Perhepäivähoitoon vai päiväkotiin???

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Lapseni on nyt 1v 4kk. Jouduin laittamaan hänet kaksi kuukautta sitten perhepäivähoitoon opiskelujeni vuoksi. Elias sopeutui hyvin ja kaikki sujui kivasti, pitkää flunssaa lukuunottamatta. Nyt hoitaja haluaa lopettaa hoitotyön. Eliaksen pitää siis taas sopeutua uuteen hoitajaan, paikkaan, kavereihin ja rytmiin! Äidin omaatuntoa kolottaa, vaikkei tämä omaa syytä olekaan. Kaipaisinkin akuutisti mielipiteitä, pyrinkö nyt saamaan lapselleni paikan päiväkodista (Ei riippuvainen yhdestä hoitajasta, mutta toisaalta ei niin kodinomainen. Taudit myös kiertävät enemmän) vaiko perhepäivähoidosta? Millaisia kokemuksia teillä on näistä kahdesta hoitomuodosta?

Kiitos!

Kommentit (9)

Vierailija

Oma lapsi aloitti päiväkodissa kun oli tasan 1v.Ajattelin,että pk olisi parempi paikka melko touhukkaalle ja vilkkaalle pojlle.Noh,nyt tekisin toisen valinnan.Tosin alueellamme on niin onneton päivähoitotilanne,että pph-paikkaa olisi joutunut jonottamaan ikuisuuden.

Ainakin meidän poikamme päiväkodissa ryhmässä on 10 lasta,eikä sekään ole täysi ryhmä.Hoitajia on 2-3.Hoito on hyvää ja hoitajat kaikinpuolin mukavia,mutta kyllä se vaan niin on että pph:lla on tosiaan se kodinomaisempi ympäristö ja enemmän sitä,mitä noin pieni tarvitsee.Niin kuin joku jo mainitsikin,ihan tutkitustikin pph lapselle tuossa vaiheessa " turvallisempi" vaihtoehto. Mutta hyvin se lapsi varmasti pärjää myös päiväkodissa,kyllä meidänkin poitsu alkuvaikeuksien jälkeen.

Vierailija

Itse laittaisin noin pienen (itsellä myös 1 v 4 kk poika - hoidan kotona 3 v asti) perhepäivähoitoon. Siitäkin huolimatta, että joutuu opettelemaan uuden paikan ja uuden rytmin. Sen verran perhepäivähoitajia tunnen, että en usko rytmin muutoksen olevan lapselle iso. Kyllä ne lapset melkein hoitajalla kuin hoitajalla suurinpiirtein samaan aikaan nukkuvat - syövät - ulkoilevat. Toki pientä eroa on - ja tavat ovat kullakin hoitajalla omat - ihan samalla tavalla kuin lapsen äitikin hoitaa omalla tavallaan.Mutta kun lapsi on jo tottunut yhteen hoitajaan - kyllä hän oppii toisenkin tavat. Toki oppii myös päiväkotiin, jos siihen päädytte, mutta alle 1,5 v on vielä todella pieni. Päiväkotiin ehtii siirtyä myös vähän vanhempanakin.Mieti, miksi alunperin päädyit perhepäivähoitoon ? - Eivätkös ne samat perustelut ole voimassa edelleenkin ? :-) Tuskin teillä niin huonoa tuuria on, että seuraavakin hoitaja lopettaa heti aloitettuaan...

Vierailija

kun aloitti päiväkodissa.Alku oli hankalaa niin äidille kuin lapsellekin mutta kun vauhtiin päästiin tyttö nautti päiväkodista.Viikonloppunakin oli reppu selässä päiväkotiin menossa nyt on 8kk ollut kotona ja vieläkin muistelee päiväkodin työntekijöitä. Itse siis kannatan päiväkotia, meille se oli niin mieluinen juttu juuri tyttärelle!!! Ja hassua mutta sairastli vähemmän päiväkodin aikana kuin kotona ollessaan,sitä en pysty millään selittämään mutta näin vain oli. Iso päätös,mutta tsemppiä päätöksen tekemiseen!!!

Vierailija

Kodinomainen ympäristö ja pieni ryhmä on lapselle hyvä. Kyllä niissä isoissa yksiköissä (koulut ym.) ehtii olla ihan tarpeeksi. Meillä pph:ssa 1-vuotias, 4-vuotias ja 6-vuotias ja viihtyvät erinomaisesti. En aio viedä nuorempiakaan 6-vuotiaana muualle. Eivätkä ole juuri sairastelleet.

Vierailija

meidän 1 v erittäin pienessä yksityisessä päiväkodissa jossa 3 lasta kohden yksi hoitaja. yksityinen päiväkoti. espoon lepuskissa.jos pitäisi valita kaupungin 60 paikkasen päiväkodin tai pph:n välillä ni sitten ottaisin pph:n.

Vierailija

Molemmista on kokemusta ja vaikka omalle kohdallemme osui pätevä ja ystävällinen pph niin ongelmat olivat nimenomaa siinä, että vain yksi hoitaja paikalla. ELI siis, vaikka ryhmä pitäisi olla pieni niin ainakin meidän kaupungissa hoitajapula aiheutti sen että näitä " tuurattavia" oli usein, siis toisten hoitajien loma- ja sairasajan muille sijoitettuja lapsia, joina aikoina pääsi sitten tapahtumaan muutamia pieniä (onneksi pieniä) tapaturmia. Sitten sama toisinpäin: hoitajan loma- ja sairasajan muualle hoitoon vieminen. Vaikka varahoitaja oli nimetty ja sen piti pääsääntöisesti olla sama niin varsin usein oli kuitenkin vietävä tuntemattomalle hoitoon. Kävipä kerran niinkin, että piti viedä sisaret eri hoitajalle.

Toki jotain huonoa ehkä löytyy päiväkodistakin, mutta kokonaisuutta pidän parempana, jopa näille pienimmille.

Vierailija

Noin pieni kannattaa ehdottomasti laittaa

perhepäivähoitajalle. Tässäpä jotain etuja päiväkotiin

verrattuna:-Sairastelu selvästi vähäisempää

-Hoitosuhteen muodostaminen hoitajaan helpompaa

(kun on vain yksi hoitaja kerrallaan, pk:ssa pakosti

monta jatkuvasti)

-Pph:lla sopivan pieni lapsiryhmä, pienen lapsen

helppo muodostaa todellisia kontakteja myös muihin lapsiin,

pk:ssa menee massana

-> Ylipäätään tämä sosiaalinen kehitys pääsee kotiympäristössä

paremmin kehittymään kuin laitoksessa, missä lapsia

kohdellaan laumoina

-Stressittömämmät rutiinit pph:lla kuin päiväkodissa

-Pph kodinomainen, pk on laitos

-Melutaso pph:lla alhaisempi

(pk:ssa melutaso nousee päivittäin liian korkeaksi

esim ulospukemisten yhteydessä)Tutkimusten mukaan lapset viihtyvät keskimäärin hieman

paremmin pph:lla kuin pk:ssa. (Lähde: Päivähoidon toimiva

arki)Ainoat ongelmat perhepäivähoitajan suhteen ovat mielestäni,

että pph:n itsensä täytyy olla mukava. Ja jos pph sairastelee

paljon, niin varahoito voi aiheuttaa ongelmia.Vierailija

mutta tietysti ensin sinun kannattaisi tutustua alueesi päiväkotiin, jotta saisit realistisen kuvan siitä maailmasta. Näissähän voi olla isoja alueellisia eroja.Omani on päiväkodissa (aloitti 9,5 kk) ja olen ollut todella tyytyväinen. Myös lapsi viihtyy. Henkilökunta on yleensä todella ammattitaitoista, ja heitä myös jatkokoulutetaan säännöllisesti. En tiedä onko näin perhepäivähoitajien kanssa, kun en tunne sitä maailmaa.Lisäksi päiväkodeissa ei nykyisin ole enää suuria meluisia ryhmiä, vaan pienryhmiä. Esim. omani on 4 lapsen ryhmässä. Avustavaa henkilökuntaa on tekemässä rutiinit, ja ruuat tulevat kärryssä ryhmille. Näin ollen hoitajat pystyvät keskittymään täysin lapsiin, ja järjestämään heille kivaa ohjelmaa; satuhetkiä, askartelua, muovailua, muskaria, ja tietysti ulkoilua. (Nämä toiminnat tietysti vaihtelevat lapsen ikätason mukaan.) En tiedä jaksaako pph yksin tätä kaikkea?Myöskään lomasesonkeina ei tarvitse välttämättä viedä lasta uuteen hoitopaikkaan, vaan hyvällä tuurilla oma päiväkoti on auki, jos olet itse töissä. Siis ei stressaavaa vaihtoa lapselle.En uskaltanut valita lapselleni pph' ta, koska olen kuullut joskus negatiivista palautetta, ja toisaalta kun on vain yksi aikuinen, ei ole toisia aikuisia " kontrollina" , ja toisaalta taas auttelemassa silloin kun on tarvis.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat