Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Niin, siinäpä se kysymys jo tulikin!

Kommentit (10)

Usein diagnoosin varmistukseen menee viikkojakin, sillä oireet ovat hyvin moninaiset, eikä tulpan mahdollisuutta voida kovin helposti poissulkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vierailija:

Lainaus:


Usein diagnoosin varmistukseen menee viikkojakin, sillä oireet ovat hyvin moninaiset, eikä tulpan mahdollisuutta voida kovin helposti poissulkea.
Tässä tapauksessa diagnoosi tehtiin ruumiinavauksessa. t.8

Keuhkoveritulppa on vakava juttu mutta ei siihen mitenkään välttämättä kuole jos saadaan hoidettua ajoissa. Oireet voivat hyvin jatkua pidempäänkin.

Keuhkoveritulppa?" Ihmettelevällä" on ollut kolme viikkoa pientä lämpöä ja oikeaan jalkaan on koskenut kauttaaltaan. Lisäksi toista viikkoa on ollut hengenahdistusta ja pienoista yskää. Keuhkokuvissa ei todettu mitään. Voiko tulossa olla keuhkoveritulppa?Mahdollisen keuhkoveritulpan hoidon kannalta tämä vastaus on myöhässä, ja toivottavasti kysyjän asia on selvinnyt onnellisesti. Kerron kuitenkin perusasioita keuhkoveritulpasta.Keuhkoveritulppa ei koskaan synny keuhkoissa, vaan se kulkeutuu sinne laskimoista, yleensä alaraajojen alueelta. Ensin syntyy laskimon veritulppa eli hyytymä laskimon sisällä. Joskus hyytymästä irtoaa paloja tai se lähtee liikkeelle kokonaan. Liikkuvaa tulppaa nimitetään emboliaksi. Se kulkee nopeasti veren mukana sydäntä kohti.Laskimot päätyvät sydämen oikeaan eteiseen, josta veri saman tien solahtaa oikeaan kammioon. Kammio supistuu välittömästi, jolloin veri ja mukana kulkeva hyytymä syöksähtävät keuhkovaltimoon. Nyt edessä on ongelmia, sillä keuhkovaltimo jakaantuu yhä pienempiin haaroihin. Ennemmin tai myöhemmin hyytymä kiilautuu verisuonen haaraan, jonka verenkierron se samalla tukkii. Keuhkoveritulppa on syntynyt. Verihyytymän matkaan alaraajojen laskimosta keuhkovaltimon haaraan kuluu aikaa joitakin sekunteja.Keuhkoveritulppa on yksi lääkärintyön koetinkiviä, sillä sen oireet vaihtelevat tavattomasti. Voi tulla äkillinen rintakipu ja veriyskää. Tai sitten voi olla hengenahdistusta ja yskää kuten kysyjällä. Asiaa ei lainkaan auta se, että myös alaraajojen laskimoiden veritulppien oireet vaihtelevat kovasti. Aina ei jaloissa ilmene mitään, ja keuhkoveritulppa on ensimmäinen oire. Useimmiten laskimoveritulpassa ilmenee toisen jalan turvotusta ja kipua.Koska oireet ovat vaihtelevat ja usein epämääräiset, taudin määritys edellyttää tutkimuksia. Laskimoveritulppa todetaan ultraäänitutkimuksella, ja keuhkoveritulpassa käytetään uutta ns. spiraalitietokonekuvausta.Jos keuhkoveritulppa todetaan, potilas kuuluu kiireisesti sairaalahoitoon. Hoitona on yleensä verihyytymän liuotus lääkkeillä ja pitkään jatkuva antikoagulanttihoito eli verenohennushoito.Jos omalle vastaanotolleni tulisi potilas kysyjän oirein, ottaisin kyllä keuhkoveritulpan huomioon häntä tutkiessani. Jos sen jälkeen epäily keuhkoveritulpasta edelleen jäisi, järjestäisin kiireesti lisätutkimuksia.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat