Jos äiti on äitiyslomalla, voiko isä silti jäädä pariksi päiväksi pois töistä hoitamaan sairasta lasta ?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Kysynpä täälläkin,

Kuka tietää mitä laki sanoo tästä ? Äitiyslomalla olevalla äidillä on siis omaa menoa ja lapsi on sairas, voiko isä ilman muuta jäädä pois töistä lasta hoitamaan jotta äiti pääsee menoonsa ?

Kommentit (6)

Vierailija

mutta periaatteessa äiti ei saa jäädä töistä kotiin hoitamaan kipeää lasta, jos isä on kotona tai sinne saadaan joku hoitamaan. Vapaa on tarkoitettu lapsen hoidon järjestämiseen ei lapsen hoitoon. Noin niiku lain mukaan.mjy

Vierailija

Ei silloin, jos lasta " työkseen" hoitava äiti sairastuu vaikka olisi kykenemätön hoitamaan lasta ja vaikka olisi kuinka monta lääkärintodistusta. Ikävä kyllä. Toki joku työnantaja/pomo voi hyvää hyvyyttään antaa palkatonta tai vaikka palkallistakin lomaa, mutta mitään velvollisuutta tähän ei ole.Periaatteessahan siinä tilanteessa olisi kunnan velvollisuus järjestää kotiapua perheelle, mutta nykyään se on vain utopiaa. Ei ole rahaa muuhun kuin ongelmaperheiden auttamiseen (ja verotusta vaan kevennetään...). Me " tavalliset" jäädään kyllä tänä päivävä ilman tätä(kin) peruspalvelua.

elef:

Lainaus:


Ja mielestäni niin (edelliselle viestille vastaus) että kun äiti sairaana ja ei kykene hoitamaan lasta, silloin on mahdollista järjestää todistus " sairaan perheenjäsenen hoitoon" (eli kai juuri kuin sen sairaan äidin eikä vauvan hoitoon?) mutta työnantaja ei ole velvoitettu siitä palkkaa maksamaan. Monet kai hyväntahtoisuutta maksavat, mutta se on vapaaehtoista.

Vierailija

Veikkaisin siis että ei ole oikein jäädä, mutta kaipa sekin on työnantajastakin kiinni, miten suhtautuu yleensäkin moisiin juttuihin.

Vierailija

Meillä isän työpaikalta ei saanut jäädä kotiin edes siinä tilanteessa, että äitiyslomalla oleva äiti (siis minä) jouduin sairaslomalle ja vauva oli vajaan kuukauden. Ja oli siis lääkärintodistukset asiasta, että vauva tarvitsee välttämättä isän hoitoa, kun äiti ei ole kykenevä. Eikä ollut kyse mistään flunssasta. mutta ei kelvannut. Palkatonta oli pakko ottaa.

Vierailija

Onko ne " muut menot" semmoiset että ottaisit vauvan mukaan jos hän olis terve?Ja mielestäni niin (edelliselle viestille vastaus) että kun äiti sairaana ja ei kykene hoitamaan lasta, silloin on mahdollista järjestää todistus " sairaan perheenjäsenen hoitoon" (eli kai juuri kuin sen sairaan äidin eikä vauvan hoitoon?) mutta työnantaja ei ole velvoitettu siitä palkkaa maksamaan. Monet kai hyväntahtoisuutta maksavat, mutta se on vapaaehtoista.

Vierailija

Asia menee siten, että vanhemman on maksimissaan mahdollista saada vapaata 3 päivää, sairaan lapsen hoidon järjestämistä varten.Käytännössä, usein hoidetaan itse lasta maksimissan nuo kolme päivää, työnantajat kiertäen hyväksyvät tämän menettelyn.Varmaa on ettei työnantaja maksa isälle palkaa jos isä jää kotiin hoitamaan lasta, jos äiti on kotona.Usein näissä tilanteissa, isän työnantaja haluaa äidin työnantajalta todistuksen, että äiti on kyseisenä aikana töissä.Koska muutoin olisi suuri riski, (ainakin työnantajien mielestä) että vanhemmat pitävät molemmat kolmen päivän palkallisen loman. On kummenpaakin nähty.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat