vuotiaana kesken..

Nyt kuitenkin painoa tullut hitaasti mutta varmasti.syntyessaan 3030g ja 47cm

1v 8100g 75cm

2v 10700g 86cm-10 painokäyrällä. Painotarkkailuun ei ole kuitenkaan joutunut, kun terkkari & lääkäri on todennut, ettei voi lapsikaan olla iso, kun äiti on vajaat 160cm pitkä... ;) Ja tytön yleisolemus on hyvä. 2v neuvolassa tyttö painoi muistaakseni 9,6kg ja oli 86,4cm pitkä.Syömisen kanssa ei kyllä mitään ongelmaa ole ollut, mutta silti olen lisänny öljyä/rasvaa aamu-/iltapuuroon ja kun puuroon on tullut stoppi, olen ostellut erilaisia muroja ja niitä tyttö on tykännyt syödä, välillä maidon kanssa, välillä pelkiltään sormiruokana... Maitona meillä on ns. sininen maito. Hoidossa muuten syövät aamupalalla teetä ja leipää. Välipalana kiisseleitä.Kuten edelliset sanoivatkin, lisäisin minäkin sinuna öljyä ruokaan ja vaihtaisin maidon astetta rasvaisempaan. Enkä jättäisi ruoista kermaa pois, niitäkin kun on sydäntuotteita olemassa... Toisaalta unohtaisin myös hetkeksi kaikki terveysvalistukset ja kokeilisin, löytyisikö kaupasta jotain hyvää, josta lapsi innostuisi (Jacky-makupalat, kermaiset jogurtit, sokeroidut murot, makeat rahkat, jäätelö yms.), jotta lapsi löytäisi syömisen ilon edes välipalalla. Kun voi pelkästään äidin hermoilu ruoan&syömisen kanssa tehdä lapselle siitä syömisestä epämiellyttävän?!

Painoi 1-vuotisneuvolassa 9700 g ja 2-vuotisneuvolassa 10,5 kg. Pituus menee pikkuisen alle nollakäyrän. Ennen 2-vuotisneuvolaa kukaan terkkari ei ollut huolissaan painon kehityksestä (aina kyllä mainitsivat, että hoikka on, mutta eivät antaneet kontrolliaikoja).2-vuotisneuvolassa terkka sitten käski tulla 3 kk kuluttua kontrolliin. Onneksi meille sattui mukava terveydenhoitaja, joka sanoi antoi ohjeeksi olla tuputtamatta ruokaa ja kehotti lisäämään rypsiöljyä ruuan joukkoon (olimme jo lisänneetkin). Hän myös sanoi, ettei mitään syytä huoleen ole, koska lapsi on terve, erittäin energinen eikä allergioita ole. Kun poika viiletti paikasta toiseen, täti vain naureskeli, että eihän tuolla menolla pääse lihomaan. Kun sitten menimme kontrolliin, paino oli yllättäen noussut tosi hyvin, ja seuraava punnitus on vasta 3-vuotiaana.Minäkin olen välillä stressannut ruokamääristä. Nyt on menossa hyväsyöntinen jakso (kop, kop). Tähänkin neuvolan täti sanoi, että kyllä se lapsi syö, minkä tarvitsee! Tiedämmehän me äidit sen, mutta aina niitä annoksia tulee kytättyä ;)Kyllä teille on painoa tullut vuodessa ihan kiitettävästi, koska keskimäärin sitä tulee 2 kg. Kurjaa, jos joutuu tuolla tavalla neuvolan tarkkailuun...Meillä voi tietysti olla painokontrollin lisäksi pieni imetyskontrolli, koska tietävät tämän piiiitkän imetyksen ja sen lopettamisesta tädit paasaavat yleensä noin 50 minuuttia (sijaiset, opiskelijat ja varsinainen). Ohjeita tulee, miten se tulisi tehdä ja yleensä, kun astumme kynnyksen yli, kysyvät, vieläkö lapsi saa rintamaitoa. Muutakin asiaa olisi - niin kuin esimerkiksi, miten lapsen saisi syömään enemmän ja maistamaan uusia juttuja... Niin ja tissiä imaisee kuitenkin sen verran vähän aikaa ja ilmeisen pieniä määriä, ettei se vaikuta ruuan määrään, jos joku sitä epäilisi...Ja sitten vielä insinööriäidille: asia voi olla hyvinkin niin kuin teillä - toivotaan!

Meidän esikoinen on nyt 2v9kk ja painaa noin 10,5kg ja on hiukan alle 90cm pitkä. On kuitenkin 4kk iästä lähtien tasaisesti kasvanut omalla -2 käyrällään. Laiheliinihan poika on, mutta meilläkään ne ruoka-annokset eivät ole suurimmasta päästä. Onneksi poika rakastaa juustoja, joten erilaisia juustoherkkuja syö sellaisenaan ja ruoan kanssa paljon. Maitoa ei juurikaan suostu juomaan, iltapuuro puolestaan uppoaa vain runsaan " voin" kanssa (eli rasvalisä).Pahinta hänen syömistensä kanssa oli 1v-2,5v iässä, koska välillä hän yksinkertaisesti kieltäytyi syömästä (tai olisi syönyt vain herkkuja eli raejuustoa yms.). Nyt ikää on jo sen verran, että saan hänet usein puhumalla syömään kohtalaisen hyvin. Yleensä sovin hänen kanssaan ruokailun alussa, että kun hän syö/maistaa 5 lusikallista, niin sitten hän saa esim. raejuustoa lautaselleen. Jos ruoka on hyvää, niin hän usein unohtaa laskea lusikallisia mutta kun hän on sovitut lusikalliset syönyt niin sitten hän saa luvatun lisukkeen lautaselleen. Tämä toimii nykyään hyvin. Välillä hänet sai parhaiten syömään videoiden ääressä (hyvästi pyhät kasvatusperiatteet...) eli unohtui tuijottamaan vaikka Teletappeja ja samalla sai ruokaa menemään kohtuullisesti. Välillä hän ei yksinkertaisesti vain malttaisi syödä ja syötyään pian palaa uudestaan pöydän luo. Viisi kertaa päivässä poika kuitenkin syö ja tällä hetkellä ruokailut sujuvat vaihteeksi kivasti. Entinen inhokki jauhelihakin on nykyään " lihapullaa" ja uppoaa hyvin...Pahinta mieletäni on ollut ihmisten päivittely kovaan ääneen tyyliin " kylläpä hän on pieni" tai " antaako se äiti sinulle ruokaa" ... Tai se, kun muut sanovat, että " kyllä meidän Mattikin on hoikka (ja painaa 1v jotain 15kg) eikä oikein syö mitään (ja syö kerralla ison purkillisen ruokaa ja puolikkaan banaanin)" ... Välillä lasten vertailu ärsyttää suunnattomasti ja tuntuu että minun on jotenkin seliteltävä muille miksi poika on niin pieni (vaikkei mitään erityistä syytä siihen olekaan). Laihaksi " nimitteleville" olen kertonut pitäväni enemmän siroista ja hoikista lapsista kuin pienistä pullukoista. Kiitos ihanan neuvolan tädin meidän poika ei ole kuitenkaan tällä hetkellä painotarkkailussa, koska hänet on moneen kertaan tutkittu ja terveeksi todettu (eli kasvaa siis tasaisesti ja on muulta kehitykseltään ns. " normaali" ). Esikoisemme punnitaan meidän niin halutessamme, kun käytämme kuopusta (8kk ja 73cm/9,5kg!!) neuvolassa. Seuraava virallinen punnitus/mittaus onkin 3v neuvolassa vuodenvaihteessa. Jotenkin on kurjaa, että ilo omasta terveestä lapsesta kärsii neuvolan kasvukäyristä ja kanssaihmisten huomauttelusta...Voimia ja kärsivällisyyttä kaikkien pienten ja omilla käyrillään kulkevien taaperoiden vanhemmille! Kannattaa yrittää olla stressaamatta niistä syömisistä, pakko on vain uskoa, että jotkut lapset oikeasti syövät todella vähän ja silti pärjäävät hyvin!

Meillä oltiin neuvolan ja keskussairaalan kontrolleissa tämän takia. Ensin neuvottiin lisäämään ruokaöljyä ruokiin ja sitten käytiin verikokeissa ja pidetiin ruokapäiväkirjaa. Meillä vanhemmilla oli hermot vähän kireänä, lapsi syö kaikkea, mutta sitä kaikkea sitten tasaisen vähän ;) eli vähän erilailla kuin teillä. No, erinäisten vaiheiden jälkeen todettiin että tämä on hänen tapansa kasvaa. Lapsi on ollut aina erittäin terve, eikä ole mitään allergioita, ei yhtään korvatulehdusta eikä antibioottikuuria, eli ei niitäkään voinut syyttää.Voimia teille, useimmiten näiden häiriöiden takana ei ole mitään vakavampaa. Seuranta voi tuntua raskaalta, samoin suvun kommentit. Me ei kerrottu isovanhemmille, että käydään keskussairaalassa, kun muutenkin kommentoivat hoikkaa lasta välillä raskaasti.

Neuvolasta ovat olleet sitä mieltä, että mahtuu ihan normaaliin vaihteluväliin. Vaan TAYSissa polilla hyppäsivät melkein kattoon elokuussa, koska mitään painoseurantaa ei neuvolasta oltu järjestetty. Kävimme muusta syystä sairaalassa tällöin. Tällä viikolla poika oli 1v8kk mittauksissa: 83.3 cm ja 9.45 kg. Koska paino on viimeiset 4 kk kulkenut samalla käyrällä suhteessa pituuteen (n. -21) sovimme 2 kk välin seuraavaksi. Pojalla on nimittäin ollut hyvältä näyttäviä " lihomiskausia" , jolloin paino onkin itse asiassa laskenut tai enintään pysynyt samassa, koska pituutta on tullut roimasti lisää. Seuraan itse painoa vähän kotivaa' alla.

Hulluinta tässä on, että poika on päiväkodin oman ryhmänsä kovin syöjä, mutta varmastikin hoikin. Syö yleensä 1-2 annosta ruokaa ja melkein kaikki kelpaa. Rasvalisä on käytössä myöskin ja sen avulla ilmeisesti paino pysyy edes samana.Vaan on hänen siskonsakin hoikan puoleinen. Nyt 4 v:nä on mittaa 92 cm (tästä tarkkailussa) ja painoa 12.4 kg. Tämä tarkoittaa tytöillä noin -8 käyrää painon suhteen, mikä on ihan hyvä.Nyt vain itse odotan, mistä syystä kolmonen sitten hyppää tarkkailuissa aikanaan. Nyt on jo pituus ja paino käyty läpi edellisten kanssa.

Eli rakkaakin rakkaamman anoppini mielestä lapseni on laiha. Muistaa kertoa sen aina kun 3 kk välein joudun häntä näkemään.Puolitoista-vuotisneuvolassa pituutta 85cm, painoa pari gr vaille 13kg. Terkkareiden mielestä poika on kasvanut koko ikänsä " optimaalisesti" , hieman käyrien yläpuolella.Mutta anoppini on ollut töissä päiväkodissa 70-luvulla ja on itseoppinut -mielestään koulutettuja kasvattajia *paljon parempi*- lastenkasvattaja joten tietää, mistä puhuu.

Annan jo nykyisin näille anopin ohjeistuksille yhtä paljon arvoa, kuin iltapäivälehtien horoskoopeille.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat