Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kuinka auttaa lasta ilmaisemaan itseään paremmin?

Vierailija

Meillä on ekaluokkalainen tyttö, jonka on hankalaa ilmaista itseään. Vaikeus ei ole kuitenkaan niin suurta, että siihen saisi mitään apua koulusta. Tyttö sanoo usein, että ei saa sanotuksi jotakin asiaa tai selittää asiaa hitaaasti tankkaamalla tota, tota, niinku semmonen et..... silloin, jos kyse on vähänkin monimutkaisemmasta asiasta. Ikään kuin hän ei keksisi mitään vaihtoehtoisia tapoja sanoa asiansa. Eskarin, neuvolan ja koulun mukaan hän on ihan haarukassa, mutta tosiaan puhuminen ei ole hänen vahvuutensa. Ehkä hän kehittyy siinä vähän hitaammin. Mutta miten voisin auttaa häntä kotona?

Kommentit (4)

Vierailija

vanha viisaus on, etta tekemalla oppii ja harjoitus tekee mestarin. Nain kasvatustieteilijana (sen enempaa en ole perehtynyt ilmaisun kehittamiseen) sanoisin, etta kysele hanelta paljon. Ja kuuntele karsivallisesti, ala keskeyta, alaka anna omia ehdotuksia valiin. Kun han saa tankattua oman lauseensa loppuun, niin toista lause uudestaan yksinkertaisessa muodossa.

Tehokasta harjoitusta on kysya monta kertaa samaa asiaa vahan eri kantilta. Puhua samasta asiasta pitkaan. Jos kyselee joka kerta uuden kysymyksen eri aiheesta, lapsella on liikaa informaatiota paassaan, jota on vaikea kasitella. Mutta kun han pyorittelee samaa asiaa uudestaan ja uudestaan, niin kylla se sielta tulee lopulta suht sujuvastikin.

Uusimmat

Suosituimmat