Päiväkoti vai perhepäivähoito 1.3vuotiaalle?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Poika on nyt perhepäivähoidossa. On siis 1v. ja 3kk. Hoitaja jää kuitenkin eläkkeelle joulun alla ja pitäisi vaihtaa hoitopaikkaa. Vaihtoehtona olisi päiväkoti tai perhepäivähoito.

Mitä etuja/haittoja?

Päiväkodissa opitaan enemmän itsenäisiksi, potalle sun muut? Perhepäivähoidossa taas hoito on yksilöllisempää?Kertokaa kokemuksia kiitos :)

Kommentit (10)

Toki pieni ryhmä on aina parempi pienelle lapselle. Riippuu kuitenkin mielestäni ihan siitä, minkälainen hoitaja pph sattuu olemaan. Olen kuullut useita ikäviä kokemuksia pph:sta, jossa hoitaja ei ole ollut ammattimainen. Ei nyt mitään vakavia laiminlyöntejä tai väkivaltaa, mutta kun ei ole ketään työkaveria, ei esim. tarvitse tehdä mitään lasten kanssa. Ulkona jutellaan kännykkään ja sisällä lapset ovat keskenään.

Toisaalta taas pieni päiväkoti, jossa lapseni aloitti 2v4kk ikäisenä, on ollut tosi hyvä ja kiva. Eli yleistyksiä ei ehkä voi tehdä, että jompikumpi olisi ehdottomasti parempi. Toki ihanne olisi, jos tuon ikäiselle löytyisi ihana ja luotettava perhepäivähoitaja, joita varmasti on paljonkin.

Oman mielipiteeni olen muodostanut kolmen lapsen ja sekä pk että phh-kokemuksella.Kaksi vanhinta lasta ovat olleet hoidossa perhepäivähoitajalla, mistä oli sinänsä hyvät kokemukset. Kuitenkin hoitajan sairastuessa tai ollessa lomalla lapsi joutuu vieraaseen varahoitoon.Nuorimmainen aloitti isompien kanssa päiväkodissa ollessaan 1v 4kk. Kaikki meni ja menee edelleen (vuosi myöhemmin) todella hyvin. Lapsia ryhmässä 12, hoitajia 3 + puolikas (tekee muita hommia päiväkodissa toiden puolikkaan). Lapsilla on omahoitaja, jolla siis neljä lasta. Jos isompia sisaruksia tulee päivän aikana ikävä, voi vierailla toisessa ryhmässä. Hoitajien sairastuessa hoitopaikka on tuttu ja siellä on myös tuttuja hoitajia -vaikka paikalla olisi myös vieras sijainen.Olen samaa mieltä Piqun kanssa siitä, ettei koskaan voi tietää mitä phh puuhaa päivän lasten kanssa -onhan hän ainut aikuinen lasten seurassa. Tätä asiaa aloin ajatella, kun olin nuorimmaiselta äitiyslomalla ja kävimme asukaspuistossa. Järkyttyneenä seurasin, kun alueen perhepäivähoitajat toivat lapset puistoon, minkä jälkeen seisoivat piirissä juoruamassa välitttämättä yhtään mitä lapset puuhasivat. Tenavat tulivat mm pyytämään meiltä, vierailta aikuisilta, apua. Eikä siinä vielä kaikki. Hoitajat lähtivät ulos portista, pistivät portin kiinni ja kävelivät kauemmas (näköetäisyyden ulottumattomiin) tupakalle. Silloin päätin etten ikinä enkä koskaan laita lapsiani perhepäivähoitoon. Tuskin kenenkään noiden lasten vanhemmat tiesivät, mitä puistossa tapahtui. En halua syyllistää kaikkia perhepäivähoitajia, en todellakaan. Kannattaa kuitenkin miettiä asioita monelta näkökantilta. Vanhempia lapsiamme hoitanut perhepäivähoitaja oli todella ihana ihminen -mutta hänet tavallaan tiesimme tuttujen kautta luotettavaksi hoitajaksi (asuvat samalla tiellä).

Pieni ryhmä (niinkuin pph:lla aina) jossa kaikki on pieniä, eli ikäistänsä seuraa löytyy eikä tarvitse olla siis porukan " vauva" . Kuitenkin siis leikkiseuraa löytyy, pph:lla kaikki lapset alle 2v.Kun vien hoitoon, lapsi pääsee heti halimaan hoitajaa. Aina sama hoitaja vastassa ja ottaa iloisena poikamme vastaan ja tervehtii ja halii.Hoitaa syötöt ja pesut ja potatukset muttei pakota. Lapset saavat syödä itse mutta tarvittaessa autetaan. Potalla käytetään muttei pakoteta. Ulkoillaan aina aamupäivästä ja iltapäivästä, päiväunille nukutetaan. Silitellään uneen tai tarvittaessa mennään viereen makaamaan. Aluksi lapsi nukkui patjalla lattialla, nykyään parisängyn päällä niinkuin kotonakin.Hoitaja juttelee lapsille paljon ja haleja lapset saa aina tarvittaessa. Jos useampi lapsi tarvitsee yhtäaikaa haleja ja hellyyttä niin lattalla istuessa saa useammankin lapsen kerralla syliin.Mutta siis, mielestäni pph on siksi pienelle parempi, että sielä on aina se yksi tuttu hoitaja joka hoitaa ja huolehtii eikä hälinää ole liiaksi.hienosti on mennyt. Ryhmässä on yhteensä 16 lasta, jotaka on jaettuna suurimman osan päivää kahteen pienempään ryhmään. Siis 8 lasta ja kaksi aikuista.Tästä päästääkin siihen, miksi meillä valittiin päiväkoti. En halunnut asettaa lastani yhden vieraan aikuisen " armoille" , pk:ssa aikuisia on enemmän, hoitaja ei voi mielivaltaisesti toimia lasten kanssa. Lisäksi arvostan sitä,että pk:ssa hoitajat ovat siellä vain hoitamassa lapsia, pph joutuu itse huolehtinaam myös ruokahuollosta ja siivouksesta.Suurin osa pph:sta on varmasti aivan ihania, sitä en halua kiistää. Mutta mulle ei täällä ollut ketään tuttua, jolle olisin voinut poijan laittaa.

Haluan vaan sanoa, ettei se pk mikään kauhula ole. Kannattaa miettiä minkälaisia asioita arvostaa lapsensa hoidossa.

Kyllä mielestäni noin pieni vielä kuuluu pienempään ryhmään, mutta tämä on vain minun mielipiteeni. Ja ainakin meillä kun 4 lapsen porukassa on isompia niin taapero seuraa mallia ja opettelee monia asioita sillä tavalla.

Ennätti olla hoidossa viikon, kun hoitaja jäi sairaslomalle. Sen jälkeen on ollut mummujen hoidossa pari viikkoa + toisessa hoitopaikassa viikon. Toinen hoitopaikka oli niin kuin olis aloittanut alusta koko jutun. Jännittää taas, miten menee ens viikolla, kun hoitaja palaa töihin takas.Tässäpäs siis perhepäivähoidon huonot puolet, minne laittaa lapsi hoitoon, kun hoitaja lomalla. Onhan se hoito yksilöllisempää ja kodinomaisempaa ja muutenkin mukavampaa, jos synkkaa hoitajan kans yhteen. Päiväkodissa on enemmän virikkeitä (joita yksi-vuotias tarvitsee?), flunssat leviää helpommin, mutta ei tarvi loma-aikana miettiä minne sais lapsensa hoitoon. Hoitajia on useampia, lienee hoitokin hyvää, jos lapsia ei ole liikaa. Tuntuu, että on tuurista kiinni, että saa sen hyvän perhepäivähoitajan, ainakin meilläpäin, kun on muutenkin hoitopaikoista huutava pula.

ehdottomasti. noin pieni lapsi tarvitsee paljon huomiota ja syliä, jota ruuhkaisessa päiväkodissa ei taida saada. potalle opettaminen ja vastuu muustakin kasvattamisesta on vanhemmilla, ei hoitajilla.. pph tukee sitä kasvatusta itä sinä annat lapsellesi.

Sinä päivänä, kun lähden töihin, laitan lapseni joko perhepäivähoitajalle tai hankin kotiin hoitajan. Olen aina ollut kodinomaisen hoidon kannalla. Mielestäni pienet lapset eivät voi olla kärsimättä siitä hälinästä ja hulinasta, mitä päiväkodissa on, koska itsekin olisin aivan puhki sellaisen päivän jälkeen.

Pari viikkoa sitten kuuntelin radio-ohjelmaa lasten korvatulehduksista. Siinä todettiin useaan otteeseen (ja tutkimuksiakin mainittiin, mutta en muista tekijöitä), että tulehduskierteessä oleva lapsi olisi paras hoitaa kotona tai mahdollisimman pienessä ryhmässä. Päiväkodissa ei pystytä hoitamaan käsihygieniaa yhtä hyvin kuin pienessä ryhmässä. Muutenkin, mitä useampi kontakti, sitä suurempi tartuntavaara.

Meillä tyttö aloitti päiväkodissa pari kuukautta sitten, 1v 4kk ikäisenä. Toivoimme hänelle pph-paikkaa juuri siksi, että hän on niin pieni, mutta yksinkertaisesti ei vain löytynyt paikkoja enää pienille, isommille olisi kyllä ollut. Saimme sitten päiväkotipaikan yhdestä pienestä päiväkodista ja täytyy sanoa, että olen ollut todella iloisesti yllättynyt. :)Tyttäremme on viihtynyt päiväkodissa todella hyvin, ihan surettaa kun nyt se loppuu, kun jään äitiyslomalle ja neiti tulee kanssani kotiin. Hänen ryhmässään eli 1-3 vuotiaissa on 12 lasta ja 3-4 hoitajaa, isompien puolella (3-6 v.) taitaa olla jotain 6-7 lasta. Tyttäremme on sosiaalinen luonne ja nauttii selvästi siitä, kun saa touhuta kavereiden kanssa. Päiväkodissa jaksavat hämmästellä sitä, miten neitimme on ystävystynyt yhden toisen samanikäisen tytön kanssa, nämä pikkuneidit ovat kuulemma koko ajan yksissä vaikka ikää ei ole tämän enempää. Ihan alussa neitimme itki vähän aamusella kun jätimme hänet päiväkotiin, mutta itku lakkasi aina kun katosimme näkyvistä ja usein samantien alkoi iloinen höpötys. Sitä kesti pari kolme viikkoa, sen jälkeen tyttäremme on aina vain halannut meidät, vilkutellut iloisesti ja lähtenyt leikkimään. :)Päiväkodin henkilökunta on ollut todella mukavaa ja yleensä aina kun menemme sinne, joku lapsista on sylissä ja muutenkin hoitajat tuntuvat touhuavan kovasti lasten kanssa (näin on ollut myös silloin, kun olemme pari kertaa menneet paikalle vähän yllättäen, eli tuskinpa vain näyttelevät). Nyt olemme siis erittäin tyytyväisiä siitä, että saimme lapsellemme noin mukavan päivähoitopaikan, mutta tiedämme toki, että päiväkodeissakin on eroja. Ja samoin kaikki lapset eivät varmasti oikein sovi päiväkotiin, meillä nyt vain on onneksemme tällainen erittäin iloinen, utelias ja ulospäinsuuntautunut tyttö. :) Ja mikä parasta, ainakaan toistaiseksi neitimme ei ole vielä edes sairastunut mihinkään, vaikka aina pelotellaan, miten päiväkodit ovat oikeita tautipesäkkeitä... ;)

Itsellä 1 v 4 kk poika kotihoidossa - minusta noin pieni kuuluu ehdottomasti perhepäivähoitoon. Sen verran olen päässyt seuraamaan perhepäivähoitajia + vähän päiväkotielämääkin, että kyllä perhepäivähoitaja on vielä reilu 1 v ikäiselle oikeampi paikka. Vähän rauhallisempaa - pääsee kyllä leikkimään muidenkin kanssa, muuta ei ole ihan suuren suurta lapsilaumaa siinä hälisemässä ja viemässä huomiota ihan kokonaan. Ja kyllä ne pottajutut, syömään opettelut yms. perhepäivähoitajakin osaa opettaa - ihan samalla tavalla. Ja kyllä lapsi ehtii itsenäisemmäksi oppia iän kanssa myöhemminkin - ei siihen tarvita suoraa sukellusta päiväkotiin jo näinkin pienenä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat