Kysymys saksassa asuville tai asuneille aideille!

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Olemme muuttaneet hiljattain saksaan. Esikoisemme sai kindergartenista paikan ja tarkoitus olisi aloittaa ensi viikolla. Olimme siella tutustumassa ja paikka seka opettajat vaikuttivat todella hyvilta, mutta ryhmakoko mietityttaa vahan: Ryhmassa on 25 lasta, 3.5 - 5.5 vuotiaita ja vain 2 opettajaa. Onko tama saksassa ihan yleista etta on nain suuret ryhmat ja vahan opettajia vai onko tuo poikkeuksellisen iso ryhma? Minkakokoisissa ryhmissa teidan lapset ovat kigassa olleet?

Kommentit (5)

meillä tyttö oli ns integraatiotarhassa, missä siis myös vammaisia lapsia ja ryhmäkoko oli 15 lasta ja 3 hoitajaa/ryhmä. Kylläpä nyt arvostan...

Olimme viime viikolla jo tutustumassa uuteen kigaan, poika oli tosi innoissaan ja kyselee joka paiva milloin tarha alkaa :) Siellakin muuten pisti silmaani etta ovi on lukossa, henkilökunta avaa sen avaimella ja aitakin on tosi korkea!

Mutta ainakin meilläpäin olen kuullut, että joidenkin säännösten tai lain mukaan on ryhmäkoko määrätty maksimissaan 25:een ja hoitajamäärä on ryhmissä 1,5. Tämä siis tarkoittaa yhtä täysaikaista ja yhtä puoliaikaista hoitajaa. Meillä on onneksi myös kaksi hoitajaa lähes koko ajan paikalla.

Ainakin Niedersachsenissa säännös oli, että 12 lasta kohden on yksi hoitaja. Tarkkaan ottaen siis 24 lasta ja kaksi hoitajaa. Hyvissä päiväkodeissa paikat oli takuulla täynnä ja niihin piti ilmoittautua vähintään vuosi ennen. Meillä jäätiin hakuvaiheeseen, kun muutimme Suomeen ennenkuin lapset ehtivät aloittaa Kiga:ssa. He olivat kuitenkin Schnupperkigassa edeltävän vuoden ja kuvio tuli tutuksi, kun haku oli kiihkeimmillään.Isojen ryhmien, vilkkaan liikenteen, jopa hysteeristen vanhempien yms. johdosta vaikutti siltä, että monelle vanhemmalle kaikkein tärkeintä kigassa oli, millainen aita siellä oli ja miten lukitut portit. Esim. se päiväkoti, missä meidän pojat olivat, oli todella tarkkaan vartioitu verrattuna Suomen päiväkoteihin (lapsen oli käytännössä mahdoton karata tai kadota sieltä). Varhaiskasvatus Saksassa oli kuitenkin mielestäni kaikin tavoin oikein hyvää ja lapsen sosiaalista kehitystä tukevaa.

Tuo on ihan tavallista saksassa. Kiva, että on kaksi opettajaa. Tarhat tietysti vaihtelee siinä, että kuinka opettajat keskittyy lapsiin. Meidän kaupungissa oli (nyt muutettu taas muualle) niin että toisessa tarhassa oli tosi ihanat opet ja keksivät jatkuvasti kivaa ohjattua ohjelmaa lapsille, toisessa tarhassa antoivat lasten touhuta ja juttelivat opet keskenään jne... no, ehkä karrikoituja pahoja puheita, mutta tarhan ilmapiiri ja työmoraalihan on johtoportaan mallin mukainen. Ryhmäkoko josta sanoit on ihan tavallinen, et pienempää ryhmää tuskin löydä mistään. Onnekis on kaksi opettajaa ja jos on isompiakin lapsia ryhmässä niin ei hätää, kun ne eivät tarvitse niin aktiivista aikuista koko aikaa, kun osaavat jo tarhan säännöt ja tavat. Täällä missä me nyt asutaan on vaan samanikäsiä lapsia (sama syntymävuosi) ryhmässä vajaa 30, yksi opettaja ja muutama apulainen, vaihteleevat eri ryhmien välillä... usein ope myös yksin lasten kanssa. Yleisesti ottaen mun mielestä saksalaiset on kivoja ja opettajat selkeitä ja säännöt jämptejä. Siinä oppii toimimaan hyvin ryhmässä kun kuri on selkeetä ja johdonmukaista. Siinä saksalaiset on tosi hyviä. Kuulostaa tiukalta ehkä suomalaisen mielestä, mutta ovat kilttejä lapsille, vaikka odottavatkin kunnon käytöstä ja sääntöjen ja aikataulujen noudattamista orjallisesti... :)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat