Seuraa 

jos perhe asuu maassa x jonkin aikaa ja päättää siellä asuessaan adoptoida orpolapsen paikallisten lakien mukaan, onnistuukohan Suomeen tulo milloinkaan? Mitä mahtaisi olla edessä?

Kommentit (12)

ja jopa saanut miehenkin aika myötämieliseksi. Ihanaa tietää, että se on ihan mahdollista. Miehen kotimaassa paljon hylätttyjä lapsia :(, ja minulta ei tuo synnyttäminen oikein luonnistu. Tässäpä meille mahdollisuus sit jokus valmistumisen jälkeen.Minäkin kiitän kaikkia infoa antaneita!

Aplari.:

Lainaus:


Oon nimittäin ymmärtänyt että sosiaali- ja terveysministeriön alainen " Suomen kansainvälinen lapseksiottamislautakunta" sanoo että jos asuu vakkaristi Suomessa saa adoptoida vaan käyttäen suomalaisia virallisia palveluntarjoajia ja ei voi siis mennä oma-aloitteisesti vaan johonkin maahan adoptoimaan sano sen maan lait mitä tahansa (eli vaikka se adoptiomaa sanoo että riittää ne siteet, vaikka puoliso yms., niin se ei kelpaa Suomen viranomaisille).
Joten jos ajatellaan Suomessa asuvaa (ei tarvitse olla edes suomalainen jos vaan asuu vakituisesti Suomessa) ja ulkomailta adoptoivaa henkilöä/pariskuntaa niin heidän tulee täyttää sekä SUOMEN viranomaisvaatimukset että sen ADOPTIOMAAN viranomaisvaatimukset mitä adoptioon liittyen on.Toisinsanoen vaikka adoptiomaalla olisi " lievemmät säännöt" (esim. saa hoitaa adoption itse ilman palveluntarjoajia tms., ei tarvitse asua vakituisesti ko. maassa) kuin Suomessa ei Suomessa asuva saa silti adoptoida ko. maasta jos Suomen viranomaissäännöt eivät täyty. Ja Suomen säännöt taasen sanovat että Suomessa asuva saa adoptoida vain käyttäen tiettyjä palveluntarjoajia ja adoption voi hoitaa vain niistä maista (tietenkin) joihin näillä palveluntarjoajilla on sopimukset voimassa.Ja joka tapauksessa lähes maa kuin maa haluaa nähdä adoptiohetkellä sen maan adoptiolainsäädännön josta adoptoiva pariskunta/henkilö on kotoisin vaikka tälle adoptiomaalle olisi sinäänsä ok että " lähes kuka vaan" sieltä adoptoi vaikkei asuisikaan ko maassa. Tällä halutaan juuri varmistaa se että adoptoijan kotimaassa ei ole voimassa tiukempi lainsäädäntö adoptioon liittyen. Adoptiotapauksissa kun aina se " vahvempi ja tiukempi" laki aina voittaa ja sitä sovelletaan.Mutta selvää on tietenkin se että jos suomalainen pariskunta muuttaa kokonaan ulkomaille (ulkomailla vakituinen asunto ja työpaikka) niin he saavat silloin adoptoida sen maan lainsäädännön mukaan. Kaikki tuo em. kertomani koskeekin vain tapauksia jossa vakituinen asuinpaikka/työpaikka pysyy Suomena ja väliaikaisen muuton päätarkoitus olisi vain adoptointi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikhlaas:

Lainaus:


?

Etiopian ollessa kyseessä, vaativatkohan paikalliset tahot virallisia selvityksiä Suomen viranomaisilta tai jonkinmoista yhteistyötä ja " kotiselvitystä" tms.? Jos siis adoptio " lyötäisiin lukkoon" paikan päällä ja vasta sen jälkeen perhe muuttaisi Suomeen.
Teidän pitää asua vakituisesti Etiopiassa jos haluatte suoraan adoptoida sieltä ja sitten myöhemmin muuttaa Suomeen. Eli niin ei voi tehdä että muuttaisi esim. kuukaudeksi pariksi paikan päälle, adoptoisi ja sitten palaisi Suomeen. Joillain mailla on jopa parinkin vuoden asumisaikarajoja ennen kuin saa adoptoida!Viranomaiset maassa kuin maassa haluavat kyllä tehdä kotiselvityksen. Mutta tässä tapauksessa kotiselvitys tehtäisiin tietenkin siellä Etiopian päässä sillä tehän asuisitte siellä vakituisesti. Eli paikalliset sosiaaliviranomaiset tekisivät teille Etiopian kodistanne/oloistanne kotiselvityksen jonka perusteella saisitte luvan adoptioon. Sillä tavalla ei voida selvitystä tehdä että " me olemme nyt täällä vähän aikaa mutta varsinaiset työpaikkamme ja kotimme ovat Suomessa - tutkikaa siis Suomen olojamme ei Etiopian, olemme täällä vain väliaikaisesti" . Se ei onnistu koska teidän tulee olla adoptiohetkellä vakituisesti asumassa tuolla Etiopiassa (tietenkin voitte mielessänne tietää että muutto tulee piankin tapahtumaan takaisin Suomeen) ja saahan sosiaalivirkailijallekin kertoa että saatatte JOSKUS muuttaa.

Ikhlaas:

Lainaus:


jos perhe asuu maassa x jonkin aikaa ja päättää siellä asuessaan adoptoida orpolapsen paikallisten lakien mukaan, onnistuukohan Suomeen tulo milloinkaan? Mitä mahtaisi olla edessä?
Kotiselvitys tehdään siellä adoptiomaassa (sen maan viranomaiset tekee jossa asuu sillä hetkellä kun on adoptoimassa) ja se tehdään sen tilanteen mukaan mikä siellä on. Ajatusmalli on se ihan kuin siellä asuis koko loppu elämänsä vaikka tietty on itsestään selvää että mitä luultavimmin ulkomaalaiset ennemmin tai myöhemmin muuttaa takaisin kotimaahansa.Ihan Suomen viranomaistenkin takia (riippumatta sen kohdemaan adoptiosäännöistä mistä on adoptoimassa) tulee ton asumisen kohdemaassa olla vakituista (ei vahvoja siteitä Suomeen, tää ei tietenkään tarkoita mm. sukulaisia jne ;-)) ja siellä on oltava työpaikka ja tietty asunto. Muuten tulee ongelmia Suomen viranomaisten kanssa sillä heidän näkemyksen mukaan ette oo oikeasti asuneet ulkomailla vakituisesti. Mutta jos asutte vakituisesti niin silloin paluussa ei oo ongelmia.

birbebek:

Lainaus:


Itse olemme suunnitelleet adoptiota maasta jolla ei ole suomalaisten adoptio" järjestöjen" kanssa yhteistyötä. Adoptioon tässä maassa ei vaadita muuta kuin, että on jokin suhde kyseiseen maahan yleensä puoliso, lääkärin todistus lapsettomuudesta sekä vihkitodistus. Sain lakimieheltä tiedoksi, että adoptio pitää laillistaa myös suomessa ja sen tekee hallinto-oikeus. Samoin lakimies sanoi että olisi hyvä mennä täällä päässä adoptioneuvontaan ennen kuin lähtee adoptiomatkalle.
Nimittäin tuo että voitteko vaan mennä " lapsenhakumatkalle" vaikka asutte Suomessa? Oon nimittäin ymmärtänyt että sosiaali- ja terveysministeriön alainen " Suomen kansainvälinen lapseksiottamislautakunta" sanoo että jos asuu vakkaristi Suomessa saa adoptoida vaan käyttäen suomalaisia virallisia palveluntarjoajia ja ei voi siis mennä oma-aloitteisesti vaan johonkin maahan adoptoimaan sano sen maan lait mitä tahansa (eli vaikka se adoptiomaa sanoo että riittää ne siteet, vaikka puoliso yms., niin se ei kelpaa Suomen viranomaisille). Tossa alla on vielä kopio tekstistä :( http://www.stm.fi/Resource.phx/orgns/neuvt/adoptio/index.htx )" Henkilön, jolla on Suomessa asuinpaikka ja joka aikoo ottaa ottolapseksi alle 18-vuotiaan lapsen, jolla on asuinpaikka vieraassa valtiossa, on pyydettävä kansainvälistä lapseksiottamispalvelua palvelunantajalta.Kansainvälisen lapseksiottamispalvelun tarkoituksena on:

välittää lapseksiottaja, jolla on asuinpaikka Suomessa, sellaiselle alle 18-vuotiaalle lapselle, jolla on asuinpaikka vieraassa valtiossa

avustaa lapseksiottamisen vahvistamiseen liittyvissä toimenpiteissä, sekä auttaa ja tukea lasta ja ottovanhempia, tarvittaessa myös sen jälkeen kun ottolapsisuhde on vahvistettu. Palvelunantajan tehtävistä on säädetty lapseksiottamisesta annetun asetuksen 10 §:ssä.Kansainvälistä lapseksiottamispalvelua voivat antaa elimet, jotka ovat saaneet sosiaali- ja terveysministeriön luvan tähän toimintaan.Luvan saaneet palvelunantajat:Helsingin kaupungin sosiaalilautakunta

Interpedia ry

Pelastakaa Lapset ry"Eli mun tulkinnan mukaan Suomessa asuva ei sais oma-aloitteisesti lähteä lapsenhakumatkalle mihinkään muuhun maahan! Vaan pls kerro jos teille on luvattu toisin sillä asia olis meilläkin silloin hyvin ajankohtanen! :-)

Minkä tyyppisellä matkustusasiakirjalla adoptiolapset yleensä saapuvat maahan? Kansalaisuus täytynee kuitenkin hakea myöhemmin erikseen vai kuinka?

Etiopian ollessa kyseessä, vaativatkohan paikalliset tahot virallisia selvityksiä Suomen viranomaisilta tai jonkinmoista yhteistyötä ja " kotiselvitystä" tms.? Jos siis adoptio " lyötäisiin lukkoon" paikan päällä ja vasta sen jälkeen perhe muuttaisi Suomeen.pfeffer:

Lainaus:


Kun adoptio on asuinmaan lakien mukaan vahvistettu, se on laillinen myös Suomessa. En muista varmasti, mutta muistaakseni adoptio vahvistetaan erikseen vielä Suomessa tuomioistuimessa.
Kun adoptio on asuinmaan lakien mukaan vahvistettu, se on laillinen myös Suomessa. En muista varmasti, mutta muistaakseni adoptio vahvistetaan erikseen vielä Suomessa tuomioistuimessa.

pfeffer:

Lainaus:


Tiedän adoption onnistuneen perheen asuessa Chilessä, Namibiassa ja Pakistanissa. Jokaisessa tapauksessa oli selvää, että perhe ei sinne vakituisesti jää, mutta se ei ollut paikallisille viranomaisille ongelma.
...ja sitä tarkoitinkin. Ehkä ilmaisin itseäni huonosti?Eli kunhan ei ole vain " lomamatkalla" (pitkällä sellaisella) tmv. ko. maassa josta adoptoi niin adoption voi hoitaa. Kotiselvitys tehdään kuitenkin aina sillä mielialalla ihan kuin perhe olisi vakituisesti siellä asuva. Eli kotiselvitys tehdään aina sen hetken oloista eikä Suomen oloista. Joten ko. adoptiomaassa pitää olla kirjoilla ja siellä pitää olla vahvat siteet yhteiskuntaan (työpaikka, asunto jne). Tämä on käsittääkseni tärkeää jo siitäkin syystä että Suomen viranomaiset pitävät Suomen kansalaista Suomessa asuvana jos henkilö asuu vain väliaikaisesti ulkomailla (ts. ei vakituista asuinkirjojen muutosta toiseen maahan) ja Suomessa odottaa sekä työpaikka ja asunto. Silloin adoption saisi hoitaa vain Suomen kautta. Ja toisaalta jos taas sitten asuu ulkomailla vakituisesti ja adoptoi ja sitten suht. nopeasti muuttaa takaisin Suomeen niin ei ole oikeutettu mm. adoptiovanhemman äitiys- ja vanhempainrahoihin (pitää asua 154vrk ennen adoptiota Suomessa jotta olisi noihin oikeutettu - ihan niin kuin biolapsenkin syntyessä).Hankalaksi on tehty kaikenkaikkiaan! Kuulisin kyllä mielelläni jos näistä säännöistä on nykyisin poikettu - se kun helpottaisi monen adoptiota suunnittelevan elämää.

Sain vastauksen aikoja sitten tähän kysymykseen; että voimmeko adoptoida lapsen muusta maasta kuin minkä kanssa suomella on sopimus ja vastaus oli seuraava;Kysymykseenne vastaan seuraavaa, Suomen adoptiolain mukaan;41§Helsingin hovioikeus voi vahvistaa vieraassa valtiossa tapahtuneen lapseksiottamisen päteväksi, jos jommallakummalla lapseksiottajalla tai lapseksiotettavalla on lapseksiottamisen ajankohtana ollut asuin- tai kotipaikkansa taikka kansalaisuutensa perusteella sellainen yhteys siihen valtioon, jossa lapseksiottaminen on tapahtunut, että viranomaisilla voidaan katsoa olevan riitävä aihe ottaa asia tutkittavaksi." Me olemme suunnittelemassa adoptiota turkista; mieheni on turkin kansalainen ja meillä on asunto turkissa"Jos suomessa asuva henkilö haluaa adoptoida sellaisesta maasta, minkä kanssa Suomessa ei ole virallista adoptioyhteistyötä, suomalainen palveluntarjoja ei ole oikeutettu siinä prosessissa avustamaan. Mikäli haluatte siis adoptoida lapsen Turkissa, se tulee voida hoitaa paikan päällä turkin lainsäädännön mukaisesti. Tuon em.lakipykälien perusteella vaikuttaisi siltä( ainakin jos miehesi on turkin kansalainen), että voitte hakea adoptiolle sitten vahvistusta Helsingin hovioikeudelta. Lapsen mahdolliseen suomeen tuloon/pääsyyn en voi ottaa kantaa. Asiasta parhaiten pystyy ohjeistamaan ulkomaalaisvirasto. Meillä ei ole adoptioyhteistyöhön oikeuttavaa toimilupaa Turkin kanssa, joten kaikki adoptioonne siellä liittyvät yksityiskohdat teidän tulee selvittää itse. Emme myöskään ole oikeutettuja tälläisessä tapauksessa toimittamaan minkäänlaisia asiakirjoja ulkomaille.Tuula Kumpumäki

Kansainvälisen adoptiopalvelun päälikkö

Tämä on suora lainaus hänen kirjeestään..Ystävällisin terveisinBirbebek

Itse olemme suunnitelleet adoptiota maasta jolla ei ole suomalaisten adoptio" järjestöjen" kanssa yhteistyötä.Adoptioon tässä maassa ei vaadita muuta kuin, että on jokin suhde kyseiseen maahan yleensä puoliso, lääkärin todistus lapsettomuudesta sekä vihkitodistus.Sain lakimieheltä tiedoksi, että adoptio pitää laillistaa myös suomessa ja sen tekee hallinto-oikeus. Tietääkseni vuonna 2004?? ei annettu 1 parille adoption virallistamista..En mene vannomaan että näin oli, mutta muistelen kuitenkin näin jostain lukeneeni.samoin lakimies sanoi että olisi hyvä mennä täällä päässä adoptioneuvontaan ennen kuin lähtee adoptiomatkalle.Birbebek

Tiedän adoption onnistuneen perheen asuessa Chilessä, Namibiassa ja Pakistanissa. Jokaisessa tapauksessa oli selvää, että perhe ei sinne vakituisesti jää, mutta se ei ollut paikallisille viranomaisille ongelma.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat