Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Siis varjoainekuvaukseen ollaan menossa ja katetri laitetaan kuulemma pippelin kautta ja siitä laitetaan varjoaine virtsarakkoon..Kysymykseni on, nukutetaanko tenava katetrin laiton ajaksi vai miten muksun saa pysymään liikkumatta ja rauhallisena toimituksen ajan?Kiitti jo etukäteen jos joku viittii pikaisesti vastata tietämättömälle..

Kommentit (5)

Meidän 1,5v pojan pippeliä leikattiin ja paranemisen ajan virtsa tuli pippelin läpi katedrista. Aluksi puhuttiin, että katedri poistataan nukutuksessa, mutta siteet irtosivat itsestään ja päätettiin että siksi riittää kun annetaan vähän rauhoittavaa lääkettä. Näinkin se onnistui ihan hyvin, vetäistiin vain letku pois.

Mutta siis, jos katedri tavallisesti poistetaan nukutuksessa, niin kai se laittetaankin nukutuksessa. Luulisi sen olevan vaikeampaa. Vähintään jotain rauhoittavaa luulisin käytettävän. Ei sen ikäistä muuten saa paikoillaan pysymään.Mulla ei parempaa tietoa, mutta toivottavasti tästä oli edes jotain apua.

Tässä sairaalan ohjeesta kopsattua tietoa:" Tutkimusta varten lääkäri asettaa ohuen letkun (katetrin) virtsaputkeen. Katetri asetetaan puudutusgeeliä apuna käyttäen. Tästä huolimatta toimenpide saattaa tuntua epämiellyttävältä.Jos rauhoittavaa lääkettä käytetään, pääsette kotiin vasta lääkkeen vaikutuksen loputtua. Lapsen herääminen saattaa kestää muutaman tunnin.Varjoaine ruiskutetaan katetrin kautta rakkoon. Ruiskutuksen jälkeen tuntuu virtsarakossa pingottava olo, niin kuin pissahätä. Ensimmäinen kuva otetaan virtsarakon ollessa täysi.Tämän jälkeen katetri poistetaan ja lapsi saa virtsata. Sen jälkeen otetaan vielä yksi kuva. Kun kuvien onnistuminen on tarkistettu, tutkimus on ohi."Eli toivottavasti tämä yhtään valaisi asiaa. Meillä tytöllä, joka oli silloin noin 2v4kk. tehtiin miktiokystografia, ja katetroitiin siis puuduteaineen kanssa. Mutta pojalla tuo voipi olla hieman eriasia. Ja siis lääkäri tekee tuon. Ja ainakin meillä se sujui tosi nopsasti. Molemmat vanhemmat ja kaksi hoitajaa oli mukana. Se kiinnipitäminen oli hankalaa, mutta onneksi se oli hetkessä ohi.Pienemmällä ukolla oli 3 vkoa vanhana pissatulehdus, josta seurasi että 3 kk vanhana tehtiin varjoainetutkimus ja se katetrointi, Poikaa ei nukutettu. Katetrin laitto ei satu. Siiihen katetrin päähän laitetttiin vielä puuduttavaa voiidetta. Poika ei olllut minään.Isommalla pojalla on tehty leikkauksia juuri pippelin alueella ja on ollut katetri, sen poisto ei satu... Meillä on pienemmän kanssa edessä ens vuoden puolella myös sama varjoainetutkimus kuin oli silloin aiemmin...

Meillä kokemusta sekä tytön että pojan katetroinnista.

Liekö huonoa tuuria vai henkilökunnan ammattitaidon puutetta,

mutta meillä on kaikki kokemukset tosi huonoja. En mitenkään

halua pelotella vaan tuoda esille,että näinkin voi käydä.Tyttö oli eka kerran 2,5v. Laittoi tosi paljon vastaan ja huuto oli kauhea.

Eivät antaneet mitään rauhoittavaa ja nukutusta ehdottaessani,

suunnilleen nauroivat. Puudutetta tietenkin laittoivat.

Seuraavalla kerralla en suostunut antamaan katetroida ilman

rauhoittavaa. Ikävä kyllä se ei paljon auttanut. Aina jouduttiin

vähintään kolmea katetria yrittämään ennen kuin onnistui.

Tyttö sai hirveän lääkärikammon ja joka kerta katetrointikerran

jälkeen pissat menivät seuraavana päivänäkin housuun. (siis vielä

5 vuotiaana)Poika katetroitiin eka kerran kolmen kuukauden iässä. Olen kuullut,

että jossain sairaaloissa poikien kohdalla katetrin laiton tekee

aina lääkäri. Meillä ei keskussairaalassa moista tapaa ole vaan

hoitaja laittaa. Ensimmäiseksi hoitaja totesi ettei pojallamme ole

pippelissä reikää ollenkaan,johon katetrin laittaa. No,kyllä

hän reiän löysi,mutta kolmas katetri vasta meni paikoilleen.

Mitään rauhoittavaa ei annettu.Kaikki nämä ovat tapahtuneet keskussairaalan lastenpolilla.

Nyt keväällä olimme tyttäremme kanssa TYKS:ssä ja hommat

hoituivat ihan eri tavalla. Tietenkin tytön ikä vaikutti myös.(7v.)

Nyt kun näyttää siltä,että pojalle joudutaan pippelin alueelle

tekemään jonkinlainen päiväkirurginen toimenpide, emme tosiaankaan

suostu menemään keskussairaalaan. Paljon puhelinsoittoja ja

asioiden selvittelyä olen tehnyt ja taidamme päästä joko

aluesairaalan tai TYKS:n kirurgin käsiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat