Päiväkotiin menee hermo!

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Meillä on ollut yhden hoitajan kanssa jo aikaisemminkin vähän yhteisymmärrys ongelmia, mutta tänään meni kyllä jo kyllä yli hilseen. Tuli kysely, jossa kysyttiin tarvitseeko lapsi sillon ja sillon hoitoa, kun on joku koulutuspäivä henkilökunnalla. Eli pitäisi hakea puolenpäivän jälk. pois, me laitettiin siihen että tarvitsee hoitoa koko pvän. koska kellään ei ole mahdollisuutta hakea lasta pois hoidosta ennen puolta neljää.Nooh...tänään oltiin hakemassa tyttöä pois hoidosta, niin tämä ko. hoitaja alkoi inttämään, että eikö tosiaan ole ketään joka hakisi pois, eikö ole mummoa tai ukkia, tai eikö edes äiti voi kesken päivän tulla???Jos olisi vain kysynyt, että eikö tosiaan ole ketään, niin se olisi ollut ok. Mutta alkaa nyt inttämään. Mitä sitten tuollaisia kyselevät jos kerran kuitenkaan eivät hyväksy sitä jos jonkun lasta ei ole mahdollista hakea pois.Me on muutenkin miehen kanssa jouduttu olemaan paljon pois töistä, koska tyttö ollut kipeänä kaksi kertaa peräkkäin. Ja tottakai se sieltä pois haettas jos olisi mahd.Vaahtoanko nyt turhasta? Sitä kun tahtoo vanhemmat välillä ottaa liian vakavasti ja ihteensä " hoitotätien" sanomiset?!

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Puolustaisin edelleen kovasti hoitajia, vaikken alalla olekaan. Eli eihän se varmaan aja samaa asiaa, jos vai osa henkilökunnasta on koulutus/suunnittelupäivänä paikalla.

Päiväkodin henkilökunta ei ehdi koskaan normaalin työpäivän aikana saman pöydän ääreen. Suurin osa ehtii ehkä päiväunien aikaan kahville, mutta silloinkin on osan jäätävä niitä unia vahtimaan, joten on varmasti välttämätöntä, että kerran vuodessa yhtenä päivänä järjestetään yhteinen suunnittelupäivä ¿ siihen en osaa ottaa kantaa, miten hankalaa se järjestäminen lauantaina olisi. Silloin tietysti hoitajat olisivat kukin vuorollaan jonkin toisen päivän vapaalla.

Ja fakta on se, että joulun välipäivinä on vähän lapsia paikalla. Viime vuonna oli eka kerta kun meidän päiväkoti oli joulun ja uuden vuoden välissä kiinni. Ei siis kahta viikkoa, vain ne välipäivät. Uuden vuoden ja loppiaisen välissä taisivat olla sitten ne vähäiset lapset yhdistetyssä ryhmässä. Edellisisnä vuosina päiväkoti on ollut aina auki, mutta lapsia on ollut paikalla vain kourallinen.

Nyt pari viikkoa sitten kun oli koululaisten syysloma oli lapsemme ryhmässä 8/22 lasta paikalla, (hoitajista paikalla olivat kaikki eli saivat lapset luxus hoitoa :-) ¿ ja jouluna on lomalla varmasti vielä useampi. Joten jossain kun on pakko säästää niin eikö tämä ole ihan järkevä tapa ?

Vierailija

Ei ne päiväkodit tosiaan varmaan kahta viikkoa kiinni ole. Meillekin tulleessa kyselyssä kysyttiin poissaoloja 3 viikon ajalta joulun ympärillä ¿ mutta en usko, että ovat kiinni kuin korkeintaan ne joulun ja uuden vuoden välipäivät ¿ muina aikoina voi tosiaan olla osa henkilökunnasta lomalla ja oman päiväkodin ryhmät yhdistettynä yms.

Se on tosiaan totta ettei monellakaan ole varaa pitää paria viikkoa lomaa, mutta useimmat varmaan pitävät ne 4 välipäivää.

Vierailija

Oman tytön päiväkodissa oli hoitajilla kehittämispäivä koko päivän ja he olivat laittaneet kyselyn ketkä lapsista tarvitsee varahoitopaikan. Mielestäni se on heidän velvollisuus järjestää sijaishoito. Ei kaikilla tosiaan ole mahdollisuuksia hakea aikaisemmin saatika pyytää jotain muuta hakemaan.Vierailija

Meille myös tuli yllätyksenä tieto, että pk on kiinni kaksi viikkoa (!!!) jouluna. Pakkohan se sitten oli järjestää niin, että pitää talvilomat silloin (huokaus, hyvästi hiihtoloma sitten) ja mummi hälytettiin toiseksi viikoksi. Onneksi mummi on juuri jäänyt eläkkeelle, matkaa kertyy kyllä 400km tulla, mutta lähtee ihan mielellään, kun sattui sopimaan. Että näinhän meilläkin sitten lomaillaan joululomaa... Varahoitopaikka olisi kyllä järjestynyt, mutta emme halunneet pientä lastamme laittaa vieraaseen päiväkotiin, vieraaseen ryhmään pariksi viikoksi, sinne jääminen, sekä vieminenkin ja hakeminen olisi ollut operaatio sinänsä. Koululaisperheissä toki hoito järjestyy helposti, mutta ei meillä tavallisilla töissäkäyvillä ole mitään joululomaa, tänä vuonna taitaa olla kokonaiset YKSI ylimääräinen päivä. Loppu loma on sitten palkkapussista pois, ainakin minulla.

Vierailija

Todennäköisesti teidän lapsi joutuu menemään ventovieraaseen päiväkotiin varahoitoon täksi ajaksi kun henkilökunnalla koulutusta tms. (minkä takia lapset piti hakea aikaisemmin).

Vierailija

Ja vielä harvemmin ovat 2vko kiinni. Mutta tosiasia on, että joka asiassa nykyään supistetaan ja säästettään myös tässä.

Ei se niistä hoitajista kiinni ole vaan sieltä ylemmästä portaasta jotka näistä asioista päättävät.

Eikä kaikilla hoitajillakaan ole mahdollisuutta olla lomilla silloin jos päiväkoti on vaikka 2vko kiinni, silloin he siirtyvät toiseen päiväkotiin.

Ja päiväkodeilla on velvollisuus järjestään varahoitopaikka lapselle.

Meidän päiväkodissa on ainakin monesti ollut tuo esim. joulujen välipäivät todella vähän lapsia. Meidän päiväkoti on n. 100 lapsen hoitopaikka ja jouluna monesti hoidossa on n.20 lasta eli noin yksi ryhmällinen lapsia. Kyllä niitä hodon tarvetta kysellään koska mitä järkeä siinä on, että töissä on aivan liikaa hoitajia.

Ja pitäähän niiden hoitajienkin joskus saada lomat pidettyä ja parempihan se on, että pitävät silloin kun lapsiakin on vähän. Monesti vanhemmat vielä varaavat hoidon ja sitten eivät sitä kuitenkaa tarvitse.

Niin ja jos on päiväkodin työntekijöillä koulutuspäivä niin se kyllä on lapselle maksuton jos lapsi on kotona.

Vierailija

vaikka vaikeaahan noilla päiväkodeilla kai on järjestää noita erikoistilanteita. Ja tosiaan, varmaan hoitaja ajattelee myös sitä että lapselle on tylsä mennä varahoitoon.Mutta itseänikin ottaa päähän se että päiväkodeissa oletetaan että kaikilla on joku mummu tai pappa siinä lähellä aina varalla. Erityisesti ihmetyttävät puheet joululomasta. Mistä hiton joululomasta? Ainakin meidän alueella moni päiväkoti sulkee ovensa jopa pariksi viikoksi joulun aikoihin kun vanhemmilla on lomaa eikä hoitoa muka tarvita. Luulenpa että asia ei oikeasti ole näin, vaan niin että vanhemmille ilmoitetaan että jouluaikaan päiväkoti saattaa mennä kiinni ja vanhemmat alkaa kauheassa hädässä järjestää vaikka mitä hoitoja lapsilleen ettei heidän tarvitse mennä varahoitoon. Varmaan joissain paikoissa pari päivää voi olla vapaata joulun tienoilla, mutta ainut ammattiryhmä jolla tiedän varsinaisesti olevan lomaa, on opettajat. Ellei tietysti sitten jätä kesälomasta joululle viikkoa lomaa tms.Itsekin päätin aloittaa äitiysloman varhennettuna jotta pojan ei tarvitse mennä joulun aikoihin mihinkään varahoitoon. Mutta jos en olisi raskaana, tälläistä mahdollisuutta ei olisi minulla eikä miehellänikään ellemme ottaisi palkatonta lomaa.Tämä meni ehkä vähän ohi aiheen, mutta tosiaan välillä korpee kun ei ymmärretä ettei joka työpaikasta lähdetä kesken päivän tai pidetä lomia miten sattuu.

Vierailija

Ymmärrän vielä välipäivät (vaikka ei esim. minulla ja miehelläni silloin vapaata ole ellei kerry esim. ylitöitä) mutta uuden vuoden ja loppiaisen väliset päivät kuulostaa jo aika liioittelulta.Vierailija

Meillä se koulutuspäivä nimittäin kestää koko päivän. Ja kun päivä on vielä keskellä viikkoa. Olisi edes perjantai, niin olisi helpompi järjestää lomapäivä. Hoitomaksu kuitenkin menee ko. päivältä, vaikka lapsi ei tarhassa olisikaan. Ja kaikille eivät varapaikkaa pysty järjestämään.

Vierailija

Minulle on tullut sellainen käsitys, että valitettavasti nuo kesän ja joulun aikaan ajoitetut, lähes väkisin perheiltä puristetut lomajaksot, tähtäävät myös määräaikaisen henkilökunnan työsuhteen katkaisemiseen. Yleensähän määräaikaiset ovat ensin jouluun ja sitten taas tammikuusta touko-kesäkuun vaihteeseen.Jos vaihtoehtona on viedä jouluaikana lapsi täysin vieraaseen paikkaan, niin toki kaikki yrittävät järjestää hoidon kotona keinolla millä hyväsä. Ja sitten taas seuraavana vuonna tulee lappu, jossa päiväkodin kiinniolojaksoa on vain pidennetty (meillä yht. 8 lomapäivää = 2 vkoa tänä vuonna), ja sitä sitten saatellaan viestillä, että kun ennenkin on ollut niin paljon lomia lapsilla jouluna... kas kummaa :o(

Vierailija

tämä ei johdu siitä, että vanhemmat pitäisivät aina lomia kyseisiin aikoihin (joulu-, syys- , hiihto- ja kesäloma-ajat), vaan usein päiväkoti-ikäisillä on koululaisia sisaruksina, joille vanhemmat joutuvat hoitoa joka tapauksessa järjestämään pitäen joko itse lomia tai mahdollisten muiden hoitajien (isovanhemmat tms. ) avulla.

päiväkodit tosiaan ovat aika hiljaisia näinä kyseisinä aikoina, ja siksi monesti eri päiväkotien lapsia/henkilökuntaa yhdistellään siten, että toiset päiväkodit suljetaan, ja varahoitoa järjestetään tarpeen mukaan vain muutamissa kunnan päivähoitopaikoissa.

lomaa päivähoidon työntekijöillä ei ole sen kummemmin kuin muillakaan kunnan työntekijöillä, ylityövapaita hoitajat/opettajat pitävät monesti kuitenkin näinä hiljaisimpina aikoina. (niitä ylitöitä kun kertyy aika rutkasti... )

mitä henkilökunnan koulutuspäiviin tulee, niin niitä nyt varmasti on joka työpaikalla, ja ne vaativat aina jonkinlaisia erityisjärjestelyitä.

toki ainakin meilläpäin hoitoa järjestetään aina sitä tarvitseville lapsille, eikä ketään painosteta olemaan poissa. ja meillä kyllä päivä on aina maksuton, jos vanhemmat pystyvät järjestämään lapselle muuta hoitoa.

yhdessä joustaen ja hyvässä yhteishengessä päivähoitopakan henkilökunta ja vanhemmat selviävät kuitenkin yleensä näistä " erityisjärjestelyistä" tavalla tai toisella. ja lapsen etu ja hyvinvointi tietenkin tärkeimpänä mielessä!terv. kimmy-päivähoitoalalta...

Vierailija

Sorry, en ymmärrä Sipi. Ihan oikeasti kenellä ammattiryhmällä on lomaa viikko tai pari joulun aikoihin (edellinen päiväkoti esim. oli kaksi viikkoa kiinni joulun aikoihin)??? Jos itse haluaisin lomaa pitää niin se pitäisi ottaa sitten talvi- tai kesälomasta (jälkimmäisestä sitä ei oikein voi ottaa jottei lapsi taas joutuisi varahoitoon).Siinä olet kyllä oikeassa että jos jouluna sitten hoitajat pitävät talvilomansa, niin onhan siinä hyvät puolensa. Epäilen vaan että heillä on enemmän lomaa. Ainakin edellisessä päiväkodissa hoitajilla oli silti talvella talvilomatkin.

Vierailija

Eikö se ole ihan järkevää säästämistä, että kun heinäkuussa ja joulun välipäivinä on joka tapauksessa suurin osa lapsista lomalla ¿ niin päiväkoteja pidetään myös silloin kiinni ja henkilökunta voi myös silloin pitää lomiaan, ettei heidän kesken vuottaan pitämien lomien takia sitten taas ole liian vähän henkilökuntaa. Eli näitä juttuja järkevästi suunnittelemalla ja puolin ja toisin joustamalla puhalletaan yhteen hiileen LASTEMME PARHAAKSI !

Ymmärrän tietysti, että se ottaa päähän jos ei ole todella ole mahdollisuutta pitää lomaa ¿ mutta tuttavapiirissä, olen huomannut että tässäkin asiassa valitetaan usein ihan vaan valittamisen vuoksi.

Vierailija

aina suunnittelupäivänsä työaikana. Minustakin se on aina ollut erikoista. Täytyy olla niin, että heillä on sellainen työsopimusehto, että nämä suunnittelupäivät tehdään työaikaan. Olen itse opettaja, ja meilläkin on tietty määrä näitä ns veso-päiviä. Opettajat tekevät vesonsa ennen oppilaiden kouluvuoden alkamista, lauantaisin tai varsinaisen työpäivän jälkeen, jolloin näitä pidennettyjä työpäiviä on monta ja päivästä tulee varsin uuvuttava.En itsekään ymmärrä miten päiväkodeissa oletetaan, että lapselle on helppo löytää hoitopaikka. Meillä ainakin isovanhemmat ovat vielä täysillä työelämässä mukana, kuten kaikki ystävät ja sisaruksetkin. Jos hoitopaikkaa ei oikeasti tarvitsisi, niin ei kai sitä lasta sinne laittaisi! Esikoisella ei ollut mitään vaikeuksia olla eri päiväkodissa yhtä päivää silloin tällöin. Lasten paras olisi varmasti se, että nämä suunnittelut hoidettaisiin lasten hoitoajan ulkopuolella. Ja kaikki kunnia nyt muuten raskasta työtä, varsin huonolla palkalla puurtaville lastenhoitajille ja lastentarhanopettajille.Vierailija

Täytyy myös muistaa se, että päiväkodissa on myös monta muuta ammattiryhmää kuin kasvattajat. Päiväkodissa tarvitaan myös siivoojaa ja keittiöihmisiä. On kallista pitää esim. ruokahuollon ihmistä töissä, jos paikalla on vain muutamia lapsia. Tästäkin syystä ryhmiä yhdistellään lomien ajaksi. Ja kasvattajiakin tarvitaa kuitenkin monta paikalle, koska jos päiväkoti on auki esim. klo 6-18, ei riitä yhden ihmisen työpäivän pituus tehtävää hoitamaan.

Ja suunnitteluaikaa henkilökunta tarvitsee vain ja ainoastaan siksi, että pystyisi paremmin lapsiryhmää ohjaamaan ja järjestämään laadukasta toimintaa. Päivät ovat niin täynnä tohinaa, ettei siinä ohella todellakaan ole aikaa miettiä ja suunnitella yhtään mitään.

Varmasti vaan ihan parasta mahdollista vanhemmille ja lapsille yritetään tarjota! Kiusallaan tuskin näitä järjestelyjä tehdään!

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat