myöhäinen ilta meidän perheessä on painajaista..

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Eli 3,5kk ikäisellä pojalla on vieläkin joka ilta itkut/huudot. Päivällä poika on todella aurinkoinen eikä itke turhia. Kun kello tulee noin 21-22 niin alkaa hirveä ähinä ja itkeminen ja sitä jatkuu aina puolille öin asti. Yön nukkuu sitten hyvin mutta harmittaa kun mahavaivat (?) eivät vieläkään ole loppuneet.Olisi mukava jos pojan saisi nukutettua hieman aikaisemmin mutta itkevää lasta on aika vaikea saada uneen... Kaiken maailman konstit ollaan kokeiltu, ei kait tässä muu auta kun odotella että poika täyttää 4 kuukautta. Onko muilla yli 3kk ikäisillä vauvoilla vatsavaivoja ja milloin ne on helpottanut? Voiko iltaitkujen syynä olla jokin muu asia kuin mahavaivat?t: Merilokki ja lokinpoikanenSivut

Kommentit (16)

Meillä oli myös noita kamalia iltaitkuja, kunnes tajusimme laittaa pojan nukkumaan aikaisemmin. Ennen menimme vielä illalla seiskan maissa kävelylle ja yritimme pitää vauvaa ns. väkisin hereillä 20.30 saakka. Sitten aloimme tietoisesti tehdä vauvalle iltarutiineja: puuro klo 18, pientä leikkiä, yöpuvun ja vaipan vaihto 18.45 ja iltavelli klo 19. Sen syötyään poika joko nukahtaa pullolle tai sitten valvoo hetkisen ja nukahtaa omaan sänkyynsä sen kummemmin auttelematta. Tämä tietenkin johtaa siihen, että poika myös herää aikaisin eli noin klo 6, ja minunkin täytyy mennä nukkumaan klo 21.30.Mutta aikaisemmin meillä tosiaan huudettiin ja kiukuttiin koko ilta joskus jopa tuonne klo 22 saakka ja yritimme siinä välissä syödä vuorotellen, katsoa telkkaria ja hoitaa " aikuisten juttuja" . Ja pinna oli kovasti kireällä meillä molemmilla. Nyt on omaa aikaa tuon n. klo 19.30 jälkeen pari tuntia, saa syödä rauhassa, katsoa telkkaria ja jutella. SUosittelen lämpimästi.Ja muiden kommentteihin siihen, että vauvalla ei ole nukkumaanmenoaikaa: useammassakin unikoulu- tms. kirjassa mainitaan, että alle 3 v nukkumaanmenoaika on klo 19-20. Tottakai lapsilla on erilaiset rytmit, mutta kyllä pienen vauvan ja leikki-ikäisen vanhempien pitää huolehtia siitä, että lapsi menee ajoissa nukkumaan. On ihan riittävästi päiväkodeissa ja kouluissa lapsia, jotka eivät nuku tarpeeksi (pieni tarvitsee 11-12 tuntia unta, ei 8 tuntia niinkuin aikuinen). Sama tietysti, jos vanhempien ei tarvitse tulevaisuudessakaan käydä töissä ja voidaan nukkua klo 9 saakka, mutta harvassapa perheessä tämä onnistuu.

... olen samaa mieltä kahden edellisen kanssa. Ilmeisesti jotkut " venyttää" vauvan nukkumaan menoa mahdollisimman myöhäiseksi, olettaen että vauva aamulla nukkuu pidempään, että saa itsekin nukkua pidempään. Äitiys ja yleensäkin vanhemmuus on 100%:sta työtä! Vauvaa ja lapsia kun palvelee niiden tarpeiden (ruoka, lämpö, turvallisuus, rakkaus,ym.) mukaan, sen tyytyväisempi vauva/lapsi. Takuulla!RUTIINIT, RYTMIT, RAKKAUTTA, RAJOJA siinä osa mitä kasvatuksessa tarvitaan!Itse olen saanut todella hyviä neuvoja ystävältäni, joka työskentelee vauvojen/lapsien parissa (hän tekee esim.pohjatyöt/haastattelut juuri unikouluja varten). Aluksi neuvot ärsyttivät, hormoonimylleryksessä, mutta nyt olen TODELLA kiitollinen kaikista hänen antamista neuvoistaan. On joitakin ystäviä, jotka lapsettomina ollessa, kritisoivat MINUN kasvatusmetodeja, sanoen: " Ei meillä tehdä noin kun meillä on vauva. Lapsi ei tule olemaan meillä este!" Kauheeta, jos minun vanhemmat sanoisi minusta noin! Eihän se kirjaimellisesti este ole, mutta kyllä se vaan niin on, että lapsen ehdoilla mennään! Ainakin meillä! Ja voin sanoa että tyytyväinen lapsi on!Mutta meitähän on moneen lähtöön! Jokainen tarpoo tavallaan!Jatkoja kaikille!T-04- koliikki? vatsavaivat?

- nälkä?

- väsymys? vauva voi kertakaikkiaan olla niin väsynyt että sen takia kiukuttaa kovasti -> oletko laskenut, kuinka monta tuntia vauvasi nukkuu vuorokauden aikana?

- Riittääkö uni? Nukkuuko päivällä " liikaa" , illalla ei nukuta?

- Rytmi sekaisin?

- hermostuneisuus, turvattomuus? Vanhempien hermostuneisuus heijastuu vauvaan (ja jos vielä imettää -> äidinmaidon mukana tulee " hermostushormoneja" )

- RUTIINIT ja RYTMIT (tiettyyn aikaan illalla, esim. klo 19:00 aloitetaan vauvan iltapuuhat. Esim. huom! esim.iltapuuro, kylpy, unipuku, iltasatu, iltaimetys, sänky)3 kuukauden ikäisen vauvan pitäisi jo osata rytmittää unensa niin että nukkuu yöllä enemmän kuin päivällä.Ja pikkuisen vanhempana, puolivuotiaana, tiukat rutiinit: joka päivä pitäisi olla suurinpiirtein samanlainen. Ja kun rytmi opitaan, niin siitä ei saisi tinkiä. Vaikka vauvasi vaikuttaa nukkumaan meno aikana virkeältä-> sänkyyn vaan. On nukkumaan meno aika! Ja kun itkettää " oikeasti" , tutti suuhun (jos tutti käytössä), jos ei auta, syliin vähäksi aikaa, ja takaisin sänkyyn. Ns. unikoulu.Kaikki vauvat, lapset on erilaisia ja tykkää eri asioista. Kokeile, totea, toteuta.Voimia!6 lapsen

M-A-M-M-A

Hei,

meidän neidin (nyt jo iso teinityttö) iltaitkut ja mahanväänteet loppuivat kuin seinään, kun aloimme antaa kiinteitä ruokia, silloisten suositusten mukaan eli 4 kk ikäisenä. Joko kyseessä oli sattuma, tai sitten asioilla oli yhteyttä, kuten uskon.Tsemppiä ja jaksamista!Kiitoksia vastauksesta. Olemme antaneet pojalle nukkumisrauhan (nukkuu kaikki unet omassa sängyssään) joten en usko nukkumaan menon vaikeuden johtuvan siitä. Olen pojan kanssa viikot kahdestaan kun puolisoni opiskelee arkisin toisella paikkakunnalla, joten ylimääräistä hälinää on todella vähän. Vien pojan joka ilta nukkumaan klo 21 mutta hän ei kerkeä nukahtamaan kun ähinät jo alkavat. Onneksi 4 kuukauden rajapyykkiin ei ole enää pitkä aika niin jospa nuo illat sitten helpottuisi.Onneksi päivät sujuvat hyvin, nukkuu kunnolla päiväunet ja on kova seurustelemaan.t: MerilokkiEn vaan ole koskaan törmännyt tietoon, et olis joku tietty nukkumaanmenoaika vauvoille. Siis ihan mielenkiinnosta kun itsekin aikaisemmin asiaa ajattelin. Meillä pitkät päikkärit n. 15-18 ja vielä yhet pikku-unet 20 aikaan. Ja yöunille mennään 21.30-22. Siinä nukutaan 5-7 asti ja imetyksen jälkeen vielä n. 9. Kai sitä vauvoilla on oma rytminsä niinkun meillä aikuisillakin. Myöhemmin siihen voi sit yrittää vaikuttaa jos on tarpeen.

Meidän pojalla ei ole koskaan ollut liiemmin vatsavaivoja, joten en varmasti ole aivan oikea ihminen tässä neuvomaan. Iltaitkut ovat kyllä täälläkin tuttuja. En oikein tiedä, mistä johtuvat. Meillä itkuihin auttaa TOSI hyvin kantoliina. Eli poika liinaan ja kävelemään. Toinen aivan loistava lapsen rauhoituskeino on ulkoilu. Eli jos itkut eivät muuten lopu, niin lapsi liinaan ja ulos kävelemään. Takuuvarma lapsen rauhoituskonsti ainakin meillä.Menna+poika 6 kk

... meillä ollut myös samat huudot!Alkoi vauvan ollessa n.3kk, ja loppui unikouluun. (jonka saa pitää vasta kun vauva on 6 kk)Mutta epäilenpä myös että vauvasi menee liian myöhään yöunille. Sopiva aika yöunillehan on klo 19:00-20:00 aikoihin. Eli olisiko syynä että vauvasi on liian väsynyt klo 22:00 aikoihin?Onhan vauvallenne annettu ns.nukkumisrauha? Eli vauvaahan ei saisi " häiritä" , minkään uniensa aikana. (sama asiahan koskee ihmisiä ja eläimiä) Tiedän tapauksen, jossa vanhemmat pussailivat, keskustelivat kovaan ääneen, puhelimet soi, tv pauhasi, vauvan päiväunien aikaan, (vauvaa ei nukutettu omassa huoneessa/makuuhuoneessa, vaan hän oli ns.ihmisten keskellä) ja vähän vartuessaan vauva rupesi " kapinoimaan" nukkumaan menoa. Siihen " lapsien kanssa työskentelevä ystäväni" arveli vauvan " pelkäävän" nukkumaan menoa. Vauva ei ns. tiennyt mitähän tapahtuu kun hän nukkuu. Ja yöunille mentäessä, kun oli hiljaista, oli outoa kun ei kuulunutkaan ääniä, joten hän " ei osannut" nukkua. En tiedä sitten! Vauvat kun ei valitettavasti pysty kertomaan mikä vaivaa.Joillakin vauvoilla on kuulemma ns. 3 kuukauden kriisi, ja siihen kuuluu jostain kumman syystä nämä ilta-itkut. Se on raskasta, mutta uskon että se loppuu aikanaan.Rytmit ja rutiinit on tärkeitä, ja niitä kannattaa rueta opettelemaan jo melkeimpä vauvasta.Toivotan sinulle voimia, jaksamista ja kärsivällisyyttä.T-04monen muunkin kanssa, että lapsesi on liian väsynyt nukkumaan. Meidän poika kohta 4kk valvoo päivisin maksimissaan 3 tuntia putkeen. Eli nukutaan pieniä päikkäreitä melkein kahden tunnin välein ja yhdet pidemmät (4h) päivällä. Eli riippuu täysin siitä milloin vauveli on viimeksi herännyt " pikkukuolemilta" että milloin mennään yöunille. Meillä on ainakin tosi tiukka päivärutiini ja melkein kellontarkkaan päivästä toiseen (siis vauvan oma rytmi!) herätään, syödään, ulkoillaan ja nukutaan eikä meillä paljoa ylimääräisiä kitinöitä kuulukkaan, vähän tietysti kuulluu asiaan. On vanhempien vastuulla luoda lapselle turvallinen ympäristö rutiineilla jolloin lapsi oppii ennakoimaan mitä seuraavaksi on tiedossa ja näin hänkin voi elää rauhallisena ja varmana siitä että nukkumatti ei lennä ohitse tänäkään iltana :) Uni tuo unta ja varmasti lapsestasi on sinulle enemmän iloa kun hän on aina hereillä ollessaan virkeä ja hyväntuulinen :)

Joskus ei ole mahdollisuutta nukuttaa vauvaa omassa huoneessaan, koska sellaista ei ole. Jos on vain kaksi huonetta ja vanhempien makuuhuoneeseen mahtuu vain ja ainoastaan parisänky, niin vauvan sänky on silloin oltava olohuoneessa. Kyllä vauva mielestäni tottuu myös hälinässä nukkumaan. Se on vain ihan tottumiskysymys.

3kk vauva menee yöunille siinä klo22 aikaan suunnilleen, mutta hän nukkuu vielä yhdet " päiväunet" illalla joskus klo19-20. Ei nuku kun korkeintaan tunnin, mutta jos ei nukkuis näitä unia, niin ilta olis yhtä huutoo. En nyt tiedä liittyikö tää mitenkään ap:n kirjoitukseen, mutta kun joku laitto että pitäis mennä aikasemmin nukkuun, niin meillä ainakin esikoinen ja tämä kuopus on kummatkin menny tälläsellä rytmillä että illalla vielä pienet torkut ja sit myöhemmin vasta yöunille ja mitenkään ei ole opetettu tähän rytmiin, se on ihan lapsesta lähtenyt.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat