Vierailija

Kun se neuvolan täti kielsi ;/



(Heti sitä himoitsee kaikkea kiellettyä...)

Kommentit (6)

Tosin kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta sitten tätä kyseistä kieltoa ei ollut, ja ainakin oma äitini on syönyt molempia lapsia odottaessaan maksalaatikkoa silloin kun on mieli tehnyt (kerran kuussa / kaksi kertaa kuussa). Terveitä silti ollaan molemmat siskon kanssa, ja luulen että suurin osa muistakin meidän ikäisistä on, vaikka äidit onkin syöneet maksalaatikkoa raskaana ollessaan ;)



Mutta kun nyt kuitenkin on huomattu selvä riski, että maksalaatikon liika A-vitamiini voi aiheuttaa kehityshäiriöitä, jo YKSIKIN annos, niin en käsitä miksi sitä ohjetta ei jaksa yhdeksää kuukautta noudattaa?



Entä jos sillä lapsella sittenkin on jokin kehityshäiriö, vaikka olisit vain kerran syönyt maksalaatikkoa? Etkö soimaisi itseäsi? Etkö syyttelisi itseäsi? Kannattaako sitä riskiä nyt kuitenkaan ottaa, (vaikka se ei iso olekaan), kun kyse on kuitenkin noin lyhyestä ajasta ja noin pienestä asiasta??

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

A-vitamiinin haittavaikutuksista



Liiallisen A-vitamiinin haittavaikutuksia ei esiinnyt käytännössä juuri koskaan normaalin ravinnon seurauksena. Siihen olisi tarvittu monikymmenkertaisesti normaalin tarpeen ylittävä vitamiinimäärä kuukausien ajan. Haittoja on esiintynyt lähinnä vain naparetkeilijöillä, jotka ovat syöneet usein jääkarhun maksaa, jonka A-vitamiinipitoisuus on erittäin korkea. Tiedot haitoista liittyvät pääasiallisesti eläinkokeisiin.



Liiallisen A-vitamiinimäärän aiheuttamia oireita ovat mm. pahoinvointi, hiusten paksuneminen ja lähtö, ihon kuivuminen ja hilseily, luukivut, voimattomuus ja uneliaisuus. Aikuisilla voi esiintyä näön hämärtymistä ja päänsärkyä, pikkulapsilla kasvun hidastumista, maksan suurenemista ja hermostollista herkkyyttä. Oireet häviävät, kun A-vitamiinin saantia vähennetään.



A-vitamiinin haittavaikutukset ovat tulleet ajankohtaisiksi vasta 1900-luvun loppupuolella. Syynä on ensisijaisesti sikiön epämuodostumien vaara raskauden aikana. A-vitamiinin liiallinen saanti raskauden aikana johtuu pääasiallisesti kahdesta seikasta.



Sikojen tehokasvatuksessa oli alettu 1900-luvun loppupuolella antaa porsaille " varmuuden vuoksi" ohjearvot ylittäviä annoksia A-vitamiinia suojaksi kasvuhäiriöitä ja sairauksia vastaan. Sen seurauksena sianmaksan A-vitamiinipitoisuus on kohonnut ajoittain moninkertaiseksi aikaisempaan verrattuna. Tästä syystä lääkintöhallitus antoi Suomessa mm. syksyllä 1989 varoituksen, että raskaana olevien tulee rajoittaa maksan käyttöä ravintona. Samalla ryhdyttiin valvomaan A-vitamiinin liiallista käyttöä porsaiden ravinnonlisänä.



A-vitamiinia ja myöhemmin sen kemiallisia johdannaisia tretinoiinia ja isotretinoiinia on käytetty lääkkeenä aknetaudin hoidossa. Niistä isotretinoiini on osoittautunut sikiön kannalta vaaralliseksi epämuodostumia aiheuttavaksi lääkkeeksi, jota naiset eivät saa käyttää raskauden aikana eikä raskaaksi tulemisen aikana. Isotretinoiini onkin nykyään Suomessa sikiökehityksen kannalta vaarallisin lääke.



A-vitamiinin ja sen esiasteiden arveltiin 1960-luvulla voivan estää pahanlaatuisten kasvainten kehitystä. Japanilainen Koyanagi suositteli A-vitamiinin käyttöä tupakoitsijoille jo vuonna 1964. Chicagolainen patologi Saffiotti esitti saman ajatuksen vuonna 1966. Asia tuli laajan tutkimuksen kohteeksi 1980-luvulla, mutta vapaaehtoisilla suoritetuissa tutkimuksissa tulosta ei voitu varmistaa. Siinä tuli päinvastoin esiin haittoja, joiden vuoksi kokeilu keskeytettiin.



* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat