Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei!

Lapsellamme vaivana ger ja muutakin on, mutta tuolla eräässä keskustelussa huomasin puhetta olevan sandiferin syndroomasta, voisiko joku kertoa minulle tästä lähemmin, rupesi kiinnostamaan. Yritin googlata, mutta suomeksi tietoa ei löytynyt...........

Kommentit (2)

Sandiferista löytyy netistä artikkeli Terveysportista, mikäli sinne on pääsy.

Sandifer on harvinainen vaiva liittyen vaikeaan refluksiin. Siihen liittyy erilaisia neurologisia oireita, jotka saattavat näyttää esim. epilepsiakohtauksilta. Terveysportin artikkeli kertoo eräästä potilastapauksesta, jossa lasta oli tutkittu laajasti neurologien toimesta, eikä mitään löytynyt. Lopulta löytyi reflux ja, kun sitä hoidettiin lääkityksellä, potilaan epilepsiaa muistuttanut kohtausoireilu helpotti. Lääkityksen lopettamisen jälkeen oireilu palasi ja helpotti uudelleen lääkityksellä. Oireilu oli ihmeellistä vääntelyä, " koukkuun menemistä" , kiemurtelua - ei siis lainkaan mahakipujen näköistä. Käsittääkseni varmuudella ko. diagnoosia ei voi tehdä, ei ole mitään tarkkaa koetta, joka antaisi vastauksen. Tähän voi liittyä erikoisia asentoja tai vastaavia, jotka jollakin tavalla helpottavat potilaan oloa tai reflux-oireita. Ne voivat olla jollakin tavalla refleksin omaisia automaatioita, joita potilas ei tee tietoisesti. Tiedän erään pienen lapsen. jolla refluxia, syklimäistä pään vinoutta - silloin olo helpoin, siihen liittyvää oksentelua ja kivuliaisuutta ja kärttyisyyttä. Tästä gastroenterologin arvio oli, että olisi Sandiferin oire. Kannattaa kysyä erikoislääkäriltä - ei välttämättä kuulu jokaisen apulaislääkärin tieto- ja kokemuspohjaan. Nyt en valitettavasti löytänyt artikkelia, mutta näitä muistelin ulkomuistista.

Hänellä oli tosi paha GERD ja siihen liittyi paljon neuroogisperäiseltä vaikuttavia oirita, joiden takia hänellä epäiltiin mm. cp-vammaa. Edellinen vastaaja oli hyvin kuvaillutkin oirita: pään pitäminen samassa asennossa taakse kiertyneenä, kaarelle vetäminen, käsien pitäminen nyrkissä, ei oppinut kääntymään, ääniyliherkkyys, kosketusherkkyys, kieltäytyminen maidosta ja ruuasta jne.Kun vihdoin löytyi lääkäri, joka dignostoi vaivan ja aloitti parhaan mahdollisen GERD-lääkityksen, Sandiferin oireetkin katosivat vähitellen ja nyt poika on kaikin puolin normaalisti kehittynyt 2-vuotias.

Lisää tietoa löytyy artikkelista:http://www.emedicine.com/ped/topic2039.htm

Uusimmat

Suosituimmat