Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Aikaiset aamuheräämiset - mikä avuksi?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Meillä neiti (1v 6 kk) herää joka aamu viimeistään puoli kuudelta, usein jo viiden jälkeen, eikä suostu enää nukkumaan. Sen lisäksi että me vanhemmat varsin mielellämme nukkuisimme hieman pidempään (ja voimme sen tehdäkin kun vuorottelemme), ongelmana ovat isot sisarukset, jotka eivät ilahdu joka-aamuisesta herätyksestä. Puolitoistavuotiasta ei millään pidä niin hiljaa, etteivät muut heräisi, ja harmittaa kun kouluaamuinakin isot joutuvat heräämään tuntia turhan aikaisin. Väkisin sängyssä pitäminen aiheuttaa taatusti vielä isomman metelin.Tämä kuopus menee nukkumaan klo 20 aikoihin, nukkuu alkuyön omassa sängyssään, herää joskus 2-3 aikohin, tulee meidän sänkyymme ja nukkuu siinä aamuyön. Myöhäisempää nukkumaanmenoaikaa on kokeiltu, tuloksena vain tooooosi kiukkuinen pikkuneiti ja ihan yhtä aikainen herätys, päikkäriaika tulee sitten hieman aikaisemmin kuin yleensä (normaalisti puolen päivän aikaan), mutta nekään eivät ole silti normaalia (1,5 - 2 h) pidemmät. Tyttö nukkuu vain yhdet päikkärit.Hyviä neuvoja vastaanotetaan, kiitos =)

Kommentit (12)

Meilläikin esikoinen heräili 1-2 vuotiaana säännölisesti n. klo 5.30. Ja lisäksi meni nukkumaan vasta 9-10, on vaan aina ollut vähäuninen. Hieman parannusta tuli kun päiväunet jäi pois 2,5 v, sitten saattoi nukkua aamulla jo 6.30 asti. Nyt eskarilaisena joudun herättelemään 7.15 ja jos saa nukkua nukkuisi joskus jopa 8:aan.Kuopus nyt 4 v, herää edelleen aikaisemmin, noin 7, tosin hänellä vaikuttavat päiväkodissa otetut päivänokoset.Luulen ettei lapsen kelloa kovin helposti pysty kääntämään, pientä apua meillä on aina tuonut tämä talven pimein aika, toisaalata vanhemmille aikaiset herätykset silloin sitäkin rankempia.Muistan että kun esikoinen heräili tuohon 5.30 aikaan, yleensä siirryttiin vaan olohuoneeseen, laitoin hänelle jonkun videon päälle ja jatkoin torkkumista sohvalla tunnin verran.

Meillä aika lailla sama tilanne. Tyttö 1v6kk nukku ennen niin että 5-6 tuli viereen ja aamu alko 7.30-8 kunnes yhtenä aamuna alkokin aamut 5-6 ja ei ole niitä enää pidentänyt! Mikään ei auta kun neiti päättää herätä.

Yöunille menee 20.30-21.00 (ja meilläkään ei auta iltojen venyttäminen aamun pituuteen).

Päikkäreitä nukkuu 1-2.5 tuntia (eka herättelin tyttöä kesken päikkäreiden et jos se auttais aamuihin, mutta turhaan).Toisaalta aikaset aamut ei minua haittaa koska tyttö viihtyy ihan hyvin ja päivät kuluu silti suht vauhdilla.

Voisin kyllä ite vähän pidempää nukkua...varsinkin tämä raskaus vähän verottaa oloa (raskausviikkoja 20+6).Voi olla että tilanne taas jossain vaiheessa muuttuu..ehkä!!Mutta jaksamisia teidän perheelle!!! =)

Meillä kans tyttö on kyllä tosi pirteä ja iloinen heti herättyään, ongelmana on lähinnä just se että muut ei ole niin innoissaan heräämässä vielä ennen kuutta =) Oli kans jakso jolloin hän nukkui ilman yöheräämistä noin seitsemään, mutta nyt herää sen kerran, ja ylös on päästävä viimeistään kuudelta. Ei mitään kovin ihmeellistä uutta ole oppinut ihan just, puhetta tietysti koko ajan lisää ja kaikenlaistahan nämä taaperot oppii ihan joka päivä, mutta esimerkiksi kävely on jo vanha juttu kuitenkin.Eletään toivossa että muuttais tapojaan, ja muiden kokemukset kiinnostavat edelleen!

mutta kylla ollaan miehen kanssa aivan toivottoman vasyneita jo klo 21. Lapsi 12kk menee nukkumaan klo 19.30-20.00 ja heraa 04.45-05.15. Olemme mekin kokeilleet monia keinoja ja paivarytmin muutoksia, mikaan ei tosiaan auta. Protestoi kukonlaulun aikaan sangyssaan kunnes otamme viereemme halimaan, itse puolitorkumme kunnes riehuu niin paljon etta on noustava. Yleensa myos kakkaa heti herattyaan, joten tuoksuvaippakin rajoittaa halihetkien pituutta. Ei ole mitenkaan erityisen nalkainen tm, on vaan uni loppu. Tata on ollut jo muutama kuukausi, huh huh toivottavasti on sita laatua joka ian myota nukkuu pidempaan. Aina on myos ollut vahauninen, ja me vanhemmat taas nukkuisimme vaikka 12 vuorokaudessa. Miten voi nain aamutorkut vanhemmat saada nain aamuvirkun lapsen, kysyn vaan...

neiti-ihminen. Hän oli sitä aivan pienestä vauvasta lähtien, aamun virkku ja illan torkku. Iltaisin mentiin nukkumaan noin 19.30. Mikä sekin oli rasittavaa, kun iltaisin ei keretty mihinkään ja aamuisin sitten kerettiin leikkimään pitkät pätkät ennen hoitoon menoa. Neiti on nyt jo kolmevuotias ja meillä parannus unissa tapahtui 1 v 7 kk iässä kun keväällä käännettin kelloja eteenpäin, niin saatiin tuo tunti suoraan aamuihin ja iltoihin. Sitten seuraavana kesänä hän alkoi vielä pikkaisen hilata tuota aikaa myöhemmäksi, kesäilloissa kun riitti mielekiintoista puuhaa. Mutta siis vajaa kaksivuotiaana aamu-unet hilautuivat pidemmiksi.

että meillä hengissäselviämisen kannalta on tärkeää, että menemme miehen kanssa iltaisin ajoissa nukkumaan. Poika menee kahdeksalta yöunille, me olemme miehen kanssa yleensä jo klo 21 ihan kuolemanväsyneitä. Viimeistään klo 22 ollaan sängyssä. Viikonloppuisin nukumme pojan kanssa parin tunnin päiväunet. Se on ainoa keino saada univelkaa vähän pienennettyä.Poika käy mummolassa aina silloin tällöin yökylässä ja olen huomannut, etten enää osaa nukkua vaikka saisin. Vaikka poika ei olisi kotona herättämässä, herään silti ensimmäisen kerran viideltä katsomaan kelloa :(. Jos jotain iloa on varhaisista aamuista, niin ainakin se, että ehdin arkiaamuina touhuta pojan kanssa vaikka kuinka, ehdin laittaa paikat kuntoon, syödä aamiaiset, lukea lehdet ja silti ehdin seitsemäksi töihin.

Eli 2v8kk perinyt minun aamunvirkun unirytmini. Onneksi itselleni aikaiset herätykset eivät tuota ylitsepääsemätöntä ongelmaa. Ongelma on vain lähinnä se, ettei muu maailma herää vielä viideltä. Myös viidestä yhdeksään (jolloin päiväkotipäivä starttaa) on melkoisesti aikaa tehdä jos vaikka mitä. Toisaalta kotona en kuitenkaan voi taaperon kanssa kauheasti kotihommia puuhata, kun muu porukka kuitenkin haluaa vielä nukkua, kuten varmaan naapuritkin.Meillä taapero osaa jo hipsiä kanssani hiljaa pois yhteisestä makkarista ja on tottunut leikkimään keittiössä, kunnes muu porukka herää ja huoneita " vapautuu" . Osaa olla aamuisin jo suht. hiljaa, toki välillä täytyy muistutella, ja ymmärtää, ettei muita saa herättää ennen kuin annan luvan. Ai joo, illalla kasaan (jos muistan) keittiöön valmiiksi odottamaan värikynät, muovailuvahaa tms. hiljaista puuhaa. Taapero on myös tottunut siihen, että puuhailee vieressäni suht. itsenäisesti, minä kun en aamun sanomalehdestä juuri tingi.Ollaan myös suunniteltu, että pian siirryttäisiin siihen vaiheeseen, että taapero pärjäisi keittiössä vähän aikaa itsekseenkin. Ts. söisi valmiiksi illalla laitettuija eväitä jne. Itse nimittäin totuin jo hyvin pienestä puuhailemaan aamuisin itsekseni ja laittamaan aamiaista (lähinnä muroja tms. helppoa), enkä muista saaneeni siitä ihmeempiä traumoja. ;) Joskus vähän isompana meillä oli lapsuuden kodissani myös jotain selllaisia aamu" sääntöjä" , että jos kelloradion eka numero oli viisi, sai sytyttää yövalon ja lueskella sängyssä ja jos kuusi, sai sitten ruveta leikkimään hiljaa omassa huoneessa tms.Eli siis: vaikka lapsen rytmiä ei saisi millään muutettua, pikku hiljaa pieninkin alkaa tajuta, että muiden unta pitää kunnioittaa plus oppii aamulla toimimaan itsekseenkin. (Apuhan toki on lähellä ja herätettävissä, jos hätä tulee, että " totaalisen" yksin ei lapsi silti jää.)Ja vielä: Korvatulpista on ainakin meillä muille nukkujille apua. Tietysti saattavat vaatia totuttelua ensin, eikä niitä ihan pienet varmasti voi eikä halua käyttää. Mutta ehkä esim. jo pienet kouluikäiset..?Niin ja meillä aikuiset menee ajoissa nukkumaan plus nukkuu päikkärit aina kun mahdollista vaikka kuinka harmittaisi. Muuten ei tule arjesta mitään...

Meillä tyttö 1v11kk ja tänäkin aamuna noustiin klo 5.03 :) Helpotus huomata että on muitakin aamuvirkkuja! Tuntuu että kaikkien taaperot nukkuu kahdeksaan vähintään.

Välillä meilläkin nukuttiin 12 tunnin yöunia, mutta nyt maksimissaan 10! Itse ei kuitenkaan malttaisi vielä yhdeksältä mennä nukkumaan, vaan tulee miehen kans valvottua myöhempään, sitten aamut on yhtä tuskaa. Kaipa se vaan on jaksettava ja toivottava aikoja että saisi nukkua pitkään.

Voi kylläpäs helpotti lukea näitä posteja aamuvirkuista muksuista! Tuntuu että omassa ystäväpiirissä about 1.3v taaperot nukkuu kaikki mukisematta ja yhtäjaksoisesti ainakin klo 8 asti!Meidän 1.2v typykkä kuukahtaa iltaisin klo 20 mennessä (on myöhäistynyt nyt klo 19:sta) mutta parin yöheräilyn jälkeen jo klo 4.30-5 olis valmiina uuden päivän haasteisiin...Imetän vielä aamuisin, ja siitä onkin tullut keino kellistää hänet uudelleen noin klo 6-7 asti, joinakin harvoina aamuina peräti klo 7.30 asti, tosin katkonaisen unen ja kitinän säestyksellä. Sitten neiti riehuu sängyssä kunnes alkaa huutaa ... ja on äidinkin noustava. Yritän nukkua päiväunet samaan aikaan hänen kanssaan, muttei sekään ole helppoa. Univelka ei tunnu helpottavan KOSKAAN!!!Se lohduttaa, että teitä on muitakin! Eläköön virtuaalinen vertaistuki!!!

Meillä on aamunvirkku poika, ikää 2 v 8 kk. Hän on koko ikänsä herännyt viimeistään kuudelta, keskimäärin noin klo 5-6. Me olemme yrittäneet kaikkemme (myöhemmin nukkumaan, päiväunien rajoitukset, pimennysverhot jne.), mutta pojan rytmi ei ole muuttunut, joten olemme luopuneet siitä toivosta ja sopeutuneet. Joskus pojalla on kausia, että nukkuu jopa kuuteen asti (luksusta), tällä hetkellä taas vaihteeksi sellainen vaihe, että joka aamu herätään kellontarkasti klo 4.45 (eikä muuten johdu normaaliaikaan siirtymisestä, sillä tuohon aikaan on herätty jo useampi kuukausi).Välillä tuo on rankkaa, mutta toisaalta poika itse näyttää pärjäävän noilla unilla. Hän herää aamuisin pääsääntöisesti hyväntuulisena.Poika menee nukkumaan klo 20 ja nukkuu noin 1,5 h päiväunet.Sori sori, tämä oli tarkoitettu " aikaiset aamuheräämiset" -tms. otsikoituun ketjuun. Lipsahti käsistä. Saa siirtää, jos täällä joku moderaattori on paikalla.

Kylläpäs kuulostaa niin tutulta, niin tutulta. Meillä neiti on 1v.2kk ja joka aamu herätään 5-6. Joskus harvoin nukkuu 6.30 asti. Tyttö käy nukkumaan n. 21.00. Mekin ollaan koitettu kaikkea, mutta mikää ei ole auttanut. Ei kait tässä auta kuin kestää. Minäkin olen raskaana, joka kans väsyttää ja kun neiti ei aina halua päiväuniakaan nukkua kuin 30 min tai vartin pätkissä. Rauhoittuu siis sänkyyn kun käyn laittamassa pitkälleen, mut ite ei saa nukutuksi, kun kohta kiljuu uudestaan :(Voimia kaikille aamuvirkkujen vanhemmille.Bea

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat