Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

potuttaa näin maanantain kunniaksi useampikin asia.mut nyt päällimmäisenä se, että työssäni merkittävä osa ajasta kuluu siihen, että täyttelen (julkis)työorganisaationi vaatimia lappusia. Työajanseurantalomakkeen ymmärrän, koska sen avulla työtuntini osataan kohdistaa oikeille kustannuspaikoille. sekin lomake on tosin tässä puljussa osattu tehdä harvinaisen hankalasti täytettäväksi.mutta sen lisäksi työhöni kuuluu kohtuullisesti matkustamista. kutakin tällaista yksittäistä reissua kohden tulee täyttää sekä matkamääräysanomus että matkalasku. ohje toki on, että anomus ennen matkaa ja lasku jälkikäteen. käytännössä kerään eri matkojen anomukset/laskut yhteen ja toimitan lähiesimiehelleni kerralla allekirjoitettavaksi. eli anomus ja lasku täytetään yhdellä kertaa, mutta anomukseen laitetaan jokin matkaa edeltänyt päivämäärä. kun esimiehen nimi paperissa, toimitetaan ne palkanlaskentaan. vain jotta jälkikäteen jostain kirjanpidosta löytyy nuo asiakirjat, jos niitä joku hakee.esimieheni ei näitä lappusia ole värkännyt, eikä hänellä ole aikaa niihin puuttua. kysymys palkanlaskennan/talousosaston vaatimuksista. ymmärrän, että määräysanomuksella kait pyritään ohjaamaan, että matkoja ei tehtäisi turhaan tms. vaan nykytilanne ei palvele ketään, kun niitä täytetään vain byrokratian kirjaimen noudattamiseksi.ja vastaavia byrokratiaesimerkkejä löytyy työstäni valitettavasti useita.osaako joku kertoa enemmän, miksi matkalaskun lisäksi tulee olla täytetty matkamääräysanomus, jotta saa bensakulunsa ja päivärahansa. onko tällainen matkamääräyskäytäntö yleinen?

Kommentit (7)

että matkamääräys liitetään esim. lentolippulaskun ym. liitteeksi ainakin meillä, että on ollut esimiehen lupa tällaiselle matkalle. Eli että ei ole omin luvin niitä lippuja tilannut ja reissaillut yksityismatkojaan. Puuttuvasta matkamääräyksestä nikottelee tilintarkastajat ja huomauttaa.Matkamääräys pitää kyllä olla tehty jo ennen matkaa, ihme käytäntö teillä. Meillä ei saa edes lippuja tilata, ennenkuin matkamääräyksessä on pomon nimi alla. Työnantajan matka- ja tapaturmavakuutusasiat nimittäin takkuilee, jos matkamääräystä ei ole ja vakuutusyhtiö tulkitsee asiaa.

> luvin niitä lippuja tilannut ja reissaillut yksityismatkojaan.

niin, meillähän sihteeri tilaa matkaliput. ja muuten siis on erikseen matkalasku, johon hommataan pomon nimi. eli jos haluan firmalta rahaa, tartten pomon nimen matkalaskuun. mut sen lisäksi tarttetaan ' etukäteen' matkamääräys, jolle ei työntekijä näe heti mitään järjellistä selitystä. muuta kuin nuo vakuutusjutut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainakin meidän työpaikalla matkamääräys on juuri edellytys sille, että matka katsotaan vakuutusyhtiössä työmatkaksi. Jos kuolee tai loukkaantuu työmatkalla, niin saa (itse tai omaiset) yleensä paljon paremmat korvaukset kuin mitä yksityisistä matkavakuutuksista saa yksityismatkalla.Saattaa toki olla, että matkan osoittaminen työmatkaksi jälkikäteen onnistuisi muutenkin niin, että vakuutusyhtiökin hyväksyisi todistuksen. Mutta jos jotain ikävää tapahtuu, niin on kyllä paljon mukavampaa, että sen jälkeen ei tarvitse ruveta tappelemaan vakuutuskorvauksista - omaiset eivät edes välttämättä tajuaisi tätä tehdä kuolemantapauksen jälkeen.Sen takia minä olen aina tarkkana siitä, että matkamääräyksessä on pomon allekirjoitus ennen matkalle lähtöä.

Enpä ole ennen kuullut, että tuon veraan vaivaa pitäisi nähdä että pääsee matkalle. Tosin olenkin ollut aina silloin yksityisellä sektorilla työssä kun matkoja on ollut.Työmatka on työmatka eikä se siitä miksikään muutu vaikka jotain paperia ei jonkun lokerossa etukäteen siitä olisikaan. Yleensähän käydään joko tapaamassa asiakkaita, firman muita ihmisiä tai hoitamassa asiakkaan tai firman asioita (asennuskeikat, tms käytännön työt). Kyllä nuo aina on eriteltävissä ja pomo (tai ainakin kolleegat) tietävät milloin kukin on missäkin.On meilläkin tosin yksiköitä, joissa pitää hankkia lupa matkustamiseen etukäteen. Tosin tähän riittää puhelu / s-posti yksilön pomolle ja tarkoitus on vahtia kuluja. Vakuutuksesta ei ole kukaan koskaan maininnut mitään - että ei olisikaan voimassa jos jotain keskustelua ei ole käyty.Matkalaskuhan on viimeinen kontrolli rahojen suhteen. Meillä tosin on se ilo että voi ostaa lippuja suoraan firman laskuun eli oma lompakko ei ole heti alttiina mutta niistä joutuu kiikkiin sitten laskuntarkastuksessa, jos on jotain ihmeellistä...

tiukempi seuranta ja esim. matkavakuutuksen takia täytyy tehdä tuo virkamatkaesitys tai matkamääräys etukäteen. Tosin monissa virastoissa on nykyään käytäntönä pitempiaikainen matkamääräys, eli jos työ sisältää matkustamista, niin matkamääräys tehdään esim. vuodeksi kerrallaan. Tai tarvitsee tehdä vain ulkomaan matkoista. Markkinoilla on useita ohjelmia, joilla nämä matkamääräykset ja matkalaskut voi tehdä kätevästi.

eri vakuutus korvaa työpaikan ja kodin väliset matkat (työtapaturmavakuutus) ja työmatkat (matkavakuutus). Joten sikäli on kyllä tärkeä hoitaa nuo paperiasiat kuntoon. Julkisuudessa oli vasta tapaus, että lomamatkalla ollut henkilö taisi sairastua vakavasti ja tarvitsi kuljetuksen lentokoneella tms. nopeasti kotimaahan. Hänellä ei ollut vakuutus ja niin kävi, että matkaoppaat ja matkatoimisto sumplivat asiaa ja matkatoimisto teki jälkikäteen (vanhalle päiväykselle) vakuutuksen. Asia selvisi ja joutuivat vastuuseen tästä asiasta. Että tuo päivääminen menneisyydelle on kyllä vähän riskialtista touhua.

tällasia seikkoja takana. kiitän valaisevista esimerkeistä.näitten pohjalta voisi hommaa ehkä kehittääkin, eli ehdotella pitkäaikaista matkamääräystä. tai vaan ulkomaan matkoista. noin käytännössä, jos mulle sattuisi onnettomuus työmatkalla, niin kyllä se varmaan useassa tapauksessa olisi hyvin yksinkertaisesti selvitettävissä, olenko ollut työmatkalla vai en. vaikka ei olisi matkamääräystä. sitä paitsi vakuutushan korvaa myös matkalla kodista työpaikalle sattuneet tapaturmat, eikä niillekään ole matkamääräystä.meillä kyse siitä, että toimimme itsenäisenä yksikkönä ja useimmat työntekijöistä ei esim. ole ikinä henkilökohtaisesti tavannut näitä talousosaston ihmisiä. heiltä tulee vaan sähköpostilla ym. eri teitä erilaisia määräyksiä, jotka meistä tuntuu ettei asioita voisi vaikeammin hoitaa. pomo suhtautuu asiaan niin, että vaatimukset täytetään ainakin näennäisesti eli päivämäärän lisäys jälkikäteen käy. asioita auttaisi varmaan, jos erilaisten ohjeiden mukana tulisi selitys, miksi näin tehdään.Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat