Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kuinka te jotkut voitte viedä pienen lapsenne VUOROPÄIVÄKOTIIN????

Vierailija

Nyt kyselee aidosti kiinnostunut. Jos tekee vuorotyötä, eikö ole kamalaa viedä esim. puolenpäivän jälkeen lapsi tarhaan ja hakea seuraavana iltapäivänä? Tai viedä lapsi yöksi ennen ilta kahdeksaa ja hakea seuraavana iltapäivänä pois ja viedä takaisn taas samana iltana ennen kahdeksaa. Miten pystytte siihen? Jopa alle kaksi- vuotiaita viedään noin :(Eikö töitä voi järjestää muuten? Mä sanoin työnantajalle, että päivätyö tai potkut ja olisin kyllä mieluummin ottanut potkut kuin vienyt lapsen vuoropäiväkotiin. Suomessa ei kukaan kuole nälkään vaikkei töissä olisikaan. Musta se on vaan niin hirveä kohtalo lapselle etten pahempaa voi kuvitella, vaikken mikään nipo äiti olekkaan :(Miltä tollanen tuntuu?

Sivut

Kommentit (106)

Vierailija

Teen lyhennettyä työviikkoa vuorotyönä (ei öitä) ja mieheni on 3-vuorotyössä. Ennen lapsemme oli pph:ssa ja lähes aina 4-5 pv/vk hoidossa. Nyt hän on keskimäärin 1-2 pv/vk hoidossa ja muuten kotona vapaalla jommankumman/molempien vanhempien kanssa!Pyrimme siihen, ettei hänen tarvitsisi olla hoidossa öitä, mutta varaus kuitenkin on jos yllätyksiä tulee.Lapsi on viihtynyt erittäin hyvin ja mielestäni hoitoilmapiiri on erittäin lämminhenkinen ja turvallinen. Hoitajat ovat aina tuttuja ja kaverit myös. Kaikki päivän/illan/yön rutiinit tehdään ihan samalla tavalla kuin kotonakin, ja monessa asiassa huomioidaan lapsen erityispiirteet ja vanhempien toiveet, joten ei lapset kärsi siitä. Suosittelen!!!

Vierailija

Olen työskennellyt vuoropäiväkodissa joten tiedän ainakin omasta kokemuksestani asioita :)Vuorohoito on tietysti pienille lapsille varsin raskasta, mutta sitä se oli myös 5-vuotiaille jotka kovasti ikävöivät kotiaan iltaisin. Aika moni vanhempi järjesti lapsen hoidon usein niin että jos äiti/isä vei lapsen iltapäivällä hoitoon, usei haki esim. mummi tai toinen puolisoista. Joskus tietysti pienetkin olivat jopa klo 21 asti hoidossa.Toiset jäivät yöksikin ja oikeastaan pienten kanssa nukkumaan meneminen oli varsin helppoa verrattuna uhmaikäisten nukkumisiin! Iltavuoroissa oli rauhallista, lapsi usein aika vähän joten aikaa oli paljon näille lapsille. Iltaisin siis oli kaikinpuolin mukavampaa varmasti olla hoidossa toisin kuin päivisin jolloin meteli oli kova ja lapsia paljon.Lastenohjelmat katsottiin yhdessä ja kirjoja luettiin sylikkäin, leikit olivat aika kivoja kun riehuvat aamu-lapset oli jo haettu.Huono puoli oli jatkuvasti vaihtuvat hoitajat, eli iltaisin oli eri hoitajat mutta usein niin että iltavuorolainen tuli kuitenkin seuraavaksi aamuun jne. Joten jatkuvuus säilyi siten.Joidenkin vanhempien on vain tehtävä vuorotyötä. se on tosi asia ja ei siihen kyllä ole kaikilla mahdollisuutta että irtisanoo itsensä jos ei saa päivätyötä!! Ja esim. hoitoalalla on hyväksyttävä se että vuorotyö on yleistä.Joten kaikin puolin vuorohoito on mielestäni paaaaaljon lapsikeskeisempää ja kodinomaisempaa kuin hoito joka tapahtuu klo 8-16!!!

Vierailija

ei kaikilla ole noin. meidän esikoinen oli aikanaan vuoropäiväkodissa, ja todennäköisesti molemmat lapset joutuu menemään nytkin. esikoinen ainakin viihtyi tosi hyvin silloin kun se siellä oli. meillä tää tilanne siis sen takia että mies on kolmivuorotyössä, mä oon itse kaupallisella alalla, ja useimmat kaupat menee kiinni 20-21 aikaan illalla. mun edellinen työpaikka oli liikkeessä joka sulki klo. 19, mutta kun " tavallisten" päiväkotien liukuma-aika on yleensä vaan klo. 18 asti, niin silloin pitää olla vuoropäiväkoti. hoitopäiviä oli yleensä 1-4 viikossa, hoitoaika päivälle ei ikinä yli 8 tuntia, 6-7 oli yleisintä. eli paljon vähemmän kuin jos miehen kanssa oltais ns. tavallisissa töissä, eli työaika siinä 8 ja 17 välillä.

Vierailija

[/quote]


Jos jo etukäteen tietää tekevänsä työtä joka aiheuttaa lapselle tuollaisia hoitoaikoja niin luulisi vähän miettivän. Jos työ on niin tärkeä ettei sitä halua edes yrittää vaihtaa lapselle suotuisampaan, niin miksi ylipäätänsä hankkia lapsia.

[/quote]
Nimittäin se, että EI VOI TIETÄÄ MILTÄ TUNTUU KUN ON LAPSIA, ENNEN KUN ON LAPSIA! Itse teen vuorotyötä, ja olen yh. Vielä raskausaikanakin olin vakaasti sitä mieltä, että heti äitiysloman jälkeen töihin takaisin ja lapsi vuoropäiväkotiin, en todellakaan nähnyt tässä mitään ongelmaa. Mutta lapsen synnyttyä muuttui pikkuhiljaaääni kellossa, alkoi puhua suuremmat tunteet kuin mitä olin ikinä osannut kuvitella... enää ei tulisi mieleenkään viedä pientä vuorohoitoon (paitsi jos todella olisi ihan pakko), se vaan ei istu mun nykyiseen ajatus- tai tunnemaailmaani laisinkaan. Mun työ on 2-vuorotyö jossa iltavuoro kestää 21 asti, ja kun paikallisesta vuoropäiväkodista ei lasta saa enää klo 21 jälkeen pois niin väkisinkin joutuisi pieni olemaan useamman ympärivuorokautisen hoitopäivän viikossa. Ei, ei, ei. Niinpä aion olla kotihoidontuella (ja varmaan osin sossunkin varoilla, kyllä) kotona kunnes lapsi täyttää sen kolme, ellen sitten löydä päivätyötä ennen sitä (mikä omalla alallani on lähes mahdotonta)... vaikka ihan oli toiset suunnitelmat alunperin. Ugh, olen puhunut.Vierailija

Teen lyhennettyä työviikkoa vuorotyönä (ei öitä) ja mieheni on 3-vuorotyössä. Ennen lapsemme oli pph:ssa ja lähes aina 4-5 pv/vk hoidossa. Nyt hän on keskimäärin 1-2 pv/vk hoidossa ja muuten kotona vapaalla jommankumman/molempien vanhempien kanssa!Pyrimme siihen, ettei hänen tarvitsisi olla hoidossa öitä, mutta varaus kuitenkin on jos yllätyksiä tulee.Lapsi on viihtynyt erittäin hyvin ja mielestäni hoitoilmapiiri on erittäin lämminhenkinen ja turvallinen. Hoitajat ovat aina tuttuja ja kaverit myös. Kaikki päivän/illan/yön rutiinit tehdään ihan samalla tavalla kuin kotonakin, ja monessa asiassa huomioidaan lapsen erityispiirteet ja vanhempien toiveet, joten ei lapset kärsi siitä. Suosittelen!!!

Vierailija

Ajatellaanpa vaikka perhettä, jossa vanhemmat ovat molemmat vuorotöissä. Järkikin sanoo, että lapset voivat joutua olemaan pahimmillaan monta vuorokautta putkeen hoidossa. Jos vanhemmat reissutöissä, niin vaikka viikkoja...ja on ironista, kuinka aina korostetaan, kuinka rutiinit ja toistuvat rytmit ovat lapselle niin tärkeitä. Tämä periaate voidaan heittää romukoppaan samantien, kun tuohon ratkaisuun päädytään. Ok, maailma ei ole täydellinen paikka, ja totta on, että joillakin ei ole muuta vaihtoehtoa. Mutta jos on niin harkitkaa kaksi kertaa ennenkuin siihen ruljanssiin lapsenne pistätte.Vierailija

Itse olen äiti. Siirtymässä opiskelujen jälkeen työelämään. Äitini on lastenhoitaja ja työskennellyt myös vuorokausipäiväkodissa. Joten en sitä mitenkään erikoisena pidä : toisissa perheissä onnistuu. Itselläni ainoa rajoitus on jatkuvat yötyöt.

Vierailija

hienosti on viihtynyt. Nykyään öitä tulee ehkä yksi kuussa, ei aina sitäkään (meillä aika hyvin mahdolisuus vaikuttaa työvuoroihin). Iltoja sen sijaan useammin, mutta tyttö itse tykkää illoista enemmän kuin päivistä. Heillä on silloin mahdollisuus pienessä lapsiryhmässä tehdä kaikkea kivaa mitä päivän tohinassa ei ole mahdollista.Mitä noihin öihin tulee, meidän tyty on tykännyt erityisesti yövuoroista. Heillä on hauskat iltarutiinit ennen nukkumaan menoa ja silloin ei tarvitse aamulla herätä kotona aikaisin ja puoliunessa raahautua päikkyyn. Saa heräillä siellä kaikessa rauhassa aamupalalle ja tietää että äiti tulee aiemmin hakemaan kotiin. Itseasiassa monesti hän kinuaa miksen voisi tehdä enempää yövuoroja, varsinkin kun paras kaverinsa on usein yöhoidossa...Eli varmaan puhtaasti lasta ajatellen voisin siirtä tekemään enemmän yövoittoista listaa. Tyttö saisi mieleiset hoitoajat, meille jäisi enemmän yhteistä vapaata ja palkkakin nousisi mukavasti. Mutta itsekäs kun olen, välttelen noita yövuoroja kun en tykkää niistä. Koen valvomeiset raskaiksi ja on vaikea saada vuorokausirytmiä käännettyä taas normaaliksi.

Vierailija

Palkastaan maksavat verot, ja niillä kustannetaan meillekin tuet ja palvelut. Minulle ne ainakin kelpaa, ja ihan varmasti ap:llekin! Kumma että pitää aina purra ruokkivaa kättä.

Vierailija

Ja naisilla kun niitä lapsia tuppaa jossain vaiheessa tulemaan, niin siinä on sitten miettimistä miten toimii. Joillain työpaikoilla saa asiat järjestettyä niin ettei tarvitse öitä tehdä, mutta kaikilta seei onnistu. Jos osastolla ei ole töissä ketään yövuorojenkerääjää, vaan liki kaikki ovat pientenlasten äitejä niin ei ole helppoa. Väärin sekin on että kaikki yövuorot kaadetaan vastavalmistuneelle, lapsettomalle hoitajalle joka ei edes niitä halua tehdä.Itse sain muutama kuukausi sitten viettää pari vuorokautta lastenteholla kun pieni meni niin huonoon kuntoon ettei selviämisestä ollut varmuutta. Ei olisi kyllä tullut mieleenikään ruveta siinä lakia lukemaan meitähoitäneelle sairaanhoitajalle jonka lapsi oli yön hoidossa. Itsekkäästi olin vaan kiitollinen että oli saanut lapselleen hyvän hoitopaikan ja pysty olemaan pientäni hoitamassa. Aivan ihana ihminen... Varmasti olisi minullekin itku tullut silmään jos kaikki " lapselliset" hoitajat olisivat jääneet tulemasta yövuoroon. Niin pienellä henkilökuntamäärällä nytkin työskennellään ettei kovadti ole enää varaa ottaa pois.

Vierailija

mielelläänhän sitä tekisi, mutta kun ei onnistu...ja kyllä tarve on suuri jos vuoropäiväkotiin viedään, kyllä silloin on yleensä kaikki vaihtoehdot punnittu läpi työrintaman ja kodin yhdistämisen suhteen...

Vierailija

Olisi iso joukko kotiäitejä, jotka hoitaisivat sosiaalitoimiston tuella lapsensa aikuisiksi kotona ja olisi joukko naisia, jotka joutuisivat hoitamaan itse mummonsa, pappansa, hullunsa ja kehitysvammaisensa.Ei kaikki hoitajat voi vaihtaa päivätöihin. No soskun tuelle voi tietenkin jäädä, mutta sekin tuomittaisiin täällä.Vierailija

Itse en vain siihen pystynyt, tiukkaa tekee antaa vieraalle hoitoon päivisinkin:-).Olin itse vuorotöissä ennen lasten syntymää ja miehelläkin on epätyypilliset työajat (usein iltaa), Meidän kunnassamme ei ole vuoropäiväkotia, joten lapset olisivat joutuneet olemaan jonkun pph:n kotona hoidossa. En oikein pitänyt siitä ajatuksesta. Enkä ylipäätään siitä, että lapsi joutuisi olemaan öitä vieraiden kanssa vaikka miten kotoisa tuo päiväkoti sitten olisikaan.No vaihdoin sitten täysin alaa ja vaikka taloudellisesti on tehnyt tiukkaa niin ei kyllä ole kaduttanut vieläkään! Kyllä on kiva kun lapsilla on säännölllinen päivärytmi ja saan itse viettää heidän kanssaan iltoja.Työaikani vuorotyössä olisi ollut TODELLA vaihtelevaa, ei mitään säännönmukaisuutta oikeastaan ollenkaan. Kamala ajatella pistävänsä lapsensa sellaiseen rumbaan.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat