Seuraa 

Olisin kiinnostunut tietämään miten astmalapsien perheissä on asiat edenneet..Meidän tytöllä(10kk) siis ilmeisesti astma, mitään virallista diagnoosia ei olla saatu. Pahempia kohtauksia ollut muutama, 2 kertaa otettu sisään sairaalaan.

Tytön tilannetta meille ei ole selitetty mitenkään.

Ensimmäisen kohtauksen jälkeen saatiin kotihoidoksi avaava lääke jota piti kuukauden ajan antaa 4-6 kertaa päivässä. Tämä aiheutti kummastelua, terv.keskuksen hoitaja jopa sanoi ettei ole ikinä moisesta kuullut; hänen mielestään avaava lääke on nimenomaa apu kohtaukseen, ei jatkuvasti käytettävä lääke.Vähän myöhemmin saatiin kortisonikin käyttöön, 2xpvässä.

Ongelma(?) on se. että mistään en ole saanut ohjeita, en tietoa..en juuri mitään muutakaan. Tuntuu vähän oudolta että meille annetaan vain reseptiä toisen perään ja toivotetaan hyvää jatkoa. Kun kuitenkaan kyse ei ole esim korvatulehduksesta josta vkon kuurilla selviää.Hoitavasta sairaalasta on aina sanottu että olen oikeutettu sairaan lapsen hoitotukeen mutta kelan vaatiman paperin kirjoittaa lääkäri toisesta sairaalasta jossa emme siis ole ikinä käyneet. Sieltä tuli ilmoitus että heidän jonotusaikansa on noin 3kk. Tässä kyseisessä sairaalassa meille kuulema myös selitetään mikä astma on, miten sitä hoidetaan jne.

Minusta tuntuu oudolta että lapsi ehtii sairastaa yli puoli vuotta ennenkuin saamme mitään selvitystä asiaan.Olen saanut ohjeita..erilaisia sellaisia..hyvänpäiväntutuilta ja erinäisiltä hoitajilta/lääkäreiltä joilta olemme lähetteitä sairaalaan joutuneet hakemaan. Näillä ristiriitaisilla ohjeilla yritän lastani hoitaa.

Tällä hetkellä annan siis avaavan lääkkeen 2xpvässä, samoin kortisonin.Miten teillä muilla astmalapsen hoito toimii?

Kommentit (8)

Astmalasten vanhemmille on nimittäin olemassa " vertaistukilista" , jossa muiden juttuja lukemalla pääsee paremmin jyvälle laspen astman hoidosta, oireista, lääkityksen tarpeesta yms. Lista ei tietenkään korvaa lääkäriä, mutta koska teidän ohjeistus on jäänyt vähäiseksi, voisit kysellä mieltäsi askarruttavista asioista vaikka sieltä astmalapsi-listalta. Kirjoita vaikka tuo sama teksti listalle jonka kirjoitit tänne, varmaan saat vastauksia kysymyksiisi kokeneilta konkareilta.Ja se osoite on groups.yahoo.com/group/astmalapset (toivottavasti meni oikein). Jos et ole muilla yahoon listoilla jäsenenä joudut rekisteröitymään ensin. Sen jälkeen voit liittyä listalle ja kun jäsenyytesi on hyväksytty, voit ruveta lukemaan muiden kirjoittamia viestejä ja kirjoittaa itsekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä todettiin vauvalla puolivuotiaana astma, silloin siis aloitettiin ensin avaava lääkitys ja kun se selkeästi auttoi, kortisoni + avaava lääkitys. Ihan virallista diagnoosia ei ole vieläkään, enkä ole lääkäriltä muistanut tuosta hoitotuesta kysyä, ei hänkään ole sitä itse ottanut puheeksi.Meille ei erityisen kummoisesti ole astmasta kerrottu, mutta sentään perushoito, eli normaalitilanteessa kortisonilääke aamuin illoin ja avaava tarvittaessa. Alkuun piti avaava lääke antaa aina ennen kortisonia, mutta nykyään kun jatkuva oireilu on rauhoittunut, ohjeena on tuo pelkkä kortisoni. Flunssan aikana kortisoniannostusta pitää nostaa heti flunssan alettua, jotta tilanne ei pääse pahaksi ja avaavaakin annetaan aika säännöllisesti jos hengenahdistusta on. Samoin on ohjeistus avaavan lääkkeen annosta vaikeassa hengenahdistuksessa, ja sen avulla on sairaalareissut vältetty kokonaan, kun osataan antaa kunnon lääkitys heti kun tilanne pahenee.Sinuna kyllä hakeutuisin yksityiselle lasten astmaan perehtyneelle lääkärille, jotta saatte asianmukaiset ohjeet ja todistuksen Kelaa varten.

Vastaanpa sinulle kahdella kokemuksella:Poika alkoi oireilla toistuvilla hengitystieinfektioilla 2kk iässä. 10kk iässä ensimmäinen keuhkokuume, ja sen jälkeen niitä oli 4 vuoden sisään. Astmalääkitys aloitettiin, kun ilman infektioitakin alkoi hengenahdistusta esiintymään. Ohjeeksi saatiin antaa avaavaa 4-6xpv sekä hoitava ahdistusten aikaan 2x2, muulloin 1x2.Tyttö alkoi oireilla niin ikään 2kk iässä, jolloin joutui sairaalahoitoon hengenahdistuksen vuoksi, samoin kävi 5kk iässä. 7kk iässä aloitettiin avaava lääke (1kk ajan 3-4xpv) 10kk iässä aloitettiin sitten myös hoitava lääkitys. Avaavaa lääkettä ohjeistettiin antamaan 1 - 6x päivässä jos flunssa, ettei ahdistus pääsisi pahaksi ja näin pystyttäisiin välttämään sairaalaan joutuminen.Mielestäni sinun kannattaisi ehdottomasti varata aika lääkärille, vaikka yksityiselle jos vain pystytte, jotta saatte tarkemmat hoito-ohjeet lapsenne astman hoitoon. Meillä ainakin tehostetulla kotihoidolla on vältetty sairaalajaksot.Kolmen äiskä

Meilläkin lapsi alkoi oireilemaan vähän alle vuoden iässä. Jatkuvasti yskää, nuhaa ja hengästyneisyyttä. Nyt kun tytöllä ikää 1v4kk olemme käyttäneet reilun kuukauden astmalääkkeitä. Yhdistelmä Ventoline+Flixotide ei meillä tuonut apua, vaikka annoin avaavaa 4 kertaakin päivässä. Nyt vaihdettiin Seretideen, jossa avaava ja hoitava samassa :) Ja tyttö on oireeton :) On jopa nukkunut 4 yötä putkeen mitä ei ole varmaankaan tapahtunut puoleen vuoteen!Esikoisellamme on myös astma, joka todettiin vasta 5-vuotiaana. Lääkityksellä saatiin kuriin ja nyt pärjää kausittaisella lääkityksellä (siitepölyaika ja flunssat).Jos sinusta tuntuu, että lapsi oirehtii edelleen ota vain sitkeästi yhteyttä lääkäriin. JOs mahdollista, kannattaa käydä yksityisellä lastenlääkärillä. Olisi tärkää saada astmaoireilu kuriin. Se nopeuttaa myös paranemista. Babyastmahan onneksi yleensä helpottaa leikki-iässä.

vastasinkin sulle jo tuonne erityslasten perheet-puolelle.

tuli tuosta avaavasta lääkkeestä vain mieleen ett me vältettiin viime flunssassa sairaalahoito kun soitin päivystävälle lastenlääkärille ja saatiin ohjeeksi antaa avaavaa lääkettä 2-4 tunnin välein yölläkin...piti siis laittaa kello soimaan...mutta näin tyttö ei pääsyt menemään niin tukkoon kuin yleensä on mennyt ja parin päivän päästä pystyttiin jo vähentämään avaavaa lääkitystä.kannattaa siis tosiaan vaatia että saat lisätietoa sairaudesta ja sen hoitamisesta, sen minä olen ainakin oppinut...ett pitää koko ajan itse olla vaatimassa mitä ihmeellisimpiäkin asioita...täällä esim. kun käydään kaupunginsairaalan päivystyksessä, lääkäri toteaa vain ett keuhkot kuulostaa hyvälle (vaik muksu ähkii ihan tosissaan ja yskii yöllä hulluna) sit olen vaan sanonut ett antaa sitä spiraa ja ollaan saatu (kaupunginsairaalassa kun ei ole kaikkea tietoa lapsemme sairaudesta ja tilasta ku ne hoidetaan keskussairaalassa) ja kun ollaan spiraa saatu pyydän ett lääkäri kuuntelee uudelleen...koska meille just astmahoitaja sanoi ett voi olla et ne keuhkot on niin tukossa ettei kuulu mitään pihinöitä ja sit kun saa spiraa niin vasta sit alkaa vinkua ja pihistä, mutta näin meillä on ähkinät ja yskät monesti helpottaneet niin että ollaan saatu yö nukutuksi...

Katsoin juuri papereista että meillä oireet alkaneet puolen vuoden ikäisenä.

Kuten teilläkin, meilläkin aloitettiin ensin avaava lääke ja kun se ei yksistään auttanut, lisättiin kortisoni lääkitykseksi. Välillä menee sen verran hyvin että sairaalan apuun joudutaan turvautumaan kerran kuukaudessa mutta joskus jopa kahden vkon välein jolloin tyttö on siis otettu sisään sairaalaan.Minäkin annan avaavan lääkkeen ennen kortisonia..tämän minulle neuvoi tosiaan eräs hyvänpäiväntuttu, lääkärit eivät tuosta olleet sanoneet mitään. Nyt en tiedä pitäisikö jatkaa saman kaavan mukaan vai koittaa riittäisikö pelkkä kortisoni.Eräällä sairaalakäynnillä kysyin itse voisiko avaavaa alkaa käyttää esim sen 4xpvässä silloin kun tyttö on flunssassa..juuri siksi jos se edesauttaisi sitä ettei tilanne menisi niin pahaksi että sairaalaan tarvitsisi lähteä. Lääkäri totesi että se voisi olla ihan hyvä juttu..Nyt tyttö ollut vkon verran kerrankin täysin flunssaton mutta saa ihmeellisiä yskän puuskia, ihan kuin olisi vetänyt jotain henkeen. Öisin ovat pahimmillaan, yskii todella pahasti. Muutenkin on hyvin itkuinen mitä ei normaalista ole. Kävin lääkärillä näyttämässä ja taas todettiin että keuhkot ok, itkuisuus johtuu siitä että haluaa äidin huomiota. KYsyin voinko antaa avaavaa enemmän kuin 2xpvässä, auttaako se yskään ja taas lääkärin mukaan se voisi olla hyvä juttu..En tiedä onko turhaa valittaa ja stressaanko liikaa mutta huolettaa todella kun tyttö kuitenkin on vielä noin pieni ja kun en noista lääkkeistä mitään tiedä. Ja etenkin kun saan koko ajan niin ristiriitasta tietoa; avaavaa on hyvä käyttää päivittäin, avaavaa ei pidä käyttää kuin tarvittaessa jne.

Kun kortisoni aloitettiin, sanottiin että sitä käytetään niin kauan ennenkuin kontrolli toisessa sairaalassa on. Lisättiin vielä että ihan sama meneekö ajan saamiseen 2vkoa vai 4kk. Tuokin kuulostaa minulta vähän omituiselta.Olen palaamassa töihin jo reilu kuukauden päästä enkä todella tiedä mitä ohjeita annan tarhatädeille kun ne ei minullekkaan selvät ole.Taitaa tosiaan olla ainut apu sinne yksityiselle meno :)

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat