Mitä mieltä olet maaseudun tyhjenemisestä?

Vierailija

Faktahan kai on, että yhä useammat ihmiset asuvat kaupungeissa ja yhä useammat maalaiskunnat taistelevat asukasluvun vähenemisen kanssa.Itse asun maalaiskunnassa, naapureina on pelkästään keski-ikäisiä ja vanhuksia. Palveluihin minulla ja perheelläni (johon kohta kuuluu 3 alle 4-vuotiasta) on pitkät matkat. Suunnitelmissa on myös meillä muutto ainakin keskustaan, tosin ei kaupunkiin.Itseäni surettaa tämä nykyinen ja jo pitkään jatkunut maaseudun näivettyminen. Voiko tälle edes enää tehdä mitään??? Tuleeko maaseutu (mitä sillä nyt tarkoitetaankaan) tyhjenemään? Asuuko tässä meidänkin kylässä tulevaisuudessa vain joukko eläkeläisiä? Tosiasiahan on, että lapsiperheen on tosi hankala asua pitkän matkan päässä palveluista (mm. koulu ja päivähoito sekä harrastukset). Tämä on myös oravanpyörä joka itsessään kiihtyy. Meidänkin kylältä mm. koulu lakkautettiin nyt keväällä. Kuka tänne enää muuttaisikaan?Mielipiteitä ja keskustelua kiitos!:-)

Kommentit (15)

onhan se ihanaa, kun eilenkin ajelin 250 kilometriä naapurikaupunkiin sairaalaan yhteispäivystykseen, kun oma terkkari käski mennä( olen raskaana) että saan joku kaunis päivä hoitoa yskääni..ja kunnan ainut hammaslääkärikin otti loparit tällä viikolla, peruuttivat sitten kaikki ajat! repikää siitä. Ei kai tässä muuta vikaa ole, mut kun peruspalvelut ovat todella kaukana, alkaa pinnaa kiristää..

Lähikauppa ja posti olis tarpeellisia, samoin lapsille jotain kerhoja tms. Muuten en maalle kaipaa mitään, lapsilla on kyllä hirveästi itsekeksittyä puuhaa ja jonkin verran kavereitakin. Ihmiset jotka tykkää asua kaupungissa ovat niin erilaisia kuin me maalla viihtyvät, että ei heitä tänne millään saa. Ajatellaan vaan positiivisesti, että onneksi me ollaan hoksattu maalla asumisen ihanuus ja tosiaan, on ihanasti tilaa! Meidän kylälle on muuten muutaman viime vuoden aikana muuttanut kaupungista yli 10 lapsiperhettä, että eiköhän tämäkin kylä pysy asuttuna. Niin ja kun kyläkoulu lakkautettiin kuljetetaan lapset nyt taksilla kouluun, on ainakin talvella lapsista oikein mukavaa.

ja vielä kun Suomen väestö aivan liikaa keskittynyt Etelä-Suomeen, pitäisi olla isommat maakuntakeskukset niin ehkä maaseutukaan ei niin nopeasti tyhjenisi

Itsekin asutaan maalla, mutta onneksi lapsille ovat vielä kavereita löytäneet. Ei tosin ihan pienet, koulussa vasta tutustuu muutaman kilometrin päässä asuviin samanikäisiin lapsiin.

Harmittaa kauheesti, kun meidänkin kyläkoulu lakkautetaan ja siirtyvät 20 km päähän kouluun.

Muutenkin ärsyttää tämä suurempiin yksiköihin siirto, oli kyseessä koulu, vanhukset tai päiväkoti. Isompiin vaan siirretään että kustannukset laskisi. Ei ole otettu huomioon, miten senäkyy vuosien kuluttua varsinkin lapsissa.

Automatkoilla varsinkin tuonne pohjoisimaan Lappiin näkee paljon tiloja, joissa asukkaat ovat jo aikapäiviä sitten läheteneet ja rakennukset on jätetty lahoamaan paikoilleen. Asukkaiden myötä palvelut ovat lähteneet ja samoin myös työkykyiset nuoret. Olen kuullut monilta iäkkäämmiltä pohjoisen pikkukaupungien asukkaalta, kuin esimerkiksi lavatanssikulttuurikin on aikasemmin ollut suurta ko alueilla. Tanssilavoja oli useita ja niissä kävi esiintymässä monet Suomen parhaat artistit. Nyt tanssilavoja on enää muutama jäljellä ja tähtiesiintyjät käyvät vain turistipaikoilla kuten esim. Levi ja Ruka. No, tässä vain yksi esimerkki, miten asukkaiden pois lähteminen vaikuttaa....

Aikuinen oppii kyllä käymään kaupassa vain kerran viikossa, ja se ei nyt sitten maata kaada, jos silloin matkaa on muutama kymmenen kilometriä. Mutta lasten puolesta säälittää. Koulumatka on tehtävä päivittäin, ja kunnat viis välittävät siitä, että edestakainen koulumatka ei saisi päivässä olla yli 2 tuntia 15 min. Monella lapsella aika ylittyy ja lakia rikotaan. Eikä kukaan kykene pitämään lasten puolia. Ja maalaislapset työnnetään suureen kaupunkikouluun, joissa muut tulevat toisenlaisesta kotikulttuurista. Kyläkoulussa kukaan ei kiusaa, jos isän ammatti sattuu olemaan sikojen kasvatus. Kaupunkikoulussa siitä saa aivan varmasti kuulla.

maalaiset, joita tunnen, ovat jotenkin inhottavia ihmisiä. Itsekkäitä ja ylpeitä. Ja tunnen heitä paljon. En halua rahoittaa näiden inhottavien ihmisten työtä.Lisäksi olen kurkkuani myöten täynnä tätä " osta suomalaista" -tuputusta, en uhallakaan ostaisi suomalaista tämänkään vuoksi.-lomittajanakin toiminut nro 4-

Minua eniten surettaa juuri lasten takia. Kun ei ole kavereita lähellä ja aina he tulevat tarvitsemaan meidän apuamme jos haluavat kavereita nähdä. Lisäksi olen myös sitä mieltä, että olisi heille hyvä jos olisivat voineet mennä pyörällä kouluun. Saisivat samalla sitä liikuntaakin. Jos jatkamme täällä asumista, he menevät joka päivä taksilla kouluun, eikä se mielestäni aina niin hyvä asia ole, vaikka turvallista onkin.Kyllä itseänikin harmittaa se, että bensa on kallista ja autoja tarvitaan maalla asumiseen ainakin kaksin kappalein. Kun ei täältä kuitenkaan töitäkään niin vain naapurista löydy!Ap

Harmittaa koko kaupunkiin muuttotrendi ja se että maatalous koko ajan vähenee ja nykyisin pärjää enää vähintään 40 pään karjalla ja isoilla investoinneilla, joihon monella ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta tai tahtoa velkojen pelossa.Maataloutta ja maalla asumista pitäisi tukea ja arvostaa kaikin mahdollisin tavoin sillä se on todella suuri rikkaus. Miten sitten suu pannaan kun kaupassa maito ei olekaan enää puhdasta ja tasalaatuista suomalaista?

Suosi suomalaista! =)

Suomalainen ruoka on todella korkealaatuista ja hyvää!

Jo eu direktiivit määräävät sen olevan ensiluokkaista, ja se että ostaa suomalaista ei todellakaan tarkoita sitä että maataloutta harjoittavilla olisi jotenkin tosi auvoisaa ja rikasta sillä he saavat työstään vain todella pienen osan palkaksi.

Suurin raha tuotteista jää kauppaan katteena!

Ostan aina suomalaista sillä arvostan turavallista ja puhdasta ruokaa puhtaasta luonnosta ja parhain menetelmin viljeltunä ja jalostettuna.

muuttamassa maalle. hyvä jos ihmiset muuttaa kaupunkeihin, meille jää enemmän tilaa :)minusta on vaan hyvä jos ei oo palveluita lähellä, eikä kouluja. lapset pääsee taksilla kouluun, toisin kuin minä joka lapsena jouduin kävelemään pakkasessa ja räntäsateessakin sen pari kilsaa.eipä muuta.

Eikä siihen tällainen pieni ihminen voi paljon vaikuttaa. Kyllä siellä eduskunnassakin on maaseudun puolustajia, mutta niiden sanoma vain jätetään kuuntelematta tai muuten huomioimatta. Surullista kehitystä, jonka paremmuutta ei ole mitenkään todistettu. Trendi nyt vain on tämä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat