Mistä johtuu pienen koiran lihominen?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Moi! Minulla on 5- vuotias leikattu lhasa apson7ceskyterrieri narttu. Ollut itselläni reilun vuoden. Heti leikkaamisen jälkeen on kiloja tullut noin 3 kiloa ja maha pömpöttää ikävästi. Pienelle koiralle aivan liikaa.. Tiedän..

Koira syö normaalisti kerran-kahdesti päivässä pienen annoksen ja aamuin, illoin saa leivän. Herkkuja silloin tällöin. Koiraa ei käytetä lenkillä kuin silloin tällöin. Muuten saa liikuntaa kovasti päivisin kun saa juoksennella vapaana maatalon pihapiirissä ja olla mukana hommissa. Mistä lihominen johtuu? Miten laihduttaminen? Kiitos avusta!

Kommentit (9)

Vierailija

Moi! Koirani on madotettu säännöllisesti eli ei voi olla matoja. Eikä syö myyriä/hiiriä/rottia.. Varmaan juoksis karkuun jos niitä näkis =)

Ja muutenkin on pieni suu niin varmaan tukehtuis sellaiseen.. Heh

Eikä syö kalaa ym. mistä tulis matoja.

Joo nyt on ruvettu vielä enemmän tarkailemaan ruokavalioo ja liikuntaa ajattelin lisätä.. Vaikka saa olla ulkona vapaana niin täytyy ruveta käymään myös lenkille.. Vaikka pelkääkin maantiellä autoja yli kaiken.. kaupungissa ei pelkää, tämäkin ihmeellinen tapaus. Karva on huonontunut mielestäni trimmauksen jälkeen.. onko tästä kokemusta? Ei enää niin kiiltävä ja rapsuttelee usein turkkiaan. Ei ole mitään satiaisia tai täitä kumminkaan.. Vaan hilseilyä on tullut tuon trimmauksen jälkeen. Olenkin nyt miettinyt oliko virhe viedä koiraani trimmaukseen.-

Veljeni tyttöystävän perheellä on eläinkauppa joten sieltä saa helposti kaikenlaista vitamiinijuttuu ja olen niitä antanutkin.

Mutta nyt koitti koiralleni " kovat ajat" eli kuntoremonttiin. Kun vielä eläinlääkärillä käydään tarkistuttamassa kunto ja taudit pois niin eiköhän se siitä sitten ala hoitumaan.. Kiitos kaikille jotka antoivat neuvoja!

Vierailija

...siis lihan osuus 1/3-1/4...Koiran mahalaukku on muuten iso ja se voikin kerralla popsaista koko päivän ruokamäärän, perua ajalta kun saalista syötiin kerralla niin paljon kuin jaksoi, kun seuraavasta ateriasta ei ollut tietoa. Jos antaa ruokaa vain 1-2 x päivässä, on määrien ja ruokahalun seuraaminen helpompaa.Monella koiralla pidetään säännöllisiä paastopäiviä esim. kerran viikossa, jolloin ne eivät saa kuin vettä tai korkeintaan keitettyä riisiä. Tämä ei ole kiduttamista, sillä petona koira sopeutuu tähän. Luonnossakin susieläimille tulee pakollisia paastoja. Ihmisen sopeutuminen sitten on niin ja näin, surkuhan sitä nälkään nääntyvää tulee ; P

Vierailija

Koirani ei syö paljon. Ja kyllä jos söisikin niin tuolla liikunnalla pysyisi normaaleissa rajoissa. Joka päivä ulkona touhuilee ja päivässä tulee usempi kilometri jos rupeaisi mittailemaan. Kummatkin koirani saa aamuin illoin kuivatun ruisleivän palan jota he tykkäävät sitten natustella (ei kumminkaan aina tule annettua). Toinen koirani normaali painoinen, ei leikattu. Herkkupaloja ei tule annettua kun koira ei tykkää mistään pullista ym.. Mielellään natustelee porkkanaa ja silloin tällöin kaalinlehtiä. Tykkää kovasti kotiruoasta mutta saa myös kaupan ruokaa. Kotiruokaa kun saa niin ilman suolaa ym.. tykkää muussista ja kesäkeitosta.. Puruluita tykkää myös silloin tällöin pureskella. Kalaa ei syö missään muodossa, haistaa/maistaa kalan kaupan ruoistakin.

Vierailija

liikalihavuuden syy ihmisillä ja eläimillä on se, että yksilö syö enemmän kuin kuluttaa. Lenkille vaan, koira sekä omistaja! Ruokamäärä vähemmäksi ja makupalat pois.(Miksi koira syö leipää aamuin illoin? Mitä leivän päällä on?)

Vierailija

niin paljon, että vaikka liikunnan määrä ja ruuan laatu tai määrä pysyisivät ennallaan, niin koira voi ja todennäköisesti lihookin. Eli entisillä kuvioilla ei voi jatkaa.Sikäli kuin eläinlääkäri sulkee pois muut mahdolliset syyt, kuten just hypotyreoosin, mittavan matomäärän ( jos säännöllisesti madotettu niin ei pitäisi olla ongelma) mm. niin todennäköisesti hän suosittelee laihdutusapuskoita, näitä ns. light-ruokia. Sekä lisää liikuntaa. Laihdutusruokien ideanahan on matala energiapitoisuus, mutta kuitenkin reilut, täyttävät annokset ja oikein mitoitetut ravintopitoisuudet kaiken muun, kuten vitamiinien suhteen. Jos pelkästään vähentää perusnappulaa, vähentää samalla myös muiden kuin energian osuutta.Tiedätkö pisteleekö koirasi vapaana olessaan esim. myyriä välipalaksi? Tiedän useita maatilakoiria, joiden ruokavalioon nämä olennaisena ; ) osana kuuluvat.Kannatan itse ns. sekaruokintaa eli teollista, raakaravintoa sekä kotiruokaa sopivassa suhteessa tilanteen ja saatavuuden mukaan. Jos koirasi syö yli puolet kotiruokaa, niin silloin kannattaa lisätä vitamiinivalmistetta siihen sekaan, jotta kaikkien hivenaineiden ym. saanti on varmaa. Karkeana kotiruuan mittarina voidaan pitää 1/3-1/2 lihaa, kalaa jne. ja loput viljoja,vihanneksia ym. Meillä kotiruoka sisältää niin ihmisien jämät kuin esim. yrjölän puuron.Ruokinnasta on yhtä paljon mielipiteitä ja kokemuksia kuin koirailijoitakin, mutta kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä että laihtuakseen koiran tulee saada vähäenergisempää ruokaa ja enemmän liikuntaa.

Vierailija

Hei!!

On erittäin yleistä,että nartut leikkauksen jälkeen ovat taipuvaisempia tuohon painon kerääntymiseen..yksi asia jota tosiaan pitää tarkkailla on se hyvä ja tasokas ruoka ja asiallinen reipas liikunta.

Toinen asia miksi jotkut koirat lihovat,voi olla esim.sairaus,esim.kilpirauhasen vajatoiminta.

Kannattaisi varata koiralle aika rutiinitutkimukseen,jossa eläinlääkäri voisi tarkistaa koirasi yleistilan ja kunnon,ottaa mahd.verikokeita(jotka tarvitaan just tonkin hypotyreoosin selvittämiseen),ja neuvoa ravinnon suhteen,jos kyseessä on kuitenkin vain ruokinnasta johtuva paino-ongelma.

milloin koirallasi on seuraavan kerran aika rokotuksiin? siinä samalla voi varata vähän pidemmän ajan,niin ehditte käymään läpi muitakin asioita.

Mari

Vierailija

Kiitos tiedoista! Rokotusaika tosiaan lähellä joten otan asian esille eläinlääkärissä. Olen aikonutkin mennä pian rutiinitarkastukseen korvien takia.

Vierailija

vai luinko viestin niin huonosti. mutta molemmillahan aineenvaihdunta hidastuu huomattavasti ja lihovat jos ruokintaa jatketaan samalla tavalla kun ennen leikkausta. empä usko että liikunnan puute olisi syynä jos irti on maatilalla, eli liikkuu varmaan enempi kun suurin osa koirista. voisiko se siellä syödä esim muitten eläintenruokia esim rankkia tai jotan muuta. nekin saattavat turvottaa kunnolla. tuohan on niin pieni koira että itse ostaisin jotain kunnon diettiruokaa hyvältä valmistajalta ja joskus antaisin kotiruokaa herkkuna. omalle koiralle, painaa 35kg nuo diettiruuat tulis varmaan tosi kalliiks et yrittäisin jollain muulla saada pois, ja se vois ehkä kostautua huonona karvana ja yleiskunnon huonontumisena mikä ei sekään tietysti ole hyvä.

mut ensin tutkisin ettei ole matoja ja muutenki et yleiskunto on hyvä, karva hyvä, silmät ja korvat puhtaat jne. sen jälkeen sitä ruokintaa ja itse antaisin useasti pieniä annoksia. ja kaikki herkut pois ja selvittää mitä se mahdollisesti saa siellä maatilalla syötyä, jos esim sitä rankkia niin sehän turvottaa varmasti!!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat