Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Puolivuotiaalle pojallemme määrättiin atooppiseen ihottumaan Elidel 1 % voidetta. Kyse on pimekrolimuusivoiteesta eli immunojärjestelmään vaikuttavasta ei-kortisonista. Tuoteselosteessa mainitaan että käytetään yli 2-vuotiaille. Hirvitti aloittaa kuuri vaikka kyse onkin hyvin pienestä ihoalueesta jossa ihottuma on.Onko kenelläkään atoopikkolapsen vanhemmalla kokemusta vastaavista voiteista eli takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteista? Onko ollut käytössä vauvalle?Kiitos vastauksestasi etukäteen!

Huolestunut äiti

Kommentit (5)

No joo. Siis meillä oli Protopic-voide käytössä parin vuoden ajan. Poika oli mukana Allergiasairaalan takro-tutkimuksessa ja käytettiin siis kyseistä voidetta kahden vuoden ajan käyden säännöllisesti kontrolleissa. Rasvan käytön alkaessa poika oli n 1,5v ja seurannan nyt loppuessa siis 3,5v. Rasvaa käytettiin ensin kaksi kertaa päivässä ja sitten kerran päivässä. Ihon parantuessa myös rasvaus väheni ja lopulta laitettiin rasvaa vain raavittuihin kohtiin joka toinen päivä. Nyt kun rasvaa ei ole käytetty on pojan iho suht hyvässä kunnossa. Jaloissa hiukan ihottumaläiskiä joiden hoitoon riittää perusvoide. Resepti ja b-todistus Protopiciin löytyisi mutta ei ainakaan vielä ole tarvittu.Itse olen siis todella tyytyväinen tähän voiteeseen. Tehosi meillä paremmin kuin kortison eikä tarvinnut taukoja. Meillä kun aina kortisonin taukopäivinä iho pääsi TODELLA huonoon kuntoon.

Meillä käytetty 4 kk elideliä. Jos iho on mennyt pahaksi, ensin sibikorttia pari päivää ja sitten elidelillä iho kuntoon. Meillä käytetään leukaan ja ranteisiin. Toimii tosi hyvin. Avattu tuubi säilyy 12 viikkoa.

Muistelen kuulleeni lääkäriluennolla, että Elidel säilyisi ilmoitetun 12vko:n sijaan 12kk:tta. Eli tuohon pakkausselostukseen olisi tullut virhe. Onhan aika huonosti säilyvää tavaraa ja kalliiksi tulee, jos avattu putkilo pitäisi heittää 3kk:n jälkeen pois. Mutta kannattaa tarkistaa apteekista tai lääkäriltä vielä!Uusia lääkkeitä nämä takrolimuusi- ja pimekrolimuusivoiteet ovat. Tutkimuksia on tehty vasta vähän aikaa jos vertaa esim. kortisonivoiteisiin. Niinpä niiden tarkkoja sivuvaikutuksiakaan ei tiedetä. Ja vielä vähemmän voiteita on ehditty testaamaan pikkuihmisillä. Meillä pojalla 4v on käytössä molemmat (Protopic&Elidel) voiteet. Nyt niistä on vielä apua, mutta tuskin enää parin kk:n päästä. Ainakaan jos viime talvea on uskominen.

Näiden tutkimustulosten perusteella ko lääkerasvat ovat kortisonia hellempiä.Puolivuotiaallemme aloitettiin ensin vastaavalla Protopic-voiteella. Lääkettä on käytetty maailmalla kai reilut viisi vuotta atopian hoitoon ja sivuvaikutuksia on tarkasti seurattu. Lapseni on nyt käyttänyt voidetta reilun vuoden välissä on ollut pieniä taukoja, jolloin iho on heti mennyt huonoon kuntoon. Eihän tuo kyllä mitään luomuhoitoa ole, mutta jos vaihtoehtona on rikkinäinen, raavittu iho ja märkivä tulehdus, niin tiedän kyllä kumman valitsen...;)Pelkällä ruokavaliolla ja perusvoiteilla ei iho pysy kunnossa.

ja niinkin herkkään paikkaan kuin silmäluomet. Eli niihin kun ei kovin pitkään uskaltanut kortisonia laittaa, lääkäri antoi pienen näyteputkilon Elideliä kokeiltavaksi. Sitähän on tietääkseni parin vuoden ajan Suomessakin kokeiltu myös alle 2v lapsille, jokin tutkimuskin aiheesta on tehty, ja ilmeisesti jo turvalliseksi havaittu. Meillä toimi ihan hyvin, tosin käyttö jäi lyhytaikaiseksi, koska silmäluomien ihottumakin johtui ruoka-allergioista, ja voidetta tarvittiin vain epäonnistuneiden ruokakokeilujen jälkeen aina muutama päivä. Sitten ihottuma vaihtoi paikkaa ja muuttui kuivuudeksi käsissä ja jaloissa, ja allergiat alkoivat oireillä enimmäkseen pelkkinä vatsavaivoina, joten jäi loput kalliista voiteistä käyttämättä. Nyt on vuosi kulunut tuubin avaamisesta, joten sitä ei voi enää käyttää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat