Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Puheterapeutille 2-vuotiaan kanssa? Kokemuksia?

Vierailija

Meidän 2v1kk vanhan pojan puheen kehitys etenee todella hitaasti. Sanoja on vain muutamia ja nekin niin epäselviä, että vain me vanhemmat saamme niistä selvää. Tällä hetkellä puheeseen on uutena tulleet joidenkin sanojen etutavut, mutta kehitys ei ole ollut mitään spurttia tai puheen tulvaa niin kuin joillakin myöhään puhumaan oppineilla. Neuvolassa ei vielä asiasta oltu huolissaan, vaan sanottiin, että kehitys on normaalia. Haluaisin kuitenkin puheterapeutin mielipiteen kuulla myös. MUTTA: lapsemme on myös huippuarka eikä takuulla suostu sanomaan siellä sanaakaan. Vai suostuisikohan? Millaisia kokemuksia teillä on? Vai kannattaisiko minun mennä sinne yksinään kertomaan, miten puhe meillä on edistynyt, jottei lapsen tarvitse kuulla vielä ollenkaan, että kehityksessä saattaa olla ongelmia (ymmärtää kaiken puheen)? Kannattaisiko äänittää lapsen puhetta, jotta terapeutti saisi käsityksen, miten meillä " puhutaan" ? Vai mitä???

Kommentit (5)

Aika varhaista! Mulla on tuttavapiirissä muutama tyttö ja poika, jotka puhuivat vasta kolmen vuoden tienoilla. Ei aale 3-vuotiasta ole tarpeen viedä puheterapeutille.

Luetko muuten paljon satuja? Se voisi auttaa. Ja juttele paljon lapsellesi. Jos sanoo väärin, mutta tiedät mitä tarkoittaa niin korjaa hänen sanomansa joka kerta. Äläkä myötäile.

siellä on ammattitaitoista porukkaa. Meidän poika aloitti puheterapian tuossa 2½v aikoihin eikä yhtään liian aikaisin. Hänellä oli myös vain muutama sana käytössä ja nyt kun on 3v. sanoja alkaa pikkuhiljaa tippumaan lisää ja lauseita myös. Ne leikkivät siellä lapsen kanssa. Meidän poika tykkää todella kovasti käydä siellä, kun pääsee leikkimään erilaisilla leluilla. Ei noin pienelle vielä mitään testejä tehdä, ehkä kuuntelevat kasetilta eläinten ääniä tms. Ymmärrys on se mitä ensin halutaan testata ja sehän selviää paljolti leikin avulla. Kyllä se normaali puheenkehitys alkaa jo yksivuotiaana, kuopuksemme kohdalla on näin käynyt. Ei siis pidä jäädä kauaksi aikaa odottelemaan, jos puhetta ei ala kuulua. Meillä ainaki vanhempia helpotti paljon, kun olemme saaneet lapsemme " tarkkailun" piiriin. Ei siellä mitään väkisin tehdä ja mielestäni kaikki on vain plussaa, jos sitten pääseekin johonki tutkimuksiin. Lastahan sitä täytyy ajatella kuitenkin! Tsemppiä teille!

että voittehan sitä kokeilla. Ymmärrän kyllä sinua, kun sanot haluavasi puheterapeutin mielipiteen.Usko pois, heillä on kokemusta ihan kaikenlaisista lapsista. Myös aroista. Voihan olla, ettei lapsi " uskalla" ensimmäisellä kerralla sanoa paljoa, mutta kun tilanne tulee tutummaksi, niin sanainen arkku alkaa avautua. Ainakin minun kokemukseni mukaan lasten kanssa työskentelevät ihmiset ovat yleensä ns. lasten mieleen ja kanssakäyminen on helppoa mahdollisen alkukankeuden jälkeen.Jos teillä on mahdollisuus mennä puheterapeutille, niin menkää ihmeessä! Tuohon puheen nauhoittamiseen en osaa kommentoida. Mutta kyllähän se terapeutti muutenkin " tarkastelee" lapsen käytöstä kuin pelkän puheen osalta > ei käynti varmaan hukkaan mene, vaikkei ihan kaikkia sanoja heti tulisikaan.

Enemminkin tutkii kuinka hyvin lapsi ymmärtää puhetta, millaisia äänteitä hän päästää ja miten reagoi puheeseen. Ja luultavasti tutkii suun motoriikkaa ja muutakin motoriikkaa.

On ihan normaalia, että n. 2 vuotias ei vielä puhu mitään. Huolestumisen aihetta on enemmän sitten kun lapsi on lähempänä kolmea.

Jos lapsi ei tuon ikäisenä kuitenkaan osaa esim. kirjasta näyttää kissaa tai ämpäriä, tai ei ymmärrä yksinkertaisia asioita kuin, että tule istumaan tänne tai annatko minulle tuon kirjan TAI ei muuten lähde vuorovaikutukseen terapeutin kanssa niin sitten on " ongelmia" .

Puheterapeutit osaavat kyllä käsitellä lapsia, joten vaikka lapsi olisi arkakin niin luultavasti käynti onnistuu silti.

Uusimmat

Suosituimmat