Miksei kaikki vanhemmat tarjoa lapsilleen kasviksia?

Vierailija

Kauhistuneena kuuntelin, kun kaverini selitti, ettei itse voi sietää kasviksia eikä ne lapsillekaan maistu. No ei kai, kun ei niitä koskaan kotona ole! Minä olen aina pyrkinyt edes lapsille laittamaan tarjolle jotain kasvista, ei tulisi mieleenkään tarjota vaikka pelkkää makaronilaatikkoa! Lapsi päättää toki itse syökö (useimmiten syö), mutta kyllä niitä pitää ainakin tarjolle laittaa.Miten muilla? Syödäänkö teillä kasviksia ja jos ei niin miksei.

Kommentit (13)

Meillä vähän sama juttu, etteivät kaksoset 4v oikein haluaisi enää mitään kasviksia syödä. Aikaisemmin upposi paremmin, nykyään uppoaa vain tietyt kasvikset ja hedelmät. Kurkkua ja tomaattia eivät syö enää lainkaan, porkkanaa vain jos sitä tarjoaa etukäteen alkupalana. Kokeile vaikka sitä jos tarjoaisit kasviksia ns. alkupaloina, meillä sillä tavoin menevät paprika- ja porkkanasuikaleetkin joten kuten.Yritän paljon piilottaa kasviksia myös kastikkeisiin. LIsään niihin paljon herne-maissi-paprikaa yms yms.Meillä on kyllä myös kyse siitä, että tuntuvat päässeen jotenkin herkuttelun makuun. Haluaisivat päivittäin jotain makeaa ja mielellään jättäisivät terveellisen ruoan pois:(.

Hän on kauhean tarkka siitä, että ruoka on tehty siten, ettei vain mitään bakteereita jää muhimaan ts. ruuat on paistettu ja keitetty kuiviksi, mutta kasvisten terveellisyydestä hän ei ilmeisesti ole kuullutkaan. Pillereitä hän kyllä popsii ja kaikenmaailman luontaistuotteita.

Mustikasta hän on viime aikoina innostunut. Hän tekee mustikkapiirakkaa, kun mustikka kerran on niin mahdottoman terveellistä =)

Minua aina hämmentää anopin ruuat, esimerkiksi lihakeitosta löytyy vain perunoita, lihaa ja lihaliemi. Odottaisin joskus edes porkkanoita löytäväni.

" olet mitä syöt" -ihmisiä, jotka tosiaan eivät syö kasviksia tai hedelmiä ollenkaan. Erityisesti heitä löytyy tästä vanhemmasta polvesta, niistä jotka nyt innolla vetelevät pullaa ja rasvaa kun sitä ei lapsuudessa saanut, esim. omat vanhempani ja appivanhempani.Oma äitini ei esim. koskaan ole tehnyt salaattia. Joskus meillä oli kesisin tomaattia ja kurkkua. Talvisin ei juurikaan mitään muuta syöty kuin perunaa ja jotain kastiketta, oisko joskus ollut keitettyä porkkanaa joukossa!Marjoja söimme omista pensaista sekä keräsimme kyllä mustikkaa, puolukkaa ja valokkia.Näin vanhempani vieläkin syövät.Appivanhempieni luona ei myöskään juuri kasviksilla ja hedelmillä mussuteltu. Iltapäivisin aina kahvit ja jotain pullaa, ei ikinä mitään terveellistä. Jauhelihakastiketta ja perunoita 4 kertaa viikossa ainakin, siinä välissä paistettiin sitten niitä perunoita välipäivinä. Joskus anoppi paistoi porkkanoita tietenkin SUURESSA määrässä rasvaa! Hedelmiä en koskaan muista siellä syöneeni:(.Itse kyllä yritän tarjota kasviksia lapsilleni lähes joka päivä ainakin. Aina nyt vain ei jääkaapista tai pakkasesta mitään sopivaa löydy kuitenkaan. Usein sekoitan niitä kasviksia myös kastikkeisiin ja patoihin. Sipulia, valkosipulia, paprikaa ja tomaattia käytämme paljon.Hedelmiä syömme kyllä päivittäin.

Ei suostunut ihan silloin pienenäkään syömään esim kurkkua tai tomaattia sormiruokana, ja sekavihanneksista lautanen lensi lattialle saman tein. Nyt kun järki on kasvanut (lapsi 3-vuotias), ei toki enää mitään mielenosoituksia järjestä, maistaa vähän puolipakolla ja yökkii sitten, en tiedä yököttääkö maku oikeasti vai vetääkö vaan jotain showta.

Päiväkodissa on tapana, että kaikkea maistetaan = hyvä, mutta niillä on systeeminä, että ei tarvi nielasta, vaan sitten saa sylkästä kun on käynyt suussa = ällöttävää. On ollut pikkuisen vaikeaa kotona saada poika maistamaan kunnolla, pureskelemaan ja nielaisemaan.

Ainoa keino saada syömään kasviksia on piilottaa esim kukkakaali perunan sekaan esim jauhelihakeitossa; kun se ei näy mössätyn perunan seasta, poika syö ihan hyvällä halulla. Marjat menee vain kiisselissä, siihenkin ne pitää mössätä ja laittaa siivilän läpi ettei jää siemeniä tai muuta sattumaa. Hedelmiäkään ei syö.

Ei kyllä voi kukaan väittää etteikö oltais yritetty, mutta ei niistä kasviksista viitsi enää mitään numeroa tehdä, eikä niitä enää juuri tyrkytetäkään. Eikä meillä kukaan ole ylipainoinen, vaikkei vanhemmatkaan ihan tarpeeksi kasviksia syö.

Vierailija:

Lainaus:


Monella syy ylipainoon on yksinkertaisesti se, että sitä normaalia, terveellistä ruokaa syödään liikaa kulutukseen nähden.
Esimerkiksi porkkanassa on n.36 kilokaloria sataa grammaa kohden. Jos sillä lihoisi, sitä täytyisi syödä kuutisen kiloa joka päivä. Kukaan ei tietystikään syö näin yksipuolisesti, mutta lautasmallin mukaan eli terveellisesti syövä ihminen saa todellakin syödä monta annosta kerralla, ennen kuin paino alkaa nousta.

Ei siksi, etteivät ne muuten kelpaisi, vaan siksi, että keitettyjä juureksia lukuunottamatta suurin osa kasviksista on aika vaikeasti syötäviä. Jopa kurkku.Vierailija:

Lainaus:


Ainoa keino saada syömään kasviksia on piilottaa esim kukkakaali perunan sekaan esim jauhelihakeitossa; kun se ei näy mössätyn perunan seasta, poika syö ihan hyvällä halulla. Marjat menee vain kiisselissä, siihenkin ne pitää mössätä ja laittaa siivilän läpi ettei jää siemeniä tai muuta sattumaa.
Teen siis esimerkiksi jauhelihakastikkeen siten, että puolet sattumista on raastettua porkkanaa ja vaikkapa naurista tai lanttua. Pieneksi raastettu kurkku menee sellaisenaan ja myös vaikkapa broilerin kanssa paistettuna. Perunasose on meillä sekoitus perunasta, kukkakaalista, pinaatista ja juuriselleristä. Lihamurekkeen sisään voi laittaa soseutettuja keitettyjä herneitä tuorejuustolla notkeutettuna. Jne. jne.

Meillä näitä ei tarvitse piilottaa, joten vihreä perunasose ei lapsia ihmetytä, ehkäpä voisit kokeilla tuota ilman pinaattia ja porkkanaa, jolloin se menisi paremmin läpi.Yksi keino on myös se, että kasvikset vain laitetaan lautaselle tarjolle, vaikkei niitä syötäisikään. Tällöin lapsi tottuu siihen, että niitä on päivittäin ja ehkä jonain päivänä saattaa jo kuvitella syöneensäkin niitä aina =)

Vierailija:

Lainaus:


...lautasmallin mukaan eli terveellisesti syövä ihminen saa todellakin syödä monta annosta kerralla, ennen kuin paino alkaa nousta.
Eiköhän se lautanen täytetä juuri sillä ruualla, eikä puoliksi kasviksilla. Näitä annoksia jos syö kaksikin se vastaa neljää normaalia lautasmalliannosta ja sillä varmasti jo lihoo. En usko, että ylipainoiset ovat terveellisellä ruokavaliolla lihoneet.joskus pyödässä voi kyullä olla plelkkää makaronilaatikkoa (tosin mä yleensä laitan siihenkin porkkanaa tai parsakaalia tai vastaavaa ja tomaattia), joku toinen päivän ateria on sitten kokonaan esim dippikasviksia tai salaattia tmv.Niistä tositv-ohjelmista minä en vetäisi mitään koko kansaa koskevia johtopäätöksiä, ne on tietysti lavastettu, jotta niissä olisi vähän enemmän katsottavaa. Eihän siinä olisi mitään ideaa, että tavallisesta ruokavaliosta siirrytään tavalliseen, mutta kun liioitellaan reippaasti molempiin suuntiin nii saadaan vähän dramatiikkaa ohjelmaan.

Tosin olen kyllä joskus ollut hoikka kasvissyöjä ja ikuinen dieettaaja, että sikäli poikkean noista " olet mitä syöt" -ihmisistä.Ja en tiedä, miksi jotkut eivät tarjoa lapsilleen kasviksia. Luulisi kaikkien nykyaikana tietävän terveellisen ruokavalion perusteet, ne kun opetetaan koulussa ja muutenkin niitä tulee joka tuutista. Kysy ap. kaveriltasi.

Siksi, että heidän äitinsä ja koulujensa keittäjät ovat valmistaneet kasvikset väärin ja ylikeittäneet ne mauttomaksi mössöksi, joten heihin on jo lapsuudessa iskostunut kuva, että kasvisruoka on pahaa.

Palstalla näyttää kaikkien ruokapöydästä löytyvän kauheat määrät kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mutta kun on esimerkiksi katsonut " Olet mitä syöt" -ohjelmaa näyttävät ylipainoisten syömät ruuat järkyttäviltä.

Koko sarjan aikana näytetyistä ruokapäiväkirja-pöydistä on tainnut löytyä kerran puolikas tomaatti! Miten ihmiset selviävät ilman kasviksia? Vai syödäänkö vitamiinit sitten pillereinä?

Vierailija:

Lainaus:
Niistä tositv-ohjelmista minä en vetäisi mitään koko kansaa koskevia johtopäätöksiä, ne on tietysti lavastettu, jotta niissä olisi vähän enemmän katsottavaa. Eihän siinä olisi mitään ideaa, että tavallisesta ruokavaliosta siirrytään tavalliseen, mutta kun liioitellaan reippaasti molempiin suuntiin nii saadaan vähän dramatiikkaa ohjelmaan.
Näinpä näin. Eihän niitä raflaavia pöytäasetelmia saataisi muuten aikaan. Monella syy ylipainoon on yksinkertaisesti se, että sitä normaalia, terveellistä ruokaa syödään liikaa kulutukseen nähden. Ei siitä ohjelmaa saada, että henkilö vain syö vähän vähemmän.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat