Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Siis: tänään taas tuli todistettua etten osaa leipoa mitään mihin tulee hiivaa. Missä mättää? Ohjeita olen yrittänyt noudattaa tarkasti, huolehtia oikeasta lämpötilasta hiivaa ja nostatusta ajatellen. Tuloksena on aina kivipulllia ja -sämpylöitä. Taikina nousee usein ensimmäisellä kierroksella ihan ok mutta leivontaa aloittaessa taikina on tosi tarttuvaa. Jauhojen lisääminen tekee tietysti pullat kovaksi. Sama tulos vaikka yrittää räpeltää jotakin siitä pehmeästä taikinasta. Toisella kierroksella pullat/sämpylät eivät sitten tahdo noustakaan, ja uunista tulee pieniä lättänöitä.

Toinen kysymys: miksi pulla (se kovakin!) tarttuu paperimuottiin?

Auttakaa minua te taitavat emännät. Haluaisin tämän jutun oppia. Kuka opettaisi?

t. ei kuitenkaan ihan täystumpelo tavallisesti

Kommentit (10)

No tota.. liika jauho/rasva /sokeri tekee taikinasta kovaa.. tai siis pullista. Toisaalta taas hiiva tarttee toimiakseen sokrua, joten jossitä on liian vähän niin pilalle menee. Lisäätkö rasvasulan liian kuumana? Voi polttaa hiivan toimintakelvottomaksi? Ja taas liiallinen kohottaminen/liian vähä tekee pullistaq aika kauheita kivikasoja..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kohotusta. Toinen asia mitä on vaikea tietää on milloin taikina tuntuu oikeanlaiselta vaivauksen jälkeen. Tuo on just sitä hiljaista tietoa joka pitäisi oppia seuraamalla sellaista joka osaa.

Kiitos vinkeistä, yritän kakkosen mallilla seuraavan kerran.

ap

eli kun ne on valmiiks pyöriteltynä pellillä antaa vaan kohota reilumman aikaa ja hyvää tulee.sämpylät onnistuu hyvin myös pannuleipänä eli taikina vaan taputellaan pellille ja jaetaan neliöiksi veitsellä,muistaa vaan kohottaa tarpeeks kauan.paista 200 asteessa n.20 min.

sekoitan pieneen jauhomäärään kuivahiivan. Kaadan kuumennetun maidon päälle, ja vatkaan voimakkaasti vispilällä. Sekaan sokeri sekä hieman kananmunaa ( en koskaan laita kokonaista 2,5 dl taikinaan), vatkataan hyvin.Sitten mittaan loput jauhot, otan vatkaimen, jossa taikinakoukut ja vatkaan sillä taikinan niin, että se hieman irtoilee reunoista. Sitten lisään ihan pikkuisen jauhoja, ja teen ristin taikinan keskelle (siitä näkee, milloin noussut oikean määrän eli kun ristiä ei enää näy, risti tehdään siis sormilla).Kun taikina on noussut, kaadan sen hyvin jauhotetulle leivinlaudalle, vaivaan ilmat pois ja leivon pulliksi. Sitten kohotetaan leivinliinan alla noin puoli tuntia, oikea lämpötila uunissa, ja pullat voideltuina ja mahd.sokeroituina uuniin.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat